• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 01:17

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Няколко въпроса относно соленоводната акваристика

Започната от Петър Матов, 21.03.2012 15:23

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Петър Матов

Здравейте, първо да се представя казвам се Петър и съм на 18години. Занимавам се с акваристика, като хоби от около, да не кажа голяма дума 1 година. Още от самото начало, понаглеждах раздела ви страхувайки се да не попадна в дълбоките солени води, ала както се казва, накъдето си те влече, на там си и отиваш. Реших да спретна един соленоводен 20литра, знам каква апаратура ще ми е нужна, знам и колко ще ми е трудно да задържа тази 20литрова система, но пък който не е пробвал, той не е успял или пък поне да разказва с гордост за провала си.

1вият въпрос, който имам към вас е:
Търсих, търсих, но никъде не намерих дали може аквариума да е без живи камъни. Без грунд ясно може, но може ли и без живи камъни. ( Искам да гледам 2клоуна, а в този размер аквариум ако тръгна да слагам и много камъни няма да има място за нищо ) Има вариант, в който може да сложа 1, 2 килограма, но не знам дали ще са достатъчни.

2рият въпрос е:
Ако започна с 100% вода от вече работещ аквариум, ще минавам ли пак през фазите на съзряване?

Да изпреваря тези, които ще ми кажат да не се захващам с това, при положение, че аквариумът ще е толкова малък.
Гледам на всичко това, като на предизвикателство. Като на това да гледаш част от света, докато си, си легнал в леглото, някои от вас ще кажат вземи си папагал, е не става имам си вече  :-D
Другата причина е финансовата, след 2 месеца ми се очертава бал и хвърчат доста пари и нямам възможност да пръсна 3-4 хиляди лева просто така. Знам, че ще има коментари от типа " -Соленоводната акваристика е скъпа, и като не си готов да похарчиш много пари, не се захващай изобщо ", но всички(предполагам) искат да карат ферарита, но колко от вас го правят? А и другото нещо е, нали го знаете онзи виц дето голфаджията спира до бентлито и разправя на шофьора, " -Как е? Върви ли, гледам не ги карат много, много "  :-D

Надявам се да съм бил ясен със зададените от мен въпроси и се надявам и някой да ми помогне. Тук има хора с невероятни системи, както черноморски, така и рифови аквариуми и съм сигурен, че има доста компетентни мнения, които биха ми били от голяма полза.
А и кога друг път да се пробвам ако не сега... толкова по-труден ще е занапред живота :)


Поздрави Петър  *privet*

haans

здравей колега,за твоя литраж(нано аквариум)имай на предвид,че  поради малки обем трябва да сменяш доста често големи количества вода(задължително осмозна),аквата трябва да е с дупчено дъно да може да се отича водата и се ръководиш това,че горе долу се пада 1кг жив камък на 20литра вода,без коралов пясък(грунд) може и да минеш,ако гледаш само риби,но без живи камъни не става!Те играят роля на биологичен филтър и по тях има много полезни бактерий и организми,а що се отнася до това че искаш да почнеш с 100% вода от вече работещ аквариум,пак ще си имаш фазите,но за да преминат по-бързо ти трябват живите камъни иначе системата ти ще е много нестабилна и ако пренаселиш ше има масови измирания да не кажа 100%,но ти си знаеш!Щом вече има кой да ти даде такова количество вода,помоли го да ти даде и някой друг жив камък като начало!Камъните е хубаво да са 100% порести,леки и не много големи,за да си направиш някаква конструкция дето те кефи и да има място и за животните.Малките по обем аквариуми не са за предпочитане за хора навлизащи тепърва в морската вода,съвета ми е напави си един хубав 100 литров(минимум) аквариум,земи си коралов пясък(3 фракции са и най-едрия и скъп е 3лв за 1 кг),количеството пясък се изчислява според размера на дъното на съда и си направи един аквариум да ти е мирна главата,за да нямаш ядове понататъка!

Петър Матов

Здравей, радвам се, че имам отговор толкова бързо. Сега по темата:
Както споменах, аквариумът ще е 20 литра. След кратко измерване с ролетка на външният размер стъкло, изкачат резултати " дължина: 41см, височина: 28см, ширина: 18см " и след кратко изчисляване с помощта на калкулатора от ляво излиза, че е 20.7литра или 5.5галона(Като всички знаем, че всъщност ще са по-малко от 20литра).
Отговори ми на много важният за мен въпрос, а именно въпросът с живите камъни. Ще взема ~2кг. живи камъни и се надявам наистина да са достатъчни. Вода няма кой да ми даде току така, но ще купя все от някъде, който търси намира, а относно живите камъни ще купя 2 килограма.

