• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.05.2024 14:13

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Balling Light methode

Започната от камен чочев, 25.10.2011 22:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

камен чочев

25.10.2011 22:17 Last Edit: 26.10.2011 11:57 by камен чочев
Здравейте, понеже се интересувах от метод за автоматично дозиране на добавки и след няколо разговора с Canary, той ми прати кратко описание на този интересен метод, изместващ по популярност (на запад) дозирането на Kalkwasser и използването на калциев реактор. За съжаление преводът, който направих е на английски превод от немски и на някои места ми беше трудно да схвана смисъла. Поради което се извинявам. Но ето и самата (може би да кажа) "брошура" (малко комерсиална):


Третиране на водата, използвайки метода Balling Light.

Добре познатият и популярен метод Balling е изключително прост метод за осигуряване на калций, магнезий, карбонатна твърдост и трейс  елементи във вашия аквариум.
В Германия този метод, практически измести популярния преди време калциев реактор.

Увеличава се броя на морските акваристи, използващи нашата  Fauna Marin Balling сол, при комбинация  с калциев реактор, с цел да се компенсират ръчно химическите дисбаланси, като тези, които могат да възникнат именно при работата на такъв реактор.
За да се осигури оптимално снабдяване с елементи на морския аквариум , тези субстанции се добавят всекидневно - ръчно или  чрез дозираща помпа.

Силното осветление, отглеждането на коралите върху камъните, декоративната рифова украса, специалните бактериални препарати, са променили изискванията за химията на водата, което води до необходимост за адаптиране на класическия  Balling method.
Предвид това, Фауна Марин разработи нов Balling method, съобразен с настоящите условия на модерната рифова акваристика.
Въпреки това,ние можем да ви запознаем и с инструкциите на традиционния метод, като съответните калкулации и ръководства могат да бъдат намерени на нашия уеб сайт.

Нашите соли, опаковани  и защитени,с ъблюдават изискванията за фармацевтични нива на чистота. Ние не само взимаме предвид техническите характеристики на солта, но отчитаме и ефективността на органичните  и неорганични трейс  елементи. В нашите соли ние използваме допълнителни биоактивни стабилизатори, РН буфери и специални минерали, които значително увеличават стабилността на химическите параметри в аквариума.  Добавените трейс елементи са по-стабилни в разтвора  и по този начин, по-достъпни за коралите. Използвайки солевите смеси, този метод Balling Light осигурява минерали и трейс елементи, които изобщо липсват или са в малки количества в предлаганата от търговците стандартна сол за аквариуми. Предлагането на биоактивни компоненти и чистотата на солта  предпазват коралите от потъмняване и осигуряват  техния растеж и оцветяване.
С две думи, солта  Fauna Marin Balling е извън всяко сравнение.
*По ефективна, благодарение на високо пречистената сол и с изключително ниска влажност.
* Солева смес  за подобряване стабилността на важни параметри.
*Съобразена с модерните изисквания.
*Стабилно РН.  
*Предлага биоактивни субстанции за подобряване на оцветяването и ръста на коралите.

Следните стойности на водата трябва да бъдат достигнати при продължително третиране:
* Calcium 380 – 420 mg/litre
* Magnesium 1200 – 1350 mg/litre
* Alkalinity 6.5 – 8 dkH
* Salinity 33 – 35 per mil

Същност на метода:  
пригответе  три 5 литрови бутилки(туби).
В 1-вата туба:
разтворете 2 кг смес  Fauna Marin calcium chloride dihydrate в 4 литра осмозна вода, след което, допълнете тубата с осмозна вода. След  това добавете:
25 мл Trace B heavy metal complex,
25 ml Trace B strontium/barium complex.

Във 2-рата  туба:
разтворете 2 кг. от смес Fauna Marin magnesium chloride hexahydrate в 4 л. осмозна вода и допълнете тубата с осмозна вода.
Новият метод не изисква магнезиев сулфат,защото той става прекалено силно концентриран и причинява йонно изместване на водата в аквариума.
В тази туба не се добавя повече нищо.

