• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
12.05.2024 05:12

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Морския аквариум на Pukanka

Започната от Pukanka, 18.12.2014 20:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

борислав

Аз съм с този скимер   Bubble Magus E5 макар че ако в момента ми се налагаше да избирам бих си взел  Bubble Magus BM-NAC5E И двата скимера стават за външен монтаж извън аквариума хем не ти и нагряват водата в дисплея Хвани си и десетина скаридки от морето плюс копеподи страхотна храна за рибите а и се заселват във филтърната медия и се хранят с детрита Може да си хванете и рачета отшелници  Само преди да ги пуснеш ги сложи в една кофа и им пусни по капков метод вода от аквариума така че да им вдигнеш температурата и солеността Наистина доста рано сте заселили аквариума Дано да няма жертви

Pukanka

Такаааа. Новия скимер дойде момчета. Не виждаме никаква разлика в работата му обаче от този на Сера. Ама абсолютно никаква разлика със Серата . Възможна причина можете ли да ми кажете или просто ще се окаже че Сера са направили добър скимер този път ?

julianiv

1. Скимерът ти е абсолютно нов и все още не е влязъл в "работен режим". Отнема известно време, няколко дни, понякога седмици. Така, че не бързай да го отписваш, а просто изчакай (това винаги е най-трудната част)
2. За да се намали времето за "разработване" препоръчват скимера да се измие с оцет. Със сигурност няма да навреди и си струва да се опита.
3. За постигане на максимално ефективна работа на скимера се изисква известен опит, а и експериментиране с настройките. От постовете разбирам, че ти помага опитен акварист, така че тази част не би трябвало да е проблем.

Виждам, че имаш хъс и не жалиш усилия за развитие на системата. Важното е да не форсираш нещата и, поне в началото, да се консултираш с някой опитен в соленоводното акварист. Успех!

Стоян Михов

+1 на казаното от Юлиян. Най-големият "враг" на скимирането са мазнините и маслата, те пречат на разпенването на водата, затова на различни места се препоръчва измиването на скимера с оцет. Ако ще го правиш обаче, не измивай самата помпа (или поне ротора й) с оцет защото в зависимост от качеството й има вероятност да се разяде обвивката на феромагнитния ротор (случвало ми се е с китайски помпи). Но извади ротора и го огледай, не знам какво производство е помпата на скимера, но китайците често слагат силиконоподобни смазки на местата, където оста на ротора контактува или с ротора или с втулките, поне при мен така беше с ротора на бабъл магуса и трябваше да го забърсвам добре.
А колко е чувствителен скимера към мазнини можеш да съдиш по факта, че като бръкнеш с ръце (дори и чисти) в аквариума и пяната на скимера почти веднага пада, причината са мазнините по повърхността на човешката кожа.

Нищо не пречи и двата симера да работят едновременно, ако има място в съмпа отзад
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Pukanka

Той и отвън може да се хване тоя така че няма проблем да включим и двата за да видим разликата след време и тогава да чупим преградата. Веско ще намине идната седмица да помогне за да сме сигурни в правилния монтаж.

Pukanka

В аквариума ми от известно време постоянно плуват доста бели неща, ама толкова много че чак дразнят. Как да ги махна ? И нямам предвид копеподите, те са по малки и не се виждат толкова. Това бялото изглежда все едно е пясък, предполагам е някакви мръсотии , но защо аквариума не ги вади?

Моля модератор да слее двете ми теми, защото направих нова тема с бланка.

Pukanka

Възраст: Стартиран на 20.12.2014

Размери и обем: 130 литра

Осветление:  LED лампи - Daylight с бяла дневна светлина и Аctinic Bue със светлина в синия сектор (12 x 2 W white, 6 x 2 W actinic blue). Пускам ги по 10 часа на ден.

Температура на водата: 25 градуса

Показатели на водата: калции- 450, КН-10, нитрати-25, фосфати-0.03, PH-8.2, магнезии-1500

Поддържане на Са, кН, Mg: За момента нямам недостиг

Активен въглен: В реактор на Тропик марин , половината с активен въглен, половината с фосфат ремувър

Сол и смени на водата: Сол на Сера, соленост 1.025 , смяна на водата веднъж седмично по 10 %

Механична филтрация: дунапрен

Пясък и камъни: 10 кг. пясък и 15 кг. камъни

Хранене и оцветяване на корали: храна на Тропик марин -зоотоник

Хранене на рибите: всеки ден с люспи

Контрол на нитрати и фосфати: фосфат ремувър в реактор

Циркулация на водата: 700 литра на час

Стерилизация на водата: не

Скимер: Aqua Medic Turboflotor blue 500

Съмп: 4 отдела

Обитатели: два клоуна, един малък танг, пясъчна звезда, риба кучка , червена звезда, охлюви, 2 скариди , LPS и SPS .

Снимки:


Публикациите са слети: 18.02.2015г 14:02ч


Моля модератор да обедини двете теми, защото предната нямаше бланка.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F522%2F7930522o.jpg&hash=123e49403696aef38fd93dca27efe22dfc062e99

hunter

Не разбирам от морски аквариуми но твоя според мен е много красив и добре подреден.

trupai

18.02.2015 17:08 #38 Last Edit: 18.02.2015 20:02 by trupai
Много бързаш със заселването! Аквариума е на два месеца, а е препълнен вече! Следи редовно нитратите, че както са 25, да не станат 250. Синият танг е страхотна риба, но цапа много и ще му отеснее съвсем скоро!
Аз направих грешката да взема такъв танг и сега се чудя как да го хвана за да го разкарам  :-|
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

Pukanka

Малко актуални снимки от нас :


julianiv

Добре изглежда. Следя с интерес развитието на системата, защото в някои отношения е в разрез с общоприетите правила. Успех и за напред.
+1 за казаното от trupai за синия танг.

Pukanka

Не съм първата и последната която прави нещо подобно. Надявам се да е успешно. Желанието го има. Справих се успешно засега с доста перипетии като например нитрати, лош вид на коралите заради храна и ихтио при танга. В момента всичко е ок.

Pukanka

Последна актуализация при мен , досега нямам смъртни случаи на нищо, параметрите ми са без промяна, все още ми плуват разни бели прашинки в аквариума, и незнам как да ги извадя :

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F747%2F7969747i.jpg&hash=a0afd536f7e0acc83ee41cca7f4a5f3fd44c0a0e


Yonchev

Според мен тези прашинки не са голям проблем, само това че дразнят. И явно нещо куца с механичната филтрация, пробвай да смениш дунапрена с вата, която се сменя на няколко дни и най-вероятно прашинките ще изчезнат.  *DRINK*

gebo777

Започвам леко да завиждам... Благородно, разбира се! :-)
Голяма красота, поздравления!
ТИ ПОЧЕРПИ ЛИ НЯКОГО ДНЕС ?!?

Similar topics (5)

55308

Публикации: 72
Прегледи: 31178

26812

Публикации: 66
Прегледи: 28825

17718

Публикации: 27
Прегледи: 17911

48007

Публикации: 10
Прегледи: 4616

8510

Публикации: 15
Прегледи: 18135