• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 00:45

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Възкресяване на морски аквариум - от къде да започна...

Започната от mollies, 11.03.2011 00:50

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

mollies

Здравейте колеги!

Ако не ви се четат писанията ми, превъртете до края на поста, и без тях пак можете да ми помогнете  :-D

Първо малко предистория, досега съм се занимавал само със сладководни аквариуми. Сериозно се занимавам от някъде 5 години. Сериозно, но не съвсем по общоприетите правила. И не мащабно. Казано накратко, създал съм си малка екосистема, която практически се самоподдържа. А водата сменям на няколко месеца - защо, ами защото иначе ме обзема параноя. И по близо година не съм сменял, но това смятам е прекалено и не се повтори, макар че нямаше никакви последствия.

Казано накратко, приемете, че имам сериозни познания за сладководните аквариуми, и все пак не професионални.

Сега по същество. Имам почти нулеви познания за морските аквариуми. Във фирмата, в която работя, има морски аквариум. На око изглежда да кажем 200 литра, като може и да е 150, може и да е 300. Готов комплект на Ferplast. Не го измерих и не знам. Та въпросният аквариум е стартиран преди 3-4 години и е много, много занемарен, защото никой няма време за него. Съответно аз имам желание да го съживя, но... нямам нужните познания.

Завареното положение, освен плътния слой водорасли по задното стъкло, е:
- грунд
- камъни
- няколко риби клоун
- осветление
- нещо голямо колкото страничната стена, плоско, квадратно, отгоре плюе слаба струйка - прилича на някакъв филтър
- нещо друго, което също прилича на филтър, на задното стъкло, има приставка с конусовидна вътрешност, поставена на върха му, която стърчи от дупка на капака и се маха

Заветната ми цел е да се налеят нужното количество труд и средства, за да се възобнови този аквариум и да се САМОПОДДЪРЖА, доколкото е възможно това. Защото иначе историята ще се повтори.

Моля, упътете ме от къде да чета (предпочитам на английски), за да се самообразовам, горе-долу колко пари смятате ще бъдат нужни, за да се оборудва аквариумът с каквото му липсва (знам, че е невъзможно да се определи, но не знам дали е 300 или 3000 лв) и да се засели с непретенциозни, но радващи обитатели. Почнал съм да чета "соления" форум, но търся нещо по-систематизирано.


ПП: За моята "самоподдържаща" идея предполагам ще е нужно немалко количество растения (ако изобщо има висши растения за морски аквариум, май само на едри водорасли се кара...)

Скоро ще мога да кажа моделът на аквариума и поне оборудването ще се изясни.

Благодаря на всички, които се наемат да ми помогнат!

bluefire

ако си попълниш и профила може някой градски да намериш примерно  и работите да станат малко по лесно  :)

terahz

Ще трябва малко повечко информация за текущото състояние на аквариума. Да започнем със следните въпроси:
- Колко е голям?
- Каква точно е светлината (халиди, тръби, нещо друго) и колко са стари осветителните тела (сигурно много, щом никой не се грижи за него)?
- Има ли осмозен филтър за правене на чиста вода?
- Нещо/някой долива ли изпарената вода?
- Знае ли се какъв е пясъка (натрошен корал или нещо друго)?
- Можеш ли да снимаш двете неща или да им намериш моделите?
- Има ли корали, какви, колко и има ли желание за корали, какви, колко?
- На какво стои аквариума, има ли място под него?
- Пълна самоподдръжка е невъзможна, затова по колко време може някой да отделя за аквариума и колко често (30мин на седмица, две седмици, месец)?
- Освен рибите има ли някакви раци/охлюви/звезди/скариди и т.н.?

Ако не могат да се отделят поне 30тина минути на месец за аквариума (отделно от почистване не стъклата всеки няколко дни), не се захващай. Само с 30мин на месец ще ти трябва много пространство около аквариума и достъп до вода за да се нагласи системата сама да си сменя вода по малко.

Ако могат да се отделят по 30тина минути на седмица, аквариумът ще бъде прекрасен.

mollies

В момента ще отговоря на които въпроси мога, за жалост не са много...
- светлината са две луминесцентни тръби, какви - не знам, на 3-4 години са, оригиналните.
- чух репликата "доливаме му вода", което ме кара да мисля, че няма - не че знам какво е, но...  :-[
- грундът мисля, че е натрошен корал по памет, но не се загледах много
- аквариумът стои на шкаф, заедно са високи към метър и половина, място има
- 30 минути на седмица са напълно възможни от моя страна
- аквариумът изглежда, все едно някога е имал мекотели и т.н., но в момента забелязах единствено риби

Най-актуален засега е въпросът от къде да чета!

Ще разгледам подробно и ще снимам всичко следващите дни.

Много балгодаря за помощта!