В З-тата туба:
Разтворете 500 гр. от смес sodium bicarbonate в 4 литра осмозна вода и допълнете тубата с осмозна вода.
След това добавете в тубата :
25 ml Trace B iodine/flour complex.

ВНИМАНИЕ: Винаги добавяйте солта във водата,не обратното.
Указание:
Могат да бъдат използвани  и по-големи туби. Просто трябва да екстраполирате добяваните количества във всяка туба.
Указание:
Използвайте хладка вода при разбъркването на карбоната. В тази туба винаги ще има малко утайка отгоре. Това, обаче, не оказва никакъв ефект на стабилността на разтвора.

Възможно е слабо обезцветяване на разтвора, вследствие на биоактивните субстанции и трейс елементи. Това няма да окаже влияние върху качествата на разтворите.
След разтварянето, разтворите могат да се съхраняват неопределено време.
Трите бутилки могат да се свържат с подходящ компютър за дозиране чрез  4/6 мм PVC тръби.
Ние препоръчваме да се ползва Fauna Marin дозиращ компютър, който е специално разработен за този метод  или кореспондиращия модел  от GHL for the Profilux aquarium computer.

Указание:
Пробийте малка дупка в капака на тубата и вмъкнете 4 мм PVC тръбичка, по целия път надолу до дъното. После свържете тръбичката с извода за дозиране ( 4 / 6 мм изход). След това можете да използвате цялото съдържание на кутията.

В зависимост от населването на аквариума, индивидуалното дозиране се определя ръчно, за да отговаря на  действителните изисквания.
Преди да се направи това, определете текущите стойности на водата и отбележете резултатите.

Пример:
50 мл от туба 1 в 500-литров аквариум. Стойност преди дозирането= 380 mg of calcium. Повторете теста след два часа. Стойността на калция след втория тест е вече 400 mg of calcium. В този пример, добавянето на 50 мл от разтвора от туба 1 увеличава калциевата стойност с 20 мг/литър за 500 литров аквариум.
Сега програмирайте дозиращия компютър да добавя 7 мл. от разтвора веднъж дневно,т.е. 50 мл. разтвор постъпва за повече от седмица. След седмица измерете стойността на калция отново , ако е нарастнала само до 390 мг/ литър (примерно), въпреки, че  чисто математически, увеличението трябва да е до 400 мг/ на литър. Този метод определя действителното потребление на калций от системата.
Благодарение на химическо утаяване, растежа или използването на агенти за пречистване на водата, действителната загуба на калций, която се определя, може да се различава от изчислената стойност.
Сега можете  лесно да регулирате нивото на дозиране чрез увеличаване на стойността с 3 мл на ден. 50 ml = + 20 mg/7 days = 7 ml. Следователно,за да се получи стойността + 30 mg, трябва да се добавят 75 ml/7 days = 10 ml. Използвайки тази проста калкулация от три части  вие можете лесно да регулирате всяка от желаните стойности и да зададете автоматична схема на приложение,само за няколко дни. В началото трябва да се провежда всекидневно  тестване на calcium (Ca test), magnesium (Mg test) and dKH values (KH test) и да се регулира дозираното количество на устройството, ако е необходимо.


The Fauna Marin dosing computer е идеален за това прилагане, тъй като всеки канал може да бъде приспособен индивидуално и разтворите  могат да бъдат дозирани на интервал от 5 минути,  два пъти дневно.
След не повече от две седмици, ще можете да определите специфичните изисквания за вашия аквариум и да заложите съответните дозирни единици.

Фактът, че вече не се използва минерална сол за Балинг лайт метода /която се използваше в традиционния метод/ , е следствие  не само благодарение на редовната смяна на водата, но и на количеството разтворени  трейс елементи в нашия аквариум, чиито стойности са доста високи. Ето защо, често споменаваният термин  ,,йонно изместване" е приложим единствено базиран на теоритични съображения на Balling method.

