• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
05.05.2024 20:03

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

На път съм да глътна солена вода

Започната от abaro, 17.12.2011 11:56

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

abaro

17.12.2011 11:56 Last Edit: 03.02.2014 12:19 by Стоян Михов
Здравейте,
От доста време оглеждам отстрани соленоводната акваристика. Периодично зачитам разни книжки и списания, чета форуми и следя почти всичко в тази секция на нашия форум.
Обикновено по-рационалната ми половина (и по-мързелива) надделява над авантюристичната, но напоследък нещата леко се накланят в "правилната" посока. Не че сладководната
акваристика ми е омръзнала - никак даже, но аз съм си бургазлия все пак и както пише в един подпис, в кръвта ми има малко солена вода. Освен това разни колеги, завили към
соленото, периодично ме тормозят с разни въпроси и започнах да се настройвам за един опит, който ако започне добре, ще ми служи като основа за по-задълбочено навлизане в
материята.
Основните причини за да започвам това проучване са две: 1.Имам аквариум и RO и 2.Тук в тази секция забелязвам много хора, които освен че са напред с "материала", са склонни да
навлизат в чуждите проблеми и да дават разумни съвети. Това последното го оценявам като огромно предимство за всеки начинаещ и от друга страна определя смисъла на участието ми в този форум.
Има и още нещо. Соленоводната акваристика, за разлика от слаководната, предполага използването на доста оборудване и изисква следенето и потдържането на различни
параметри. Това обаче, дава възможност и част от оборудването и автоматиката да се изработват саморъчно. Някои от вас няма да ме разберат, но за мен това е част от хобито и
дори му придава допълнителен смисъл. Още повече че става въпрос за дейности и технологии които са ми познати и съм работил с тях.
Тъй-като четох на различни места из нета и видях че се потдържат различни теории и практики, реших като начало да заложа като източник основно на NanoReefdotcom. Доколкото
соленоводната акваристика има много малко общо със сладководната, на този етап не мога да преценя кои източници са по-достоверни от други. Нанориф все пак набляга основно на практиката с малки аквариуми и мисля че на тоя етап мога да го приема като основен източник.
Решил съм да си систематизирам въпросите и разсъжденията като отделни точки, щото смятам че така ще е по-лесно за тези които решат да участват със съвети.

1.Аквариум
Решил съм да "принеса в жертва" този аквариум

[smg id=1947]

[smg id=1948]

[smg id=1949]


Размерите са 63х41х32, 6мм стъкло, на 6 години, в добро здраве. Тъй като го глася за нано-риф (май не бях споменавал досега), фронта му е добър а обема приличен. Притеснява ме единствено ширината (32см) дали няма да е много малка за да подредя прилично камъните, без да опират в предното стъкло и без да изглеждат като залепени на задното. Идеята ми е да направя някаква "класическа" подредба, с купчинка в средата. Нещо такова:

[smg id=1951]

Има един евентуален проблем.

[smg id=1950]

Бялото нещо, което се вижда на тази снимка е алуминиев ъгъл, прахово боядисан, който лежи околовръст, отгоре на всички странични стъкла. Общо взето открит метал има само на ъглите където е отрязан под 45 градуса и нивото на водата ще се потдържа на около 2см под него. Това проблем ли е за аквариума и трябва ли да го преработвам?

Съмп категорично няма да има.

2. Камъни
По някакви сметки трябва да сложа около 8-10кг камъни. Не съм много сигурен дали ще мога да ги събера обаче, заради малката ширина на аквариума. Доколкото съм чел, не е добре да се добавят камъни на порции - така се връща зациклянето на аквариума отново в началото. Все пак, какво е вашето мнение по въпроса?
Ще бъда благодарен ако ми кажете и кой внася камъни в България и какви са ориентировъчно цените. Последното може и на ЛС.

