• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.05.2024 12:10

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Морския аквариум на Pukanka

Започната от Pukanka, 18.12.2014 20:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

spark

Знам, може би не е тук мястото, но да попитам от къде може да се купи диска на СЕРА за аранжиране на аквариуми?

Tracker

Здравей.
Ето от тук можеш да го поръчаш http://www.zoo-paradise.com/shop/index.php?category=other_for_fishes
Но аз останах разочарован, може би очакванията ми бяха по големи .
Hagen, Aquarien-Set "Marina Basic 54"
2x15 [w]: GLO, Sera plant color
Sera fil 120
Sera heater, 50 [w]

Pukanka

Надявам се и Камен Чочев рано или късно да се включи в темата ми с полезни съвети. Днес чакам Мишо калкана да ми пусне камъни и пясък с автобус до Варна. Нещо тая сутрин не си вдига телефона и като чета колко е  несериозен понякога и явно неорганизиран с поръчките, определено ще съм по-нахална и ще му запаля телефона докато не ми ги изпрати, че отиде иначе чак след празниците.Иначе пък вчера той ни звъня даже два пъти. Но въпросите  ми сега са други:

-Сега като вкарам камъните и пясъка, предварително измити в солена вода доколкото разбрах, се очаква някакъв кафяв цикъл. До колко време се получава той и трябва ли да правя аз нещо?
- От кога започва меренето на стойности на водата и кои стойности да меря? Кои стойности са нормални и къде мога да прочета ако дадена стойност не е наред как мога да я променя?
- Трябват ли ми някакви препарати и субстрати за потдържане и доброто развитие на живите камъни?
- Някъде има ли указание как се лепят живите камъни ? Понеже ще ги градя на височина и се притеснявам от срутване.

Pukanka

Искам да се извиня на Веско за критиката. Днес се запознахме и наистина е чудесен човек. Очевидно в магазина сме имали лошия късмет да се засечем с някой стари елементи от Дискус които са се отбили по същото време докато Веско  е бил  в чужбина.

Ето и старта на аквариума.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F480%2F7806480f.jpg&hash=505210cc24f1d7de515c78f1095cec0696428d76

Pukanka

Хей, няма ли да ми помогнете малко ? Трудно е . Аквариума е вече от 15 дни стартиран, кафява фаза, тук таме се виждат и някой зелени алгита. От два дена в аквариума има охлюв и много му харесаха.   Бихте ли ми казали дали скимера ми е настроен правилно ,и как трябва да работи всъщност в момента ? Качвам клипче .



А ето клипче и на самия аквариум в момента.


Dede

Не че искам да кажа лоша дума, но този скимер колкото по-бързо го хвърлиш, толко по близко ще си до морската акваристика.
Количеството въздух(поне на окомер) е безкрайно малко.
Иначе най близо до истината е в самото начало на клипа.

Pukanka

Поръчали сме скимер на Aqua Medic Turboflotor blue 500 и го платихме даже от един италиански сайт, но нещо не ни отговарят все още. Надявам се дотогава този да не ни обърка всичко.

magnit

Важно е количеството въздух в скимъра да е голямо, но е ако не е подходяща фракция не очаквай добра работа. Този модел, който си поръчал може да не е върха на технологията, нито пък най-доброто от тази фирма, но в твоя случай може да върши работа. От друга страна ми се струва, че имаш компетентен ментор, поради което доста хора не биха се осмелили да дават съвети. Това, разбира се, е мое скромно мнение и никого не задължавам с него!
Човек, който често повишава тон си понижава авторитета!

Pukanka

Гледам менторите си да не ги занимавам много, че ще им писне от мене накрая.  :) А въпроси ми излизат всеки ден в главата предвид че почвам от нулата. И тука вече не смея да питам, че гледам не ви се обяснява.  Верно много чета, май изчетох всичко във форума, но има много неща за които не е писано. 
Минаха около 20 дни, аквариума е добре, показателите добри. Имаме си риба кучка която лъсна аквариума, камъните от кафеви побеляха като нови. Сложихме и други животинки, само с по-важните риби клоун и танг ще изчакаме още няколко седмици.

Ето го аквариума днес. Течението ми идва слабо мисля с този уейвмейкър и май ще търсим по-мощен. Този го дават от 50 до 500 литра , обаче е майтап работа.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F184%2F7836184E.jpg&hash=cbbcbf9907a82643aeb582326964e09ba1f5aa48

tonino

08.01.2015 21:51 #24 Last Edit: 18.02.2018 17:42 by tonino
...

