• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 08:55

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Биотопен аквариум с цихлиди от езерото Танганайка

Започната от cihlidi_fan, 02.07.2005 16:40

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

cihlidi_fan

Биотопен аквариум с цихлиди от езерото Танганайка

Автори: Dr. Bodo Schnell и Dieter Untergraser

Превод: cihlidi_fan



  Цихлидите от Езерото Танганайка са част от акваристиката от много дълго време. Те имат много привлекателна окраска и изключително интересно поведение. Ще трябва да положите обаче повече усилия за да обзаведете аквариума, и да направите подходящите параметри на водата, за да могат рибките да се адаптират по-лесно и по-бързо.

   Видовете, които се продават в магазините - с няколко изключения - са видове, обитаващи местата в езерото Танганайка, където има натрошените камъни (с пукнатини) и видовете обитаващи пясъчните среди (не толкова скалистите места). Те са малко по-лесни за отглеждане.

Устройване на аквариума

      За биотопен аквариум с рибки от Танганайка изберете аквариум най-малко от 250л. . Аквариуми с този размер ви позволяват да отглеждате някои от видовете Lamprologus, по-малките видове Julidochromis и Xenotilapia. В него и гоби цихлидите и цихлидите от рода Cyprichromis и Paracypirchromis могат да се отглеждат заедно.

      Първо, покриите дъното на аквариума с приблизително 1см. плоскост от стиропор. Това ще намали риска  от  спукването на стъклото от тежките камъни. Освен това можете да сложите от парчета sera thermosafe отдолу под камъните. Общо взето, всички камъни които не събират боклуци са "добре дошли" в аквариума ви за построяването на скалната конструкция. Камъните са необходими освен за криене и за обособяване натериториите на рибките. Добре почистените камъни трябва да се поставят върху стиропора. Залепете ги заедно със силикон - това е много важно, защото рибките постоянно ровят в пясъка и могат да преобърнат една нестабилна конструкция. Препоръчително е първо да сложите камъните и слепените от вас каменни конструкции върху стиропора, а после да насипете пясъка - така аквариумът изглежда по-естествено, отколкото ако сложите камъните отгоре върху пясъка.

       След като сте готови с тези неща вече можете да сложите и грунда. Препоръчва се пясъка да е най-ситния кварцов пясък, защото така рибките по-лесно могат да си ровят, отколкото с едрозърнестия пясък.
          Охлювите от вида Melania са перфектни аквариум с цихлиди - те постоянно копаят в пясъка в търсенето на храна, заради което някои ги наричат "дъждовните аквариумни червеи". Те не вредят на растенията, напротив - обогатяват ги с минерали, които извличат от водата за да могат да си поддържат черупките  здрави.

Растенията

Всъщност е възможно да се отглеждат растения при тези Източно Африкански цихлиди. Естествено растения с по-големи нужди на СО2 няма да могат да виреят. Видовете Anubias са идеални - още повече, че имат много здрави листа. Можете да ги закрепите върху камъните или в някои от процепите. Vallisneria spiralis е перфектна за засаждане в пясъка.

Водата

Обитателите на езерото Танганайка не изискат висока твърдост на водата. 16dGH  е общата твърдост на водата в езерото, което я прави средно твърда. Карбонатната твърдост е около 11 dKH. Рибките се чувстват добре и в по-твърда вода. pH-то трябва да е около 8 и 8,5. Добрата хигиена на водата и честите й смени са много важни. Повечето видове от езерота Танганайка се нуждаят от големи количества кислород, и не понасят лошо филтрираната вода.

Рибките

Oсвен огромното мнозинство от цихлиди в езерото има и много други видове рибки пак от същото езеро но от различно семейство, като например Mochokids от рода Synodontis, и дори Killi Fish (Lamprichthys tanganicanus).

Koгато отглеждате тези рибки трябва да знаете, че те са много териториални, а повечето и много агресивни. Те ще защитават своята територия дори противникът да е много по-голям от тях, особено пък когато бранят своето потомство. За това аквариума трябва да разполага с много укрития. Ако той е добре подреден и устроен според нуждите на рибките, тогава няма да има сериозни наранявания -  всеки ще изпитва респект към другите и няма да имате проблеми с тежки конфликти.

По-малките видове Neolompologus наприме като, N. buescheri, N. cylindricus, N. leleupi  са обитетели на по-скалистите места. Също други съвместими видове са N. brichardi, N. pulcher, N. splendens. Ако отглеждате тези рибки, трябва да знаете че са много лесно размножими - това е основноте нещо което вършат. Популярни с това, че тяхното размножаване е доста странно. Когато по-старите екземпляри хвърлят хайвер, другите рибки от същият вид в  аквариума им помагат в защитаването и отглеждането на малките. Хenotilapia видовете са наричани още "пясъчните цихлиди". Видовете като Xenotilapia papilio, X. flavipinnis, X. spiloptera, растат от 8 до 9см. Те могат да се отглеждат и в аквариуми с капацитет 250л, по възможност и по-големи естествено.

По-малките цихлиди, които отглеждат хайвера си в черупки от охлюви, са адаптирани към по-песъчливата среда. Тези рибки използват празните черупките на охлювите за да се скрият от хищниците. Някои видове като Lamprologus ocellatus и Neolamprologus brevis заравят малките си, като оставят само един вход който пазят. От друга страна, някои цихлиди, които отглеждат хайвера си по този начин - като N. multifasciatus - живеят на големи групи в черупки, като обикалят около тях за да ги пазят от неприятели.

Хранене

Разнообразната храна, като например храната на гранули  + различни замразени, живи храни са идеални за рибите от езерото Танганайка. Обикновено храната се накивсва за минута-две в малко вода преди да се даде на рибите, за да може да потъне и така да достигне до всички рибки в аквариума.
220л. Танганайка
17 Tropheus sp."Red" Chimba, 10 Cyprichromis leptosoma "Utinta"
3 Telmatochromis vitattus, 3 lamprologus ocellatus

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg151.imageshack.us%2Fimg151%2F8813%2Flogocopy&hash=b4ea5442a8466f141a31ed7c3c139d77bd107786

Similar topics (5)

29677

Публикации: 0
Прегледи: 5942

2215

Публикации: 37
Прегледи: 48223

19923

Публикации: 28
Прегледи: 45150

22768

Публикации: 2
Прегледи: 3824