ПП: От София съм.

terahz

Ок ето какво бих направил аз. И това е само моето мнение.

Вадя камъните и клоуните в нещо временно. Голяма кофа/казан + вода от аквариума + помпа за малко движение на водата и нагревател. Оставям го това настрани и започвам от 0:
Натрошения корал в боклука. Луминисцентните тръби в боклука.  Аквариума се почиства да блестне. Каквото има под него в шкафа се преглежда и каквото не е полезно в боклука.

Ако няма осмозен филтър за правене на вода, това е първото нещо, което се купува, иначе няма спасение от зелении и други гадости във аквариума.

На аквариума се пробива задната стена и ако има място се прави преливна система, която споменах тук:http://aquariumbg.com/forum/solenovodni-akvariumi/sampa-vgraden-ili-otdolu-plyusove-i-minusi. Ако не, има и други решения с малка преливна кутия вътре в аквариума.

В шкафа отдолу се слага втори аквариум (колкото голям се хване). Ако гледаме да минем по-тънко, аквариума отдолу е с две части в подобна конфигурация:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.melevsreef.com%2Facrylics%2Fsumps%2Fa%2Fsump_model_a_1.jpg&hash=db4ce144a852c050ab228912ac61fbadd15d790f
Дясна част взима водата от тръбите от аквариума. Там се слагат и водораслите. Лявата част държи възвратната помпа и сензора за ниво на водата.

Ако има достатъчно пари за скимър и мястото отдолу е достатъчно голямо, аквариума долу се прави с три отделения:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.melevsreef.com%2Facrylics%2Fsumps%2Ff%2Fsumpf.jpg&hash=95e377e480815c7c6c43f2df5ed4ce8faed00da8

Водата пада отляво. Там седи скимъра. В средата седи възвратната помпа, която праща малка част от възвратната вода в дясното отделение, където седят водораслите.

Значи до тук имаме:
възвратна помпа, втори аквариум, стъкло за преграждане и силикон за аквариум, тръби и фитинги.

Задната стена дисплейният аквариум (този който е отгоре) се боядисва в цвят по желание (синьо, черно) за да скреи тръби/кабели и т.н.

Споменах сензор за ниво на водата. Обикновена механична клапичка (някой да каже как се казва това в България :) ) + още една за защита, едно реле и една малка помпичка ти правят автоматичната доливаща система. Повече информация за това като се стигне до него, само давам лек преглед за сега :)

Светлините: Най-малко ще трябват нови тръби. Ако има пари (зависимост от размера на аквариума и какви корали ще се гледат, 1000-2000лв) се прави ново осветление със светлодиоди на тавана, а аквариума се оставя отворен отгоре (изглежда невероятно така). Ако няма пари - нови тръби, като бих сложил поне още две, ако ще се гледат корали.

Ако има още останали пари и ако има място за един голям бидон ( стотина литра поне), тогава се взима още една двойна (или две единични) перисталтична (превод?) помпа от ebay като Masterflex. И се прави система за продължителна смяна на вода, която общо взето ще изисква твоето внимание веднъж на месец (или повече, ако имаш по-голям контейнер). С две думи, тези помпи са много бавни и една постоянно излива вода от аквариума в канала, друга налива прясна солена вода. Пак, повече информация ако се стигне до там :).

АКо няма пари: 10% от обема на системата се сменя всяка седмица.

И така, май покрихме светлината, доливането на прясна вода, смяната на солена вода, преливната система.

Не знам какви нагреватели има в момента, но ако са много стари - в боклука. Два нови, които са наполовина на мощността на сегащния (така ако един спре да работи, другият ще забави ефекта. Ако реши да не спре да работи - тоест не се изключи - тогава ще му отнеме повече време да направи рибена супа :) ).

На този етап, след като са прекарани тръбите, в аквариума се слага добре измит пясък от калциев карбонат (не много ситен, че само ще плува в аквариума). Налива се нова солена вода и се тестват всички системи, провериява се за течове, спира се тока на помпите за да се види дали аквариума (долния), ще прилее ако тока спре.

Когато всички системи са проверени, водата се загрява до правилната температура, местят се обратно живите скали и клоуните, слага се един диван пред аквариума и всичко е готово :)


Не съм много запознат с цените при теб и затова не съм сигурен колко ще струва, но е по-скоро повече работа, отколото разноски (ако няма да се правят диоди на тавана).

В зависимост какво решиш за светлина и скимър, сигурно разноските по нещата без диодите ще са под 1000лв. Ако няма скимър, сигурно под 500лв.