3. Пясък
Да бъде или да не бъде? Скоро четох мнение на jek, че има нано с голо дъно. Доколкото съм гледал снимки на нанорифове, всички са с пясък. Изключение правят тези които са със съмп и пясъка е в него. Заблуждавам ли се нещо, или може да се мине и без пясък.Имаше тук преди доста време и една дискусия за използването на морски пясък. Ако мислите че става, това е чудесно за мен. В радиус 15-20 минути от къщи, мога да си "набера" поне 4-5 вида - различни по цвят, състав, едрина и т.н. В крайна сметка бих предпочел да сложа морски пясък, пред варианта "без". Аквариумите с голо дъно ми изглеждат като развъдни, а аз дори и в развъдните предпочитам да слагам грунд.
Забелязах че в ebay се продава пакетиран "жив" пясък. Това нещо дали е възможно да издържи транспорт до тук, защото виждам че опаковките имат съвсем заводски вид?

4. Сол
Е тук съм напълно объркан. Ясно ми е че има сол за аквариуми основно с риби и такава за рифови - със полипи и корали, но също така разбирам че състава на различните
производители е различен. По-точно съотношението между основните елементи, както и микроелементите. Ще ви помоля за съвет по този въпрос, ако може с конкретни имена и начин за доставка.Колкото до цената, ако не съм объркал нещо генерално, грубо я слагам по 1лв за 5л готова вода. Не е стряскащо много, като се има предвид че ще ми трябват 70л първоначално и по 10л на седмица.

5. Скимер
Като начало мисля да почна без скимер. Това го прочетох в нанорифа и ми хареса :)   Както писах по-горе ще заложа на 10-15% смени седмично в началото, с тенденция да сложа някакъв HOB скимер. Дали ще купувам или ще направя нещо, ще реша в последствие. Тук е момента да кажа какво смятам да гледам в този аквариум. Нищо претенциозно. Полипи,
някои меки корали, някоя и друга риба, скарида. Зависи какво и как ще успея да намеря.
Основната идея на това начинание е да "вляза в играта", да видя как се развиват нещата и с какви проблеми ще се сблъскам. Дано да не греша, но мисля че така рискувам по-малко да се стигне до нерешими проблеми, големи разочарования и загуба на много пари. Преди си мислех да направя специално нов аквариум - куб 50х50х50 (дори имам 2 от стъклата :) ), но това щеше да е свързано с много сериозно оборудване и подходящо място, с което не разполагам.

6. Осветление
Аквариума сега е с 2х18W Т8 лампи. Мисля да започна така и веднага след като понаместя нещата в началото, да направя LED осветление. Ако не ми мине котка път, би трябвало до
около 2 месеца след началото да съм готов с ново осветление. Надявам се че е допустимо да вървя по такъв график? Ако обаче смятате че това осветление ще е много недостатъчно за начало, ще променям тактиката.

7. Филтър
На този аквариум ползвам един Eheim 2211. Това е сигурно 15 годишен филтър, 300л/час, който обаче си работи като часовник. За някаква биологична филтрация май няма да върши
работа. Но бих могъл да го ползвам за химична - активен въглен или фосфат редуктор. Останал съм с впечатление, че поне докато се стабилизира аквариума, няма да е вредно да
има активен въглен. Нямам идея дали фосфат адсорбираща смола би имала някакъв ефект в моя сетъп, тъй че всяко мнение по въпроса би ми било полезно.
Също така си мисля че бих могъл да ползвам UV вързано след канистъра. 7W или 9W при реален дебит около 150-200л/час ми се струва подходяща мощност. Въпроса е дали ефекта от него, би оправдал закупуването му?

8. Помпа/и
Направо ви моля за предложение по въпроса.
Аз лично клоня към два малки, евтини уейвмейкъра вляво и в дясно. Обявените дебити по 1500, 2000, 3000 л/ч обаче направо ме плашат. По аналогия със сладководен аквариум,
3000л/ч в 60л вода би трябвало да предизвика пясъчна буря. Но никога не съм ползвал такъв тип помпа и нямам никаква представа какъв е характера на струята която излиза от нея.

9. Нагревател
75 или 100 вата. Jager ще е, само не знам 100 ватовия, който е 31см дали ще мога да го прикрия зад камъните. И 75W би трябвало да стигне, но стаята в която е аквариума не се
отоплява когато отсъствам и може би е рисковано.

