• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 15:23

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Основи на размножаването на скаридки

Започната от patter, 30.11.2005 12:48

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

patter

Автор: Robert
Оригинал: http://www.shrimpnow.com/modules.php?name=Content&file=viewarticle&id=12

Моля имайте в предвид, тази статия се отнася за скридките от видовете Caridina и Neocaridina. Не знам дали тази техника работи за всички от многобройните разновидности, но тя работи най-малко при bee (diamond), Crystal Red, green, bumblebee, tiger и cherry.

За да развъждате скаридки като начало се нуждаете от следните неща:
    * аквариум без рибки с обем 10-30 литра
    * стар (работил) дунапренен филтър (останалите филтри не са безопасни за бебетата)
    * достатъчно растения -  mosses, riccia, frogbite, java fern, Anubias barteri var. nana  и т.н.
    * нагревател или охладител (в зависимост от региона) за да усигурите температура 21-25°C
    * и разбира се скаридки от двата пола в подходяща възраст

Най-трудни са самите скаридки. Нормално трябва да минат от 3.5 (cherry shrimps) до 5 (CR shrimps) месеца преди да достигнат полова зрялост. Различаването на половете може да бъде доста трудно, като пример пчеличките (bee) или Crystal Red имат еднакво тяло преди женските да забременеят за първи път и недоносените яйца са трудни за виждане. Развъждам CR от няколко години, но още ми е трудно различаването на половете. За мен това са най-трудно различимите скаридки. И така, по-добре е да се използват поне 2-3 "двойки" за да сте сигурни, че наистина сте подбрали и двата пола. Или използвайте група от 8 или повече скаридки  за по-сигурно. Другите видове скаридки т.е. зелените или черешките са лесни за различаване, защото мъжките са по-слабо оцветени и са по-дребни от женските на същата възраст.

Когато изберете родителите ги поставете внимателно в аквариум с напълно завършил азотен цикъл. Трябва да има много места за криене както и няколко охлюва, които предпазват от загниване неизядената храна. Плаващите растения, като frogbite или riccia също са полезни защото те са един вид натурална филтрация, източник на кислород (особено ричията отделя голямо количество кислород) и помагат на скаридките да се чустват по-сигурно в новия си дом. Мъха е полезен като източник на храна за възрастните и по-късно за малките. Скаридките не ядат самия мъх а микроорганизмите и алгите, намиращи се между листенцата. Mulm-ът (бактериален слой б. пр.) има същата функция. Той е източник на храна за скаридките. След известно време скаридките отделят изпражнения т.е. малки кафеви гранилки. Не чистете дъното на аквариума когато сменяте вода там има загнила храна, остатъци от листа и т.н. (това е така наречения дертрит б. пр.)

През следващите дни и седмици се постарайте да предпазите от стрес скаридките си и ги хранете добре, т.е. с малко количество замразена артемия, висококачествени таблетки или cyclop-eeze (специализирана храна за скаридки б. пр.). Храната трябва да е богата на протеини и мазнини защото женските се нуждаят от текива питателни съставки за да 'произведат' яйца. Не хранете прекалено много, храната не трябва да бъде изядена от охлювите а от самите скаридки и също така те трябва да се оставя да загние. След това трябва да чакате. Би трябвало да минат някоко дена или седмици преди да видите първата бременна женска. Тя ще пази яйцата под стомашните си плавници три или четири седмици преди те да се превърнат в миниатурни скаридки (при малко видове скаридки се излюпват ларви, които трябва да преминат през някоко етапа в солена brackish вода преди да се превърнат в миниатурни скаридки и да могат да оцелеят в сладка вода. много видове скаридки излюпват миниатурни коипя на възрастните, които могат да оцелеят в сладководен аквариум). Бебетата ще си намират храна в мъха, другите растения и също в mulm-а. Сега трябва да минат няколко месеца преди големите 1-3мм скаридки да достигнат размера на родителите си. Растежа главно зависи от количеството храна и смените на водата. Те най-често сменят обвивката си при смяна на водата и всяка смяна на водата означава ново порастване. Така, че правете внимателно смени на водата всяка седмица за да стимулирате растежа. Не дръжте прекалено много малки и млади скаридки в един аквариум, т.е. не повече от около 50бр. в 12л. аквариум за да се предпазите от пренаселване. Пренаселването води до спиране на растежа и по-малко бебета ще оцелеят в аквариума. Повечето смени на водата и/или количество храна не помагат много. Просто намалете общия брой на скаридките в аквариума.

Ще опиша друга технология за развъждане на скаридки, която изисква повече аквариуми и която е малко по-ефективна в друга статия. Така че  следете този сайт за повече информация относно развъждането на скаридки. (тази статия още я няма б. пр.)

Longanlon

Хубава статия. Още повече, че тия правила важат не само за скариди, ами и за рибки (че даже и за растения според мен).
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

patter

Като цяло и в трите статии, които преведох за скаридките са написани неща, повечето от които са общовалидни за акваристиката цяло.  

Самите скаридки са малко по-капризни от другите аквариумни обитатели поради малкия си размер и поради факта, че са безгръбначни.

Similar topics (2)

2315

Публикации: 12
Прегледи: 6113

2321

Публикации: 0
Прегледи: 3221