Успех :)

iek

Заветната цел е постигната според мен:
Цитат на: mollies - 11.03.2011 00:50
Та въпросният аквариум е стартиран преди 3-4 години и е много, много занемарен, защото никой няма време за него.
Заветната ми цел е да се налеят нужното количество труд и средства, за да се възобнови този аквариум и да се САМОПОДДЪРЖА, доколкото е възможно това.
Не знам в какви финансови отношения си с тази фирма, но в един солен аквариум се наливат четири-петцифрени суми, така че първо се изясни какъв точно вид аквариум търсиш- някъде си разглеждал снимки на такива; дали става въпрос за аквариум с риби и някое меко коралче; твърди корали или нефотосинтезиращи корали? Сериозно четиво: http://reefkeeping.com/issues/subject/index.php - изчиташ подстатиите и си подкован с основното.

mollies

Колега terahz, не знам как да ти благодаря за прекрасното обяснение, че и снимки даже...  *DRINK* По всяка вероятност ще трябва да минимизирам оборудването, основно заради това, че не съм сигурен как ще изглежда такъв сериозен размах на чужд гръб... Ще започна от най-необходимото и в бъдеще ще надграждам, ако всичко върви по план. Няма да те занимавам с безбройните въпроси, които ми изникнаха. Насоките, които ми даде, са точно това, което ми трябваше, от тук нататък ми остава да чета и после да започвам с делото. Диодно осветление със сигурност няма да правя, задължително ще бъде затворен аквариумът отгоре - отворя ли го шумът е... а и щом ще съм по допирателната и ще се долива вода, допълнителното изпарение е враг.

Колега iek, благодаря за линка, започвам да се самообразовам. Дано допирните точки със сладководната акваристика са повече, отколкото изглежда на пръв поглед... Ще си изясня какво търся като прочета известно количество информация, защото в момента не мога да си представя особено ясно какво ме питаш :) По всяка вероятност търся най-лесното!

В момента съм леко стреснат от мащаба на "соленоводното дело", но наличното обурудване (каквото и да е то) едва ли е подходящо за сладководен аквариум...

Мерси отново, наистина ми помогнахте - започвам моята част от всичко, а именно - четене  *YES*


Update: Разгледах снимки и аквариумът съм почти сигурен, че е Ferplast Cayman 110 - 230 литра - http://www.ferplast.com/scheda_prodotto_eng.php/prodotto=cayman_glass_aquariums-cayman-cayman-aquariums--cayman-110/id_menu=0601020105/frm_pagina=1

iek

С наличното осветление имаш две възможности според мен - FOWLR (риби само с живи камъни, евентуално с някое саркофитонче) или Non-Photosynthetic. Първото е и най-лесния вариант, толкова колкото лесен може да е сладководен аквариум с риби и изкуствени растения, второто ще ти навлече ужасно много главоболия, че ще се чудиш от къде ти е дошло.

Coral Master

Колега mollies, радвам се, че си разбрал най-важното, че трябва малко четене преди да започнеш. Някои други тук, за година време, си останаха на етап "проучване" и нито ред прочетен за морската акваристика! Като чета какво пишеш, мисля че ще се справиш!
Добре дошъл в клуба и ни дръж в течение, и ние да се радваме на твоите постижения!
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

mollies

Благодаря за съветите и прекрасното посрещане :) Засега при мен нещата са в застой откъм действие, чакам зелена светлина... И си чета :) Ще пиша, като има някакво развитие!

mollies

Здравейте отново!
Вече е изработен нов шкаф за аквариума, който ще мигрира във едно фоайе. Обаче за жалост няма да го финансира фирмата, а колегите. Съответно се реши колективно аквариумът да е сладководен... като се продаде каквото има морско, за да помогне за старта на сладководния.

В този ред на мисли съм натоварен със задачата да намеря нов дом на 5 клоуни. Има доста живи (според мен вече "мъртви" :-D) камъни и коралов (предполагам) пясък - тези неща май са за боклука, не знам... Има и вътрешен скимер. Доколкото разбрах скимерът за сладководен аквариум ще е безсмислен. Също и нова опаковка храна за морски риби на Aquael.

Ще пусна тема с нещата за продаване, ако някой ще има полза от тях ;)

Отново благодаря за помощта и насоките! Точно се запалих, но... съдба :)
: 12.04.2011г 14:02ч
Разгледах оборудването и установих какво е :)
Всичко е на Ferplast, както се очакваше. Скимер Bluskimmer 550, вътрешен филтър Bluwave 07/09 с нагревател Bluclima.
Пурите се оказа, че са нови - обикновени на Philips, колегата ги е купил преди месец.
: 12.04.2011г 15:03ч
Смятам, че разпознах рибите, ето я тяхната тема
http://aquariumbg.com/forum/predlagam/prodavam-klouni-3-vida/

Similar topics (5)

40408

Публикации: 3
Прегледи: 2581

8257

Публикации: 30
Прегледи: 16178

59802

Публикации: 5
Прегледи: 3826

58045

Публикации: 12
Прегледи: 5272

33852

Публикации: 2
Прегледи: 12797