• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 17:16

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Торене на нов аквариум и други въпроси

Започната от GrandePippo, 26.05.2008 14:38

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

GrandePippo

Имам някои неясноти около процесите, които се развиват в нов аквариум (новата аква, дет се вика....Боже, накъде върви тая държава) и ще се радвам да получа адекватен отговор.

1. Защо се препоръчва засаждането на голямо количество бързорастящи растения, след като те се конкурират с бактериите за храна-азотосъдържащите съединения. Липсата на растения няма ли да доведе до по-бързо установяване на колониите бактерии и по-бързо съзряване на аквариума и завършване на азотния цикъл. Растенията предпочитат азотосъдържащите амоняк, нитрити и нитрати в точно тази последователност и наличието на много бързорастящи не ги ли оставя буквално гладуващи. Ако засядя аквариума си с един куп дъбчета да речем и пробвам да меря амоняк и нитрити е възможно даже теста да не улови наличието на такива, особено ако рибките са ни малко.

2. Съвсем в тази връзка на конкурирането на бактерии и растения за азот защо се препоръчва за растителни аквариуми филтър с по-голям обем и по-нисък дебит или казано иначе, защо да установяваме такива колонии с бактерии, когато растенията на практика им вземат ХЛЯБА или обратното.

3. Защо се препоръчва използването на бактерии при правенето на хранителен грунд(виж въпросите към Ники Кралчев относно грунда и статията му как си прави дъното Луис Наваро) и как те спомагат за по-лесното усвояване на хранителните вечества от един хранителен слой с органичен произход. Хранителния слой отделя ли амоняк за бактериите. Изобщо бактериите имат свойството да се хранят само с азотосъдържащи съединения породени от разлагане на органична материя или и по друг начин.

4. Защо не торим нов аквариум. Ако аквариума е добре залесен-да речем почти 75 % от дъното е покрито с растителност от която повечето да са бързорастящи стеблени видове, ако е добре осветен да речем с около 30 лумена на литър и ако е сравнително нисък съда, ако подаваме диоксид, ако приемем, че имаме азот, (който на всичко отгоре е в по-лесно достъпната си за растенията форма) и фосфор заради рибите, то тогава растенията няма ли да изпитат липси. Не е ли именно торенето единствения начин да ги вкараме в час по-бързо. Говорим разбира се за торене с по-малки количества от обикновените и да речем от началото на втората седмица.

5. Защо при подаването на диоксид камъни или грунд съдържащи калций го отделят и свързано ли е това просто с понижаването на PH-то.

Благодаря предварително за съдействието!



zambo

Мисля , че си чел за азотния цикъл статиите през 5-6 реда .
Растенията се конкурират с водораслите за хранителните вещества , а не с бактериите. От тук идват и грешните ти разсъждения и въпроси . Прочети раздел химия . 
Има една статия "Азотен цикъл " , точно над твоята статия
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

GrandePippo

Оставям коментара ти без коментар

iek

По т.4 - Някои видове грунд са богати на торове, затова не се препоръчва торене в началото. Лично аз при инертен грунд и много бързорастящи видове растения започвам с СО2 и торене (PPS-Pro) още в началото.

zambo

Цитат на: GrandePippo - 26.05.2008 16:45
Оставям коментара ти без коментар
Ами то няма какво да коментираш , прочети каквото трябва .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

GrandePippo

- митът за азотния цикъл и нитратите в растителните аквариуми. Според изследванията в областта на храненето на водните растения (тук може да се изброят статиите и авторите), водните растения са адаптирани към хранене с амоняк като източник на азот. Т.е. енергетично най-изгодно за растението е да поеме амониеви катиони вместо нитрити/нитрати (окислен азот). Ако растението поема нитрати в неговите тъканите протича реакция на преобразуване на нитратите до амоняк. От амоняка се изграждат протеините. В този смисъл в растителния аквариум е по-добре е да има слаба нитрификация или съвсем да липсва. Съответно твърдението 'не ти се е завъртял азотния цикъл' Усмивка и затова няма да има нитрати за растенията е неадекватно. Ако във водата има амоняк или нитрити, тези източници на азот напълно задоволяват нуждите на растенията. Това неразбиране на изгодата от азотния цикъл вероятно идва от несъмнената му ползва в аквариумите, населени с рибки. Амонякът и нитритите са отровни за рибките и ползата от азотния цикъл като 'магическото устройство' за преобразуване на амоняка в безопасни нитрати е очевидна. Грешката в този случай е транслирането на тази полза в растителните аквариуми - там от него полза няма. В този случай филтъра като средство за поддръжка на
азотния цикъл е абсолютно излишен и неговата роля по-скоро би била като устройство за чисто механична филтрация.

Това горното го е писал модератора на раздел химия. Zambo може би и него ще посъветва да прочете за азотния цикъл.

}|{opukc


GrandePippo

За съжаление на разбирам добре руски

zambo

Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

GrandePippo

Няколкото отговора, които получих ми бяха съвсем достатъчни. Благодаря за проявената активност. Желая късмет на всички.

Особена благодарност към Zambo за навременната помощ. Още веднъж благодаря и модераторите да теглят катинара.




ceco

Колеги вместо да се карате прочетете това:
http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,2243.0.html
Има доста полезна информация, а е и забавно.

