• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
07.05.2024 09:49

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Защо скаридките ми умират

Започната от patter, 29.11.2005 20:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

patter

автор: Mustafa Ucozler
оригинал: http://www.petshrimp.com/articles/whyshrimpdead.html

 Това е въпрос, който чувам често от различни хора и ето защо реших да дам няколко насоки за факторите, които могат да бъдат причината за смъртта на Вашите скаридки.Обичайния сценарий: Вие купувате скаридки от магазин или ги поръчвате онлайн. До тук добре. След като скаридките пристигнат Вие ги пускате в новия им дом. Все още всичко изглежда добре. Не след дълго, може би след часове, дни или понякога седмици намирате умряла скаридка. После още една и още една. Паникьосвате се. Не знаете какво да правите. Точно това е времето, в което тази статия ще бъде наблизо. И така четете

Като цяло скаридките са по-чуствителни животни от рибите. Незначителни промени в тяхната среда могат да означават стрес и в краен резултат смърт  за повечето видове скаридки. Въпреки, че не е нищо особено списъкът по-долу ще дискутира най-често срещаните причини поради които Вашите скаридки може би са умрели по начина описан по-горе. Този списък ще Ви помогне и да се предпазите от смъртни случай в бъдеще, ако следвате моите предложения. Списъкът не е подреден по важност. По-скоро той ще Ви помогне да откриете каква може да е причината за смъртта на Вашите скаридки


Вашите скаридки вече са стресирани/болни, когато пристигнат във Вас.

Според моя опит всички диво-хванати (почити всички купени от магазин скаридки) или развъдени във ферма (напр. Red Cherry Shrimp) вносни животни са крайно неустойчеви и в наистина лошо състояние при пристигането си в USA. Когато пристигнат в магазина внесените скаридки са преминали през голям стрес в ръцете на ловците, износителите, транспортната компания, самолетните линии, вносителите, търговците на едро и на финала продавачите в магазина. Когато пристигнат в US смъртността е огромна. Пълната загуба не е нещо необичайно и при повечето доставки загубите са някъде мяжду  20% и почити 100%. Още загуби следват през първите дни след пристигането. Като цяло една малка част от животните в хванати в дивата природа някога достига до аквариумите на любителите. Скаридките оцелели в това изпитание са обикновено скаридките, които се намират в аквариумите на дилърите. Въпреки че са живи, много от тях ще бъдат крайно неустойчеви и чуствителни. Ще бъде предизвикателство да запазите тези животни живи.

Съвет: Когато е възможно купувайте само от "производители" с добра репутация или разменяйте скаридки с с други любители, който развъждат скаридки в собствените си аквариуми.  По този начин ще сте сигурни, че поставяте началото на Вашата популация от скаридки със здрави и нестресирани животни. Бъдете внимателни за хора, опитващи се да продадат внесени скаридки като "домашно развъдени". По този начин дивите популации ще бъдат запазени, а Вие ще имате "високо качествени" скаридки. Много видове скаридки дори не са описани от науката, затова е важно масовото търсене на внесени скаридки да не намали техните диви популации до такова ниво, че да изчезнат завинаги. Дори когато купувате "питомно потомство" (domestically bred) от "производители" имайте предвид, че няма никаква причина за смъртност или стрес по време на доставката. Купувайте само от тези, които имат "чисто минало" на доставките си (т.е. всички техни скаридки обикновено пристигат живи и в добро състояние). Ако получите скаридки с "млечен" цвят има голяма вероятност те да са били подложени на голям стрес. Бъдете внимателни с продавачи, които казват че ще включат допълнителни бройки за да компенсират евентуални загоби при доставката. Не купувайте от тях. Продавачи, които официално приемат, че някой от животните от недоглеждане/невнимание ще умрат по време на доставката, няма да Ви изпратят качествени скаридки. Или техните скаридки не са качествени и здрави като начало или те не "опаковат" правилно скаридките срещу недостатъците на доставката и те ще умрат по време на пътя или няколко дена или седмици след пристигането.


Вашето водоснабдяване използва хлорни съединения ( Chloramine (monochloramine) NH2Cl )  като дезифенктант.

Повечето пречиствателни станции в US изглежда зе са заменили хлора (chlorine) с хлорамин (chloramine) при дезинфекцията на питейната вода. И хлора и хлорамина са отровни за скаридките и Вашите скаридки ще измират една по една ако са поставени във вода с хлорамин.

