Българска Аквариумна Енциклопедия

ОБЩИ ТЕМИ => Литература => Статии, книги и документи => Темата е започната от: jommy - 20.07.2007 18:05

Заглавие: Стартиране на сладководен аквариум: записките на един начинаещ !
Публикувано от: jommy - 20.07.2007 18:05
Стартиране на нов аквариум.
Във връзка с проблемите който създадох при стартирането на моя аквариум главно от нетърпение и незнание се амбицирах да изчета където каквото намеря. Информацията надолу е своеобразен микс на информация от този форум, отговори на мой въпроси, статии и публикации прочетени в различни сайтове. Не претендирам за изчерпателност, последователност и т.н. Може да съм допуснал и грешки в последователността и някой обяснения да не са изчерпателни, но мисля че ще насочат всеки тръгнал по моя път в правилната посока.

1. Заредете аквариума - грунд, вода филтър. Филтъра е необходимо да работи постоянно. Грунда е необходим защото върху него се полепват бактериите който унищожават NO2 и т.н
2. Посадете растенията. Колкото повече толкова по добре. В началото си вземете главно бързо растящи растения. Растенията може да засадите на 2рия 3тия ден. През тези първи 2-3 дни филтъра не се спира и температурата трябва да е в границите 25-28 градуса. Бързо растящите растенията засадете на разстояние едно от друго, да не се крият едно от друго от светлината Усмивка. Растенията  оказват значително влияние бързо стартиращият цикъл на аквариума ви и спомагат както се пише в една публикация за неговото тихо преминаване.
3. Пуснете предвиденото осветление (среден минимум 0,3 - 0,5W на литър), стартирайте с СО2 система било то готова, било то с таблетки или DIY.
4.Купете си най необходимите тестове: pH, gH, kH, NH4/NH3, NO2. Правете измервания всеки ден показателя за азотният цикъл е NO2 в началото, ще имате ниски стойност който постепенно ще почват да се покачват в един момент ще стигнат токсичната си стойност и след това ще почнат да намаляват. Като си правите тези измервания може да си чертаете крива от стойностите на измерването по дни кривата в началото може и да играе в момента в който кривата се стабилизира (след като NO2 вече е минало през токсичните си стойности тоест преминал е пика на кривата стойностите са намалели до безвредни такива и кривата се е стабилизирала в границите на безвредни стойности). В различните публикации казват, че токсичните стойности се достигат между 10 и 14тия ден.
5. Започнете да заселявате постепенно аквариума(моята грешка е била именно тук) - В началото започнете с рибки който ядът примерно водорасли и за устойчиви като Анциструс например. В началото може да пуснете и данио - била една от устойчивите рибки но препоръките са ако имате търпение, не сте сигурно дали даниото което ще вземете е здраво по добре не го подлагайте на този стрес. Това първоначално заселване трябва да стане най-рано 2 седмици след стартирането на аквариума. Накрая на втората седмица ако кривата за която говоря по горе се е стабилизирала преди да пуснете рибките спокойно може да смените до 20% от водата с нова престояла и де хлорирана
6. Няколко дни до седмица по късно може да започнете да пускате и останалите рибки но отново постепенно за да не се получават резки сътресения в биологичната среда. Ако например първите рибки който сте пуснали от т.4 са анциструси в началото без да се притеснявате може 3-4 дена да не ги храните.
7. Не бързайте с течните торове, таблетки и т.н за подхранване на растенията. Препоръките по статиите са да се започне някъде от 4тата седмица и то постепенно с дози 1/2 от препоръчителните.

Важни моменти който трябва да запомните при стартиране на аквариум:
1. Задължително стартирайте с филтър и грунд, дори и да не предвиждате да правите растителен аквариум: Полезните бактерии който спомагат за неутрализирането на NO2 се заселват по грунда и във филтъра и много малка част от тях остава във водата.
2. Стабилизирайте температурата преди да засадите растенията за тях също е от значение.
3. Аерирайте аквариума
4.Правете измервания
5. Препоръчително е филтъра да работи постоянно. (Не използвам думата задължително защото не я харесвам).
5. Имайте търпение

