Българска Аквариумна Енциклопедия

МОРСКА АКВАРИСТИКА => Соленоводни аквариуми => Темата е започната от: Ilianidis - 16.07.2012 12:27

Заглавие: критична температура в рифов аквариум
Публикувано от: Ilianidis - 16.07.2012 12:27
След пълна организация на шкафа под аквариума-автоматично доливане на изпарената вода,изключване на подкачващата помпа при ниско ниво и т.н. .....остана да закача само 2 вентилатора,за които не ми остана време и изчезнах за няколко дена.Мислех да оставя климатика в стаята включен,но един комшия от климатик замалко да остане без дом и ме достраша.А до този момент аквариума не бе вдигал повече от 28гр.Е, денем се включваше климатик.Връщам се и право пред морския и какво да видя-температурата 32,5гр всички корали с прибрани полипи,повечето избледнели и изгубили цвят,а една еуфилия направо неузнаваема,на цвят е все едно съвсем друг корал-почти изцяло бяла с много леко светлосин оттенък.Веднага охладих помещението и за една нощ падна температурата на 27гр. Изглеждат коралите да не са поразени.Леко отварят полипите,само една монтипора има малък избелен участък.На рибите май изобщо не им е подействало зле,освен че бяха освирепели от глад.Та какво щеше да стане ако бях закъснял още малко и каква е критичната температура?Засега явно 32 им е границата.И дали да не очаквам след месец масово избелване,ако сега имам масово изхвърляне на зооксантели?За догодина мисля да предвидя един аквариумен климатик,ако вентилаторите не вършат работа.
Заглавие: Re: критична температура в рифов аквариум
Публикувано от: Niikii - 16.07.2012 13:19
За критичната температура не мога да кажа, но за вентилаторите съм сигурен че вършат страхотна работа. Аз съм сложил два и ги управлявам по температура. Включват се на 29 градуса. По висока температура от 29.25 не съм виждал, а в стаята когато ме няма със сигурност става 31/32 градуса може би и повече.
Заглавие: Re: критична температура в рифов аквариум
Публикувано от: Стоян Михов - 16.07.2012 16:29
Тъкмо се чудех как още не се е появила подобна тема в тези жеги и снощи понаписах някой неща които сега мога спокойно да пейстна тук ако на някой му е интересно.

Коралите могат да издържат и на малко по-висока температура, но наистина за кратко време, и зависи колко бързо се е вдигнала температурата.
Между другото трябва да се уточни че охлаждането на морски рифов аквариум няма нищо общо с охлаждането на аквариум с гупи примерно, затова коментари от рода "аз си свалям температурата в аквариума с 10 градуса под тази на стаята само с един вентилатор от компютър" може да са верни за 20 литров аквариум с дунапренен филтър, но са меко казано несериозни в този раздел. Защото като имаш аквариум плътно осветен с поне 500 вата на кв.м луминисцентно осветление на 20 см от повърхността на водата, което поддържа около минимум 50 градуса работна температура (да така са Т5-ците), да не говорим за метал халидите, може би е по-добре с диодното осветление, но и тяхното температурно отделяне не е малко може би поне 40 градуса? (не знам да кажат теи които имат). Да не говорим за всичките помпи, които са потопени в един морски аквариум и чиято обща мощност често надхвърля 100 вата в един средно голям аквариум (което е равносилно на наличието на един 100 ватов нагревател). Също така трябва да се има в предвид че много често осветлението е така програмирано че да се включва обикновено в най-горещите часове от денонощието примерно от 12 наобяд до 9-10 вечерта. Също особена черта е че морския аквариум много бързо придобива температурата на стаята или по-точно на мястото, където е скимера, тъй като не трябва да забравяме че той вкарва средно едни 500 литра въздух на час във водата при перфектни условия освен за газова и за температурна обмяна. (предполагам че ще получа на лични запитвания дали става да си вкараме шлауха за въздух във фризера  :-D). Та стига теория малко реални резултати:

