• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

15.07.2025 11:16

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Разтваряне на PMDD - съвет

Започната от stanilabg, 27.10.2009 11:16

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Живко

Разправям аз, че анубиасите са размествани, ама.... *MODERATOR*
Никой не се е родил научен.

iek

За 3 години е възможно да се е изчерпал хранителния субстрат, ако въобще е имал такава стойност. Някои субстрати абсорбират хранителни вещества и впоследствие ги отдават на корените, на Ратай незнам дали има такава способност. Сифонирането за мен е вредно при растителни аквариуми, разрушава се екосистемата на отделните слоеве, променят се умерено необходимите анаеробни условия в долните слоеве на грунда, което от своя страна пречи да се развият фините коренови власинки, не може да се достигне достатъчно нисък редокс потенциал, което от своя страна пречи на добрата разтворимост и усвояемост на макро- и микроелемнтите. С една дума-хора, не разбутвайте дъното, единствено може да се обира повърхностно, ако има видими натрупвания.

stanilabg

Цитат на: iek - 04.11.2009 10:06
За 3 години е възможно да се е изчерпал хранителния субстрат, ако въобще е имал такава стойност. Някои субстрати абсорбират хранителни вещества и впоследствие ги отдават на корените, на Ратай незнам дали има такава способност. Сифонирането за мен е вредно при растителни аквариуми, разрушава се екосистемата на отделните слоеве, променят се умерено необходимите анаеробни условия в долните слоеве на грунда, което от своя страна пречи да се развият фините коренови власинки, не може да се достигне достатъчно нисък редокс потенциал, което от своя страна пречи на добрата разтворимост и усвояемост на макро- и микроелемнтите. С една дума-хора, не разбутвайте дъното, единствено може да се обира повърхностно, ако има видими натрупвания.
Благодаря за изчерпателният отговор. Но като навсякъде се чува "акваристи - сифонирайте, сифонирайте, сифонирайте..." Не цитирам този форум, просто това се носи в тези среди. Дори и тук улавям разногласия, дали е нужно/полезно или не. Този правил така, онзи онака. Кого да се слуша? Защо въобще се продават такива "инструменти" за сифониране? Във всяка книга за акваристика го има посочен въпросния инструмент за сифониране. Не съм ли прав? Не го разбирай/разбирайте, като обвинение. Просто ми е чудно. Винаги като съм сифонирал (дори още в България, все още имам 300л аквариум, но празен разбира се :-)), съм го правил с мисълта, че помагам на аквариума си и неговите обитатели. При засмукването на тази черна мътилка, съм си викал, каква гадория съдържа аквариума ми.
Но да спирам, че май темата малко се отклони. ;-)

iek

Ако трябваше да се сифонира този човек, щеше да го произвежда този уред. Сифонирането се налага, когато не е подбрана правилната едрина на грунда, което обаче не го прави правилно по принцип. Повечето книги за акваристика са отживелица, преписвани едно от друга, въпреки че и в най-старите има проблясъци, имах една руска от 1800 и някоя си година в pdf формат, в която се обяснаваше как да се направи хранителен субстрат например.

dido

А, има нужда от сифониране ако има презаселване с риби. Всички акваристи преповтарят тази грешка и за тях сифонирането има смисъл.

Raven

Точно така е- в нормалните, балансирани аквариуми сифонирането не е нужно а даже напротив.

Сифонирането е за цихлидарници,златни риби и тн, но в един балансиран общ аквариум , със  съобразено количество риби и растения, с нормален грунт и режим на поддръжка- сифониране не е нужно.
Кара си по две три години аквариума и пита за още ;-)
Просто грунта трябва да е калиброван, дъното да е плътно засадено с климиче, рибите да са дребни пасажни, да има доста растения от всички етажи- и това е системата.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Similar topics (5)

50707

Публикации: 0
Прегледи: 2202

3214

Започната от Pac

Публикации: 37
Прегледи: 20942

17315

Публикации: 6
Прегледи: 4704

34570