• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Морски водорасли-какво още им е нужно освен светлината?

Започната от zx9r, 10.01.2013 12:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

zx9r

    Здравейте!                                                                                                                                                             Незнам дали темата е за тук, но ето го и проблема ми: От година и половина имам черноморски биотоп *bg*
От няколко месеца реших,че не ми харесва само с голи камъни и реших да си направя експеримент с водорасли в аквариума(не от морето понеже по-рано установих, че с тях не се получава) та започнах да експериментирам с осветлението. С течение на времето пробвах с различни луминисцентни пури специализирани и такива предназначени за бита. Увеличих времето на светене до 10 часа и резултатите бяха "разноцветна красота" точно каквото исках от моя аквариум! *YAHOO*  Дааа ама не! Оказа се ,че всеки опит завършваше по един и същи начин-за определено време всичко "цъфти и връзва" но след, като се развият напълно започва процес на масово отмиране. В началото недоумявах, защото не бях сменял осветлението и с времето стигнах до извода, че просто в един момент си "изяждат средата" Знам, че всички гледате да се оттървете от алгите и може да ви се стори глупава историята ми, но ще се радвам, ако някой има идея как мога да ги задържа. В друга тема Octopus споменаваше как поддържа аквариума си в кафявата фаза та явно има начини...

Ilianidis

Добавяй желязо и ще ти върже даже.Естествено малко нитрати са необходими.

Стоян Михов

Отглеждането на алги е много трудна работа, не се бъзикам изобщо. А поддържането на различни разноцветни видове алги в добро състояние по-дълго време, бих казал че е все още непостижима задача, като добавиш факта че аквариума е черноморски става още по-трудна.
Аз успявам да поддържам с големи трудности "кафявите" диатомови водорасли и зелени нишковидни Bryopsis ( в експериментални аквариуми) с доста големи трудности и в края на краищата в един момент пак залязват. Тези две групи се поддържат най-лесно, диатомовите им добавяш силиций и им гледаш сеира, но и това е до време в един момент след месеци спират и те да се развиват и започват да се развиват цианобактерии, неясно защо. Проблема при повечето водорасли особено тези в Черно море е че те живеят много кратко и жизненият им цикъл е свързан със промяната на сезоните, доста водорасли живеят само един или няколко сезона след това цикълът им включващ различни стадии започва отначало. Всички тези цикли не е ясно с какво са обвързани но не се случват в аквариума и ти имаш хубави водорасли до момента в който не им свърши цикъла, а нови няма откъде да дойдат. Има други тропически видове, които живеят малко по-дълго и се размножат вегетативно и ти не можеш да разбереш дефакто какъв им е цикъла, като каулерпите например, но те са редки изключения, затова са и голяма напаст по моретата.
Когато съм оставял експериментален аквариум само с живи камъни и Bryopsis  и всичко е поддържано за неговото развитие - топло бяла светлина, високи фосфати и нитрати, желязо и микроелементи и т.н. Всичко си е било перфектно и след около година и нещо бриопсиса започна да покафенява големите туфи започнаха да загниват и накрая системата се крашна - започна гниене в  сърцевините на туфите, (които бяха станали много гъсти, като чичко тревичко) което уби самите туфи и всичко възможно в системката, явно се натрупват много мъртви части в гъстата туфа. Просто равновесно състояние с само с тези алги не е възможно. Виж ако има нещо да ги яде / скубе е друга работа. За добаявне на минерали много помага Miracle mud, минерална тиня от дъното на океана, ама не знам вече дали я предлагат.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

zx9r

Хм :-(предполагах, че има нещо такова иначе никой нямаше да си гледа само камънак. Иначе октомври месец си докарах от Гърция някоко рибки и един таралеж(хич не го исках, но жената го добави в кофичката) но се оказа мн полезен -хапва водорасли с охота и след него трева не никне та, ако бяха повечко можеше да се регулира развитието им поне малко.

Similar topics (5)

53037

Публикации: 7
Прегледи: 6067

30579

Публикации: 30
Прегледи: 52054

52220

Публикации: 0
Прегледи: 2794

42804

Публикации: 19
Прегледи: 26587

8631

Публикации: 13
Прегледи: 8235