Съвет: Купте си Seachem Prime. Въпреки че е възможно да "състарите" водата като я оставите да престои няколко дена (премахвате chlorine), chloramine няма да изчезне. Той трябва да бъде ограничен по химичен път и првърнат в безвредни субстанции. Това се извършва посредством дехлоратори. Ако такива не се използват chloramine ше продължи да се натрупва във Вашия аквариум при всяка смяна на водата. Така че, ако поставите скаридки в такава вода те ще измрат една по енда в рамките на дни. Трябва да бъдете сигурни, че използвате дехлоратори, които премахват и chlorine и chloramine. Ако използвате дехлоратор, който твърди че премахва само chlorine и Вашата пречиствателна станция се използва chloramine дори по-отровния амоняк ще бъде освободен във водата и Вашите скаридки ще умрат. Също така някой дехлоратори изглежда са токсични за скаридките в препоръчаните дози, както установих по трудния начин преди време. Според моя опит Seachem Prime е потвърдено не токсичен и най-икономичен за тези нужди. Въпреки, че не съм тествал всички останали продукти на пазара, това е единствения продукт, който мога да сертифицирам като "безопасен за скаридки"  в момента. Ако можете да намерите този продукт си го купете, ако не поръчайте го онлайн.


Използвате топла чешмяна вода за пълненето на аквариума

Много хора използват топла чешмяна вода за да регулират температурата на водата при смяна през студените месеци.Скоро след смяната на водата Вашите скаридки започват да умират една по една.

Съвет: *Никога* не използвайте топла чешмяна вода. В топлата вода има повишено съдържание на мед и олово както и на други тежки метали, токсични за скаридките. В резултат на добавянето на някой химикали в топлата вода медните тръби корозират по-лесно и отделят мед директно във водата. Други химикали се добавят в парните котли, които с помощта на високата температура отделят тежки метали във водата. Въпреки, че рибките ще бъдат добре (макар и в кратосрочен план) при скаридките ще има незабавна злополучна реакция.


Пречиствателната Ви станция увеличава нивото на мед и олово
 
Дори когато използвате студена чешмяна вода, тя може да съдържа повишено количество мед и олово в резултат на елементите използвани в тръбите и кранчетата. Ако използвате изворна вода, тежките метали могат да са просмукани в нея още преди да е попаднала в тръбопровода. Отново в резултат Вашите скаридки умират "мистериозно"

Съвет: Вземете добър тест за мед и тествайте водата. Ако тя не съдържа мед тествайте я за други тежки метали. Тестовета за другите тежки метали могат да бъдат трудни за откриване и скъпи понеже не се използват често от любители, но не са невъзможни за откриване. Най-доброто решение е да вземете реверсен осмично-дейонизираш филтър ( Reverse Osmosis-Dionization filter (RO-DI) ). Той ще премахне почити всичко от водата. Като алтернатива можете да използвате продукти базирани на смола или комплексен филтър (Polyfilter), за да премахнете медта и други тежки метали

 
Храните прекалено много
 
Храните Вашите скаридки точно така, както храните рибките си. Т.е. няколко пъти дневно с добра порция люспи или таблетки. Васхите скаридки изглеждат доволни, спускат се върху храната и излапват всичко набързо. Неочаквано намирате мъртва скаридка. Това обикновено е съпроводено и със загуба на оцветяването и липса на апетит. Повечето скаридки просто си стоят и не правят нищо. Те дори не търсят храна по обичайното време за хранене. Като цяло повечето скаридки не са подвижни. Откривате че те масово измират.


Съвет: Хранете Вашите скаридки много, много оскъдно. Когато казвам оскъдно ...аз наиситна имам предвид точно това. Хранете ги с малко количество храна веднъж на ден и то толкова, колкото могат да излапат за няколко минути. Никога не оставяйте таблетка или друга храна да стои в аквариума на скаридките няколко часа или повече. Да, скаридките евентуално ще я изядат, но храната междувремено ще замърси водата. Този съвет е много важен при новите аквариуми, където допълнителната храна е наложителна, тъй като алгите все още не са имали шанс да пораснат. Когато алгите пораснат и аквариумът е стабилизиран скаридките трябва радко да се хранят допълнително. Тази грешка е един от най-често срещаните убийци на скаридки.


Вие имате резки промени на РН-то
   
Вашия аквариум със скаридки е запуснат преди време и всичко върви нормално. Един ден откривате, че Вашите скаридки стоят неподвижно, движат се бавно и не се хранят като цяло. Всичко останало изглежда наред. Проверяват РН и то е под 6. Скаридките започват да измират. Като алтернатива Вие се опитвате да повишите РН с хлебна сода или купени препарати за коригиране на РН като ги добавяте във водата с понижено РН. РН-то се покачва незабавно. Вашите скаридки се стресират и започват да умират една по една през следващите няколко дни и седмици.  
 