10. Фон
Не го споменавам случайно, по следната причина. Засега този аквариум ще бъде в къщи, в стая със североизточно изложение и почти без директна слънчева светлина към него.
"Тайната" ми идея обаче е, ако се развият добре нещата, да си си го преместя в офиса. Там ще стои пред източен прозорец и горната 1/4 ще бъде директно осветена отзад. Въпроса е дали 1-2часа слънчево огряване сутрин ще създават проблеми. Ако е така, още докато е празен съда, да вземам някакви сериозни мерки за засенчване. Ако ли не, просто ще залепя някакво тъмносиньо фолио отзад и толкова.

Това е засега, по-натам ще ви помоля за съвети и за разните дребни но немаловажни неща като тестове, соленомери, добавки и т.н. Но това в продължението.

Очаквам от вас малко помощ по повдигнатите въпроси, но имайте предвид, че ако отговорите не ми харесат, директно забивам към нещо по-лесно - черноморски аквариум  :-)
Благодаря ви предварително за отговорите!
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

камен чочев

Ами, браво. Добре си решил. Нямам опит с нано аквариуми, но ще се опитам да ти отговоря на някои от въпросите.
За аквата не мога да кажа нищо, за алуминия, ако няма пряк допир с водата няма проблем.
Камъните - 10 % изглеждат еднакво и в сто и в хиляда литра. Просто си ги подбираш по-малки. Ако някой от търговците не ти пише, кажи ще ти дам контакти.
Аз предпочитам с пясък, решението си е твое. Жив пясък може да се купи и в Бг, но не мисля, че е нужнода е жив. За черноморски не знам дали става, но дали ще е красиво? С коралов със сигурност ще изглежда по-добре.
За това, което ще гледаш, всяка сол за аквариуми ще ти върши работа. Не е нужно да е най- скъпата.
Малките системи са много нестабилни и без скимер ще ти е трудно. Според мен е задължителен.
Осветлението ти е достатъчно за това, което ще гледаш.
От филтри нищо не разбирам.
Не се плаши от дебита, който дават китайците. Няма нищо общо с реалния. Тук Никола може да ти даде съвет.
Нагревател от сто вата е малко силничък.
Аз съм с фон и ми харесва. Слънцето предизвиква растеж на алги, но за час два мисля, че няма проблем
Доста от въпросите ти са коментирани нееднократно тук, так че можеш да почетеш още малко


Стоян Михов

Добре дошъл на солено. Явно аз ще отговоря първи на въпросите ти, (явно не, Камен ме изпревари докато пиша :). Добре си се насочил за четене по форумите но имай предвид че разликите между нанотата и големите аквариуми са много малки, така че спокойно може да търсиш съвети и в по-общи форуми, като Reef central.
Преди да започнем с конкретните отговори по точките, да обобщя, това което аз разбрах, че искаш да направиш: имаш готов аквариум, който искаш да осолиш, категорично няма да имаш съмп и няма да имаш скимер поне в началото. Т.е. искаш да сложиш сол в сладкия си аквариум и така да получиш морски. За да те предпазя от разочарования да ти кажа - така няма да стане. Моят опит е показал че ако започнеш, ей така между другото да видиш дали ще стане с подръчни материали и без пари - никога не става, ако стане то вече си наринал едни пари вътре и това което имаш не ти харесва, защото си го направил не така, както си искал, а с това с което си разполагал и парите, които си вложил са същите ако си започнал отначло както трябва. Не се опитвай да бъдеш скъп на триците и евтин на брашното, не се замисляй дали да дадеш пари за нов аквариум например, който ще ти харесва и като размери и като удобство, при условие че ще ти струва 30-тина лева, при условие, че само за живите камъни, които ако наистина искаш да сложиш вътре (8-10) кг ще ти струват към 300лв, без да говорим за полипите и меките корали. .Моето мнение че няма да минеш без скимер и то точно в началото, докато мине цикъла, аквариума ти е достатъчно голям, за да има нужда от него, както и други пъти съм казвал безсъмпови и безскимерни системи са само за много напреднали. Не виждам защо скимера трябва да е НОВ, съвсем спокойно може да е втора употреба.
Забрави за преместване на аквариума в офиса или някъде другаде, просто реши къде ще бъде, всяко преместване на акавариума, дори в другата стая означава, че започваш отначало с цикъл и преболедуване на аквариума особено, ако има пясъчно дъно.
Та мисля че е рано да стигаме до нагреватели, осветление и конкретика, трябва да си изчистиш идеята.

