• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 16:57

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Керамични пръстени

Започната от subsa, 08.10.2011 14:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

subsa

От какъв материал се правят тези пръстени?
http://www.aquarium.bg/Hailea/Filtyr-Mediya/Filtyr-keramichni-prysteni.html
Интересува ме стават ли за калциев реактор, изобщо съдържат ли някаква форма на калций в тях.
Друг Въпрос, мога ли да си направя калциев реактор от морски пясък, мидени черупки и натрошени рапанови черупки?
http://forum.zahranvane.com/ - електроника

VeL

Колега, пръстените са изработени от едропореста керамика. Не знам подробности за състава им, но много ме съмнява да има калций в тях, като се има предвид, че се ползват предимно в сладководни аквариуми, а в повечето такива се търси по-мека вода. Също така, доколкото си спомням, при насищане с цо2 на пълнежа в калциевите реактори се отделят не само калции, а и другите примеси в съответния пълнеж, затова не знам дали си струва да рискуваш с неизпитани неща. Още повече, че в зависимост от аквариума и желаната концентрация разбира се, едно зареждане на средно голям реактор може да те изкара половин година и повече.

камен чочев

Това пък за какво ти е!? Сложи първо коралите, пък после мисли за калция. И най-добрият пълнеж е натрошени скелети на корали, така се отделят и доста други полезни елементи, влезнали при разстежа на корала.

Ilianidis

Цитат на: камен чочев - 08.10.2011 17:23
Това пък за какво ти е!? Сложи първо коралите, пък после мисли за калция. И най-добрият пълнеж е натрошени скелети на корали, така се отделят и доста други полезни елементи, влезнали при разстежа на корала.

Включително и фосфатите :)Някъде срещах,че натрошените корали не са най-препоръчваното,по-добре било чист калциев карбонат или доломит.

камен чочев

Цитат на: Ilianidis - 08.10.2011 18:27
Включително и фосфатите :)Някъде срещах,че натрошените корали не са най-препоръчваното,по-добре било чист калциев карбонат или доломит.
За доломита не съм съгласен-магнезия варира в много големи граници, а понякога има и други не много полезни метали.

Coral Master

Цитат на: Ilianidis - 08.10.2011 18:27
Включително и фосфатите :)
Битуват такива легенди. И аз съм чувал за това. Но ако някой е поне малко наясно с процесите в морето, не би повярвал.
Фосфатите в морската вода са нищожни като количество. А пък коралите със сигурност не ги акумулират в скелета си, дори при наличие на фосфати над определени нива се инхибира растежът им. Даже и да допуснем, че има фосфати в скелета на коралите, те няма как да са в някакви съществени количества. Иначе аквариумите ни трябваше да са пълни с фосфати, нали по-голямата част от живите ни камъни са всъщност от коралов произход!
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Ilianidis

Някъде там е истината,но каква е тя.....Фосфатите влизат в състава на ДНК(ако не се бъркам),има ли ДНК молекула,има и фосфати,а може и в минерална форма да е свързана.Ама не споря,щото ми избледнява химията вече.А фосфатите в реактора и в дисплея са поставени в различни условия-пх. Както калциевия карбонат се разтваря в реактора ,така и се утаява в дисплея,затова е възможно увеличаването на фосфатите идвайки от реактора.

Стоян Михов

 Керамичните пръстени, както показва името им са от керамика *ROFL* т.е. от силициев диоксид, разни алуминиеви, железни и др. окиси,  в някои случаи се произвеждат от печено стъкло пак силициев диоксид, което става поресто при обработката. Така че ако ги сложиш в калциевия си реактор ще пускаш в дисплея само газирана вода. Същото се отнася и до пясъка който искаш да слагаш - пак по голямата част е силициев оксид, ако е морски (от черно море) пясък, а не коралов. За черупките от рапани и миди пак не става, съдържат освен калция и много органичи съединения, които със сигурност не искаш в аквариума си.  Доста се позабавлявах с дискусията за фосфатите, но ще се въздържа да оспамвам темата.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

subsa

Благодаря за отговорите, отказвам се от пръстените, все още не съм от мидите и рапаните, мисля да пробвам с някаква част такива черупки.
Този материал би трябвало да е достатъчно подходящ, в предвид цената на кораловия пясък....
http://www.555.bg/%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B0/%D0%BC%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%B0/67wh
Знам още 2 места където ще търся подобна стока, но остава за през седмицата.
Тоест мраморна мозайка.
Състав и начин на изработка.
http://atig.bg/marble.html
Намерих и къде предлагат магнезиев хлорид и калциев хлорид, но не съм убеден, че хлорида е моето съединение.

http://pharma-bg.com/products.php?id=16
http://kamani.biz/bg/calcium-chloride.html

Негасена вар май е най добре. По технологията с капковото дозиране.
http://forum.zahranvane.com/ - електроника

archer

Здравей колега!
Ако напишеш в търсачката на сайта "керамика " ще намериш доста статии в които се говори за керамиката, лавата и общо за филтрацията на аквариумите. Важното в едно изречение е че предназначението им е да служат като място в което се закрепват полезните бактерии.......
Човек вижда толкова, колкото знае !     *DONTWORRY*

ludiqdoctor

Subsa, не те знам от колко време четеш и се занимаваш с морско изобщо, ама мога да ти кажа със сигурност едно: с пръдня боя не става!!! Нали се сещаш че тия неща дето на теб сега ти идват на ум, някои хора отдавна са ги пробвали и са заключили че с тях не се получава. Твоята история почва да ми прилича на едни ентусиасти да ги нарека дето хранеха ловните си кучета със смески за пилета и прасета, щотоооо те били ловни кучета, и така можели.
От всяко дърво да направим свирка, от всеки буркан - аквариум. И после...?

Ilianidis

Oktopus,нищо не ти пречи да споделиш *THUMBS UP*,та дори и в нова тема.Винаги има някой,който да е по-напред и да осветли и останалите.За източника на фосфати от живите организми повечето тук знаят,но нова информация никога не е излишна.

subsa

Имам такива пръстени и наблюденията ми са, че намаляват по обем, което означава, че водата ги разтваря.
В никоя тема не пише точно какво има в тях, като примерно тук: http://atig.bg/marble.html
Благодарен съм на колегите, които тавтологираха търсачката и ми обясниха за черупките, мрамора, керамиката, силициевия диоксид.  *privet*  *DRINK*
Когато исках да си взема грунд от Ташев, се хвърлих на бялата мозайка, понеже знаех, че ще втвърди водата, а имам много мекотели, но продавача ме разубеди. Знаех, че мога да си разболея рибите с много твърда вода и не ми трябваше много убеждаване.
Цяло лято ме нямаше и като се върнах,  забелязах, че растенията са наддали много, а черупките на охлювите са на ями, следствие понижена твърдост и PH като цяло. Искам да внеса такъв елемент в аквариума, че да се избегне този момент, разбира се и предозиране.
Затова разпитвам за кое какво съдържа и кой какво е пробвал.
http://forum.zahranvane.com/ - електроника

Стоян Михов

Аз тотално се обърках: какви са тези растения , охлюви на ями, аз мислех че говорим за калциев реактор в рифов морски аквариум. Колкото до разтварянето на керамичните пръстени, най-вероятно имаш някакви некачествени имитации на такива, които просто се разпадат на дребни песъчинки, но не се разтварят във водата.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

subsa

Има 4 аквариума. 2 са морски с мекотели, без корали. 2 са сладководни с гупи и мекотели.
Трябва да втвърдя водата на всичките.
http://forum.zahranvane.com/ - електроника