• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 19:31

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Защо трябва да купуваме млади скаридки ?

Започната от patter, 30.11.2005 10:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

patter

Автор:  Mustafa Ucozler
Оригинал: http://www.petshrimp.com/articles/whyyoungshrimp.html


 Докато четете заглавието на тази статия може да се запитате "Да наистина, защо да купувам млади скаридки? Ако мога да си купя пораснали, защо да си давам парите за млади?". Ето защо.  Повечето дребни видове скаридки живеят само между 1-2 години. Това е техния жизнен цикъл и нищо не може да се направи. Повечето скаридки, които купувате, са диви внесени от Азия, така че никой не знае на каква възраст са. Вскичко което знаете е,че те могат да умрат още на следващия ден и то не защото не сте им усигурили подходящи условия, а просто защото са стари. Съгласен съм, че сценария 'на следващия ден' е малко пресилен, но от него имате едно на ум.

От друга страна, ако си вземете млади скаридки от сигурен източник, можете да сте сигурни, че няма да умрат от старост. Те са млади, ще пораснат бързо до размерите на възрастни и ще прекарат целия си 'възрастен' живот в аквариума Ви. И в тази ситуация обаче трябва да сте внимателни. Когато скаридките не са хранени добре те спират да растат и могат да останат на този размер с месеци. Малките скаридки, които са продадени като 'млади' могат да бъдат недохранени възрастни скаридки, които са стояли с месеци в аквариума на търговеца. Ето защо е добре да купувате от добре осведомени източници (можете да ги 'изпитате', използвайки информацията от този сайт и да видите дали имат познания или просто Ви баламосват).

Друго предимство от купуването на млади скаридки е, че те ще се адаптират по-добре към новата си среда от колкото възрастните, следователно процентноста на 'внезапна смърт' ще е по-ниска. Също така тенденцията е скаридките да се внасят на групи от екземпляри с еднакъв пол (незнам защо), така че можете да нямате размножаващи се животни защото в аквариума присъстват представители само на единия пол. Младите, отгледани в аквариум скаридки няма да имат този проблем  и не Ви трябва късмет за да си вземете представители на двата пола, ако купите достатъчно количество.

Единствения истински недостатък от купуването на млади скаридки се появява когато имате агресивни рибки или филтър, който може да ги засмуче. По-малките скаридки пасват по-добре на устата на тези рибки и на филтъра отколкото възрастните. В такъв случай не трябва да имате в аквариума си рибки, които биха и помислили да си хапнат скаридки от всякакъв размер или филтър, който може да засмуче дори новородени скаридки.

И така, в подходящия за скаридки аквариум младите скаридки правилния  начин. Те ще живеят по-дълго, ще пораснат бързо (ако са хранени подходящо), голяма е вероятността да се размножат и ще прекарат целич си живот в аквариума Ви. Имате ли какво да питате още ? Защо няма да искате да си купите млади скаридки ?

Similar topics (4)

2322

Публикации: 2
Прегледи: 4520

6081

Публикации: 0
Прегледи: 4398

2315

Публикации: 12
Прегледи: 6114