• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
03.05.2024 05:06

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Начини за премахване на фосфатите от камъни?

Започната от kamos, 20.03.2011 09:14

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

камен чочев

 *offtopic
Здравейте, ползвам GFO от първия ден на стартиране. Първо има го в Сф (ако някой се интересува къде, да ми пише, за да не правя реклама). Второ - изобщо не е скъп - за седем месеца съм го сменял веднъж - половин кутийка, преди около месец, което означава една кутийка за година - около 30 лв (доколкото си спомням). И трето нито веднъж теста на салиферт не е отчел наличие на фосфати. В тази връзка аз съм на мнение, че живите камъни имат доста повече плюсове, от колкото минуси. И от неживия камък няма как да те изненада някое раче, или охлюв, или каквото и да било. А да третираш пълен аквариум с корали и риби, с каквото и да било ( убедих се сам ) е безотговорно и със сигурност ще има някакви последствия. Вярно е, че живите камъни не са евтини, но от друга страна са еднократна покупка и 20-30кг излизат на цената на два-три средно хубави SPS корала.
Vel, проблемите с цианото , могат да се дължат на липса или недобър активен въглен. Най-доброто решение (поне при мен в началото проработи много добре) е включването на UV лампа за известно време. А  филтър с GFO ти е задължителен, за да няма алги.
Извинявам се за  *offtopic

Canary

Цитат на: Ilianidis - 19.10.2011 16:33
Цена  120$ за 100г.Като се съмнявам да се намери тук.В нашите лаборатории имат други лантанови съединения.Така,извода е ползвайте си рефуджиум като най-безвреден вариант и по спешност готови препарати.А намира ли се тук GFO?
  Канарито ще е интересно да сподели за зеовита,как влияе той,понеже се изисква премахване на рефуджиума.Тогава как зеовита премахва фосфатите и т.н. Чрез адсорбция или абсорбция,щото ако е първото както пишат в статията за фосфатите,то има опасност депонирания фосфат карбонат при малка промяна на пх да пръкне в големи дози в дисплея и тогава яка ти гърбина,т.е. превантивно трябва много често да се сменя пълнежа на зеолит-реактора.Освен ако има способността да го запечатва по някакъв начин.

За намаляване на фосфати и нитрати добавям Zeo Start 2, който помага на зеобактерите да колонизират зеолита и да се възпроизвеждат. Зеолитите се сменяват първия път на 30 дни, после на 6-8 седмици.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1108560600_2_20_GBP_2_dark.png&hash=ed62518317a081a01b4531c761ab543af891ed29

Coral Master

Пичове,
от няколко дни чета темата и се дивя ... не знам вие какво четете, но в моите книги нещата са описани "по-натурално". За пръв път чувам за лантановите съединения, дори не знам какво е GFO, не добавям в аквариумите си нищо, което не е стронциев хлорид, kalkwasser, микроелементи, йод и магнезиев сулфат/хлорид. Нямам кьорава алгичка, освен в рефюджиума.
С риск да оспамя темата, искам да ви кажа, че ако трябваше да минавам през всички тези главоболия и експерименти, през които вие минавате, отдавна щях да засиля аквариумите ми през прозореца ...
За мен нещата са далеч по-прости. Ако има проблем - смяна на вода! Всяка седмица доливане на добавките. Скимер, калциев реактор, нитрат редуктор и рефюджиум. Друго нищо по аквариума не правя, освен да си чета и препрочитам книгите. 
Природата сама се грижи за всичко останало, стига да има качествена светлина, течение и филтрация.

П.С. Преди две години и аз си събрах варовикови камъни от Родопите. Само ги измих добре с вода и ги сложих директно в аквариума. Проблеми не съм имал никакви, някои от камъните са си още вътре, но не се различават по нищо от индонезийските живи камъни. И досега ми се случва да си нося сухи камъни, процедурата е винаги такава. Нито смятам някога да ги готвя, нито ще ги пера, още по-малко пък бих ги правил на компот с някакви химически съединения, каквито и да са те. Какъв е смисъла да се мъча да махна евентуалните (!) нитрати или фосфати от тях, след като после с няколко хранения вероятно ще внеса същото количество. Една добре работеща система би трябвало лесно да се справи с такова натоварване, което при всички случаи, след добро измиване на камъните, ще е малко.

Просто исках да си кажа мнението. Оооопс, и да добавя, че не съм сменял никаква вода от пролетта и рифовият ми аквариум е в прекрасно състояние.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

камен чочев

GFO - Granular Ferric Oxide или с други думи фосфат ремувър. Ти ползваш нитрат редуктор, а аз фосфат ремувър. Резултатът е един - начин за намаляване на алгите. За всичко останало съм съгласен с теб, освен за смяната на водата - сменям си 10% всяка седмица и всичко е супер. А и не добавям камъни - няма къде  :-D

Стоян Михов

Напълно съм съгласен с теб  Coral master и за да допълним картинката само да добавим, че отгоре на всичко в твоята осмозна вода нитратите са повече отколкото в разтвор на амониева селитра  :-D и пак нямаш алги. Към другите колеги: темата е наистина забавна, но моля ви като ползвате акроними от чуждестранни форуми, моля съобразявайте се, че повечето (сигурно 90%) от четящите не знаят какво е GFO, IMHO и т.н. дори и за англоезичните е трудно да се ориентират, та ако ще ги ползвате моля дайте един линк с обяснението им и го преведете на български. Да поясня, че GFO е гранулиран железен окис, Може да го наречем ГЖО за да приличаме на хамериканци, но тогова може да си помислят че говорим за Голям Женски Орган  *ROFL*

я да сложа аз един линк за акроними http://www.cvreefers.org/showthread.php?3681-Popular-Aquarium-Acronyms-Explained
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Стоян Михов

Аз продължавам с експериментите с камъните. Не знам дали някой се интересува де. Поставих един от камъните в белина ( не знам каква марка някаква обикновена), за да видя какво ще стане, сложих го в разтвор едно към десет за един час. Никакви видими промени по камъка само леко изсветляване, по интересното обаче стана след премахването на разтвора и промиването на камъка с дестилирана вода няколко пъти. Водата всеки път помътнява и побелява и се образува тънък бял филм, който се носи из водата и покрива камъка, това се повтаря след всяка смяна на водата вече втори ден. Проверих фосфатите във водата, в която е стоял камъка 12 часа - 0,11 мг/л, в контролата, където си стоят другите камъни, фосфатите продължават да са около 0,03 мг/л - три пъти повече! Не мога да си го обясня засега. Може би трябва да проверя белината за фосфати?! Но със сигурност не препоръчвам обработката на камъните с белина.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ilianidis

Кое е по-добро -биопелети или гранулиран железен оксид?

Similar topics (2)

58517

Публикации: 4
Прегледи: 4050