Относно заселението с рибоци. Не подбирайте рибите по миролюбивост това не е най-важното. Подбирайте ги по еднородна среда за поддържане и живеене на съответните видове рибоци. Например може да си направите проблем от съчетанието на гупи молинезии и неони . Защо ? Споделям опит на начинаещ унищожител на рибоци. Пример от живота отивате в избрания от вас магазин и си купувате гупи и молинезии нищо чудно да ви кажат сложете няколко лъжици сол тази препоръка я обосновават така  - хората който отглеждат и развъждат живородки много често ги отглеждат в вода с добавена сол и ако това например няма да навреди на гупите и молинезиите много е вероятно да не се хареса на неоните. Естествено трябва да се направи и селекция и по миролюбивост и т.н. На много места по форумите са дали пример за съжителство на губи и скаларии например казват че ако се вземе една двойка скаларии например и живеят от малки заедно с гупите има голяма вероятност да не се закачат същото важи и за неони например. Именно заради това започнах обяснението с селекция по скоро в зависимост от средата на живеене.

Извинявам се предварително ако съм допуснал някъде граматични или правописни грешки. Публикацията ще я  редактирам и обновявам с личния си опит и натрупване на информация.

Първа добавка информация:

Това което е в началото е Амония NH3. При контакт с водата се получава Амониев хидроксид. Амонията е токсична за рибите, но нейната токсичност зависи също така от pH. Колкото по алкално е pH толкова по отровна е Амонията.

Какво се случва с амонията и защо се препоръчва голямо аериране в началото случва се следното:
2 NH3 + 3 O2 -> 2 HNO2 + 2 H2O + Енергия

NO2(Нитрити) е проблем и то какъв не само за рибити но и за растенията. Какво се случва с NO2:
2 HNO2 + O2 -> 2 HNO3 + Енергия

NO3(нитрати) вече не е особен проблем освен, че е храна за алгите(водораслите) и може да помогне за тяхното ранно образуване. Затова препоръчват и ще видите в ръководствата на всички големи фирми да се засадят растенията още в началото нитратите се консумират от тях. Казват , че растенията също се явяват и добър консуматор и регулатор на амонията.

Полезните бактерии който се заселват в грунда и филтъра тоест на места с по малко светлина се грижат за процеса от тук нататък, защо защото нитратите при липса на кислород отново могат да преминат в нитрити.

Да добра практика е да се използва грунд или вода от работещ стар аквариум и то най вече грунд, но трябва да сте сигурни, че е от здрав аквариум. Друга хитринка която има е да се вземат гъбите от филтъра на работещ аквариум изплаквате ги хубаво в аквариума вода за да се махне мръсотията от тях докато спрат да пускат мътилка след което правите няколко изплаквания директно в новият аквариум.

По принцип колонията от полезни бактерии се заселва без да е нужна някаква външна намеса - необходима им е някаква органична материя затова и във всички ръководства се препоръчва засаждането на растения още в началото 2-3 ден. През цялото време говоря за общ аквариум с растения. Мисля, че при аквариумите без растения за отглеждане на цихлиди например в началото може да се пуснат някой по устойчиви рибета(анциструс, калихт, данио),  но това ще кажат хората от форума който са правили такива аквариуми


Заглавие: Re: Стартиране на сладководен аквариум: записките на един начинаещ !
Публикувано от: Emsi - 20.07.2007 18:27
Първо браво, положил си труд.
Сега върху грешките, какъв е този тест NO4 ?  :-) Найстина това е минума за осветление, но виж веднага да подаваш CO2 е безмислено, изчаква се малко да се стабилизират нещата, после постепено се започва с торене и CO2 като всичко е свързано(за растежа на растенията, CO2, микро, макро елементи, светлина).
За издръжливоста на анциструсите мога да кажа, че има далеч по издръжливи риби за начало.
Аерирането на аквариума е доста ненужно, пък и се получава леко страно хем да искаш да подаваш CO2 пък да го гониш с аериране. Аериране може да има да речем нощем когато растенията не освояват CO2 и той може да се натрупа в големи концентрации.
Заглавие: Re: Стартиране на сладководен аквариум: записките на един начинаещ !
Публикувано от: jommy - 20.07.2007 18:37
NO4 грешката поправена !

За СО2-то да трябва да се опише точно алгоритъма ако може така да се нарече при ползване на СО2 система и аерирането на водата.

