• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
12.06.2024 19:14

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

подходящи ли са тези камъни

Започната от haans, 28.01.2011 10:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

haans

здравеите искам да попитам дали са подходя6ти тези камъни за направата на живи камъни от тях! смятам да ги почистя хубаво и да ги изваря и да ги ползвам варовикови са и са мн стабилни! ето и снимки

http://img442.imageshack.us/g/49482218.jpg/

моля даите мненията си по въпроса ми! *bg* *bg* *bg*

Коле99

Къде ги намери, на сушата или в морето ?
Гледай да са по - порести !
Aу, ау

Стоян Михов

така като гледам мъховете са "сухоземни" тези камъни, моето мнение е да не рискуваш, колкото и добре да ги измиеш поради порестата повърхност има вероятност да вкараш доста биогени заедно с органичните почвени частици набити вътре в шуплите , което означава че ще цикли аквариума по-дълго време, докато успееш да ги "изразходиш" / изземеш. Много често наличието на такива камъни е причината във водата да не можеш да намериш и следи от нитрати и фосфати, а в същото време камъните да не могат да се видят от алги, които кротко си се хранят от органиката в порите на камъка. По-добре е да купиш "мъртви" арагонитни (известни като бейз рок (Base rock) или дори изкуствени (направени от калциев и магнезиев карбонат, изчистени от нитрати и фосфати) камъни - но с изкуствените трябва много да се внимава тъй като някои имат повече цимент отколкото варовик. Аз съм почитател на "съживените" арагонити и изкуствени камъни - т.е. живи камъни, но произведени във ферми от гореспоменатите изкуствени камъни потопени за известно време около рифовете или пък "съживени" във рефугиума на действащ аквариум.
Ако държиш на сухоземни камъни, които сам да си събереш, гледай да са от кариера, да не са много на повърхността, за да нямат органика, но в същото време да не са и на много голяма дълбочина, защото в дълбоките пластове заради налягането варовикът не е порест, а преминава в креда, т.е. ще ти трябва специалист да ти подбере.
: 29.01.2011г 16:04ч
Да добавя че горният коментар се отнася ако си решил да правиш рифов аквариум с корали. Ако ще правиш черноморски или аквариум само с морски риби и живи камъни (FOWLR)  фосфатите и нитратите не те бъркат много, даже са необходими за черноморски аквариум с водорасли. 
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Коле99

Цитат на: Octopus - 29.01.2011 16:38
Ако ще правиш черноморски или аквариум само с морски риби и живи камъни (FOWLR)  фосфатите и нитратите не те бъркат много, даже са необходими за черноморски аквариум с водорасли. 
Да, обаче пречат на рибите !
Имам (ЧМ) аквариуми  и от опит знам, че водораслите искат много слънчева светлина.

А камъни много съм джъткал, и не спирам, луд съм по тях.
Може ли да видя твои водораслови аквариуми или други, както и варовикови камъни ?

Благодаря предварително !
Aу, ау

Similar topics (3)

40774

Започната от Dede


Публикации: 8
Прегледи: 5916

5383

Публикации: 12
Прегледи: 10818

47019

Публикации: 13
Прегледи: 8678