Живко

Интересни въпроси!

Статията на Евгени е интересно четиво, а коментарите не по-малко :-D

Да видим какво ще стане , ако отговоря директно на въпросите.

1. Да прав си. Растенията и бактериите се конкурират. Поне така изглежда.
2. Да прав си. Безсмислено е да правим дом за бактерии, които ще консумират храната на растенията.
3. Въпроса, респективно и отговора ми излиза от темата , която си задал на поста си. Слагането на нитрифициращи бактерии в хранителен грунд е с цел да не позволи на така нежеланият азот да "изтече" във водата.
4. Твърде много "ако" има във въпроса ти, но все пак... Идеята е, че новозасятите растения имат нужда от адаптация, вкореняване и т.н. Торенето в повечето случаи е излишно. Разбира се, ако...
5. Всяко понижаване на рН ще влияе на варовиковите камъни.

Излиза, че правилно си се ориентирал.
Аз например нямам голям филтър. Ползвам един дунапрен, закрепен към вътрешен филтър/спокойно вече мога да говоря в минало време/. Имам страшно много риби, но... Имам и страшно много растения в доста бърз аквариум. Налага се дори да добавям нитрати понякога. Рибите са ОК. Папкат яккп и правят азот. Растенията са ОК. Папкат азот. Бе идилия.
Лошото идва, ако не добавя навреме нещо от диетата на растенията. За два дни в бързият аквариум може да настане пълен погром и растенията да забият за седмица или не дай си боже за повече време. Това за рибите означава сигурна смърт.
Връщам се на въпрос 3. Луис Наваро и Кралчев правят все пак аквариуми, а не развъдници за растения. Аквариуми със стил, в които живите организми и те са неразделна част от темата на аквариума.
По принцип всички това правим.
Само това е достатъчно да изключим изобщо всякакъв дебат на тема Азот.
И все пак.
Значи имаме растения, които преди да открие някои изследовател, са си растели спокойно в някой затънтен водоем. Във водоема, разбира се е тъпкано с нитрифициращи бактерии и доказателството са рибките плуващи с кеф. Там растенията рядко срещат азот.
Връщаме се на този цитат"
- "Т.е. енергетично най-изгодно за растението е да поеме амониеви катиони вместо нитрити/нитрати (окислен азот). Ако растението поема нитрати в неговите тъканите протича реакция на преобразуване на нитратите до амоняк. От амоняка се изграждат протеините. В този смисъл в растителния аквариум е по-добре е да има слаба нитрификация или съвсем да липсва."
Вярвам, че за растението няма да е проблем да си усвоява нитратите така както е свикнало.

За бактериите.
Първо да питам: - Кои бактерии?
Попадна ми преди няколко месеца едно четиво, но убий ме не се сещам къде е. Та значи, колектив от учени слагат различни нитрифициращи бактерии в различни аквариуми или каквото са ползвали там.
Защо? - Ми не било ясно, кои точно бактерии извършвали нитрификацията.
Резултатите били странни и те така и не разбрали какво точно става в аквариумите.
Така. Това е единствената сериозна литература, която съм чел. Публикувана в сериозен научен стил. Които се интересува да рови по страниците с пречиствателни станции :-D
От схемите, които се дават по акваристичните сайтове се виждат няколко вида бактерии. Помагащи на азота да се покаже. Преработващи азот. Преработващи нитрити. Унищожаващи нитрати.
И защо са ни все пак тези бактерии. Ми правят нещо гадовете. Нещо магическо и не само те. В целият аквариум се случва нещо. Ние май му викаме БАЛАНС. Докато не се случи няма хубави растения и здрави риби. Сухата теория и калкулатори за торове нямат ефективност без БАЛАНСА. Има прекалено много "ако" в един аквариум и математиката е безсилна.


@GrandePippo
Ако/ :-D интересна думичка/ държиш да се развиваш в посоката от първият ти пост, прочети какво е правил господин Едуард. Наскоро някой пуска линк с негови писания.
В среднощните си изляния се опитвам да вкарвам сарказъм и ,,, и аз не знам какво. Нищо не е написано с цел да те засегне, а дано да привлече вниманието на повече хора, които не са чували за азотен цикъл и после ми клепат раздел БОЛЕСТИ с тъпи въпроси.

И накрая.
Току що пуснах един преглед на това, което съм написал до сега. Много глупости, но пък количество има доволно. Мисля, че ще компенсирам само с един пост един два месеца.

Да си кажа извода накрая. Значи мога да кажа, че аз успешно се справих с растителният аквариум, че и с рибите без на практика да имам някаква биофилтрация. При мен нямаше конкуренция м/у растения и бактерии. Това допреди седмица. Както и да е.
Това е много трудоемък вариант. Системата е много крехка и не позволява никакви отклонения. Не можеш един път да си прехраниш рибите.
Хората не напразно яко слагат филтри.
Никой не се е родил научен.

Similar topics (5)

35703

Публикации: 8
Прегледи: 5310

21293

Публикации: 26
Прегледи: 13901

12009

Започната от iek


Публикации: 28
Прегледи: 27626

18903

Публикации: 4
Прегледи: 3646