• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 22:30

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Как човек може да загуби всичко

Започната от камен чочев, 18.09.2011 16:30

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

камен чочев

Не знам как да опиша висшата глупост, която извърших. С един познат с рифов аквариум премерих Калия и видях, че стойностите му са доста по-ниски отколкото трябва - 250 ppm, вместо 380. Доверих се без да проверя и да смятам и започнах да добавям KCl. 70gr разтвор в 1л на 100л аквариумна вода. Или с други думи 350 гр KCl в 5 л вода за една седмица по капков метод. Днес сменях вода (10% всяка седмица) и оглеждайки аквариума жена ми видя умряла скарида. Оказа се, че всички скариди, раци и sixline wrasse-то са се споминали. С други думи 2 амбоиненсиса, 2 дебелиуса, 1 пом-пом, 1 анемонов рак, 7-8 коралови рачета, 3-4 крабчета не знам колко охлюва и 1 сикслайн врасе и кой знае какво още. За сега единствено Hymenocera elegans се държи. Какво се оказа, прочитайки за подобни случаи в РЦ: добавянето на KCl почти винаги е съпроводено от смърт на скаридите, раците и др. Дали се дължи на Cl аниони или на предозиране с К или и на двете не е много ясно и няма еднозначни отговори. Най-лошото е, че всички тези животинки умирайки, могат да доведат до смъртта на цялата система, просто защото измряха тези, които по принцип се грижат за умрелите, изяждайки остатъците. В интерес на истината не знам как да се справя по най-добрия начин - дали ударна смяна от 60- 70%, всекидневна по 5-10% или добавяне на нови такива чистачи, което в момента ми изглежда рисково. Мога да направя само един извод - не се доверявайте никому без проверка и в никакъв случай не добавяйте KCl. За съжаление само Зеовит има К добавка и в Бг няма как да се намери.

Coral Master

Човешкото око е ненаситно ... абе човек, нали са ти хубави коралите, харесват ти цветовете, за какъв дявол ти е този калий?

Станалото - станало! Аз на твое място сега първо бих направил ударна смяна на вода. Имай предвид, че щом всички скариди и раци са измрели, сигурно и всички копеподи и амфиподи също са измрели. Затова аз бих сменил водата два пъти, после ще тичам бързо до морето (с помпа за въздух в багажника на колата). Има много места, където можеш да наловиш лесно и много бързо голямо количество амфиподи и копеподи, както и морски червеи. Те биха внесли отново известна стабилност в системата. Ако не знаеш къде, Кольо от Несебър сигурно би ти помогнал.

Бих хранил в аквариума само на абсолютния минимум, т.е. почти изобщо. Не е сигурно дали микрофауната също не е пострадала.

На първо време е това, но сега сменяй бързо водата, че може да имаш и още жертви.

Ако това ще те успокои, аз също съм правил подобни глупости, слава Богу с по-малки щети. И всеки път се чудя къде ми е бил акъла!  Сега почти нищо не правя по аквариума, освен стандартните постоянни процедури. И само се кефя на як растеж на коралите ...
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

subsa

Имам пуснати 2 теми за подаряване на морски обитатели
Аз добавих английска сол, заминаха мидите, част от раците и 4 скариди до момента
http://forum.zahranvane.com/ - електроника

камен чочев

Цитат на: Coral Master - 18.09.2011 19:40
... после ще тичам бързо до морето (с помпа за въздух в багажника на колата). Има много места, където можеш да наловиш лесно и много бързо голямо количество амфиподи и копеподи, както и морски червеи. Те биха внесли отново известна стабилност в системата. Ако не знаеш къде, Кольо от Несебър сигурно би ти помогнал.
...
Как стои въпросът с адаптирането към по-високата соленост? Колко време е нужно за адаптирането им?

Coral Master

Като каза английска сол, забравих да кажа на Камен, че аз редовно сипвам магнезиев хлорид, на око при това и досега не е имало проблем с хлорните йони. А вода сменям наистина рядко. Затова мисля, че калия е проблемът при теб.

