• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 22:25

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Защо фирмите правят тор .........

Започната от rakim, 26.02.2006 20:21

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

rakim

Не разбирам,защо фирмите за акваристика произвеждат тор,който след като го използва човек има липса на желязо или на калций и тн.Няма ли някакви универсални дози,и да се произвежда тор,която след като си дам парите ще знам ,че няма да имам липса на калий да кажем,или с две думи давам пари и всичко да е наред :roll: Каквото и да купиш все нещо ще липства :x Да неби различната комбинация от растения да изсмуква да кажем различно количество хр.вещества,и за това да няма универсална тор :roll:
540л Южна Америка

NO CARRIER

Да, нуждите на различните растения са различни, но и необходимостта от различни микро и макро елементи се обуславя от наличието на такива в храната и чешмяната вода. Твоята и моята вода е твърда, на софиянци е мека. Съдържанието и е ралично. Ти имаш неони, аз имам златни риби. Твоите акат меки shit, моите - твърди. :-) Не може да има универсални торове.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Raven

естествено - за това само аматьорите ползват стандартни фирмени комбинаций,повечето майстори са на DIY. :wink:

всеки аквариум е различен случай ,за това и няма универсална формула за тор,и за това и толкова често се чува писъка - от еди какво си ми тръгнаха водораслите.
а човеки си взел флорена примерно и лее по указание  нищо че в 200 л. аквариум има два атрофирали стръка.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Stas

И освен това с развитието на аквариума нуждите от хранителни вечества за растенията като общо количество се променят. Няма как фирмите да ти направят универсален тор!

В зависимост от осветлението, СО2, температура, количество риби, количество растения, степента на развитие на аквариума, водата, филтрацията даже - торовете са различни по отношение на пропорции и количество.

Всички растениевъди експериментираме с пълна сила! :)

lz3cv

А като си сметнем колко да дозираме съответния тор за да постигнем Х мг/л как да сметнем кога концентрацията намалява и с колко за да добавим следващата доза от У мл в гьола? Все пак това зависи от количеството и вида на растенията, подаване на CO2, светлина и пр. и пр. Или да караме по същество - на всяка смяна на водата - по кило и канче тор :)
Май разбирам тези които казват "торя на око" и не страдат от излишни главоболия. Те са най-добре. Просто са наясно вече че тая работа със сметки не става. Или поне не с много сметки.

tishovsx

Аха сети се, и аз на око торя, когато растенията си поискат, аз вече им научих езика tooth
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

Longanlon

Правят фирмите хубави торове, ама не и тия фирми, които ги има у нас. Жълтия примерно сто вида тор е направил - и си е написал как да се слагат.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Stas

Аз пък съм си налучкал дневната доза и си слагам всеки ден. Имам и такива, които слагам седмично - и там дозата ми е ясна. Понякога се получават отклонения, разбира се. Е, имам си и методи за компенсиране на липси... Не е много сложно, но все пак си е за хора, които са наясно какво правят.

miTko

Цитат на: "Stas"И освен това с развитието на аквариума нуждите от хранителни вечества за растенията като общо количество се променят. Няма как фирмите да ти направят универсален тор!

В зависимост от осветлението, СО2, температура, количество риби, количество растения, степента на развитие на аквариума, водата, филтрацията даже - торовете са различни по отношение на пропорции и количество.

Всички растениевъди експериментираме с пълна сила! :)

Точно! Взе ми го от устата!  :) Не тора...
Разни мои АКВАРИУМИ 

miTko

Цитат на: "lz3cv"А като си сметнем колко да дозираме съответния тор за да постигнем Х мг/л как да сметнем кога концентрацията намалява и с колко за да добавим следващата доза от У мл в гьола? Все пак това зависи от количеството и вида на растенията, подаване на CO2, светлина и пр. и пр. Или да караме по същество - на всяка смяна на водата - по кило и канче тор :)
Май разбирам тези които казват "торя на око" и не страдат от излишни главоболия. Те са най-добре. Просто са наясно вече че тая работа със сметки не става. Или поне не с много сметки.

По-добре всеки ден по малко, отколкото наведнъж.Наблюдавай растенията и водораслите, те ще кажат колко, но сменяй рецептата не по-често от седмица!
Разни мои АКВАРИУМИ 

lz3cv

Хм, за около година или може би повече все ще се науча. Както прочетох в един подпис - "Никой не се е родил научен".
Докато стане време за голям водоем у дома има време за учене.

Similar topics (5)

45042

Публикации: 5
Прегледи: 4974

3059

Започната от pasev_25


Публикации: 3
Прегледи: 2214

56692

Публикации: 14
Прегледи: 5845

54060

Публикации: 9
Прегледи: 5692

49420

Публикации: 0
Прегледи: 2096