при мен осветлението е луминисцентно и е на 25 см от повърхността на водата работи по 9-10 часа в горещите часове на денонощието (аз имам много малко помпи във водата (но от различните експерименти които си правих се оказа че тяхното влияние е доста по- малко в сравнение с осветлението - примерно -по-малко от градус). Аквариума е напълно отворен отгоре без разпънки. Ако климатика в стаята поддържа температура 23-24 градуса, температурата на водата в аквариума стига максимум 28 градуса, т.е. цялата електроника и механика в аквариума ми повишава температурата с около 4-5 градуса над стайната. Обърнете внимание че казвам когато климатика поддържа 24 градуса, тъй като той поддържа влага на въздуха в стаята от около 50% , ако влажността на въздуха е по-висока естествено резултатите при същата температура ще са съвсем други.
Понеже обаче поне аз произхождам филогенетически от род субтропически маймуни, то за мен оптималната температура е около 26 градуса, а 23 градуса ги понасям само през зимата, та затова климатика е настроен за 26 градуса и аквариума се охлажда допълнително с 6 вентилатора от комп захранване, които успяват да поддържат температурата в аквариума около 26-27 градуса максимум - т.е. успяват да свалят 3-4 градуса.
Та за мен оптималният вариант за охлаждане в българските условия е добър климатик в стаята с аквариума и достатъчно количество вентилатори. Закупуването на климатик за аквариума според мен е хубаво, но не отива на пресметливата природа на повечето българи, тъй като струва колкото хубав стаен климатик и харчи почти толкова ток. И така се получава, че седиш пред аквариума  и гледаш как термометъра ти показва че в аквариума е 26, докато ти злобно се потиш като Веселин Маринов на концерт при 32 градуса и си плащаш, аз поне обичам да си угаждам и не бих си причинил това. Единствената особеност е че климатика трябва да работи денонощно, дори и когато те няма у вас и дори когато си за 10 дни на море, но то това важи и за аквариумния климатик така че няма голяма разлика. Ако те е страх да оставиш стайния климатик да работи докато те няма, мислиш ли че ще имаш смелост да оставиш аквариумния климатик да работи - мислиш ли че той е по-надежден :-)? Ние българите често нямаме пари за скъпите неща и предпочитаме да вземем нещо по-евтино, което "ще върши същата работа", така че като вземеш някой китайски аквариумен климатик за 1000 лв имай предвид, че той ще е толкова надежден колкото китайски стаен климатик :), а да дадеш 2-3000 за свестен акваклиматик си е още по-голямо безумие. Също имай в предвид че аквариумните климатици както всички останали климатици отделят от другата страна количество топлина пропорционално на охлаждането което правят, за съжаление "другата страна" на аквариумния климатик е в стаята, за разлика от стайния, който има външно тяло.

Аз както всеки българин обичам да откривам топлата вода и експериментирах в каква позиция охлаждат най-добре вентилаторите и се оказа, че са най ефективни, когато въздушният поток е максимално близо до повърхността на водата и е максимално успореден на нея и има възможно най-дълъг контакт. Не е добре струята да "бие във водата" Естествено вентилаторите трябва да са разположени така, че да не засмукват топъл въздух от лампите или от друго оборудване, защото се получава обратен ефект :). Друго полезно действие е насочване на някой от пауърхедите към повърхността за да прави леки вълнички.
Един месец след като се поизпотих доста с разни безмислени експерименти видях, че тунзе вече са открили топлата (по-скоро студената) вода с много хитър дизайн:

http://www.meerwasser-aquaristik.de/onlineshop/catalog/tunze-aquawind-7028900-p-3626.html (http://www.meerwasser-aquaristik.de/onlineshop/catalog/tunze-aquawind-7028900-p-3626.html)  - изглежда като другите но обърнрте внимание на въздушната струя откъде идва и къде отива (на втората снимка), им и някои неща които не ми харесват - това че вентилаторите така разположеени могат да засмукват топъл въздух от лампите (което е поправимо) и че въздушната струя е на нивото на ръба на аквариума, а може да е малко по ниско - кой си пълни аквариумите до ръба? :), но цената им е приемлива.

Заглавие: Re: критична температура в рифов аквариум
Публикувано от: Ilianidis - 16.07.2012 17:33
Мда,много си прав за аквариумния климатик,малко след като го написах се сетих че са като проточните прозоречни климатици,освен ако не се изнесе навън или в друго помещение.Но пък ако е навън КПД-то му пада многократно поради другите температурни условия.С две думи стаен климатик му е майката.А тъкмо се чудех как успя морския да се охлади много по-бързо от големия сладководен,не че е с по-малък обем,а скимера е бил помощника.Отделно в шкафа имам вентилационна аспирация свързана с аспирацията на блока,която тегли топлия и влажен въздух от оборудването.Е сигурно ми изпомпва и хладния от стаята,но не е голямо зло.А коралите някои се пооправиха,но половината са още като попарени.Аз съм със светодиодно осветление и освен че отдава слаба топлина в стаята загряващ ефект не съм наблюдавал.
Octopus , каква температура при по-дълъг период може да катурне системата?И какво би се случило?Масово избелване на момента или след известно време стреса ще си покаже?
Заглавие: Re: критична температура в рифов аквариум
Публикувано от: Svill - 16.07.2012 23:32
Цитат на: Octopus - 16.07.2012 16:29

Един месец след като се поизпотих доста с разни безмислени експерименти видях, че тунзе вече са открили топлата (по-скоро студената) вода с много хитър дизайн:

http://www.meerwasser-aquaristik.de/onlineshop/catalog/tunze-aquawind-7028900-p-3626.html (http://www.meerwasser-aquaristik.de/onlineshop/catalog/tunze-aquawind-7028900-p-3626.html)  - изглежда като другите но обърнрте внимание на въздушната струя откъде идва и къде отива (на втората снимка), им и някои неща които не ми харесват - това че вентилаторите така разположеени могат да засмукват топъл въздух от лампите (което е поправимо) и че въздушната струя е на нивото на ръба на аквариума, а може да е малко по ниско - кой си пълни аквариумите до ръба? :), но цената им е приемлива.