Например да се ползва и тест за СО2 и при високи концентрации да се пуска или увеличава аерирането на водата. Иначе отностно изчакването в няколко публикации по чужди сайтове включването на подобна система препоръчват точно на този етап от стартирането на аквариума - засаждане на растения, правилно осветление, СО2 система. Като уточнение ще напиша, че споменах и включването на СО2 система като съм се съобразил с прочетеното заради факта, че аз закупих такава, но още не съм я стартирал и доста време търсих информация кога е добре да се стартира. Аз ще изчакам защото при мене се получи една голяма каша :( Както съм написал и по горе написаното е в резултат от кашата която съм си създал. Въпросите който съм имал и отговорите който съм намерил.
Заглавие: Re: Стартиране на сладководен аквариум: записките на един начинаещ !
Публикувано от: Barbus - 20.07.2007 18:56
Браво.Личи си че си осъзнал грешките които си допуснал.Сега остава лесната част-да ги поправиш.И аз допуснах и продължавам да правя грешки но чета и питам и с времето знанията се увеличават а грешките намаляват.
Заглавие: Re: Стартиране на сладководен аквариум: записките на един начинаещ !
Публикувано от: Desmoria - 20.07.2007 20:40
Браво! Чудесен пост. Вярвам, че ще е от полза на много начинаещи, а защо не и на напреднали.  ;-)
Заглавие: Re: Стартиране на сладководен аквариум: записките на един начинаещ !
Публикувано от: miTko - 21.07.2007 18:12
Само да си оправиш и правописните грешки...
Заглавие: Re: Стартиране на сладководен аквариум: записките на един начинаещ !
Публикувано от: 77 - 21.07.2007 18:31
аз бих препоръчал минимален обем на съда от 80 литра и задължително използване на бактерии при стартиране на аквариума.
Заглавие: Re: Стартиране на сладководен аквариум: записките на един начинаещ !
Публикувано от: Violeta - 21.07.2007 23:05
Хубаво е, че си споделил опит. Но на тази тема не й е тука мястото. Може би е по-подходящо в Направи сам. Нека Лонги прецени дали да оформи поста като статия и да го добави към останалите.
Ще падне обаче доста редакция ;-)
Заглавие: Re: Стартиране на сладководен аквариум: записките на един начинаещ !
Публикувано от: jommy - 21.07.2007 23:20
Оправих правописните си грешки.
Заглавие: Re: Стартиране на сладководен аквариум: записките на един начинаещ !
Публикувано от: biol - 22.07.2007 01:09
има доста неща да се оправят в писанията
първо да поправя NO2 е проблем но не такав
общо взето се получава когато Азотния цикъл е стартирал вече и бързо преминава в NO3 но и двете се усвояват от растенията ако е високо – растенията са малко

това което е в началото е амоняк NH3 тои е опасното и неговото намаляване показва че цилъка работи
Бактериите се развиват в грунда но най активно в филтъра (пълнежа).
Най-добре е при стартирането на аквариума е да се сложи
вода и грунд от стар  стабилизиран аквариум
те носят микрофлората, така най бързо влиза в цикал аквариума и могат да се сложат рибите,
За тестовете освен изброените е хубаво да има за PO4
ако много се вдигне концентрацията на фосфати тръгват водораслите за това е хубаво да се добавя NO3 за да се усвои бързо от растенията

Мое наблюдение е ако има добро осветление,  торенето (минерали) и добавянето на NO3 може да започне още втората седмица- обикновенно в акавариума в началото рибите са малки  и не  много засметка на растенията  -(всичко това за обикновен аквариум)
Заглавие: Re: Стартиране на сладководен аквариум: запи&
Публикувано от: eventer - 22.07.2007 08:56
Цитат на: 77 - 21.07.2007 18:31
аз бих препоръчал минимален обем на съда от 80 литра
И с над 80 литра може да се направи поразията. По скоро бих казал - карантина при добавяне на нови рибки. При мен проблемите идваха от новите попълнения.
А че с малките аквариуми трябва да се внимава повече - да, така е.