Съвет: Ако чешмяната Ви вода е мека, има шанс Вашия аквариум де преживее спад на РН по някое време в зависимост от самия аквариум и 'узряването' на филтъра. Това се получава защото меката вода няма добър РН буфер. За да подобрите този буфер и да се предпазите от спадове на РН е най-добре да поставите натрошени корали или директно във водата или във филтъра. Натрошените корали плавно ще увеличат буфера, както и постепенно ще увеличат РН-то в зависимост от това какво количество корали схе добавили. Ако решите да добавите хлебна сода или базирани на не нея продукти за коригиране не ПХ, бъдете сигурни че я добявяте постепенно във водата. Това трябва да стане в продължение на няколко дена за да се предпазите от скок на РН.

 
Сменяте много голямо количество вода наведнъж.
 
   Правите много голяма смяна на вода. Забелязвате умрели скаридки в аквариума след един или два дена.
 
Съвет: Не сменяйте толкова много вода в аквариума със скаридки наведнъж. Има няколко причини за това. Първате е много важна през зимата. През всички сезони, като изключим лятото, тенденцията е чешмяната вода да бъде много студена. Ако смените прекалено много вода и я допълниет с ледено студена чешмяна вода, скаридките ще преживеят температурен шок и много от тях ще умрат в следващите някоко дена или седмици. Затова бъдете сигурни, че или сменяте много малко от водата или ако химичния състав на чешмяната вода е същия като състава на водата в аквариума и смяната на голямо количество вода е наложително да оставите водата да престои и  добие стайна температура преди да я добавите в аквариума. Ако водата в аквариума е химически различна от чешмяната вода, това няма да работи. Ако имате мека чешмяна вода, както аз например, и добавяте натрошени корали за да увеличите РН буфера, Вашите PH, KH и GH обикновено ще са по-високи от тези на чешмяната вода. От това следва, че ако смените голямо количество вода, скаридките ще преживет шок в резултат на различния химичен състав на новата вода. Затова по принцип е най-добре да сменяте малко количество вода (15% - 20%) през седмица или два пъти в месеца.
 
 
Купили сте ново растение
 
 Купили сте си ново растение и сте го поставили в аквариума. В следващите часов (понякога дни) всичките Ви скаридки умират.
   
Съвет: Винаги грижливо изплаквайте всички новозакупени растения. Много от аквариумните растения са отглеждани във ферми и са третирани със всякакви видове пестициди, които очевидно са много токсични за скаридките. Рибките ще го преживеят добре, докато скаридките почити мигновено ще легнат на дъното и ще умрат. За жалост дори и изплакването не винаги може да премахне всички следи от пестициди. Затова е наложително да купувате растения, които не са третирани с пестициди или да разменяте растения с други любители вместо да купувате растения отгледани в големи ферми и поръчани в магазина или онлайн.
 
 
Лекували сте рибките си
 
 Това като цяло е много често срещан сценарий. Имате смесен аквариум с рибки и скаридки. Вашите рибки се разболяват. Третирате ги с предпочитаното от Вас лекарство. Рибките се оправят, но скаридките умират масово.
 
Съвет: Винаги проверявайте етикета на използваното лекарство. Ако там е отбелязано, че медта е една от съставните части не използвайте този продъкт, тъй като медта дори в малки количества е токсична за безгръбначните. Други лекарства без съдържание на мед също могат да бъдат вредни за скаридките, но много малко изследвания са направени в тази област и любителите трябва да експериментират и обменят опит относно вредата на най-често използваните лекарства за рибки върху скаридките.
 
 
 
 
  Надявам се, че тази статия Ви е помогнала да разберете защо Вашите скаридки умират. Помнете, че комбинация от фактори може да бъде отговорна за някоя умряла скаридка и трябва да спазвате колкото можете от съветите по-горе. Също помнете, че вредните фактори се натрупват и имат усилващ се ефект върху скаридките. Скаридките ще се увреждат все повече и повече с течение на времето когато са подложени на допълнителни вредни фактори. Повечето увреждания са необратими. След като една скаридка е подложена на определено количество стрес, тя просто умира. Ще разширявам тази статия с още причини, за които се сетя или са дискутирани във форума. Не сменяйте канала!

patter

Това е първият ми поит за превод, затова ще се радвам ако дадете предложения за редакции.

Например много ми беше трудно да преведа breeder - буквално преведено е животновъд, човек, който отглежда и размножава животни ... да ама такъв дълъг превод нямаше да 'звучи' добре и затова използвах 'производител'.