камен чочев

Здравей и добре дошла и от мен!
Понеже грешките ти продължават с пълна сила, ще се опитам да ги резюмирам накратко, като не се обиждай, ясно е, че нямаш никакъв опит:
1. За качествата на аквариума колегите вече ти казаха. Този аквариум става за два клоуна и едно попче плюс някой мек корал.
2. Смяната на скимера общо взето е "от трън та на глог". За тези пари можеше да е нещо доста по-добро, но просто избърза.
3 . Стартът - гледам че камъните са бейс рок, който не е киснат и за в бъдеще ще имаш доста проблеми. Можеше да се опиташ да намериш и някой добър жив камък да помогне за цикъла. Както и задължителните бактерии при старт с такива павета. То общо взето старт няма - сол, вода и бейс рок.
4. Заселване - Казваш, че си изчела всичко, но старт с бейс рок и такова заселване с корали, че и таралеж, че и тридакна преди да се е завъртял цикъла (не знам как ги преброи от 26.12 до момента 20 дни) (при твоето положение бих казал поне месец) и риба, на реално около десетия ден е против всякакви правила. Не искам да коментирам, този който ти ги е продал, но би трябвало преди търговията да  сме наясно, че говорим за живи неща, повечето от които са под закрила на закона, а някои са си направо заплашени от изчезване  и е несериозно такова отношение, да не говорим, че повечето от тях нямат място в такъв аквариум. Не искам да съм пророк, но 70-80% ще умрат в рамките на 3-6 месеца.
5. видове подходящи за аквариума ти - син танг в 100 л вода в някои държави си е подсъдно. За повечето тангове минимума е 750 л дисплей. Най-много може да сложиш S-размер на жълта зебразома и да говориш с Веско всяка година да ти я сменя. Американците дават средно натоварване на 100 л - 7 см риби за нови аквариуми, и 11 см за узрели. Влизаш в някой сайт в пико или нано раздела и си харесваш 3-4 рибки и това би трябвало да бъде натоварването на аквариума ти.
6. филтрация - никъде не прочетох имаш ли активен въглен, фосфат ремувър и как ще се бориш с нитратите? Имай предвид, че за месец - два в такъв аквариум отиват на нива, смъртоносни и за рибите (над 100), фосфатите също, а да не говорим, че и бейс рока подпомага това натрупване.
7. тестове - задължителни: калций, карбонатна твърдост, нитрати и фосфати - веднъж седмично, магнезий - веднъж месечно; препоръчителни при старта - амоняк и нитрити, за да се следи завършването на азотния цикъл; всички останали - не са необходими, освен при някакви проблеми.
8. Правилно зададени въпроси - ако задаваш правилно въпросите си, ще получиш и адекватни и бързи отговори. На въпросът ти по-горе "Какво да правя сега", на мен ми идва само един отговор, но ще си го спестя.

Много се надявам да приемеш критиката ми градивно, да забавиш малко темповете, да зададеш всичките си въпроси, да изчакаш отговорите и тогава да действаш. Успех


Pukanka

Камене, благодаря за включването. Не приемам мнението ти като забележки, а като поуки за в бъдеще. Ще разясня малко повече за аквариума , че очевидно говоря пръснато и откъслечно. Почвам по твоите точки .

Цитат1. За качествата на аквариума колегите вече ти казаха. Този аквариум става за два клоуна и едно попче плюс някой мек корал.

Прав си. Най ме интересуват клоуните, така че мога и без други риби. Приемам рибата Кучка за вид попче , ако греша коригирай ме.

Цитат2. Смяната на скимера общо взето е "от трън та на глог". За тези пари можеше да е нещо доста по-добро, но просто избърза.

Във форума колега със същия аквариум преди 4 години е създал тема, видях че е сложил този скимер и аквариума му след 4 години беше страхотен, затова се спрях на скимера който и той е избрал. А и май само той може да влезе във Сера аквариума. Ако има нещо по-добро, посъветвайте ме да имам предвид за в бъдеще.

Цитат3 . Стартът - гледам че камъните са бейс рок, който не е киснат и за в бъдеще ще имаш доста проблеми. Можеше да се опиташ да намериш и някой добър жив камък да помогне за цикъла. Както и задължителните бактерии при старт с такива павета. То общо взето старт няма - сол, вода и бейс рок.

Не разбирам от живи камъни, но когато дойдоха на някой от тях имаше меки неща като гъбки, за една седмица по поне половината от тях се показаха и ей такива червеи, не знам полезни ли са за аквариума http://i54.tinypic.com/2nvb52q.jpg
Малко по-късно започнаха да растат и други странни неща които не знам какви са.
Бактерии слагам на всеки седем дни, вече имам три слагания, наближава четвъртото. Бактериите са ето тези и слагам по 20 мл. от всяко шише.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F817%2F7837817y.jpg&hash=46c1be0af02a71715dad3cbb4b3195faf8b2467f


Цитат4. Заселване - Казваш, че си изчела всичко, но старт с бейс рок и такова заселване с корали, че и таралеж, че и тридакна преди да се е завъртял цикъла (не знам как ги преброи от 26.12 до момента 20 дни) (при твоето положение бих казал поне месец) и риба, на реално около десетия ден е против всякакви правила. Не искам да коментирам, този който ти ги е продал, но би трябвало преди търговията да  сме наясно, че говорим за живи неща, повечето от които са под закрила на закона, а някои са си направо заплашени от изчезване  и е несериозно такова отношение, да не говорим, че повечето от тях нямат място в такъв аквариум. Не искам да съм пророк, но 70-80% ще умрат в рамките на 3-6 месеца.