А солеността се сменя бавно, с накапване на капки, за най-много 24 часа. Някой път с рибите даже успявам и за 2-3 часа, ако нямам време. Но актиниите не могат бързо, а мисля и че по-примитивните безгръбначни също предпочитат по-бавно осоляване. Ако ти измрат 80% се обезсмисля ходенето до морето, нали?

А, и още една идея, ако има проблем с биологичната филтрация, можеш да добавиш препарат с живи култури за бързо стартиране на морски аквариуми. Аз имам един, ако не намериш. В краен случай 1-2 нови свежи живи камъни биха помогнали. Но не знам дали черноморските имат същите видове бактерии. Засега не е лошо да тестваш редовно за амоняк и нитрит, за да разбереш навреме ако има проблеми.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

камен чочев

Нива на  K над 500-600 ppm са смъртоносни за скаридите и някои мекотели. Само не знам как достигнах тази концентрация!? Най - вероятно тестът е бил грешен ( на Корален зухт мисля, че беше). Както и да е. В преливника се виждат няколко оцелели копеподи, но като цяло положението може би е ходене до морето, или нови живи камъни за съмпа.

ludiqdoctor

 *SORRY* Ц-ц-ц абе Камене, абе човеко ... Ми питай бе мама му стара. Телефона ли ми нямаш? За повишаване на К в аквариума се използва точно КCl, ама... не като тебе. Бисер и той професора като не разбира от... Ма сами сте си виновни. В KCl се съдържа 52.3 % К (говоря като процентно съотношение на йоните) т.е. в 100 г има 52.3г К. Смяташ си липсите в мг/л и си добяваш, но НИКОГА не се повишава с повече от 10мг/л на ден!!! Ако друг реши да го прави по българския начин - да го знае. Дори лично аз препоръчвам при приготвянето на работния разтвор 3 до 5 % от KCl да се замести с калиев йодид. Хем работи по-добре, хем не ти гори и коралите толкова много ако случайно объркаш нещо.
От всяко дърво да направим свирка, от всеки буркан - аквариум. И после...?

Стоян Михов

Съжалявам за загубата на обитателите ти. Сега много хора ще ти се накарат (с право  :-)), че не си питал първо преди такава сериозна интервенция. Както е да е след като се обърне колата пътища много, сега ще имаш обеца на ухото и ще подхождаш с повече съмнение, отколкото със самоувереност. Моят съвет - сменяй по 10% от водата всеки ден, докато не достигнеш оптимални нива на калия, купи си поне два различни теста за калий и ги провеждай паралелно, недей да правиш/пускаш нищо допълнително, нито други химикали, нито други обитатели - включително черноморски. Стабилизирай показателите след това започвай бавно от начало, не се притеснявай за евентуалното замърсяване причинено от измирането на микрофауната - все едно, че сега стартираш и най-вероятно ще минеш пак през зелената фаза, ако има наистина прекалено много умрели дребни ракообразни (но аз не вярвам).
Не вярвам теста да е бил грешен, просто си изчислил и сложил повече реактив от необходимото: на теб ти е трябвало 130 мг/л, а ти си сложил около 360 мг/л, (ако е вярно това което казва ludiqdoktor за масата на йоните в КCL  молекула, не съм го проверявал), което в комбинация с твоите 280 е станало над 640 мг/л. Така че вкарай си постепенно показателя на К в норма и остави аквариума ти да преодолее шока, без допълнителни интервенции, мисля че няма да е кой знае колко тежък и дълъг период.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

iek

48гр. KCl се разтварят до 500мл вода, 2мл от този разтвор, добавени в 100L ще повишат концентрацията с 1ppm (за справка- fertilator-a).
Разчитането на тези тестове за калий е като да гледаш на боб.

Стоян Михов

Iek, целта вече е да се свали концентрацията на калия до нормални граници, не да се добавя още калий. Без измерване на концентрацията няма как да стане независимо колко са фалшиви тестовете, единственият друг вариант е да смени напълно водата, но аз никак не смятам че това е правилното решение.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Coral Master

 *offtopic
ludiqdoctor,
не съм слагал калий никога и не знам, може и да е вярно всичко което казваш,  ама тона ти тук, към Камен, ми звучи някак странно.
Може би ти се имаш за най-великият в тази област, но отстрани погледнато, изглеждаш като класически пример от някой учебник на Зигмунд Фройд.
Извинявам се, не бих искал да те обидя, но не успях да се стърпя. Извинявам се и на Камен, че оспамвам интересната тема.
*offtopic
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

