• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 12:18

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Съвет за торене и разтваряне

Започната от dandy, 06.02.2010 23:10

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dandy

Здравейте, нов съм в този спорт та затова си и питам. Имам аквариум 60л. от приблизително 2 месеца. В него отглежзам 20 риби/ САЕ, Микроразбора, Клиновидна разбора, Отоцинклус, Коридорас, Неон, Анцитрус, Кардинал/. Растенията ми заемат приблизително 1/3 от обема /десетина вида/, но вече си личи, че не им достигат микро и макро елементи. Торя с една течна тор в която няма описание на точното съдържание, само че съдържа всичко необходимо, да ама не. Попрочетох доста по темата, но на мен химията не ми е много силна и не съм много сигурен. Поради тази причина търся малко сигурност в бъдешите си намерения в торенето, разчитайки на вашите препоръки и съвети. Избрах си следнат си-ма за обогатяване на флората:

тензо Fe- 5гр, тензо коктейл- 5 гр - разтворени в 100 мл вода
желана ежедневна доза - 0.1 мг/л желязо, следователно слагам по 2мл на 100-литров аквариум, 1 мл на 50-литровите.
Отделно добавям и NPK:
29.5 gr. K2SO4
32.5 gr. KNO3
3.0 gr. KH2PO4
20.5 gr. MgSO4
разтворени в 500мл вода
Дозирам, така че да се добавя:
NO3 -1.00 мг/л на ден
K   -1.33 ----"-----
PO4 -0.10 ----"-----
Mg  -0.10 ----"-----

Например за 100литров аквариум- 2,7 мл от горния разтвор.
Понякога се налагат дребни корекции, в зависимост от поведението на аквариума.

Правя си дозата за 60л.
От горепосочените съставки мисля да заменя Тензо желязото със Секвестрен.
1. Секвестрена нали успешно ще замести тензо-желязото, има ли подобна тор за желязо, която да неправи толкова барова атмосферата в аквариува/червена вода/?

Като си купувах от агро-аптеката K2SO4 жената там ми каза, че не е водоразтоворим и едва 6% от него ще се усвоят от водата/ на садържанието на опъковката пише - Водоразтворим калиев оксид (К2О) - 50%, Водоразтворим серен триоксид (SO3) - 18%/
2. Ще ми свърше ли работа/ в смисъл концентрацията на К ще ли е същата/ ако го разтворя както е написано по-горе/в 500 мл. вода/? /чудя се дали да неизползвам и миксера *MODERATOR*/

Закупих си и KNO3, само че явно там си го правят, защото пакета е непрозрачен и ням указано к`во садържа. Жената от магазина ми обясни, че е 100% водоразтворим и има садържание както следва:К-46, Р-0, N-13,8/ предполагам, че е %, забравих да питам, но к`во друго да е *dontknow*/3. Въпро са ми тук малко се повтаря с горният /в 500 мл. вода/, но с допълнението - има ли смисъл да го слагам при положение, че имам толкова рибета /20 бр/?

Също така си купих течна тор - "АминоКвилант-Калций", съдзържание: Калций (Cao) -8,0%, Ензимно хидролизирани L-алфа/буква/ аминукиселини - 4,6%, Общ азот (N) - 4,9%, Бор (В) - 0,2%, Органична материя - 6,8%.
4. Ще ми свърше ли работа или повече ще ми навреди, как да си го дозирам?
5. Мога ли да не слагам калиев фосфат или е препоръчително?/ Нямам тестове/
Също така използвам и подводен филтър. Подавам СО2 от две шишета 2л. *CRAZY* кола/мая, разтварям, посредством отделна вътрешна помпа като реактора съм си го направил от поилка за папагали и обдухва растнията /прилично е разтварянето/. Използвам тестове за Рн и Кн на Продак, други нямам. Рн - м/у 7,2 и 7,4; Кн -11, от което следва СО2 - приблизително 23-27 ррм.

Благодаря предварително за съветите и препоръките Ви!!!


iek

Първоначално, с каквото и да ториш, започни с двойно и тройно по-малки дози . 1/3 от обема на аквариума означава, че имаш около 20л (2 кофи) сухо вещество във вид на растения, което малко ме съмнява  да е така, ако може една снимка на целия аквариум.
По въпросите:
1.Секвестрена оцветява също, ако не се лъжа, можеш да използваш коктейла, защото са важни и другите микроелементи.
2.Този калиев сулфат е неподходящ за разтваряне, но може да се използва под грунда, което е вече късно при твоя случай.
3.Заради калия има смисъл, защото няма от къде другаде да дойде в аквариума, за азота не се притеснявай-1мг/л дневно в повече няма да натовари системата.
4.Бих го пробвал заради аминокиселините, но внимавай с количествата, че тази органична материя...?!
5.Не е фатално ако не добавяш фосфат, в много от храните го има, растенията имат запаси от него, в торовете разбира се го има, за да е сигурно, че няма да липсва, а и за да се спази общоприетото съотношение N/P~15/1. Тестове не са необходими за системата, която си описал първоначално, но е възможно да ти трябват за твоята модификация.