За скейпа, който искаш ще ти трябва кубичен аквариум, в противен случай камъните ще ти са много близо до стените и забрави за чистенето на стъклата, не говорим за визуалния ефект. Като гледам уменията ти по сладководен скейп, мисля че има голяма вероятност да направиш много качествено нано, за което обаче трябва правилният размер аквариум.
Така че аз ти предлагам първо реши дали ще ползваш този аквариум - моят съвет - не. Този го запази така, страхотен е. После реши къде ще ти бъде аквариума в офиса или в къщи. После помисли дали можеш да отделиш известно количество пари, без пари няма да стане, колкото повече можеш да отделиш толкова по-добре  естествено.
Успех, каквото и да решиш може да очакваш подкрепа.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

iek


abaro

Благодаря ти iek за линка. Интересен експеримент, но въпреки че е много далече от моята идея, показва две неща. Първото (и по-явното) е че колкото е по-нано един нанориф, може да бъде сисипан бързо и лесно, дори от нещо напълно случайно. Второто обаче е че при една малка система, просто е безсмислено да използваш всички елементи от оборудването на една голяма и натоварена. Според мен неслучайо Ехайм (пък и други производители) прредлагат тези аквариумчета - съд, осветление и едно вътрешно филтърче в ъгъла. Средствата винаги зависят от целите, а не обратното.
Обаче като се зачетох в тази статия, после се прехвърлих към други и в крайна сметка стигнах до тази  - http://reefbuilders.com/2011/10/26/innovative-marines-nano-16/  Много полезна статия за мен, защото показва че аквариум с дисплейна част с размери като моя, може да се използва съвсем пълноценно, даже и хората го произвеждат, предполагам и продават.

Колега Камен Чочев, благодаря ви и на вас за мнението. Давате ми много точни и конкретни отговори на част въпросите, които не съм си доизяснил. По въпроса за живия пясък - аз съм го споменал като опция, само заради вероятността с него да завъртя по-бързо азотния цикъл. От друга страна, май този вариант се използва повече от хора, които вече разполагат с такъв, а в повечето случаи се стартира с обикновен (нежив).  Засега оставам на този вариант.

Колега Octopus, според мен сте малко краен в оценката и в прогнозите за моето начинание. Правилно сте разбрали че не подлежи на коментар въпроса за съда и съмпа, а за скимера не съм взел окончателно решение. Скимер ще има и той ще е НОВ (hang on back), просто щото няма друга физическа възможност. Каквото и да е оборудване, трябва да го събера в някакви 10-ина сантиметра зад аквариума. Минах през идеята да направя нов аквариум за целта, но той така или иначе трябва да е от типа "all-in-one" (като посочения по-горе в поста). Това според мен не решава повечето от основните въпроси - няма да имам истински съмп, рефюджиум, пак ще съм много ограничен по отношение на скимера. Единствено, дето нагревателя няма да е в дисплея. Затова съм се примирил със съответните ограничения и ще се разпростирам докъдето ми позволяват даденостите. И забележете, аз досега не съм говорил за пари. Който ме познава горе-долу като акварист (пък и не само) знае, че когато става дума за оборудване, което е предвидено да работи продължително в една завършена система, не пестя пари. Там стойността се измерва с надежността на самото оборудване. Но например за да си въртя RO водата в бидона не бих си купил Eheim Compact, а съм сложил някаква помпа без име, която върши същата работа в случая. Например вчера (всъщност онзиден) гледах на едно място две морски рибки, които по стечение на обстоятелствата от една седмица са в едно 15л аквариумче с едно тъпо филтърче и повярвайте ми, изглеждаха доволни, както се казва, като "куче в талига". И щом всеки 50-ти американски тийнейджър може да гледа някакво непретенциозно соленоводно аквариумче, защо да не мога и аз. Аз гледам на това като на експеримент с образователна цел. А дай боже да си запазя интереса към соленоводните аквариуми, ще си направя специално за целта десети аквариум.
Това което казвате за преместването ме смущава обаче. Не съм предполагал че едно размътване на аквариума за 1 час ще е толкова фатално. Явно този момент съм го пропуснал и ще трябва да си го изясня.

