• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 16:49

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Сифониране

Започната от ВЕЛИНСКИ, 10.09.2007 10:47

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ВЕЛИНСКИ

Значи откакто съм стартирал аквариума пред 6 месеца досега не е сифонирано дъното - източвам вода от повърхността и понякога смуча камъните. Това било достатъчно според братята американци и то при доста по-пренаселени аквариуми от моя, където няма достъп до грунда. Вчера реших да сифонирам яко и ми се изправи косата каква чернилка в буквалния смисъл се беше утаила кротко в кораловия ми пясък. Извадих всички малки камъни, червеи и раци и изсмуках цялата гадост и смених повече от 70% вода. В момента рибите са супер стресирани, но силно се надявам да го преживеят - за тяхно добро е.

Иначе тестовете ми показват перфектни нули на всичко, но определено имах някакъв лек проблем с био отпадъците защото от 2 месеца почнаха да се образуват упорити зелени алги по стъклата и камъните и грунда.

Та идеята ми е, че сифонирането е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! На 3-4 месеца веднъж според мен е достатъчно. То е възможно само ако нямате от най-ситния коралов пясък - baby го водят, защото сифона го засмуква всичкия. С по-едрия няма проблеми с DIY шише от малка кола.

Също така почнах да се убеждавам, че препоръчваният от всички грунд с дебелина 6-8 см е прекалено дебел, защото създава предпоставки да се събират био-отпадъци в дълбочина. Според мен дебелина 1-2 см макс е по-добро решение за хората, които нямат достъп до дъното си - раците-чистачи ще успяват да го преровят.

puhcho

10.09.2007 15:32 #1 Last Edit: 10.09.2007 15:33 by puhcho
При мен в големия е 12 сантиметра пясъка,като го напълня ще го видим,дали ще го сифонирам и дали ще стане защото моя е точно от бейби.
Аз доста се чудих дали да си купя дънен филтър и за горе ама си взех само за съмпа.
Пробвай с един дъненен филтър от порядъка на 20-на лева са.