Цитат на: biol - 22.07.2007 01:09
Най-добре е при стартирането на аквариума е да се сложи
вода и грунд от стар  стабилизиран аквариум
те носят микрофлората, така най бързо влиза в цикал аквариума и могат да се сложат рибите,
*THUMBS UP* Eto това е разковничето! Бих добавил и работил филтър да повърти в началото, заедно с новия.
Заглавие: Re: Стартиране на сладководен аквариум: записките на един начинаещ !
Публикувано от: }|{opukc - 22.07.2007 09:38
Цитатима доста неща да се оправят в писанията
първо да поправя NO2 е проблем но не такав
NO2/нитрит/ е проблем-и то какъв!!!!!!!Усвоява го филтъра.
NO3/нитрат/ е проблем, но не такъв. Усвояват го растенията.
Заглавие: Re: Стартиране на сладководен аквариум: записките на един начинаещ !
Публикувано от: jommy - 22.07.2007 10:35
Ами ако нямате абсолютно нищо от стар аквариум ?
Заглавие: Re: Стартиране на сладководен аквариум: записките на един начинаещ !
Публикувано от: NO CARRIER - 22.07.2007 10:52
Цитат на: jommy - 22.07.2007 10:35
Ами ако нямате абсолютно нищо от стар аквариум ?
Никога до сега не съм ползвал химии при стартиране на аквариум. Просто оставям водата 2 седмици, като задължително има тук там някое растение и филтрите работят на макс.
Да, когато мога, ползвам "стара вода" от работещ аквариум. Тогава става още по-лесно.
Заглавие: Re: Стартиране на сладководен аквариум: записките на един начинаещ !
Публикувано от: jommy - 22.07.2007 11:31
Цитат на: 77 - 21.07.2007 18:31
аз бих препоръчал минимален обем на съда от 80 литра и задължително използване на бактерии при стартиране на аквариума.

Моят аквариум е 84 литра и стартирах първите 10 дена с nitrivec по описание и пак направих белята :)


Цитат на: biol - 22.07.2007 01:09
има доста неща да се оправят в писанията
първо да поправя NO2 е проблем но не такав
общо взето се получава когато Азотния цикъл е стартирал вече и бързо преминава в NO3 но и двете се усвояват от растенията ако е високо – растенията са малко

това което е в началото е амоняк NH3 тои е опасното и неговото намаляване показва че цилъка работи
Бактериите се развиват в грунда но най активно в филтъра (пълнежа).
Най-добре е при стартирането на аквариума е да се сложи
вода и грунд от стар  стабилизиран аквариум
те носят микрофлората, така най бързо влиза в цикал аквариума и могат да се сложат рибите,
За тестовете освен изброените е хубаво да има за PO4
ако много се вдигне концентрацията на фосфати тръгват водораслите за това е хубаво да се добавя NO3 за да се усвои бързо от растенията

Мое наблюдение е ако има добро осветление,  торенето (минерали) и добавянето на NO3 може да започне още втората седмица- обикновенно в акавариума в началото рибите са малки  и не  много засметка на растенията  -(всичко това за обикновен аквариум)


Това което е в началото е Амония NH3. При контакт с водата се получава Амониев хидроксид. Амонията е токсична за рибите, но нейната токсичност зависи също така от pH. Колкото по алкално е pH толкова по отровна е Амонията.

Какво се случва с амонията и защо се препоръчва голямо аериране в началото случва се следното:
2 NH3 + 3 O2 ----> 2 HNO2 + 2 H2O + Енергия

NO2(Нитрити) е проблем и то какъв не само за рибити но и за растенията. Какво се случва с NO2:
2 HNO2 + O2 ----> 2 HNO3 + Енергия

NO3(нитрати) вече не е особен проблем освен, че е храна за алгите(водораслите) и може да помогне за тяхното ранно образуване. Затова препоръчват и ще видите в ръководствата на всички големи фирми да се засадят растенията още в началото нитратите се консумират от тях. Казват , че растенията също се явяват и добър консуматор и регулатор на амонията.

Полезните бактерии който се заселват в грунда и филтъра тоест на места с по малко светлина се грижат за процеса от тук нататък, защо защото нитратите при липса на кислород отново могат да преминат в нитрити.

Да добра практика е да се използва грунд или вода от работещ стар аквариум и то най вече грунд, но трябва да сте сигурни, че е от здрав аквариум. Друга хитринка която има е да се вземат гъбите от филтъра на работещ аквариум изплаквате ги хубаво в аквариума вода за да се махне мръсотията от тях докато спрат да пускат мътилка след което правите няколко изплаквания директно в новият аквариум.