Аз всъщност в началото пропуснах да изясня, че аквариума мисля да го засолявам след около месец. Оставил съм си достатъчно време, за да изчистя конфигурацията и да си поръчам оборудване и обитатели.
Още веднъж благодаря за мненията и се надявам да не са последни.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Ilianidis

ЦитатЗабрави за преместване на аквариума в офиса или някъде другаде, просто реши къде ще бъде, всяко преместване на акавариума, дори в другата стая означава, че започваш отначало с цикъл и преболедуване на аквариума особено, ако има пясъчно дъно.
Това за да не оспамим темата може би е добре да се изкоментира в нова тема.Да,има изследвания,че натрупан сероводород и освободен след сифониране на дъното е силно токсично за твърдите корали и тогава какво правим?!Аз пък не допускам да се натрупва и веднъж на седмица аерирам една част от грунда,после друга,не наведнъж цялото дъно .И забелязвам по-скоро благоприятен ефект.Сякаш изплува жив планктон и коралите започват да се хранят, за пример един от лпс-те ми,а и доста твърди корали,които имам благодарение на Coral Master,та въпросния лпс предприема стратегия по улавяне на храна,това което прави само нощем след изгасване на лампите.Временно вдигам мътилка,не много голяма,но след 20-тина минути няма и следа от предприетите мерки.Ако някой от лидерите в морската сметне,че има какво да се напише още по тази част ,може да я премести в нова тема.Да ме извини Тони,но ще е полезно и за него.Аз жив пясък не съм ползвал,но той се съживява най-бързо от всичко.

kamos

нещо по-лесно - черноморски аквариум *DRINK*
Сега по точките
Без скимер няма да стане тази работа.Не само заради отделянето на гадориите от водата, а и защото аерира водата. Не се шашкай от големите дебити при морските помпи. Така трябва да е , правилното течение е основата за добър аквариум и в тази връзка ядовете които имах с моето нано 56 литра бяха заради неправилно организирано течение, неправилно осветление и най-вече заради грунда. Съвета ми дублира този на Iek без грунд, така ще си спестиш доста ядове, а ако все пак искаш грунд нека да е едрата фракция, съвсем малко между камъните.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

камен чочев

В никакъв случай не желая да те отказвам, но повечето добри нано и в РЦ и в нано риф са дело на хора, които дълги години се занимават с морска акваристика. Но даже и да не е така в белия свят винаги има кой да им помогне. Ще имаш проблеми, спор няма. Колкото повече компромиси има, толква повече ще са и проблемите. Въпросът е да имаш търпение. Толкова малки съдове се стабилизират бавно, ако изобщо може да се говори за стабилност. Много внимателно подбери и обитателите, за да сведеш загубите до минимум.

abaro

Адаш (Kamos), ти направо ме хвърли в тъча с този едър грунд. Във всички препоръки които си спомням че съм чел, се говори за едрина 1-2мм (shugar-grain). Каква е идеята за такава едрина?
Докато спях и после докато ровех из един аквариум си мислих доста. Всички сте категорични за скимера и явно в това отношение ще трябва да ги преосмисля нещата. Без подходящ скимер изобщо няма да започвам.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

NikolaV

Здрасти, Тони!
По въпроса за скимъра не мога да ти дам акъл какъв, но ти препоръчвам да следиш ибея за нещо 2-ра употреба. Специално скимъри са ми попадали пред очите много често за много прилични пари.

