• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 13:09

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Нов 250 литров аквариум, въпроси, как, кое ....

Започната от Sharkycreations, 10.01.2013 12:56

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Sharkycreations

Здравейте Колеги,

Това ми е първия пост, но съм член на форма от края на 2011 и редовно чета теми.
Решил съм да си направя риф аквариум (за последните две години съм имал 50 литроф сладководен аквариум със доста растения и риби).
За сега съм решил че аквариума ще е 250 литра (100х50х50) със съмп отдолу (135 литра от които 35 са за refugium).
Бих искал аквариума да има и корали и риби. Гледам за оборудване от средна класа защото разполагам със 1000 - 2000 лева.
Сега ще ви помоля за малко помощ и съвети за каква техника, кои марки и от къде може да се закупят в БГ.


  • Скимер
  • система за осмоза
  • АТО
  • Помпа за връщане на вода
  • Нагревател
  • Преливник
  • ЛЕД осветление ?
  • Калциев реактор
  • 50% жив пясък, 50% нормален, така можели ?
  • 10кг живи кама ни и 15кг base rock, така можели?
  • Система за охлаждане през лятото (вентилатори ще свършат ли работа)
  • Ако нещо забравям моля кажете

За съмпа съм го намислил да е нещо такова: http://i48.photobucket.com/albums/f217/free2801/bubbletrap.jpg
Аз живея в софия, и ме извинете за лошата граматика но 12 години бях в чужбина.

Благодаря ви.

Стоян Михов

Здравей и добре дошъл (прописал по- точно :-) във форума и татковината!

Предполагам че ще получиш и доста лични съобщения, но аз да ти кажа някои неща на всеослушание :). Бих ти препоръчал да дадеш 20 см още дължина на аквариума ( за рибките основното в аквариума, което има значение е неговата дължина, за танговете минималната дължина общо взето е към 120 см) и може би още 5 см височина (за да стане като моя  :-D), защото като сложиш дъно и ако не пълниш аквариума до горе реалната ти дълбочина ще стане около 40 см,  и като наредиш камъните ще се окажат близко до повърхността.

Система за обратна осмоза - виж в английския ибей, моята я взех оттам за 60 паунда - много добра сега не мога да изнамеря линк, гледай да е със сменяеми филтри, а не капсуловани.
Помпа за връщане - EHEIM или Sicce  4-5 пъти обема на водата на час в цялата система  ( и сметни височината на която ще "хвърля" помпата) нещо около 2500 - 3000 лтрч ще излезе предполагам (повечето е по-добре).
Автоматичното доливане с два -три датчика, едно реле и една китайска помпичка и си готов - Dede ще ти каже как става. Не е много скъпо.
Нагревател 300 вата Jager,  не искам да правя антирекалма, но не се лъжи с нагреватели на Sicce, тетра и т.н. сърбах им попарата няколко пъти, нямал съм ядове само с Jager и китайските "боклуци" !!!
Калциев реактор - не ти трябва засега, започни първо с вар, пък после с балинг лайт метода, след някоя година като стигнеш до необходимостта от калциев реактор, ще направиш една хубава софра и ще обсъдим какъв да бъде :) *DRINK*
преливник - въпрос на вкус и на майстор, който ще ти прави аквариума, аз харесвам външните преливници, повечето хора тук са с вътрешни колони, всичките работят нормално, просто трябва да избереш дизайна.
Жив пясък не ти трябва. Купувай един чувал арагонитов умрял пясък и си ок.
Същото е и с камъните, ако искаш да спестиш някой лев купи си умрели камъни например оттук http://fish.aquaristic.net/Marine-Reef-Rock/, пращат до България на съвсем сносни цени за пратката, от порядъка на 30-40 лв за 20-30 кила или нещо такова. Недей си взима от по-евтините камъни в сайта тези за 2.99, защото те са си варовик от планината. В този случай ако започнеш само с мъртви камъни, по-дълго време не трябвада слагаш риби и корали, минимум три-четири месеца трябва да се съживяват, преди да пуснеш по-сериозни обитатели. Може да имаш един - два живи камъка "за мая", но и без тях става амриканците направо си ги избягват, за да не вкарват водорасли. Но в този случай може да вкараш малко бактерии, стартова култура.
Система за охлаждане, зависи колко топло ти става в стаята и дали имаш климатик, при мен става с вентилатори, но аз имам климатик в стаята с аквариума.
Забравяш нещо и то по презюмция е много важно и естествено скъпо  :-) помпите за течение :), техният брой вид и мощност много зависят от количеството камъни и начина по който ще ги разположиш. "Правилото" което аз много мразя е 20-30 пъти обема на водата в дисплея т.е. за аквариум 300 л трябва да са 6-9000 л/ч, да обаче ако аквариума ти е куб 75/75/55 една помпа от 10 000л/ч ще му разкаже играта, ако е 130 см дълъг изобщо няма да стига до другия край течението. Или пък ако камъните са подредени в островен стил (както при мен, колкото и да е мощна помпата няма да ти създаде течение "отзад на острова, тогава задължително трябва да имаш две помпи и така. Коя марка да бъдат, да бъдат ли контролируеми? Тествал съм почти всички марки съществуващи от Вортеците до коралията (най-китайските не съм още, както и сицето), и нищо не мога да ти кажа, сега съм с Tunze и те стават :-D. Ако имаш 1000 лв дай ги за вортек, ако имаш 700-800 дай ги за Тунзе, ако имаш 300 дай ги за неконтролируемо тунзе, ако имаш по- малко давай ги за коралия или нещо подобно, пък по-нататък вероятно ще си купиш или тунзе или вортек, всички така правят :). Ама съветът ми е не си купувай втора употреба помпа, помпите се износват за 2-3 години и след това смяната на роторите им е скъпа и ти излиза малко състояние.


