• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.05.2024 22:56

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Калк реактор, калциев реактор или балинг лайт?

Започната от камен чочев, 28.11.2011 17:46

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

изгубеният рай

Най сетне някой който наистина иска да сподели знанията си, на достъпен за всички език.
END!!!

NikolaV

Octopus, благодаря за обяснението за такива като мен! Че и химията наред с всички други точни и не толкова точни науки съм ги взимал с тройки по милост или измама. :)

камен чочев

Браво, както винаги подробно обяснение  *privet*
Само едно допълнение- същото се отнася и при използването на ръчно добавяне на микро и макро елементи. Така, че ако използваш прахообразни добавки, процесите са същите. Калциевият реактор е по- природосъобразния начин, но мен ме спират бутилките с газ. Въпрос на избор.

Стоян Михов

Цитат на: NikolaV - 29.01.2012 22:22
химията наред с всички други точни и не толкова точни науки съм ги взимал с тройки по милост или измама. :)
не си единствения   и аз съм от твоя клуб :-)
Цитат на: камен чочев - 29.01.2012 23:37Браво, както винаги подробно обяснение 
*privet* Всъщност то беше още по подробно  :-D , но не знам защо не излезе цялото писание.

Това което бях написал беше, че повечето производители, които правят балинг соли, казват че ако използваш техните продукти няма да имаш проблеми с йонното изместване. Това е хем търговски трик, хем е вярно донякъде, защото те те карат да си купиш един куп добавки които да слагаш в основните соли, разни туби Трейс В, ала бала и други. Тяхната основна цел е да компенсират факта, че като слагаш по-малко сол, слагаш и по-малко микроелементи и коралите започват да "гладуват" за тях., в други от тубите пък има калиеви соли, които да се противопоставят на "господството " на натрия. И така се принуждаваш да си купиш доста шишенца, но от друга страна пък няма да имаш осезаем проблем с йонното изместване. Изобщо балинга е новата златна мина за "солените фирми", но от друга страна е доста удобен. Най-тънката част в този метод е уцелването и баланса на дозите (от производителите) и достъпното описание стъпките които аквариста нехимик трябва да направи. Мисля че в това отношение Фауна Марин са малко по-напред от другите.
Никола, щях да ти казвам откъде да си купиш основните соли, но щом имаш такива любовните отношения с точната госпожа Химия, може би няма да ти е от полза, пък и не ги знам дали още съществуват тези търговци. Подобре да си купиш готови продукти, ако си решил да се насочиш към балинга. Направи си калкулациите обаче, Камен може да ти каже как излиза на месец сметката.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

NikolaV

Е, колкото да си забъркам сам калция, магнезия и содата мога да се оправя. Но малко ме спира идеята да ползвам само определени соли, а и честите смени на водата - убива ми се идеята заа автоматизацията.
Иначе Камене не седи изобщо въпроса ръчно или автоматично. Ако ще е балинг или подобно ще е с дозир помпа. При мене ръчно означава да не го правя никога.

Стоян Михов

За ползването на определени марки не можеш да избягаш от това, дори и да си купуваш калция, магнезия и содата от друго място, добавките ще трябва да си ги купуваш от определена марка, като спазваш техните пропорции. Има и рецепти за това и тях да си ги приготвиш сам разбира се, но аз не бих те съветвал да го правиш, то е за много напреднали химици, и пак има голям риск. За смяната на водата можеш просто да сменяш по-големи количества вода веднъж месечно, но ще трябва да изчислиш колко точно на базата на това колко калциеви и магнезиеви соли слагаш.

Преди имаше идея да си вземеш калциев реактор, защо не я обмислиш пак, предполагам сега под 600 литровия имаш повече място от преди.

https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

NikolaV

Не съм се отказал от калциевия реактор. Почти го имам даже. Имам един Аква-медик нитрат редуктор, който лесно може да се преправи на калциев реактор - почти еднакви са. Имам и 1-2 излишни филтърни цилиндри пак на Аква-медик - идеални мисля за втора камера.
Мисля го още, но май виждам, че по-подходящ за мене е именно к. реактора.