За помпите. Има едни около 2000 л/ч. китайски. https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.ebay.com%2Fitm%2FRESUN-Marine-Coral-Aquarium-Wave-Maker-2000L-H-220-240V-%2F250728061892%3Fpt%3DLH_DefaultDomain_0%26amp%3Bhash%3Ditem3a608e9bc4&hash=efec6a2d1cf34919b13bbeaa9052c532823881a4. Смятам, че две такива ще са ти ОК. Хубавото е, че са сравнително компактни. Следващите по големина са СънСън 3000 л/ч., но са доста по-големи токмаци - http://www.ebay.com/itm/3000L-H-Aquarium-Fish-Tank-Vibration-Pump-Wave-Maker-/350489918363?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item519ad3bb9b. Забрави обаче за някакъв таймер при тях! Не са предвидени за пускане/спиране или регулиране на дебита. Ако искаш пускане/спиране то ти препоръчвам две такива - http://www.ebay.com/itm/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=160379321194 + един те такъв прост таймер: http://www.ebay.com/itm/BOYU-Intermittent-Timer-Switch-all-aquarium-tank-/160336636193?pt=UK_Pet_Supplies_Fish&hash=item2554cee921.
Имай в предвид, че с най-ситния пясък (като моя) помпите доста ще трябва да ги насочваш, за да не ти го вдигат от силното течение.

По въпроса за преместването. Скоро смених аквариумите. От 300 стана на 600 л. Започнах с нови живи камъни и част от старите, не повече от 15 кила в началото. Пясъкът беше малко нов (да съм точен стар, седял 2 год. в мазето, че се бях олял с повече песок при стартирането на стария) + колкото можах да изгреба от стария без да го оголя тотално. Вода сипах около 100 л. от стария и останала нова, осмозна. В продължение на около месец всяка седмица сипвах около 80 л. вода от стария. Сложих му веднага хетоморфа в съмпа, взех скимъра и всякакво друго оборудване от стария - UV, фосфатния филтър, активен въглен. Почнах и със сериозни дози (според предписанията) Special blend на Microbe lift. Резултатът беше, че според мен и след 10-тина дни беше вече готов. След две седмици го тествах с монтипорка, която се беше отчупила. Всичките ми скъпи тестове на Салиферт и тн. за нитрати, нитрити, фосфати и амоняк са почти неползвани и вече с изтекъл срок, та не показват нищо, но не знам дали да им вярвам. Но аз по принцип съм враг на всякакво мерене. Та са се замислям, че открих нов метод за тестване - със SPS-и. Отплеснах се малко, но съм снощен и мисля бавно...
Та монтипорката след половин час се отвори повече от майка си в стария аквариум. Месец и малко след стартирането ан аквариума пренесох всичко. Вече една седмица няма драми никакви. Държа ад уточня, че пропуснах (да се надявам) всички гадни фази - кафява, червена и зелена.

iek

Предния ми пост беше постен, защото при положение, че ще има "Полипи, някои меки корали, някоя и друга риба, скарида" всякакви коментари по обурудване, практики и теории са напълно излишни. Тези неща и в кофа да ги сложиш пак ще живеят. Но виждам, че страстите се разпалват, затова и аз да всея малко смут:

" 2000 л/ч. китайски"-  Ако става въпрос за резунките от ибей, това и за чеп не става, имах няколко такива, едното ми работи в 10 литровото нано, едва едва раздвижва водата, да не споменавам и други кусури.
Сънсънските са пълно копие на Коралията, дебита междудругото отговаря на реалния (някой беше писал, че не е така- да си потърси нашумялото наскоро изследване на дебита на този тип помпи, вследствие на което Тунзе ги грозеше сериозен съдебен процес). Две такива бях вкарал в 60л, но и камъните бяха прекалено много, при по-постен акваскейп, обаче- две Коралия2 са идеални или някой от моделите на Тунзе- напр. 6045 (регулируем дебит).
Но продължавам да твърдя- за първи аквариум, при положение че е нано е най- добре да не се влагат много пари, за американските младежи може и да не са много, тъй като техника втора употреба и фрагчета за по $5-10 намират лесно. Само ако човек е с ясна идея и цели, си заслужава да мисли за нещо по-така. Иначе едно от интересните нещо при рифовите аквариуми е самата техника, това си е направо хоби в хобито.


