• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Здравейте!

Започната от terahz, 23.12.2010 20:39

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

terahz

Привет на всички. Точно се регистрирах и реших да се представя накратко. Казвам се Георги и съм от Пловдив. Живея в Щатите от няколко години, а от 1 година си имам и солен аквариум. Предимно уаствам из американските форуми, но след като видях, че и в България има хора с рифове (мноооо пари имате бе хора! ;) ) реших да се включа и аз, пък може да сме си полезни взаимно.

Започнах преди малко повече от година със 38 литрово аквариумче, което го гледах около 7 месеца до това:


В началото на лятото си взех 150 литров аквариум и докато му направя поставка, светлини и т.н. стана края на лятото. От тогава аквариума се стабилизира и започвам малко по малко да слагам и коралчета.

Понеже сам съм направил по-голямата част от нещата около аквариума (шкаф, LED светлини, съмп и рефугиум от плекси, контролер на светлини и помпи., монитор на температура и ПХ със мрежов интерфейс за запазване на информацията в база данни...), реших че е време да го преведа на нашенски и да го публикувам за ваша полза.

Поздравления на всички, които са достатъчно смели да имат рифове в България и успех.

Coral Master

Привет! И добре дошъл! *bg*

Много хубаво аквариумче си заформил. Напоследък все повече ставам фен на малко, но големи, отколкото на много, но малки корали в един алвариум. Гледам, че и ти си на това мнение. Наистина ми харесва аквариума ти!
Брей, че съм тъп, сега ти видях всичките фрагове ... Абе ти да не би да живееш в Ню Йорк? И твоите корали ще са като в метрото ... да си дишат във врата един на друг...  *dontknow* 
Майтап, малко гъсто си ги наблъскал, но пак ми харесва! Засега! Незнам за по-нататък ... Seriatopora hystrix го мислех за бавен, ама в последно време в моя аквариум расте много здраво, та не знам какво ще стане след две години при теб.  =-O

Не ми обръщай много внимание на приказките, аквариума ти е страхотен и ти пожелавам да му се радваш безброй години! Радвам се, че съм първият, който те приветства тук!

Също така, идеята да сложиш Еуфилия Хулиганика в усмирителна риза много ми хареса! *DRINK*
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

niky

Добре дошъл при нас. Ще се радваме да споделиш опита си, както и да ни показваш красивия си аквариум. *THUMBS UP*

terahz

Мерси! Хубаво беше аквариумчето, но ми беше малко. Беше предимно за обучаване и правене на грешки, с идеята новия аквариум да има по-малко такива :). Новият ми аквариум е доста по просторен но и пуст. Толкова просторен, че повечето фрагчета се губят на снимката:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fjoro.geodar.com%2Fimages%2Faquarium%2F40B%2Ffts23dec10.jpg&hash=47ddea464bf2ae4ccfb76ff7d4cde93a2ce34f6a

Ако не успея тия дни да напиша нещо, неделя си летя обратно за България и в самолета мога да приготвя малко материал.

Асен Евгениев

Малкото аквариумче било много симпатично. А големия ще стане още по-добър. *THUMBS UP*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

tishovsx

Ха добре дошъл при нас... :-)
Относно парите ги нямаме, ама се стараем нещо да направим. То с пари и стрина Гюрга ще направи рифче.
Ами пиши..да пиши пък ние ще се учим *THUMBS UP*
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

iek

Чудесно нано, още повече че е и първия ти рифов аквариум, разгледах блога ти- имаш много материал за споделяне :-).
Като говориш в минало време за първия аквариум, какво стана между другото с коралите при преместването, интересувам се, защото и аз в момента съм дал ход на една такава процедура.

Цитат на: tishovsx - 24.12.2010 14:36
То с пари и стрина Гюрга ще направи рифче.
Мислиш ли?

tishovsx

Мисла да, ще ни викне нас с теб и е готова ;-)
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

niky

И аз разгледах блога ти набързо и видях, че и ти си запален по електрониката.
Ще се радвам да споделиш какъв контролер и по каква схема правиш. Видях, че пишеш на Си кода, кутията също я видях, но схемата не я открих.
А и усилвателя също добре си го направил. И на мен винаги си ми били проблем кутиите  :-D

terahz

iek, ами малкото го продадох за да финансирам големия. Пълен комплект го дадох. Проблема е, че големия го започнах с базови скали и пясък и нямаше да може да задържи твърди корали.

niky, ще напиша обещавам. С няколко думи, контролера е базиран на Ардуино модела. Eagle фаиловете на платката са тук: http://code.google.com/p/hydra-reef/source/browse/#svn%2Ftrunk%2Fhardware%2Fhydra . С няколко думи,  има два процесора, ПХ усилвател, мрежов интерфейс и часовник. Преди няколко дни му завърших мрежовата част, че да мога да наблюдавам от България какво става:

http://reef.geodar.com/

Колкото до усилвателя, беше голяма играчка. Кутиите отнемат точно толкова колкото запълването на платките и окабеляването...

MeTogu

Тук има снимка на големия,но е стара.Като гледам има потенциал,а и му разбираш.Успех с аквариума и да ни държиш в течение.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!