Искрено съчуствам на тези, които превеждат от немски - там има думи, който за да се преведат трябва да се напише едно изречение :-)

rakim

Браво :bravo въпреки че нямам кой знае какъв опит със скариди,статията много ми хареса и мисля че е изчерпателна.Има само едно нещо което е изпуснато,и то мисля е най важното за отглеждането на скариди.С какви рибки могат да се гледат и с кой не издържат?Но проблема ми е че нямам опит с тези животни за това някой който има нека допълни темата :D
540л Южна Америка

patter

Ето някой рибки, за които в същия сайт се твърди, че могат да се гледат съвместно със скаридки. Искам да уточня, че по всяка вероятност става думи за пораснали скаридки. Ако искате да запазите потомството не трябва да има никакви рибки в аквариума. Бебетата са много малки и със сигурност са апетитни :-) При рибите също се наблюдава канибализъм - те с удоволствие си похапват малки рибки ... от там съдя, че със сигурност няма да простят на бебетата скаридки.

Black Neons
Neons
Ottos
Clown Pleco
Catfish
Corydoras
Endlers livebearers
Cories
Espes rasboras
Dojo loaches

Личния ми опит: Хелери, Плати, Гупи, Ансцитруси ( всъщност незнам дали някоя скаридка не е била изядена :-) )

Казно на кратко скаридките могат да съжителстват спокойно с по-дребни не агресивни рибки и сомчета. Задължително е да има богата растителност и места, в които те да могат да се крият.

niky


danail_karadaliev

И на мен ми хареса статията, доста е изчерпателна, макар и все пак насочена към Американската действителност :? .
Като за тук бих искал да знам откъде могат да се купят такива скаридки, някой занимава ли се? И горе-долу колко парички струват?

Nemo

Нещо се запалих , има ли определ брой който трябва да са за да се чувстват добре :roll:
Π ө ů ҹ υ њ σ ß

patter

така си е, статията звучи доста 'американски', но повечето неща са верни (поне на теория звучат логично).

Като пример - пише, че мед-та е отровна за скаридките. Аз добавям в единия аквариум Тензо Коктейл, който съдържа мед и не съм забелязал проблеми. Може да се дължи и на това, че там медта е в хелатна форма (малииии какви термини използвам)

За параметрите съм напълно съгласен с него. В резултат на прехранване на малките ансцитрусчета имах 0.5 амоняк - ансцитрусите оживяха, но скаридките се споминаха.


В България могат да се намерят на 3 места (т.е. аз знам за три, може и да са повече). Във Варна аз имам Red Chery. В магазина до римски терми имаше Амано, някакви сини и още един вид. В Пловдив в Дискус имат Bee Shrimp и Red Cherry. Цените варират от 2.00 до 3.50, в зависимост от къде, какви и в какво количество се вземат.

До няколко дена ще преведа още една статия от същия сайт/автор относно купуването на скаридки. Искам да отбележа, че за мен неговите статии са малко предубедени относно търговията със скаридки. Авторът се занимава с отглеждане/продаване на скаридки :-) Все пак звучат логично.

N.Nobs

Една добавка от мен понеже видях че на първо място в списъка е черния неон.Големи скариди няма проблеми да се гледат с тях,но малките няма да оцелеят( имам в предвид бебета).Същото важи и за рамирезите и САЕ.
Поне при мен не оцеляваха де...
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Тони

:bravo
Полезна статия.  :D  Поредния повод да почна да кроя планове за реформи в аквариума....  :)
Само една забележка за рибките които си написал , че могат да се гледат с скаридки :lol: За Catfish ( Сом ) в Гугала излиза това !
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg293.imageshack.us%2Fimg293%2F4525%2Fdsc01245editedzg1.jpg&hash=2c575e6a505c8a44fc649f5cdac35d60b1303f00Тука ред нема, ама требва да се спазва!

patter

Тони, виж това http://planetcatfish.com/. Catfish се използва за едно много голямо семейство риби. Естесвено, че повчето видове не са подходящи за гледане заедно със скаридки, но повечето малки рибки от този вид са о.к. Едни от най-често срещаните у нас такива са ансцитрусите и лорикариите - с тях гарантирано няма проблеми

Тони

Цитат на: "patter"Тони, виж това http://planetcatfish.com/. Catfish се използва за едно много голямо семейство риби.
Да, знам и точно за това ми е  забележката  :lol:
Най- често срещан catfish в България е Silurus glanis  :roll:
Това е шега разбира се . Това не е аквариумна рибка, но е най - често срещана в България от това семейство...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg293.imageshack.us%2Fimg293%2F4525%2Fdsc01245editedzg1.jpg&hash=2c575e6a505c8a44fc649f5cdac35d60b1303f00Тука ред нема, ама требва да се спазва!

WOLF

Toни по-добре махни линка от предпоследния си пост, защото така прозореза се разширява и статията става неудобна це четене, поне при мен е така. Съжалявам за офтопика.
There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

Similar topics (3)

6081

Публикации: 0
Прегледи: 4401

2321

Публикации: 0
Прегледи: 3225