Редовната смяна на водата помага на вашата система да разреди нежеланите субстанции и прави много лесно коригирането и контрола на нивата на соленост.

Указание:
Моля, измервайте редовно солеността на вашия аквариум  и я коригирайте, когато това е  необходимо. За да правите това, използвайте рефрактометър.

Естествено, системата е също подходяща за ръчно дозиране. За да правите това,  добавете разтвора в място с добра циркулация на водата във вашия аквариум, като трябва да има интервали от около 10 минути между отделните дози.  Започнете с добавянето на магнезий, после - калций и карбонат.  Желаем ви много успех в използването на този нов метод и ще бъдем щастливи да отговорим на възникналите въпроси.
You can reach us at info@faunamarin.de or in the important forums www.meerwasserforum.info or www.ultimatereef.net or www.reefcentral.com

Ilianidis

Ето един интересен сайт с подробности описани по метода,отделно има доста други полезни практики в него.http://reefdreams.de/lang_eng/info_3_eng.html

камен чочев

Цитат на: Ilianidis - 26.10.2011 10:18
Ето един интересен сайт с подробности описани по метода,отделно има доста други полезни практики в него.http://reefdreams.de/lang_eng/info_3_eng.html
Това е старият вече Balling Methode

Canary

Цитат на: камен чочев - 26.10.2011 11:57
Това е старият вече Balling Methode

АЗ не снам точно кой е стра и кой е нов, но тук в УК всички ползват Балинга на Фауна Марин. Даже в момента има толкова поръчки, че не стигат за всички. Аз съм си поръчал и чакам внос вече 10 дни, което за тук е лудост.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1108560600_2_20_GBP_2_dark.png&hash=ed62518317a081a01b4531c761ab543af891ed29

камен чочев

Малко да съживим тази тема, защото по мое скромно мнение, както се казва "в Балинга е бъдещето"  :-)
Около двадесет дни след старта всичко е ясно. Параметрите са постоянни, цветовете супер, растежа се възстанови и най-важното НИЩО не добавям на ръка. Освен това помпите (GHL с процесор) позволяват многократно дозиране в рамките на деня, което пък гарантира постоянни параметри 24 часа. От четвъртък ( 5 дни ) параметрите неотменно са следните: рН 8.2, кН 7.7-8.0, Са 430 - 440, Мg  1360-1380, които разлики са в рамките на точността на тестовете. Измерванията за момента ги правя сутрин и вечер. Дозировките (консумацията ) са следните: Fauna Marin calcium chloride dihydrate р-р в осмозна вода с  Trace B heavy metal complex и  Trace B strontium/barium complex - около 70 мл/ден ; Fauna Marin magnesium chloride hexahydrate р-р в осмозна вода 30 мл/седмично; Fauna Marin sodium bicarbonate с Trace B iodine/flour complex - около 170 мл/ден (12пъти х 14мл). Разбира се много хора биха казали, че това са глезотии и , че стабилни параметри могат да се поддържат и с добавяне на ръка. Аз пък ще кажа, че няма шанс в натоварено всекидневие да не се пропусне поне веднъж или два пъти в седмицата добавянето на елементи. Както и флуктоациите в стойностите на кН, в следствие на не всекидневното измерване на стойностите му и съответно неточни дозировки на буфер. Бих казал, че сега имам по половин-един час повече за съзерцание, в сравнение с преди. Така, че един съвет към всички решили да гледат аквариум с преобладаващи СПС  корали - това е една инвестиция, която си заслужава парите. В дългосрочен план със сигурност излиза и по-евтино, отколкото конвенционалното добавяне на ръка ( поне, ако ползвате Тропик Марин добавки). Благодаря на Canary за това, че ми отвори очите... Поздрави!