Незнам колко е приемлива цената
http://pcservice1.com/shops/index.php?main_page=product_info&cPath=2&products_id=877 (http://pcservice1.com/shops/index.php?main_page=product_info&cPath=2&products_id=877)
Аз съм с такъв второ лято, не е кой знае какво но наистина сваля температурата с няколко градуса
Заглавие: Re: критична температура в рифов аквариум
Публикувано от: Стоян Михов - 17.07.2012 11:14
Цитат на: Ilianidis - 16.07.2012 17:33
Octopus , каква температура при по-дълъг период може да катурне системата?И какво би се случило?Масово избелване на момента или след известно време стреса ще си покаже?
Не мога да ти кажа опит от първо лице ( за щастие) но много зависи, например ако гледаш корали от Индо Пасифика и си един от откачалниците дето си поддържат постоянна температура в аквариума 30-31 градуса, по кинигите съм го чел, но наистина не съм срещал във форумите (но не съм и търсил), то ако вдигнеш 32 градуса няма да навредиш на коралите по никакъв начин, но ако си гледаш коралите на около 26 градуса - то постоянна температура от над 32 градуса може да ти убие коралите за два -три дни, а може и по-бързо - много зависи и откъде ти произхождат коралите - ако са от тропиците може да издържат и 35 градуса, ако са от субтропиците, обаче примерно Хаваи и т.н. може и при 30 градуса да дадат фира.

Какво би се случило? Ами аз мисля че ти вече наблюдаваш какво би се случило. Постепенно избледняване и после постепенно възвръщане на цветовете при тези корали, които не са увредени необратимо. Тези които са увредени необратимо постепенно ще побелеят напълно. Аз не бих очаквал че ефекта ще е след определено време, това което може да очакваш след известно време е аквариума ти да влезе в някакъв цикъл, тъй като най вероятно жегата е убила и разни гадини по камъните и алгите са провокирани от високата температура.
Аз бих намалил малко (ама малко) осветлението и в зависимост от типа корали бих ги подхранил малко я с фито и зоопланктон или по-едри работи, ако са по-хищни разни фавитеси и т.н.
: 17-07-2012, 11:08:12
Цитат на: Svill - 16.07.2012 23:32

Незнам колко е приемлива цената
http://pcservice1.com/shops/index.php?main_page=product_info&cPath=2&products_id=877 (http://pcservice1.com/shops/index.php?main_page=product_info&cPath=2&products_id=877)
Аз съм с такъв второ лято, не е кой знае какво но наистина сваля температурата с няколко градуса
*ROFL* и аз след като го написах видях разни мнения http://glassbox-design.com/2009/spire-pacific-breeze-or-tunze-aquawind/ (http://glassbox-design.com/2009/spire-pacific-breeze-or-tunze-aquawind/) явно Тунзе много са се изложили  :-D, ама не знаех че ги има в БГ, та много благодаря за линка ще се пробва.Явно тунзе нещо яко взеха да се дънаят, като поцинкована кофа, не знам дали сте запознати за гафа със сравнението с вортек, където първо си признаха после взеха да мажат - абе ужас

Заглавие: Re: критична температура в рифов аквариум
Публикувано от: Ilianidis - 17.07.2012 17:48
Ето една бланширана еуфилия как изглежда:
(https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi259.photobucket.com%2Falbums%2Fhh296%2FIlianidis%2FDSC00368.jpg&hash=505c8ea69476275ebc3bce675a7fa1fd150e7d75)
Порових се из нета за температурни катастрофи,но примери не намерих.Е май за мой късмет и аз не можах да видя какво би се получило,всичко се възстановява,само еуфилията е зейнала устни и пуска некви парцали,но изглежда да се оправя.
Заглавие: Re: критична температура в рифов аквариум
Публикувано от: kamenov - 17.07.2012 18:09
Интересно е защо точно еуфилията се е прецакала.
В къщи съм с 17л. аквариумче в стаята в неделя беше 33 градуса едва ли в аквариума е било по-студено и въпреки това всичко вътре цъфти и връзва, особенно еуфилията направо ще се пръсне...
Заглавие: Re: критична температура в рифов аквариум
Публикувано от: kamos - 30.07.2012 21:27
Не забравяйте ефекта от охлаждането на водата в аквариума при сериозна разлика с температурата на въздуха, ако не е стъклопакет имаме изпотяване на стъклата. :-)