https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

magnit

Граматиката ти си е добре, ама малко аритметиката ти куца  :-D. На всеки начинаещ акварист е ясно, че този обем и оформление, с този бюджет няма как да гониш среден клас - визирам отглеждане на риби и меки корали.
Аквариума ще е със съмп, а преливната колона се прави в дисплея, като дупките са пробити предварително.
Размера и замисъла са отлични за начало, но ако си решил да правиш морски със символични средства (2000 лв), спести си разочарованията. Съвета ми е приятелски и един ден ще си убеден в това  *DRINK*.
Човек, който често повишава тон си понижава авторитета!

Стоян Михов

Цитат на: magnit - 10.01.2013 14:34
Граматиката ти си е добре, ама малко аритметиката ти куца  :-D. На всеки начинаещ акварист е ясно, че този обем и оформление, с този бюджет няма как да гониш среден клас - визирам отглеждане на риби и меки корали.
Аквариума ще е със съмп, а преливната колона се прави в дисплея, като дупките са пробити предварително.
Размера и замисъла са отлични за начало, но ако си решил да правиш морски със символични средства (2000 лв), спести си разочарованията. Съвета ми е приятелски и един ден ще си убеден в това  *DRINK*.

Хайде, хайде сега. Първо аз не бих правил сметката на колегата, нека той сам да си я направи, ние му посочваме какво му трябва, той сам ще удари молива. Второ малко са хората, които са извадили на масата 2000 -5000 -10000 лв и са си направили аквариума за часове. Повечето хора са почнали този месец с помпа, другия с аквариума тетия с осветлението и т.н. Сумата ще е много по-голяма, но вероятно ще бъде много разтеглена в месеците. И след това коралите се купуват по 1-2 фрагчета на месец, риба за рождения ден и т.н. хайде да не изпадаме сега в идеални ситуации.
: 10-01-2013, 14:48:34
Пропуснах скимера, малко целенасочено и осветлението.

Читав скимер можеш да си купиш втора употреба за около 200-300 лв, но вероятно скоро сред това трябва да му сменяш ротора на помпата, което в зависимост от модела струва към 80-200 лв. Нямам много опит с различни видове скимери, но гледам че има добри отзиви за китайските бабъл магус, които стъпват на около 400-500 лв нови. Или на високия клас на AquaMedic, ама не знам колко струват те. Класиките са над 800лв.