miTko

Наборе, все си мислех, че там в Бургас сте глътнали солена вода отдавна.  ;-)
Но пък щом си решил, все ми се струва, че близостта на морето по един или друг начин винаги помага.
Успех! Един ден ще ни покажеш, как да започнем.
Разни мои АКВАРИУМИ 

NikolaV

Цитат на: iek - 18.12.2011 16:17
" 2000 л/ч. китайски"-  Ако става въпрос за резунките от ибей, това и за чеп не става, имах няколко такива, едното ми работи в 10 литровото нано, едва едва раздвижва водата, да не споменавам и други кусури...
Имах една, но и се прецака магнитната държачка. Ползвах я в рефуджиума - около 30 л. Не съм целял да правя буря вътре и мисля, че му беше ок.

Коле99

Здрасти abaro, пиша ти, като на комшия:) Сигурно ще се повторя, много колеги са писали, но все пак може и да съм от полза.

Тези 100 литра стават за:

1.Черноморски: Бриозои, морски гъби, актинии, скаридки, две кончета и много гамаруси.

2.Океански: Меки корали и една рибка!
Всяка седмица сменяш вода по 10% . хубаво е да има съмп, зашото там се сменя водата и се чисти,
а не горе в дисплея. Като правиш това е хубаво да спираш помпата за обратна циркулация.
В съмпа можеш да сложиш вата, едропорест дунапрен, едра факция варовикови камъчета за
биологична филтрация, както и другата техника. Ако нямаш скимер ще сменяш по повече вода.
Но параметрите на водата много мърдат - температура, pH, редокс.
"Уейвмейкър": перката е голяма и добре върти водата в аквариума

За осветление: виж темата за диодно осветление, там Terahz, много добре е написал.
Жоро от Дискус-Варна, също прави,  а и е наблизо.

Octopus, намеква за по-голяма система, защото е по-стабилна

При слабо течение, ако имаш по- дебел слой грунд, трябва да сифонираш.

В двата случая иска поддръжка и време.

Обади се да направим едно "шоу с калкани". Поздрави !
Aу, ау

Стоян Михов

Цитат на: abaro - 18.12.2011 02:38
Колега Octopus, според мен сте малко краен в оценката и в прогнозите за моето начинание.
Извинявам се, ако някъде в написаното от мен си видял оценка или прогноза, която те е засегнала. Целият коментар съм го написал с изключително положително отношение към твоето начинание (то си личи по дължината му).

Цитат на: abaro - 18.12.2011 02:38
Скимер ще има и той ще е НОВ (hang on back)...
Kато пишеш НОВ, аз го разбирам като нов (неупотребяван и т.н.), а не като външен окачен. (тези американци са много заразни с измишльотините си).

за помпите за течение виж в темата "кой какво има за размяна..." там един колега продава или разменя хидор коралия.

А за дъното - аз съм го казвал и на други места, аз съм за голо дъно, особено на нано аквариуми. Единственото(освен естетиката) за което бих си сложил пясъчно дъно е за да мога да си гледам ровещи попчета с някоя симбионтна скарида, друга полза за мен няма, даже обратното - неправилната му поддръжка го превръща в най-големия източник на нитрати и фосфати.

За преместването - не съм чел нищо по темата, нито съм го тълкувал, просто споделям какво ставаше с моето нано при всяко преместване (поне три досега), докато имаше арагонитово дъно. Понеже нали е 20 оки и човек изобщо не го  притеснява да си го мести насам - натам, нещо което не му хрумва като има 700 литра. Да отбележа че не съм правил и никакви специални подготовки за преместването. Може би човек като се напъне може да го организира по-добре, кой знае.
   
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Similar topics (5)

44187

Публикации: 12
Прегледи: 5763

41762

Публикации: 13
Прегледи: 5501

34937

Публикации: 58
Прегледи: 23786

48126

Публикации: 155
Прегледи: 49799

33683

Публикации: 78
Прегледи: 27374