• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 21:31

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

нано аквариум

Започната от miki123, 12.12.2012 23:23

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

miki123

Здравейте колеги и фенове на морската акваристика със интерес следя темите на колегите със морски аквариуми.Един приятел ще ми подари няколко полипчета и золаси или нещо такова не се сещам точното име но мисля че ме разбрахте,та въпроса ми е какво ми трябва като техника за 20 литра аквариум във които ще има само полипи и някои коралче и евентуално раче.Не разполагам със много финанси за скъпа техника такаче ми препоръчаите най ефтиното.И да питам без скимер мога ли да мина??или?До сега само цихлиди съм гледал но със морското е доста сложно маи?
Благодаря на всички които ми помагат с препоръки  *thanks

Стоян Михов

Здравей miki123, Добре дошъл, но в кофти време се включваш в соления форум. Просто напоследък станаха доста случаи на млади хора, които много искат морски аквариум, ама ако може веднага и без пари - и започват едни гимнастики - може ли със 7 литра, може ли с 20 литра, ама бързо щото рибите чакат в торбичката... Тези случаи водят само до загуба на много обитатели и горчиво-солен вкус от първия досег с морската акваристика. Морска акваристика без пари и време не става, това че някой ще ти подари зоантиди и полипчета не означава, че морския аквариум ще ти е еВтин.

Ако наистина искаш морски аквариум, веднага, без някой да ти казва да четеш още няколко месеца, отиди в някой от магазините, които имат готови системи, купи си такава 50-70 л или нещо такова, сложи камъни, стабилизирай аквариума и тогава сигурен съм доста хора от форума ще ти подарят и зоантиди и полипи.
Успех!
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

geniusloci

Зоантиди? Само прочети за тях, че има някои специфики (токсичността, да не си докараш проблеми от незнание).

Мъничък аквариум ще може и с малко пясък и камък, но вътре освен някоя секси скаридка и някое коралче от дребните - няма да може да пускаш много неща. Коралите (повечето) са зависими от светлинат. Ако не храниш (т.е. като няма какво да храниш вътре, рачета и скариди ядат безумно малко в сравнение с риби, а и не цапат почти никак), нямаш нужда от повече филтрация.

Разбира се, хубаво е да вземеш наистина жив камък, не просто нещо, покиснало в аквариум. Соли ще ти трябват за всяка смяна на вода (но пък с една малка кофа ще изкараш доста време с малък обем), добавки няма да ти трябват вероятно, защото със смените на водата почти всичко ще добавяш. А иначе има и "китове" с добавки за нано аквариуми. Задължително рефрактометър, различен от най-евтините китайски, за да може да си поддържаш солеността. Осветление - зависи колко е нано, може да минеш и с няколко диода, повечето готови решения си имат осветление. Трябва да се поддържа и температурата.

За изработка - Аквасвят, Дискус, има и други, питай ги за цени, имат и разни готови решения, макар че те обикновено не са евтини. Общо взето на място ще ти кажат и какво ти трябва, само не се връзвай да си купуваш готова вода всеки път и не бързай да пускаш нещо живо вътре.

За животинки - след време пусни някоя друга скарида, забавни са, стоят повече навън, по-големите видове с времето се приучават и да идват за хранене, а някои от тях чистят и аиптазии - все пак зависи колко ще е голям аквариума преди всичко. В повечето стандартни нано акмвариуми може да гледаш и някоя друга риба, стига да внимаваш да не претовариш системата с едри видове.

Всичко това - ако не очакваш да минеш с 50-100 лева, няма да стане, само пясъка и камъните ще ти струват толкова...

tonino

13.12.2012 12:30 #3 Last Edit: 19.02.2018 20:07 by tonino
...

miki123

благодаря за разбирането и за помоща имам осфетление диоди пясък жив и 3 камъчета живи.То е ясно че пари ще се инвестират но да не е нещо от сорта на 300,400лв:)) повечето неща ги имам а до животинките риби не желая защото нито възможност нито голям аквариум нямам едно 20лт със полипчета и някои раче и скаридка ще ме радва като го стартирам ще покажа каква супа съм забъркал :)))

Similar topics (5)

46189

Публикации: 142
Прегледи: 55756

56529

Публикации: 2
Прегледи: 2454

55872

Публикации: 21
Прегледи: 8983

38429

Публикации: 81
Прегледи: 33340

55483

Публикации: 69
Прегледи: 17178