• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 21:00

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Помагайте

Започната от alexandarcho, 17.02.2010 10:46

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

alexandarcho

Здравейте,
нещо се обърка при мен. Миналата седмица купих система за обратна осмоза и мисля, че нещо от нея се скапа. Разбърках 30л. вода, но не я изчаках да се избистри, защото трябваше да пътувам и беше престояла около три часа. Като я сипах в аквариума водата стана мътна, но реших, че е нормално. Като се прибрах след два дни намерих една звезда умряла (модел Necklace Sea Star - Fromia monilis). Пак реших, че е нормално защото я имах от същия ден в който купих осмозата и помислих, че просто не и е харесало нещо. Тридакната, един брейн корал и един полип се бяха свили доста, но реших че е заради мъртвеца. На другия ден обаче намерих още една звезда умряла (модел Blue Linckia Sea Star), която си живееше при мен от шест месеца. Имам и две Brittle star, които са си ОК. Всички останали корали, таралежи, раци, скариди и риби също се чувстват добре. Тестовете не показват нищо необичайно. Сложих нов активен въглен. Скимера си отделя нормално. За съжаление тридакната май ще се разделя с колектива. Брейн корала и полипа също не се подобряват, всички аиптазии измряха. Исках да сменя вода, но най-странното е че съм я забъркал в понеделник, а все още е много мътна и ме е страх да я сипя. Не е нормално два дни да не се избистри. Ползвам сол на Аква медик и досега не е ставало така, за няколко часа се разтваря и става бистра. Мисля, че проблема е в осмозната вода, но не знам как да си го обясня.
    Ако някой има идея каква е тая чума дето мори само по-скъпите обитатели моля да помага.

iek

Е щом и айптазиите си успял да умориш...а сега сериозно по въпроса- ако си пазарувал звездата от същото място като мен, не се притеснявай, май на всички звездите ни дадоха фира, моята започна да си изхвърля вътрешностите и всичко живо се сви, добре че имам едно експериментално нано, в което я преместих. Две смени на водата стабилизираха положението, извода за мен какъв е:
-Никога не води жена си в магазин с морски аквариуми.

tishovsx

17.02.2010 13:25 #2 Last Edit: 19.02.2010 00:08 by tishovsx
По въпроса с водата, тя трябва да се миксва поне 12 часа. Температурата трябва да е същата като в аквариума. Солта на аквамедик не може лесно да се разтваря, иначе параметрите са и добри, зощо обаче е така *dontknow*само те си знаят.
Само не разбрах как са измрели аиптазийте, ама тва е друга тема. По скоро не са измрели, а са се скрили.
По въпроса с осмозата, сигурен ли си, че правилно си я инсталирал и от правилния изход черпиш водата!

Ако е толкова лесно направата на морски аквариум, всяко хлапе щеше да си има немо в аквариума, а не златна риПка или шарена гупа... ;-)


П.П. От прочетеното във форумите, бялата мътилка е калциев карбонат, който по трудно се разтваря, дори при някой соли може и допълнително да се види кяфява оттайка. При по силна помпа и повече време, би трябвало да се разтвори напълно. Тази бялата мътилка няма данни да вреди на животните в аквариума.
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

Similar topics (1)

53543

Започната от peter85


Публикации: 4
Прегледи: 3057