• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 13:32

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Няколко важни съвета за притежателя на морски аквариум

Започната от Стоян Михов, 30.08.2012 16:38

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Стоян Михов

Тук мисля да напишем няколко много важни съвета на собственика на морски аквариум - не повече от 20-тина, особено важни ще са тези придобити от личен опит или дадени персонално от някой от напредналите акваристи, но разбира се може и да включим класическите от книжките, така че дерзайте, казвайте ги аз ще ги вкарвам в списъка.

Ето някои мои предложения:

1. Не правете нищо по аквариума поне три дни преди да го оставите без надзор (без значение дали ще ви няма за два дни или две седмици). Ама абсолютно нищо, само рутинното хранене. В никакъв случай не добавяйте нови животни (за нови животни дори 15 дни преди това), техники, не сменяйте вода, не поправяйте нищо.

2. Не си купувайте риба/корал/друго безгръбначно без да сте отделили минимум един ден в сърфиране из нета/ разговори с напреднали/ въпроси във форумите и преценка дали пасва на вашата система и умения. Не се оставяйте на моментната слабост като видите нещо красиво в местния магазин да го купите веднага под влиянието на влажния поглед на половинката, или на търговеца  ;-), мрънкането на децата и т.н. Има магазини в които ще ви спрат от подобна постъпка, но има магазини, в които изобщо не ги интересува дали ще гледате танг в 3-литров буркан.

3. Никога не сменяйте големи количества вода наведнъж (повече от 15-20%) в аквариума. Единственото изключение е ако имате остро отравяне в аквариума (например умираща анемония, умираща риба от Тетрадоните изтървани токсини и пр.). Както каза наскоро един мой кумир, много възрастен вече рибен биолог живеещ в Германия - наближава жътвата за търговците на рибки в Германия - септември месец са най големите обороти на немските търговци, тъй като голяма част от германците ходят в чужбина на почивка за по няколко седмици и като се върната аквариумите им са жабунясали, позеленели, рибите едвам дишат и първото нещо което правят е да сменят водата - напълно и на другия ден всички риби са се отумбачили, не от това че са живели две седмици в жабуняк, а от шока от рязката смяна.

4. Не се доверявайте на някой да ви храни рибките и коралите докато ви няма (освен ако този някой е опитен колега и познава добре вашия аквариум). По-добре не храните рибите изобщо (повечето риби ще издържат десетина дни без проблем в добре заселен аквариум с много живи камъни). Или по-добре си купете автоматична хранилка и я настройте да пуска минимално количество храна. Когато за първи път ще ползвате хранилка я инсталирайте поне три дни преди да тръгнете и я наблюдавайте добре какво, колко и кога пуска. В краен случай може да се доверите на някой близък, но в такъв случай е най добре да разпределите храната на порции и да напишете графика.

5. Няма евтин морски аквариум, поне засега, говоря за аквариум, който ще оцелее повече от година. Скъп е и като първоначална инвестиция, и като поддръжка, и то не само в България. Така че направете си финансовият разчет предварително, питайте, разпитвайте, гледайте, бъркайте в джобовете, бройте, смятайте, мерете чергата режете и т.н. Скъпо е, но си заслужава.


https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

изгубеният рай

Не забравяйте: това е  хоби и не бива да ви обременява по какъвто и да е начини...
END!!!

Similar topics (5)

40421

Публикации: 1
Прегледи: 2220

48152

Публикации: 1
Прегледи: 2588

22436

Започната от miTko


Публикации: 16
Прегледи: 10316

41619

Публикации: 7
Прегледи: 3608

28205

Публикации: 58
Прегледи: 58670