Стоян Михов

Направо си го прави, и инвестицията ще ти е по малка и поддръжката по евтина - субстрата го сменяш веднъж на две години, а бутилката в зависимост колко е голяма издържа месеци. Имай в предвид че гасената вар не отпада, добре е да продължиш да добавяш, за да поддържаш основността на водата, тъй като при използване на калциев реактор рН пада.
Не можах да разбера за каква втора камера става въпрос?
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

NikolaV

Говоря за допълнителна камера след самия реактор през който минава водата от реактора преди да влезне в аквариума. Пълен е със същата медия. Играе ролята да качва допълнително pH-то и допълнително обогатява с калции.

http://reefkeeping.com/joomla/index.php/current-issue/article/44-calcium-reactors-in-out-and-everything-in-between-part-1

B) Second Media Chamber:

This consists of a second cylinder that is filled also with calcium carbonate media. The effluent leaving the first chamber is passed through the second chamber (usually up-flow) before being returned to the aquarium. This will help improve the calcium and alkalinity saturation by helping to convert more carbonic acid into bicarbonate, and as a result, increasing the pH level in the water leaving the reactor. This helps to reduce the pH lowering effect created by the use of the reactor.

Стоян Михов

Аха разбрах, мислех да нямаш предвид бабъл каунтъра, ама ти си се ориентирал достатъчно добре в материята *THUMBS UP*. Аз съм си  направил малка втора част от стар хаусинг от обратна осмоза, ама май ми идва малък.

: 30.01.2012г 11:11ч
Между другото някъде гледах самоделен калциев реактор изцяло от чаркове за обратна осмоза - изглеждаше много прилично, ама немога да намеря темата.
Наистина е добре да поразучиш добре нещата по темата, как се настройва системата и така нататък (нещо в което не се съмнявам че си направил де). Защото аз като тръгнах да си купувам направих голямата грешка и си накупих всичко, което накъде пишеше, че трябва да имам, пх комютри, дозир помпи, второ тяло (от което по късно си направих на зеовит реактор, много добре пасваше но явно плексигласът му не беше дизайнван да бъде търкан от камъни всеки ден ) ,  магнитни вентили, незнам си какво още, и отгоре на всичко си взех два, просто вторият ми се видя евтин... Хубаво че има колеги на които услужих с разни чаркове, не че и другият не прашлясва доста време вече де, може би ще трябва да направя нов аквариум...?
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

NikolaV

BTW, до сега гасена вар не съм добавял. По принцип вече нямам отделен съд с осмозна вода, а съм вързал аквариума директно към осмозата. Ако правилно съм разбрал калвасера се захранва с осмозна вода? Ако е така в моя случай дебитът и е около 3-4 л. на денонощие, като не съм го мерил (изпарението) сега.
Говоря по принцип за калвасер бъркачката на Аква-медик, като до сега много-много не съм се интересувал от метода.

Стоян Михов

Може и да не ти потрябва тогава, щом досега не си ползвал, вероятно е да нямаш нужда, щом ще имаш втора част на калциевия реактор и ако тя работи достатъчно добре и не ти се понижава pH в аквариума. Комбинацията от двата метода е за случаи когато имаш много големи потребности от калций дневно,което явно не е твоя случай засега.
А за гасената вар - може да се направи и в твоя случай - просто осмозната вода ще трябва да преминава през съд с гасена вар.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

камен чочев

Никола, не си ме разбрал. Аз 9 месеца добавях на ръка и голяма промяна в солеността не съм имал. Два - три часа след смяна меря соленост и регулирам с нивото на поплавъка на добавяната осмозна вода. Мисля, че това което изхвърлях със скимера се компенсираше с това, което добавях на ръка. Сега е същото - промяна в солеността няма ( най-много 1/2 градус), като се движи между 1.025-1.026.

NikolaV

Кемене, разбрах те. Ама от Октопус разбрах, че макар и да няма обща промяна в солеността в самата соленост се променя съотношението натриеви соли за сметка на другите, което не е добре?

hanuman

Балинга става все по-предпочитан, това за мен значи, че явно не е толкова лошо. И има начин да се контролират нещата.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1249174800_20_1_EUR_2.5_dark.png&hash=f382f10dd23d239f373464115831c0fa44c93050

Similar topics (3)

39167

Публикации: 16
Прегледи: 8210

28086

Започната от NikolaV


Публикации: 18
Прегледи: 11257

26335

Публикации: 9
Прегледи: 6428