Осветлението е другото скъпо нещо.
Ако сложиш Т5 луминисцентни, ще ти трябват поне 6 тръби по 25-45 лв бройката, с поне 3 запалвания по 25 лв, и 6 рефлектора по 20 лв, и да речем 2 таймера по 10 лв или грубо 400 лв (ако си го правиш сам), всички тръби се сменят на 6-9 месеца. Ако правиш диодно с хубави диоди вероятно ще излезе към 500-800 лв, не съм го изчислил още точно.

Трябват ти и доста консумативи, които не са много евтини, сол 150 лв за 20 кила, соленометри, тестове за качествата на водата по 20-тина лв средно - калций, алкалност, нитрати... сложи ги стотина лв.
Ще ти трябва и някакъв реакто я за джуркане я на биопелети я на фосфатремувър към 170 лв. Защото всички се хвърлят на рефугиум в началото да им улавя нитратите, ама рефугиума си е майсторлък гайле и опит да го накараш да работи.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Sharkycreations

Благодаря Стоян, за всичките ти съвети. Ще видя тази вечер как съм със местото и може наистина да увелича размера на аквариума.
За другите неща ще ги разгледам внимателно едно по едно, все пак 2000 е само за старт аз знам че ще излез не много по скъпо  :-D,
но лека по лека и малко по малко ще го сглобя.

А за камъните могат ли да се сложат в по малък аквариум да кажем да превърна сладкия аквариум (50л) в солен и там докато сглобявам големия (3-4) месеца да се съживяват?

А някои пробвал ли е тези или са пулен боклук: http://discus.bg/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage_new.tpl&product_id=802&category_id=110&option=com_virtuemart&Itemid=4&lang=en

Стоян Михов

Тези ли? https://www.fish-street.com/boyu_wm-4_wave_maker  ;-) не знам какви са им характеристиките.

Камъните можеш да ги сложиш "да се лекуват", ама 50 литра аквариум ще е малко, ако купиш примерно 30-40 кг камъни няма как да стане в този обем - хубаво е да има свободен обем вода да циркулира с добра помпа. Общо взето порови в нета, как cure base rock  щото трябва и скимерче основно за аерация, нагревател и т.н.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

magnit

В 50 литра аквариум няма да се получат живите камъни, които ти трябват. Ефективен метод е поставянето в работещ аквариум редом с живите - това е практика използвана от много акваристи. Имай предвид, че водорасли, аиптазии и вредители могат да проникнат, не само с живи пясък и камъни. За да се взимат втора ръка техника и оборудване, трябва да си добил малко опит, за да си наясно с уредите и принципа им на действие.
Няма да влизам в подробности за финасовата страна на морската акваристика, за да не припомням "красиви лъжи" и " болезнени истини" и да пораждам  ненужен спор.
Тези уейвмейкъри са надеждни, но контролера им не.
Купувай си компонентите в последователност и не си поставяй финансови бариери, които няма как да не прескочиш.
Човек, който често повишава тон си понижава авторитета!

