• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 13:01

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Торопочвена смес

Започната от penchod, 23.10.2005 00:56

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

penchod

Колеги, както вече писах утре ще рестартирам аквариума. Та като си подреждах инвентара открих един такъв пакет, чисто нов "Универсална торопочвена смес" и ми се е набило в главата, като глист да не казвам къде, да го ръгна туй нещо под грунда. Хората иначе са написали доста подробно съдържание: 1 Воден извлек/рН/ 6.3 на 100мл.; 2 Солева концентрация/mS/1.3мг. на 100мл.; 3 Нитратен азот 8мг. на 100мл.; 4 Фосфор/Р2О5/, 13мг. на 100мл.; 5 Калий/К2О/, 13 мг. на 100мл.; 6 Калций/СаО/ 240мг. на 100мл.; 7 Магнезий/МgО/, 66 мг. на 100 мл.; 8 Хлориди/Cl/ 14 мг. на 100 мл.; Сулфати 1153мг. на 100 мл. е те 3л. от това съм си наумил да ръгна по 10л. грунд на 110л. аквариум, само последните две ме притесняват доста, както и фосфора, тъй като с химията съм доста скаран, и съм от най-неразбиращите дет четат тоя раздел, най-искрено моля сведующите по въпроса, ако съзрът в бодрото ми намерение непреодолим стремеж да подложа аквариумните си обитатели на геноцид, да ми напишат един охлаждащ ентусиязма ми пост до утре на обяд тук, щот след това почвам деянието. Предварително благодаря!

Raven

това е стандартна торопочвена смес,Лонги е с такава доста време вече а аквариума му върви перфактно.
само че моя съвет е преди да я сложиш я пусни в кофа със вряла вода ,изчакаи да се утаи ,исипи водата и пак ...
направи го няколко пъти,и го сложи на около един пръст слои ,и отгоре достатъчна  "шапка" от пясък.ако нямаш много риби мисля че е безопасно.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

dido

Само не слагай плътен слой. Разпредели я на плочки с диаметър около 2-3 см и я сложи там, където ще има храсти с растения. Сложи около 1 л на тези 10 л грунт.

Longanlon

Съгласен съм и с двама ви:

3 л. е прекалено много за 110 според мен (е, според Диана Валщад би трябвало да сложиш към 10л, но...) - сложи 1. Наистина е добре да я поизкиснеш малко, за да отстраниш лесноразтворимите торове, както и най-ситните частици прах.

Подобна подложка прави по мое мнение аквариума лесен и по-малко рисков в първите месеци, тъй акто те избавя от необходимостта да ториш с разтворими торове тогава.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

kraltchev

Иха, и аз съм се фанал днеска да превръщам един 200 литров от 100% чакълен грунт в аквариум с хранителен субстрат.  Ще сложа торф, латерит (глина с много желязо) и пемза (дано не сам я изфърлил). Отгоре ще сложа стария чакъл със всичките му бактерий дето ги има.

Дидо е прав - трябва да се внимава да не се уплътни почвения слой.  Това се постига чрез смесване с пемза или порести вулканични камъчета.  Луис преди винаги използваше пемза, но сега вече нали мина на Амановите магически субстрати.  Амановския Power Sand (хранителния му грунт) и той е към 90% едра пемза (4 мм до 1 см. парченца).

Освен предотвратяването на уплътняването е добре към почвата да се добавят и бактерий.  Ако човек не може или не иска да ги купува може просто да изстиска гъбичките на филтъра върху почвата и готово.

--Николай

abaro

Дали не може да се използва вместо пемзата перлит. Това е набъбнал кварцов пясък (получава се изкуствено по някаква технология - вероятно при висока температура). Перлита е порьозен и би трябвало на е химически неутрален. И се намира много лесно.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

NikolaV


miTko

Наборе, перлита не плуваше ли? А зеолит и на мен ми е интересно от къде може да се намери, освен от Кърджали...
Само да допълня за въпросната почва четете и питайте дали не е обеззаразене, защото се правят такива неща, на опаковката обикновено пише! В почвата принципно има бактерии, ако не се попарва де. :wink:
Аз пък съм с бедна почва, т.е. такава от сандъче, в което са гледани цветя в продължение на 1-2 години, без да се сменя.Пуснах и глинени топчета, ръснах и кристалон, запечатах...За сега(1,5месеца) "инфекции" няма.Никога не е късно обаче! :roll:
Разни мои АКВАРИУМИ 

NikolaV

Цитат на: "miTko"Наборе, перлита не плуваше ли? А зеолит и на мен ми е интересно от къде може да се намери, освен от Кърджали...
От никаде другаде. Единственото находище в България е в Кърджалийско и доколкото знам само Бентонит http://www.bentonite-bg.com/bg/index.html имат концесия за разработка на находището.
Те разбира се продават, но си говорят във вагони  :cry:
С хиляда мъки успях да се сдобия с едно килце и вече е във филтъра...
За човек с кола, лопата и време няма да е проблем да си натовари от кариерата. Ама аз от тия три неща нямам нито едното :-(

miTko

Цитат на: "nikolav"
Цитат на: "miTko"Наборе, перлита не плуваше ли? А зеолит и на мен ми е интересно от къде може да се намери, освен от Кърджали...
От никаде другаде. Единственото находище в България е в Кърджалийско и доколкото знам само Бентонит http://www.bentonite-bg.com/bg/index.html имат концесия за разработка на находището.
Те разбира се продават, но си говорят във вагони  :cry:
С хиляда мъки успях да се сдобия с едно килце и вече е във филтъра...
За човек с кола, лопата и време няма да е проблем да си натовари от кариерата. Ама аз от тия три неща нямам нито едното :-(
И аз... :?
Разни мои АКВАРИУМИ 

NikolaV

Обява:
Търси се човек с кола, лопата и време.
И да пие! :-)

tishovsx

В место пемза, може да се сложи и лавалит, се в гъз е!
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

Raven

днес си взех от женския пазар Кристалон -Лазур.
NPK съдържанието му е 20-5-10 ,доста добро азотно фосфорно съотношение.калият е малко ,но аз си го добавям отделно със сяра.

имаше още кафяв,зелен ,син,бял и още 1-2 модела,но аз си търсех лазурен.
адреса на магазина е - ул. А.Стамболов №46./улицата на пазара/
това е от лявата страна на пазара /ако Сливница е зад гърбът ви/ след чешмичката,във първият етаж на къща.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

fridolina

kraltchev, интересува ме като използваш торф обработваш ли го по някакъв начин (киснене, варене), тъй като в една друга тема имаше доста мнения за и против торфа? И още какъв вид, щото мисля съм виждала светъл и тъмен на цвят, едър (на влакна) и фин (като прах)?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.picvalley.net%2Fu%2F971%2F1510625584.JPG&hash=d84013d1ce84d178c0c16b350eee23a1aa25691a

zmeq

За да не отварям нова тема реших да пиша тук.
  От слагане на прекомерна доза Кристалон възможно ли е падането на pH-то с около 2-2,5 единици.
  Прочетох някъде из форума, че целта е да дозираме азота около 10-20 mg на литър, ако не се лъжа и за мойте 60 литра излезе около 6 gr.
 Ако някой може да даде мнение по въпроса ще съм много благодарен  :roll:

Similar topics (2)

55496

Публикации: 25
Прегледи: 12291

37644

Започната от skDn


Публикации: 6
Прегледи: 4896