Добре е ако смъкнеш рН-то до 6.8-7.2, за целта ще ти трябва известно количество RO вода.


dandy

Iek,  благодаря за бързата намеса. Относно въпросите
1. Секвестрена мисля да го смесвам с Тензо коктейла по 5 гр в 500 мл., но исках да знам дали има някакъв друг тор с подобно садържание на желязо /като тензо Fe  и Секвестрен/, който да не оцветява /примерно ако отида в хим. магазин, к`во да търся, четох за двувалентно желязо, но не съм сигурен, пък и там цените са малко високи/? Та има ли някакъв тор който хем да не оцветява, хем да има същите показатели за желязото? От прочетеното останах с впечатление, че ако използвам само тензо коктейла за да докарам необходимото количество желязо ще предозирам малко останалите микроелементи в съдържанието му /не е ли малко опасно/!!!
2. Ами подходящ-неподходящ вече е разтворен що годе и седи в хладилника. Предполагам, че от хим. магазина мога да си намеря 100% разтворим, но вече имам 2 кг. от този. Нали ще ми свърши работа, да го дозирам ли по горната схема /29,5гр. - 500 мл./ или заради неговата неразтворимост на 100% да увелича дозата/примерно двойно 60гр.-500 мл./?
3. KNO3 го разтворих, там няма проблем.
4. Как да го дозирам това чудо, шишенцето е 100 мл.? Предполагам, че мога да експериминтирам при положение, че видя липса на калций, но ако ми дадете някакви насоки за дозирането ще съм благодарен.
5. Засега няма да го използвам /KH2PO4/. Какво имаше в предвид - моята модификация.

За растенията и аз съм съгласен, че не заемат 1/3, но не са малко, лимнофилата расте като луда, имам доста-ДОСТА людвигия, не съм махал роголисника/и той като лимнофилата/, ехинодориус тенелус пуска здраво издънки /прави се малко на следващото растение при 0,7 ват/л./, валенсерията и тя расте, само че доста я местя и подстригвам, имам три вида кабомба, бакопата неще много да расте/предполагам защоно я резнах като я взех/, имам и още растения на които не им знам имената, Ричията ми заема приблизително 1/6-7 от повърхноста. Мисля че имам доволно количество цветя. Снимки може да пусна към другата седмица, имам доста Ксенококус по анубиас нана и по други растения, разбира се по стъклото за съжаление /пада доста дневна светлина върху него, лошо разположение/. Пропуснах да кажа, че използвам вътрешен филтър 600 л/ч. /не е на мах, чрез флейта/, две Т8х18W на Силвания.

Относно RO водата, един приятел / и той от Русе/ ми каза, че за неговият 150л. аквариум процедира по следният начин: От бойлера посредством маркуч пуска да върви бавно вряла вода, маркуча го прави на серпентита и го потапя в предварително напълнената мивка със студена вода, като по този начин охлажда водата. Знам, че не е като казан за ракия, но дали няма да ми свърши работа и на мен ако я охлаждам /в смисъл дали няма да се омекоти поне малко/. Нашата вода в Русе е доста твърда и има голямо съдържание на варовик, това не ми ли внася някакви макро елементи? Когато сменям с престояла вода в нея капвам 1к./л от Aquasana gold на продак, това обива разните вредни елементи в прясната вода.
Та правилно ли постъпвам?

Следващата стъпка съм замисли да е глинени топчета, един приятел ми даде сива глина от Дунава. Обратнията ток не ми е силен в смисъл не излиза голямо количество вода от филтъра та мисля, че няма да се измият много бързо и да стане кално в аквариума. Да поизчакам ли с тях или да слагам всичко накуп/редовно торене и глинени топчета/?

iek

Количеството мед в тензо коктейла не е фатално високо, все пак и това е един необходим химичен елемент, така че ако имаш само коктейл, можеш да го използваш самостоятелно.
Ето и един много полезен инструмент http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/fertilator.php.
По т.4- определено ще е експеримент.
Доколко е ефикасен метода на твоя приятел, можеш да провериш и сам, ако имаш тест за твърдост, стойности, близки до 6-8, са идеални, въпреки че някои растения предпочитат и по-мека вода, ериокаулоните напр. Или просто се придържай към растения, които се развиват добре в по-твърда вода- например R.green, H.micrantemoides, хигрофилите. А може и да отскочиш до Румъния за евтин Aqua soil II.

dandy

Iek, благодаря за компетентните отговори с които си създадох мнение за правилен подход при  торенето на моят аквариум *thanks. Реших тензото и секвестрена да го мешя в пропорция 7гр тензо + 3 гр. секвестрен - 500 мл., дано неоцветява много. Вече започнах да торя като спазвам съвета за 1/3 от изчислената доза. Ще публикувам снимки в близките седмици при условие, че не оплескам много ситуацията  *MATCHFART*. Също така мисля при забъркването на глината да слагам малко калиев сулфат в нея, тензо и ако намеря калифорнийски червей, като глината ще е към 80% от сместа. Надявам се да има снимки *DONTWORRY*

aleks7373

И аз съм от Русе,4удя се дали някой е пробвал ,,ЛАКТОФОЛ градина,,?има го в Практикер,кауфланд
Когато искаш,намираш начин,когато не искаш-намираш оправдание!

Similar topics (5)

56417

Започната от Вал


Публикации: 2
Прегледи: 4206

50707

Публикации: 0
Прегледи: 1873

35703

Публикации: 8
Прегледи: 5310

21231

Публикации: 8
Прегледи: 6993

17315

Публикации: 6
Прегледи: 4084