Само едно нещо не мога да разбера, какво имаш предвид под това " ..имай на предвид че трябва да е с дупчено дъно да може да се отича водата.. "

А колкото до тестове, ще купя за нитрати и нитрити.. видях, че за любителски цели препоръчвате салиферт, ако ще имам нужда от още някой тест моля да ми споделите :)

Ако тръгна да правя 100 литров ще трябва да е след бала ми, а след бала ми, следват кандидатстудентски изпити, после работа да търся и не знам дали ще остане време да започна всичко отначало тогава. А пък и юнашко сърце окови не търпи ( Това разбира се в кръга на шегата ) :-D
Знам, че нано аквариумите са значително по-трудни за поддръжка, но винаги като се сетя за това ми изкача в главата една мисъл, на мисля, че я беше казал Кенеди " -Трудното го правим веднага, невъзможното ни отнема няколко минути"
Поздрави

haans

Ами по принцип рифовите аквариуми се правят с преливни колони(плътно залепени към дъното стъкла с височина 1см по водния стълб на аквариума,заграждащи пространство в което водата от аквариума пада и през дупката в дъното се отича с тръба в съмпа,където попада при отделението на скимера,който премахва органиката,след това се отича в рефюджиума,където има живи камъни и растения обиращи биогените и оттам водата попада при отделението на подкачващата помпа която връща водата отново в основния съд,през отделен маркуч и така се получава непрекъснат циркулационен поток на водата,а съмпа е мястото където се слага цялата филтърна техника и всичко останало което няма място в основния съд(помпи,нагреватели,реактори,соленометри,термометри и т.н),но в твоя случей явно няма да има съмп и такива неща,затова трябва да помислиш за някакъв филтър.2кг камъни ще са достатъчни,за да спестиш място може да си направиш някаква структура която не заема много място и си сложи пясък,задължително поне 2 см да имаш!Можеш да си направиш аквариума като този http://aquariumbg.com/forum/solenovodnite-akvariumi-na-chlenovete-na-foruma/na-pat-sam-da-glatna-solena-voda/ прочети темата на колегата и виж как е разположен съмпа при него отзад

Петър Матов

Сега схванах какво имаш в предвид, просто не разбрах израза " дупчено дъно ".. знам какво е съмп и за какво служи, а относно темата, която ми даде я прочетох и дълго се чудих дали и аз да не направя нещо подобно, но ширината ми е 18см, да сложа 5см за съмпа и ми остават 13.. като се има в предвид, че 18 е по външни мерки демек по 5мм от страна става 17 и 17-5=12см.. все едно да сложа рибите в кутия от цигари, някак не ми се струва добре. На мен ми се върти нещо друго, с една помпа да изкарвам водата от аквариума, в друг аквариум, например 5 литра( който да ползвам като съмп ), в този аквариум ще събера всичко необходимо, вата, скимер, филтърни материали, термометър и вентилатор и след това с помощта на друга помпа да връщам водата в основния 20литров аквариум  :popcorn:. Колко има смисъл в това което ми се върти не знам, но какви ли не щури идеи ми се въртят в главата :)

А някакви съвети за осветление ще може ли, колко вата, в кой спектър на светлината да е и т.н.
Гледах, че някои слагат лампи 20k, но съм малко объркан.. при ксеноновите крушки 4300 келвина е бяла светлина, 3400жълта, 5000 бяла със син отенък от 5000 до 8600 започва да синее все повече, а над 9000 започва да става лилава светлина.. Демек 20 000 какъв цвят ще трябва да вади  :popcorn:  И изобщо много ли ми е грешна теорията, и има ли нещо общо топлината на цветовете при диодното осветление и при луминисцентни лампи, с това както са на скалата при ксеноновите светлини  *dontknow*

Поздрави  :popcorn:

tonino


M_I_T_A_K_A

Здрасти колега. На първо място в никакъв случай не го прави това с двете помпи.... много е рисковано първо от гледна точка на това да ги синхронизираш и второ ако някоя от двете откаже... (предполагам сам се сещаш какво става... и в двата случая наводнение а ако е отказала помпата която е в основния аквариума ще си имаш 2 сухи клоуна (нали това каза, че искаш да гледаш)) Относно осветлението, може да спретнеш някое диодно с едно ватови диоди. Сини и бели по 3/4 диода смятам, че ще са ти достатъчни още повече че едва ли ще има корали или поне не притенциозни. Това дето ханс ти го казва за смяната на много вода да не те плаши (на 20 литра е смешно да се говори за смяна на много вода след като всичката вода в аквариума е малко :-P ) По 5-6 литра на седмица ще е достатъчно. Тук идва и въпроса за обема... няма ли как наистина поне малко по голям да се направи? Примерно тези 18 см. защо не ги направиш поне 25? Така ще имаш повече място както за скейп, малко повече обем и съответно повече място за риби на които дори да са малки, бързо ще им отеснее. Хубаво е наистина да вземеш някой друг дребен камък и да направиш нещо с тях дори и от чисто визуална гледна точка. Каза, че ти е ясно за техниката... към какво си се насочил за да си кажем и ние мнението дали си струва да си харчиш парите за дадени неща. Поздрави и дано наистина да може малко да се увеличи размера на аквариума. Успех.
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

kamos

За разлика от колегите аз няма да те разубеждавам за литража, но само ако става въпрос за черноморски аквариум със скариди....
В останалите случаии правилото на Мечо Пух - "Колкото повече, толкова повече" важи с пълна сила.
В цялото уравнение аквариума и синтетичната сол са най-евтината част.. и съответно от тях не бива да се пести.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