Dede

Здрасти и от мен.
Поздравявам те за решението да си направиш морски аквариум, нека да ти подхвърля една идея, с риск да предизвикам спорове, защо първо не вземеш малко базови камъни 5-6 кг, един евтин китайски скимер и една помпа за течение, и така или иначе си прежалил 50 литровия, да си направиш един малък аквариум от който ще може малко или много да придобиеш представа с какво ще се сблъскаш. Възползвай се от следващите студени месеци, в които само ще трябва да топлиш, не и да охлаждаш.
Така ще избегнеш момента в който може да вземеш грешно решение, поради нетърпение да стартираш голямата система(а там ще струва много).
Ако решиш да се пуснеш директно в дълбокото. Най-добре е да се срещнеш с някой който е много наясно и да ти каже къде за какво да внимаваш, тук във форума може и да се оплете малко човек.
Относно техниката на старо, половината ми е от немския e-bay, другата половина нова. Тази която е на старо си има своите недостатъци, но пък ми излезе наполовина а си върши работата перфектно, но това е малко на късмет и трябва да си зареден с търпение за да излезе нещо което си струва.
След като си решил да правиш основно базови камъни, ще те посъветвам да сложиш дисплея, да инсталираш тръбите и пробваш за течове(със сладка вода) и след това на сухо, да си направиш акваскейпа, ще си спестиш много главоболия и нерви.
А иначе за основните неща който ти трябват: Обратна осмоза: http://www.ebay.co.uk/itm/Reverse-Osmosis-3-Stage-100gpd-Aquarium-Marine-Tropical-Fish-RO-Compact-System-/300604142680?pt=UK_Pet_Supplies_Fish&hash=item45fd673458 аз съм доволен от тази, филтрите са капсуловани, но комплекта е 12 паунда. Скимер-вариантите са много, ако ще е на старо, прегледай на аква медик(по лесно и евтино ще ти е с резервните части) Връщаща помпа, едно сице ще ти свърши чудесна работа. Течение, първоначално може да почнеш и с най-големите китайчета, но после сам ще се убедиш, че част от красотата в морския аквариум е да гледаш как се поклащат нещицата вътре (а за това ти трябва контролируемо)
Осветлението: тук предпочитанията и комбинациите са толкова много, че свят може да ти се завие, най-лесно ще ти е да си направиш с  луминисцентни пури, а с лед нещата още не са много изчистени и ми се струва, че е още на етап експеримент.
До тук остава да избереш сол, да си вземеш тестове, и може да си напълниш аквата с солена вода  *YAHOO* 
Задължително си направи автоматично доливане, както каза Октопода едно реле на 12v една помпичка и два датчика (общо 20-30 лева)
а също и цифров терморегулатор от този тип http://www.ebay.co.uk/itm/STC-1000-Mini-Digital-Aquarium-Fish-Tank-LCD-Temperature-Controller-Thermostat-/200862978103?pt=UK_Pet_Supplies_Fish&hash=item2ec45dd037
Всички други неща които ти трябват ще си дойдат сами като решиш как да си изградиш системата. Пелетен реактор не е лоша инвестиция, но докато стигнеш до там може да има нещо по-ново и модерно, същото важи и за Балинг и тнт.
Пожелавам ти успех в начинанието и дано да мога да съм ти полезен  *DRINK*

geniusloci

За реактора - кога да стигне дотам, като то най-добре е да работи от самото начало, всъщност даже е по-лошо тепърва да го включваш.

За камъните - с първия аквариум купувах само "зрели" камъни, т.е. такива, които са стояли дълго време в дисплеи. Идеята ми беше да не си нося вредители, от които не мога да се отърва (макар че снощи стилопората си я намерих наядена, т.е. при цялото ми старание в аквариума има нещо, което дъвчи корал) - аиптазиите така или иначе не са от тях - тях рано или късно ще си ги внесеш, освен ако наистина много, много, много не внимаваш, но дори тогава шансовете са, че ще разплодят. Да оставиш камъните сами да се съживят (което не е само бактерии и коралин по мое мнение) - губиш миниатюрния живот върху тях, той няма сам да еволюира в аквариума ти, трябва да се внесе. Говоря за разни микрочервеи, копеподи, гъби, колонии едноклетъчни и какво ли още не, което ходи, пълзи и прави нещо по камъните. Обратно - ако вкараш нововнесени живи камъни, рискуваш да внесеш скариди, раци, звезди и въобще - разни неща, които не искаш.

Напълно подкрепям съвета първо да си направиш скейпа, после е трудно. Само си предвиди места за живи камъни и по възможност си ги запази (т.е. купи ги и ги остави при продавача докато дойде време за тях). И бактерии, иначе има да чакаш ум да ти зайде. Жив пясък може няколко шепи и то не със стартирането на аквариума, безмислено е да купуваш повече, така или иначе от него ти трябват разни "буби" дето пълзят из него, а те си се множат като има какво да хапват.

Sharkycreations

Благодаря на всички които отделиха време да ми отговорят.
Вашите съвети ми помогнаха много и ми отвориха очите за нови възможности.
За сега ще чета, събирам пари и лека по лека ще го построя.
От време на време ще поствам снимки :).

Similar topics (5)

47121

Публикации: 35
Прегледи: 14166

20609

Публикации: 121
Прегледи: 44393

37248

Публикации: 31
Прегледи: 46865

14873

Публикации: 1
Прегледи: 4020

58156

Публикации: 3
Прегледи: 3241