По принцип колонията от полезни бактерии се заселва без да е нужна някаква външна намеса - необходима им е някаква органична материя затова и във всички ръководства се препоръчва засаждането на растения още в началото 2-3 ден. През цялото време говоря за общ аквариум с растения. Мисля, че при аквариумите без растения за отглеждане на цихлиди например в началото може да се пуснат някой по устоичиви рибета(анциструс, калихт, данио),  но това ще кажат хората от форума който са правили такива аквариуми
: 22.07.2007г 10:10ч
Заглавие: Re: Стартиране на сладководен аквариум: записките на един начинаещ !
Публикувано от: 77 - 23.07.2007 09:42
Цитат на: jommy - 22.07.2007 11:31
Моят аквариум е 84 литра и стартирах първите 10 дена с nitrivec по описание и пак направих белята :)



каква беля си направил?
Заглавие: Re: Стартиране на сладководен аквариум: записките на един начинаещ !
Публикувано от: Тони - 23.07.2007 10:25
Изтровил си е рибите.
Заглавие: Re: Стартиране на сладководен аквариум: записките на един начинаещ !
Публикувано от: 77 - 23.07.2007 11:30
еее за това се иска майсторлък  *JOKINGLY*
Заглавие: Re: Стартиране на сладководен аквариум: записките на един начинаещ !
Публикувано от: jommy - 23.07.2007 12:26
Много бързо заселих аквариума и имаше 4три жертви. Но мисля, че лош номер изигра и една родилка от тия мрежестите в аквариума, където се получаваше голямо отровителство с невъзможност за хубаво почистване. храна и боклуци се набиваха по мрежата. Родилката вече я няма малките са в отделен аквариум.
Заглавие: Re: Стартиране на сладководен аквариум: записките на един начинаещ !
Публикувано от: sinapovaaya - 09.09.2007 09:10
Цитат на: Emsi - 20.07.2007 18:27
Първо браво, положил си труд.
Сега върху грешките, какъв е този тест NO4 ?  :-) Найстина това е минума за осветление, но виж веднага да подаваш CO2 е безмислено, изчаква се малко да се стабилизират нещата, после постепено се започва с торене и CO2 като всичко е свързано(за растежа на растенията, CO2, микро, макро елементи, светлина).
За издръжливоста на анциструсите мога да кажа, че има далеч по издръжливи риби за начало.
Аерирането на аквариума е доста ненужно, пък и се получава леко страно хем да искаш да подаваш CO2 пък да го гониш с аериране. Аериране може да има да речем нощем когато растенията не освояват CO2 и той може да се натрупа в големи концентрации.



Ко рйечи

Сори ама никога не съм обичала химията и ми настръхват косите когато видя нещо от сорта CO2

Трябва ли да разбирам от химия за да гледам рибки  =-O
Заглавие: Re: Стартиране на сладководен аквариум: записките на един начинаещ !
Публикувано от: torsade - 09.09.2007 09:33
Ъъъъ, общо взето не трябва да разбираш химия (макар че може би помага). Трябва само да се схванат някой принципи на поведение, които се извеждат от някои химични процеси. Не е нужно да познаваш самите процеси, но ако ги познаваш, ще знаеш не само какво правиш, но и защо го правиш. Това е като човек да може да кара кола и да разбира как работи двигателя. Второто всъщност не е абсолютно нужно за шофирането.
Заглавие: Re: Стартиране на сладководен аквариум: записките на един начинаещ !
Публикувано от: zambo - 09.09.2007 11:00
Цитат на: sinapovaaya - 09.09.2007 09:10


Ко рйечи

Сори ама никога не съм обичала химията и ми настръхват косите когато видя нещо от сорта CO2

Трябва ли да разбирам от химия за да гледам рибки  =-O
поне мъничко трябва , много мъничко .
Заглавие: Re: Стартиране на сладководен аквариум: записките на един начинаещ !
Публикувано от: jommy - 09.09.2007 11:30
Толкова доколкото да осъзнаеш, че протича някакъв процес който преминава през няколко етапа и на който му трябва време да завърши :)