Петър Матов

Така здравейте отново и започвам да отговарям под ред :)

tonino, язък, че баба ми е от Москва, ама такива сме днешната младеж в ученето грам ни няма :-D От руският разбирам що годе, не е като хич, но силно се надявам само другарят руснак да не е прекалил с алкохола докато е писал темата ( По лесно да му разбирам ).. като във вица, най-хубавите руски коли кога се правят.. в сряда  :whistle:

M_I_T_A_K_A, благодаря ти в интерес на истината не се бях замислял ама хич, ако спре едната помпа какво ще се случил. Мисля освен клоуните да има и една анемония, че много са ми готини когато се търкалят в нея :-D За камъни реших вече, ще взема 2 килограма, един по едричък и другите по дребни, грунд ще има колкото да не е без хич, но това за увеличаване на размера няма как да стане.. и на мен ми се иска да имам един 200 или 300, а защо не и 400 литров ( ех замечтах се :-[ ). Другият вариант е да оградя отстрани едни 5 см и дължината да стане на 36см, тогава ще мога да направя вграден съмп или пък да взема някой окачваем филтър с вграден скимер или нормален си окачваем, а скимера ще го мисля да го прикрия някъде зад камъните. Също така вътре ще има един wavemaker ( нещо от сорта ) и може би още един вътрешен филтър с UV лампа. Диодното осветление ще го направя с учителите по практика, може и това да ми е държавният изпит.

kamos, повярвай ми и аз искам нещо по-голямо, но не знаеш колко пари отиват за един бал, а пък да се откажа от мечтата ми само защото не мога да я направя в големи мащаби не ми е в стила. Мечо пух може да е казал " Колкото повече, толкова повече", ама ако си плащаше меда нито да е мечо, нито да е пух.. Абе общо взето каквото и да казвам всичко се опира до пари и въпреки, че не разполагам с много, искам да направя нещо. Ей така, за да не си губя времето напразно, за да съм част от природата, пък накрая дори и празен аквариум да има, ще си е твоят празен аквариум :)

А може ли да ми обясните това със светлинния време поток, демек 1вата седмица се свети по 2 часа, 2рата по 4 и така на татък :) Благодаря предварително

Поздрави  *privet*  *bg*

M_I_T_A_K_A

Тоя уеивмейкър, който си дал, е много голям за аквариума, който си замислил. На теб ще ти е достатъчен примерно един 2000 литров ресън, че той е по дребен на размер или ако ти се дават малко повечко пари може да дебнеш някое малко тунзе втора ръка из аукционите. Ако те притеснява само финансовата част, няма да е голяма разликата между 20 и 30/40 литра примерно само евентуално вместо 2 кила камъни да вземеш 4-5 и половин кило повече сол. За анемонката обаче ще те разочаровам... прекалено малко е аквариумчето за клоуни, че и за анемона (освен някоя пясъчна, но там ефекта се губи на това гмуркане в нея).
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

Петър Матов

Може и да си прав за анемонията, аз гледах тук и тук, цък аквариумът също е 5галона и като гледам ще има място за 2 рибки или поне 1, може и аз да греша :) Охх значи, вашите думи ми действат като шамар, ще премисля тази вечер и може и да вдигна литража поне малко :-D

M_I_T_A_K_A

Не ме разбирай погрешно... няма невъзможни неща. Просто го казвам като човек, който в момента има една излишна анемона (колкото и да не ми се иска защото е уникална) защото искам да сложа малко повече други корали и тя ми заема място което предпочитам да запълня с SPS а дисплея ми не е от най малките (325 литра). Премисли си нещата и ако можеш да отпуснеш дори и с 5/10 литра сам ще видиш, че си е струвало.

П.П. И да знаеш, че манията е голяма.... веднъж влезеш ли в соленото (а и не само в него) ще видиш колко бързо отесняват аквариумите с толкова много красиви, шарени и интересни от към поведение обитатели. Това пак са думи на човек на който 325 литра отдавна са му малко :-P
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

Петър Матов

Знам, че манията е голяма.. всеки иска все повече и все повече :)

kamos

Колега първо почети из раздела.
Планирай си нещата в детайли. Обсъди ги с нас. Събери необходимите средства за цялото оборудване и живинки и тогава стартирай. В соленоводната акваристика само гадните неща стават бързо.....
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

Similar topics (5)

50229

Публикации: 24
Прегледи: 11775

36531

Публикации: 7
Прегледи: 5046

58514

Публикации: 6
Прегледи: 3166

14415

Публикации: 14
Прегледи: 7361