• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Морски за риби 350л.

Започната от Yonchev, 03.08.2013 17:57

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Yonchev

Здравейте, след толкова много четене из форума, най-накрая и аз се осмелих да пиша.
Сравнение с вашите чудеса, моят аквариум изглежда смешно, но дори и така ме радва.
Първо да споделя как започна всичко, един ден се събудих и реших, че искам аквариум и без да чета и да се интересувам(голяма грешка) , хванах жената и детето и в един магазин в  Пловдив. (умишлено не казвам името, понеже не знам как ще реагирате и да не направя лоша реклама) Там без много да мисля и обяснявам, поръчах 350л. аквариум с шкаф. До тук добре, но след седмица, вече исках морски аквариум и от там проблемите..... Вече бяха готови и както се досещате, нямаше възможност за съмп в шкафа, както и много сложно за изпълнение, при готов аквариум преливник, правене на отвори и така нататък. След много убеждаване от моя страна и обещания, че искам само морски риби да гледам, момчетата се съгласиха да измислим нещо. И ето какво се получи.

Аквариум - 130( Широк) /70 (височина)/40(дълбочина)
Скимер - Aqua Medic Turboflotor Multi SL 1000
УВ лампа -  Aqua Medic 9W или 11 забравил съм, а изхвърлям всички кутии
Wave maker  - Boyo WM-4 с контролер
Канистър - Atman AT-3338(1200l/h)
Лампи - coralstar FHO54W/T5 бяла и синя
Имам обратна осмоза и водата за смените и  доливане е от нея

Стартирах само с базови камъни и пясък, а и разни мъртви корали, които смятам малко по-малко да махна (просто не ми се връзват нещо) Не ми се даваха пари за живи камъни (тогава ми се струваха скъпи, но сега на фона на всичко не толкова) И така започна голямото чакане, пуснах разни бактерии, след месец няколко килограма живи камъни и така цикъла се завъртя за 2 месеца. После ходих до морето и си на хванах разни гадинки, за да има малко живот вътре, с намерението да ги махна в последствие. Скариди, рак, рапани и попче. Рака една нощ незнайно как се покатери и избяга, през хола, коридора и го намерихме в кухнята, но това е друга тема. Попчето изяде скаридите, а рапаните ги махнах като пуснах мекотелите (звезди, охлюви, морска краставица). Показателите бяха добри и пуснах два клоуна, доктор, след това танг насо, после два кардинала. И така всичко за сега е наред, всички се хранят лакомо.
Надявам се да не попарите ентусиазмът ми.
Качвам няколко снимки, не бъдете твърде критични  :-[.
Мисля да увелича осветлението, но не знам има ли смисъл като няма да гледам твърди корали.
И друго въобще нямам представа по колко храна да им слагам, каквото сложа всичко изяждат и все си мисля, че е малко.
Според вас за тази система, колко рибки е добре да сложа, без да я претоваря и имам ли нужда от още живи камъни? Макар че като гледам снимкте сам си отговарям на този въпрос, имам нужда от още много  :-)




снимките са малко кофти,но това си мога  :-[

M_I_T_A_K_A

Честито и браво за ентусиазма. Заради филтрацията ти, няма да може да го заселиш още кой знае колко много, но всичко зависи и от това и колко на брой и на размер ще са рибите. Не прекалявай с храненето. Това, че имаш чувството, че още са гладни да не те притеснява... колкото и да им слагаш, те ще си се хранят, но това не значи че са гладни. Поздрави и успех за напред  ;-)
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

Yonchev

16.08.2013 01:43 #2 Last Edit: 16.08.2013 13:54 by Yonchev
Благодаря на Митака за отговора! Вече реших и се захванах с преработка на аквата, най вероятно като повечето от вас :) Реших че ще правя съмп. За целта поръчвам нов шкаф и с помощта на Мишо се надявам да стане един добър морски аквариум. Ще добавя снимки на проекта (смисъл 3D начертано ) и се надявам за повече коментари за да съм сигурен че този път всичко е Окей.
Иначе за момента в аквата всичко се развива чудесно, рибките се чувстват прекрасно. Показателите амоняк, нитрити, нитрати са в норма, това меря само :-) приемам препоръки и за други.


Similar topics (5)

55908

Публикации: 79
Прегледи: 30834

54948

Публикации: 7
Прегледи: 4154

53004

Публикации: 0
Прегледи: 2396

58542

Публикации: 17
Прегледи: 10159

27099

Публикации: 27
Прегледи: 12704