• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 23:46

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Дискуси в реката Нанай, Перу

Започната от kraltchev, 10.10.2006 05:41

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kraltchev

Реката Нанай

"Реката Нанай, която е приток на Амазонка, се намира в северната част на перуанската джунгла, на около 4 км от град Икитос, Перу.  Северните граници на перуанската джунгла съседстват с Еквадор и Колумбия, а източните граници съседстват с Бразилия.  Икитос се намира там където се пресичат река Нанай и река Итая.

Карта и въздушни снимки на реката Нанай:
http://picasaweb.google.com/ddasega/RioNanay

В началото на 70-те години, "Акуарио Бустаманте" - стабилно установена фирма-износителка на тропически риби от Икитос - решава да започне размножаване на най-атрактивните риби в района - дивите дискуси.  Фирмата започнала да събира най-добрите форми на дивия дискус от  реката Путумайо (на границата на Перу и Колумбия) и най-добре оцветените форми от реките Тефе и Иса в Бразилия.  "Акуарио Бустаманте" успяла да събере хиляди висококачествени екземпляри диви дискуси с цел размножаване.  Рибите били отглеждани в изскуствени водоеми наричани на испански "кочас" в района познат като Моронокоча.  Определно на "Акуарио Бустаманте" е било известно, че реката Нанай има вода с параметри много подходящи за размножаването на дискуси.

За съжаление на фирмата, докато дивите екземпляри били отглеждани в изкуствените "кочас" в продължение на няколко месеца, настъпил дъждовният сезон.  Нивото на водата в тези водоеми почнало да се повишава внезапно и изградената язовирна стена поддала.  Като резултат всички прекрасни екземпляри диви дискуси попаднали в реката Нанай.

Няколко години по-късно братята Кориат, друг голям износител на тропически риби, транспортирали голяма пратка диви дискуси по самолет способен да каца на вода.  Полетът бил от реката Путумайо до Икитос.  Братята били принудени на кацнат на реката Нанай тъй като товара бил прекалено тежък.  Наложило се да олекотят самолета и единственият начин бил да излеят около 30 кутии с диви дискуси в реката.  Това било второто зарибяване на реката Нанай с диви дискуси.

Днес популацията на дискусите в реката Нанай е нараснала значително.  Никой не може да отрече че тази река е станала естествена среда на някой от най-красивите диви форми на диви дискуси - например червенопетнистата зелена форма."

Първите 8 дискуса на следната страница са от реката Нанай:
http://www.aquatechnics.net/wild_discus_peru.htm

Оригинала на текста е тук:
http://www.aquatechnics.net/nanay.htm

--Николай

Longanlon

Aко може да прехвърлиш тука текста и снимките за растенията от другата тема и наречи статията нещо екологично там за опасностите от заселване на чужди за ареала видове...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b