Предполагам има тънкости за да не умира нищо и можете да ми ги обясните във форума.

Цитат
5. видове подходящи за аквариума ти - син танг в 100 л вода в някои държави си е подсъдно. За повечето тангове минимума е 750 л дисплей. Най-много може да сложиш S-размер на жълта зебразома и да говориш с Веско всяка година да ти я сменя. Американците дават средно натоварване на 100 л - 7 см риби за нови аквариуми, и 11 см за узрели. Влизаш в някой сайт в пико или нано раздела и си харесваш 3-4 рибки и това би трябвало да бъде натоварването на аквариума ти.

Ок. Ще разгледам варианти за нано.

Цитат6. филтрация - никъде не прочетох имаш ли активен въглен, фосфат ремувър и как ще се бориш с нитратите? Имай предвид, че за месец - два в такъв аквариум отиват на нива, смъртоносни и за рибите (над 100), фосфатите също, а да не говорим, че и бейс рока подпомага това натрупване.

Имам гъба, имам Сипоракс на Сера, имам активен въглен, имам и фосфат ремувър. Друго нямам във филтърната система, ако трябва да добавям нещо казвай. Как става борбата с нитратите например ?

Цитат7. тестове - задължителни: калций, карбонатна твърдост, нитрати и фосфати - веднъж седмично, магнезий - веднъж месечно; препоръчителни при старта - амоняк и нитрити, за да се следи завършването на азотния цикъл; всички останали - не са необходими, освен при някакви проблеми.

Имам всички тестове които изброяваш на Салиферт.

Цитат8. Правилно зададени въпроси - ако задаваш правилно въпросите си, ще получиш и адекватни и бързи отговори. На въпросът ти по-горе "Какво да правя сега", на мен ми идва само един отговор, но ще си го спестя.

И аз ще замълча.  *DRINK*

изгубеният рай

Добре дошла във скромното ни, и задружно общество  :-)
Виждам добре се справяш!Колкото до обитателите, има много подходящи за този литраж които Веско  би могъл да ти достави.
END!!!

камен чочев

Това вече е друго, вече знаем горе-долу какво съдържа системата ти.
Радвам се, че ще внимаваш с броя на рибите. Това ще ти гарантира здрава система и по-малко проблеми в бъдеще.
Аз бих се спрял на някои от тези скимери:
http://innovative-marine.com/auqa-gadget/skim-mate.html
бих пробвал от тези:
http://innovative-marine.com/auqa-gadget/ghost-skimmer.html
http://www.sewatec.de/protein-skimmer/deltec-skimmer/deltec-skimmer-mcx-300-internal.html
или някой от тези
http://www.marinedepot.com/Protein_Skimmers_for_Saltwater_Aquariums_Reefs_Nano_Skimmer-FIPSNS-ct.html
ЦитатВъв форума колега със същия аквариум преди 4 години е създал тема, видях че е сложил този скимер и аквариума му след 4 години беше страхотен, затова се спрях на скимера който и той е избрал. А и май само той може да влезе във Сера аквариума. Ако има нещо по-добро, посъветвайте ме да имам предвид за в бъдеще.
И точно там е причината, последните години доста се развиха скимерите, а аква медика си е все там.
Ами камъните са си чист бейс рок, но щом има живот, то най-вероятно са били в някой съмп известно време. Дано са се поизчистили от органиката.
За бактериите - браво. Комбинацията е правилна, дано си спазила упътванията .
С коралите е най-тънката част. Правило е да се заселва постепенно - един-два корала седмично, и то след втория- третия месец. Всички тези корали, които имаш искат хранене, а в малка система това е най-големия проблем, да храниш така, че параметрите да са ти в нормите, и същевременно да няма умрели от глад.
За активния въглен и фосфат ремувъра браво, на сипоракса му трябват около 6 месеца да заработи, аи понеже събира прекалено много боклуци аз не съм му фен. За нитратите бих ти препоръчал водка метода.
За тестовете, знам. Отговорих ти на въпроса зададен другаде.
*DRINK*

Pukanka


ЦитатС коралите е най-тънката част. Правило е да се заселва постепенно - един-два корала седмично, и то след втория- третия месец. Всички тези корали, които имаш искат хранене, а в малка система това е най-големия проблем, да храниш така, че параметрите да са ти в нормите, и същевременно да няма умрели от глад.


В момента този въпрос ме мъчи най-много. Как да намеря баланса за храненето. Имам замразени храни, няколко вида за коралите, а днес разбрах че трихофилията иска месо, та й дадох четвърт кубче артемия и го глътна веднага. Не знам още дали имам други месоядни в аквариума. Ако виждате някой подсказвайте. Освен замразените храни за корали имам и едно малко шишенце синичко 10 мл.  с концентрирана храна.На нея пише че се дава на 100 литра вода по 1 капка през два дена.

Similar topics (5)

12158

Публикации: 24
Прегледи: 14952

41453

Публикации: 6
Прегледи: 7991

50279

Публикации: 7
Прегледи: 4558

41176

Публикации: 46
Прегледи: 16729

38429

Публикации: 81
Прегледи: 33538