Българска Аквариумна Енциклопедия

МОРСКА АКВАРИСТИКА => Соленоводна химия => Темата е започната от: boriszarkov - 16.10.2014 16:51

Заглавие: Помощ - определяне на разтворимост на морски соли
Публикувано от: boriszarkov - 16.10.2014 16:51
Моля ви за помощ!
Необходимо ми е да направя концентриран разтвор - 35г/100мл на купешки аквариумни соли - или около десет пъти по-концентриран от соленоводните системи.
Теоретично разтворимостта на хлоридите е добра и на повечето сулфати - освен на CaSO4 - 2.5g/l който при по-високи концентрации очаквам да преципитира, но от друга страна в разтвора възникват взаимодействия на йонно екраниране и комплексообразуване които биха могли да повишат разтворимостта му.

Моля за съдействие някой колега за изпълнението на следния експеримент - да отмери 35г сол и да долее вода до 100мл като разбърква добре, ако не се разтвори да опише характера на утайката, да нагрее, ако пак не се разтвори - да добавя на малко порции вода до пълно разтваряне, накрая може да долее до 1 литър и да си я ползва.
Поздрави!

Поздрави!
Заглавие: Re: Помощ - определяне на разтворимост на морски соли
Публикувано от: Ilianidis - 16.10.2014 18:54
За какво е цялата работа?
Заглавие: Re: Помощ - определяне на разтворимост на морски соли
Публикувано от: boriszarkov - 16.10.2014 19:09
Обмислям автоматизация на пълнене и празнене.
Смесването ще става с нещо от този род Dosmatic Non electric, proportional injectors (http://www.youtube.com/watch?v=ff8t5RxDrxE#ws)
за целта е необходима вода и солев концентрат
Заглавие: Re: Помощ - определяне на разтворимост на морски соли
Публикувано от: sano-pets - 16.10.2014 23:40
Когато се приготвя разтвор за соленоводен аквариум солта се прибавя към водата а не обратното! :

"Note: Always add the salt to the water, never the water to the salt.  Making a concentrated mixture will cause a calcium carbonate precipitate to form."
Заглавие: Re: Помощ - определяне на разтворимост на морски соли
Публикувано от: boriszarkov - 17.10.2014 02:09
Така трябва да е, но за да разкрием разтворимостта на смес от соли разтворът трябва да се сатурира докато нещо не започне да преципитира според поста това е CaCO3 (който впрочем е и доста по-слабо разтворим от CaSO4),но според мен виновникът за утайката ще е CaSO4 понеже CO3-- , внесен като HCO3-  при смес приготвена по аналогична рецептура:
23.98 g sodium chloride
5.029 g magnesium chloride
4.01 g sodium sulfate
1.14 g calcium chloride
0.699 g potassium chloride
0.172 g sodium bicarbonate
0.100 g potassium bromide
0.0254 g boric acid
0.0143 g strontium chloride
0.0029 g sodium fluoride
Water to 1 kg total weight

То въпросният протон би трябвало да възпрепятства утаяване на карбоната понеже разтворът ще е с доста високо pH , което няма да позволи протонирането на SO4-- до HSO4- , тоест протонът ще стои при карбонатът и няма да позволи утаяването му.

Но това е божа работа. Истината е че какво точно се случва в този бъркоч от йони и комплекси малко хора са наясно. В едно проучване прочетох как в морска вода са постигнали 30 000ppm  CaSO4 (30g/kg) при все че разтворимостта му е околко 2.5 г/л. Затова реших да питам.
На мене зора ми е да разбера до колко може да се концентрира солевия разтвор без да се получават утайки.
И зора е голям понеже нямам под ръка акварумни соли затова помолих за съдействие.


Публикациите са слети: 17.10.2014г 18:06ч

След още разсъждения ми става все по малко понятно какво би станало на теория ето някои бумаги:

http://www.chem1.com/acad/webtext/solut/solut-images/geocarbsystem_aq.png (http://www.chem1.com/acad/webtext/solut/solut-images/geocarbsystem_aq.png)

http://www.ldeo.columbia.edu/~sanpisa/OceanSed%20project/class%20project/caco3phsol.JPG (http://www.ldeo.columbia.edu/~sanpisa/OceanSed%20project/class%20project/caco3phsol.JPG)


При евентуално преципитиране на CaCO3 насищане CO2 ще реши проблема но е вашно при апликация в аквата да се изчака достатъчно за да изфияраса и да не се създаде pH спад.

и все ми се струва, че в разтвора карбонатите ще са под форма на
Molecular formula   Ca(HCO3)2
Molar mass   162.11464 g/mol
Solubility in water   16.1 g/100 mL (0 °C)
16.6 g/100 mL (20°C)
18.4 g/100 mL (100 °C)

Поздрави!
Заглавие: Re: Помощ - определяне на разтворимост на морски соли
Публикувано от: Стоян Михов - 19.10.2014 21:52
Мале, мале, изобщо не разбрах какво искаш да направиш, особено пък както си го подплътил с терминология - апликации, преципитации, йонно екраниране и комплексообразуване :). И това устройство хич не го схванах, ама нищо де.
Направих ти поискания експеримент (реших, че и доста по-безмислени неща съм правил, дори напоследък - днес прехвърлихме десет тона пръст с лопати от един двор на друг, като смисъла не ми беше много ясен, се ла ви).
Разтворих 35 грама сол до 100мл, като използвах дестилирана вода с темпераура 23 градуса. Както се очакваше, калциевия карбонат преципитира веднага и разтвора стана бял като козе мляко и така си стоя над 10 минути. Утайката беше зрънца с размери около 0,5 мм, като количество не мога да кажа нямам аналитична везна у дома (трудно е да повярвате нали), но почти покри дъното на бехерова чаша от 1000мл.  Добявях вода по 100 мл докато не стана 1 литър, водата се избистри, утайката си остана непроменена и неразтворена първите 2-3 минути, след около 40 минути (без бъркане) беше останала само около 1/10 от нея, другата беше се разтворила. И те това е, изводите са за теб.
Не знам защо така държиш на този гипс, и защо мислиш, че точно той ще се утаи, при условие че варовика е много по-неразтворим и освен това, ако се вгледаш по внимателно в графиките, дето си копнал точно при високо рН се утаяват карбонатите.
Хубаво я даде рецептата на Франк Милеро за солта, отдавна се каня да напиша два реда, сега май му дойде времето, ама ще отворя друга тема.
Заглавие: Re: Помощ - определяне на разтворимост на морски соли
Публикувано от: boriszarkov - 19.10.2014 22:29
Благодаря ти много за съдействието!
Съжалявам обаче за резултата :D
Ами мисля, че ще е гипса защото графиката за разтворимост на карбонат показва, как тoй е доста слабо разтворим при ph около 9, обаче другата графика показва че при pH 9 в разтвора ще преобладава HCO3- , който не утаява с калция.
Цялата работа е да се изгради система за автоматично пълнене и празнене с цел улесняване на поддръжката.
Устройство наистина е доста специфично, създадено е да използва енергията от единия флуид (разлика в наляганията минумум половин атмосфера) за да засмуква друг в точно определена пропорция.
Догодина започвам и аз с експериментите.
Благодарности отново и доскоро.