• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Създаване на селекция тритони с ефектна и нетрадиционна окраска

Започната от бай Онзи, 28.03.2018 15:41

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

бай Онзи

Здравейте,
обръщам се за съвет, понеже имам много скромен опит в акваристиката и никаква практика с храни подсилващи цвета на питомците. Става дума за следното:
   Грижа се на тритоните на дъщеря ми (китайски огненокоремест /Cynops Orientalis/) от няколко години. До сега сме имали 3 поколения, като единствено генерацията от 2016 година се пръкна с жълти кореми, а поколенията от 2015 и 2017 си бяха съвсем нормални с ярки червени коремчета. Искам да подчертая че имаме само една двойка възрастни, което ще рече че всичките поколения ларви са от едни и същи родители и са захранвани по един и същ начин с една и съща храна всяка година. За себе си си запазихме само 3 бройки и то точно от тези излюпени през 2016. Цветът на жълтите коремчета не биеше на очи докато бяха малки, но сега порастнаха и изглеждат нестандартни и много ефектни. Рових из интернета и никъде на намерих снимки на тази порода с такъв фрапантно жълт цвят. Четох не помня къде, че цветът на коремите на Cynops Orientalis се влияе от съдържанието на храната и коремите варират от червено към оранжево или розово. Чувал съм че акваристите понякога ползват специални храни, за да подсилят и подчетраят цветовете на аквариумните рибки.
    Въпросът ми е дали имам шанс да създам поколение с трайно жълт цвят на коремите, като ги отделя и се опитвам да ги размножавам отделно от останалите? Или тези усилия да поддържам още един хладен аквариум ще са хвърлени на вятъра, защото някой вид храна може да възстанови червения цвят на коремите, което е характерно за породата и оттам идва името на вида?
Прилагам снимки и видео за какво става дума:
--------------------------------------------
https://goo.gl/photos/Q2Zt892TaPCeWug38
----------------------------------------
Видео:
--------------------------------------------
Благодаря предварително! Поздрави.

Публикациите са слети: 28.03.2018г 15:03чПубликациите са слети: 28.03.2018 15:44


dimitarkr15

Не разбирам нищо от тритони, но имам един въпрос. - Как подържаш аквата "хладен"?

бай Онзи

За поддържане на що годе постоянна температура ползвам няколко самоделки. Аквариумът стои на остъклен балкон - опрян на вътрешното стъкло, което играе ролята на термомост. Така при голям студ приема топлина от стаята, а при жега - охлажда. Аквариумът се вижда и от стаята, а се обслужва само от балкона. Освен това направих нещо като кутия от пенополиетилен (това е материал, приличащ на огъващ се стиропор) и в големи жеги захлупвам аквариума с него, като го изолирам от външната температура. А в най-върлите горещини слагам във водата шише със студена вода или лед преди да го захлупя с изолацията. Аквариумът с изолацията става като термус. През лятото нощем го отхлупвам да се охлади, а сутрин го покривам отново. В много студени зимни дни - обратното. На този адрес може да разгледаш снимки точно как изглежда всичко:
https://vk.com/id388875996?z=album388875996_238397944

Опитах се да кача снимки тук в сайта, но само успях да създам албум. Обаче как се ъплоудват снимки в албума, не рабрах как става - рових навсякъде.
Поздрави.


-------------------------------------------
В захлупено положение (изолиран от външната температура):
Поглед отвън: https://photos.google.com/share/AF1QipN9R_OhivWVx3sCmXuqAujQqBPJdYgaQtaYqkTlJ04ta0pG6XthiPW1RnlWwy4JHA/photo/AF1QipNQyAFqE-Myzmb4HbmfqbMmunKHUPd3ZFLYCemL?key=MVVjNzBOLU4tdkFYaU1FaGREUUFHbkVwTVEyYWln

Поглед отвътре: https://photos.google.com/share/AF1QipN9R_OhivWVx3sCmXuqAujQqBPJdYgaQtaYqkTlJ04ta0pG6XthiPW1RnlWwy4JHA/photo/AF1QipPezBfsYEOkVEh200zy3pW89PmIpXG7wY04ywnx?key=MVVjNzBOLU4tdkFYaU1FaGREUUFHbkVwTVEyYWln
--------------------------------------------

Similar topics (3)

44273

Публикации: 42
Прегледи: 35140

54473

Публикации: 8
Прегледи: 6123

45781

Започната от mmincho


Публикации: 3
Прегледи: 4063