камен чочев

Съжалявам, но тестове за К в София няма и за съжаление, точно там е проблема, че не взех да си сметна сам.
:buff:
Оказа се, че единия амбоиненсис е жив (поне за сега), но папагала нещо хич го няма. Лошото е,че просто няма вариант да изкарам трите умрели скариди, а бяха доста големи, но пък така ще видя колко е стабилна системата.
Реших да сменям по 60 л на ден за една седмица, а не една смяна на 70-80% от водата за да не стресирам и без това стресираната система. Иначе видимо проблеми засега няма, амоняк и нитрити няма, нитратите са под 5, кН е 8 рН е 8.2
: 19.09.2011г 17:05ч
*offtopic
Вижте не необходимо всичко да се изкарва на лична тема. Хора всякакви с характери всякакви. Боби (лудиядоктор) е супер скромно момче и знае доста. Не познавам другите, но и мен ме дразнят някои крайни мнения, но какво от това. Въпроса е всички да имаме някаква полза и да споделяме опит. И без това общо взето е трагично положението за да се караме.
*offtopic

ludiqdoctor

Точно пък на теб да ти се обиждам... и за к`во? Аз знам колко знам, ако мога така да префасонирам думите на Сократ "Scio me nihil scire".
Цитат на: Octopus - 19.09.2011 12:50
Моят съвет - сменяй по 10% от водата всеки ден, докато не достигнеш оптимални нива на калия, купи си поне два различни теста за калий и ги провеждай паралелно
Една проста равносметка: рифова сол - 4 до 7 лв килото; 35 гр/ литър; за 1000 литра система при ежеседмична смяна на 7-10%  
3.5кг х 5 лв. средно 4 пъти в месеца са си чисти 70лв. Или аз не мога да смятам. При все че всички добавки купени от склад за химични реактиви са средно по 7 - 8 лв. килото и едно кило отива за 2-3 месеца, че някои и за повече, кое ми е по-изгодно?
Пак казвам - който може ще дава пари. Аз не искам. Другото е чист мързел. Не говоря конкретно за Камен шото с него сме ги коментирали тия неща първо на него не му се рискува, а и него парите не го притесняват и за сол и за добавки и т.н. Просто се издразних че се е вързал на акъла на колега и ги е свършил без да се консултира, не с мен, с който и да беше.
От всяко дърво да направим свирка, от всеки буркан - аквариум. И после...?

камен чочев

Получих следното лично съобщение:
"Здравейте,дали не бъркам или сте написали че всеки  сам си решава...не бих искала да злорадствам но немога да забравя подигравката ви с пароструйката...според мен си бяхте повярвали повече защото сте с пари но само с тях нестава,така че това сте си посяли това ще жънете."
От търговец. Ще спестя името му. Поне засега. Но не мога да си спестя коментара. М...ка му, не ни е нормална държавата.
Как да стане в България? Просто няма начин. Завиждам на хората живеещи в белия свят. Дали някога ще се оправим? Риторични въпроси, на които отговора всички го знаем и изобщо не е радващ.

subsa

За държавата си прав! Имах възможност да отида за седмица на почивка до Англия при брат ми, отчаях се от мизерииката в БГ. Мръсотия там е голяма, поне в квартала където бяхме има само българи, но всеки ден са различни боклуците (просто почистват). Някакси са затворили системата. Хората взимат достатъчно пари за да могат да плащат 1000паунда наем за къща на 2 етажа и да спестят за почивка в България 2 седмици и в Италия 10 дни. На връщане се върнахме с кола, разгледахме много градове, нагледах се на пътища, магистрали. Забелязах, че и сърбите са ни минали по инфраструктура въпреки войната.

Във връзка с темата. Черноморка вода предполагам не става за теб, солеността ти е по висока?
http://forum.zahranvane.com/ - електроника

Similar topics (5)

54771

Публикации: 21
Прегледи: 19163

33730

Публикации: 7
Прегледи: 4532

8645

Публикации: 12
Прегледи: 7860

58308

Публикации: 24
Прегледи: 13208