Canary

Цитат на: камен чочев - 10.01.2012 20:16
Малко да съживим тази тема, защото по мое скромно мнение, както се казва "в Балинга е бъдещето"  :-)
Около двадесет дни след старта всичко е ясно. Параметрите са постоянни, цветовете супер, растежа се възстанови и най-важното НИЩО не добавям на ръка. Освен това помпите (GHL с процесор) позволяват многократно дозиране в рамките на деня, което пък гарантира постоянни параметри 24 часа. От четвъртък ( 5 дни ) параметрите неотменно са следните: рН 8.2, кН 7.7-8.0, Са 430 - 440, Мg  1360-1380, които разлики са в рамките на точността на тестовете. Измерванията за момента ги правя сутрин и вечер. Дозировките (консумацията ) са следните: Fauna Marin calcium chloride dihydrate р-р в осмозна вода с  Trace B heavy metal complex и  Trace B strontium/barium complex - около 70 мл/ден ; Fauna Marin magnesium chloride hexahydrate р-р в осмозна вода 30 мл/седмично; Fauna Marin sodium bicarbonate с Trace B iodine/flour complex - около 170 мл/ден (12пъти х 14мл). Разбира се много хора биха казали, че това са глезотии и , че стабилни параметри могат да се поддържат и с добавяне на ръка. Аз пък ще кажа, че няма шанс в натоварено всекидневие да не се пропусне поне веднъж или два пъти в седмицата добавянето на елементи. Както и флуктоациите в стойностите на кН, в следствие на не всекидневното измерване на стойностите му и съответно неточни дозировки на буфер. Бих казал, че сега имам по половин-един час повече за съзерцание, в сравнение с преди. Така, че един съвет към всички решили да гледат аквариум с преобладаващи СПС  корали - това е една инвестиция, която си заслужава парите. В дългосрочен план със сигурност излиза и по-евтино, отколкото конвенционалното добавяне на ръка ( поне, ако ползвате Тропик Марин добавки). Благодаря на Canary за това, че ми отвори очите... Поздрави!

Няма защо, Камене! АЗ лично трябва да ти благодаря за толкова много неща, но това ще стане по-късно през 2012г.
Моят GHL дозер идва след няколко дни и аз ще мирясам от ръчното добавяне, защото е много трудоемко, а и често се забравя.
Радвам се, че всичко се нареди при теб!
Жив и здрав!!!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1108560600_2_20_GBP_2_dark.png&hash=ed62518317a081a01b4531c761ab543af891ed29

камен чочев

Една добавка към темата. Не е задължително тези, които не желаят да ползват солите на Фауна марин. Има хора, които сами си правят рецептите и си бъркат смесите. Въпросът е, че използването на автоматично дозиране е наистина едно огромно предимство и една добра инвестиция за тези, които са решили, че ще имат риф в къщи. Поздрави

камен чочев

Малко да съживя темата, защото ми се струва, че интереса към Балинга нараства. Това е така, поради нещо много важно днес - цената на поддръжката на система със СПС корали. След почти 10 месеца  опит и малко сметки мога да кажа, че за моята система  равносметката е следната : calcium chloride dihydrate - 4кг/год, сода бикарбонат - 8 кг/г, magnesium chloride hexahydrate - 1 кг/г. Трейс елементи : йод/флуор комплекс -300 мл/год, стронций/барий -100 мл/год, тежки метали комплекс - 100 мл/ г. Или в пари, по цени на Фауна марин за соли около 115 € и за трейс елементи около 15 € или общо около 250 лв/год. Ако солите се вземат от Бг, то сумата може би ще намалее с около 30%. Говорих със собственика на Фауна марин и цялата идея на системата е да е евтина, което е повече от така. За сравнение ще дам добавките на Тропик марин, които ползвах преди балинга. Месечно ми излизаше не по-малко от 120  лв и то за не толкова натоварена система. Взимайки предвид и ниската стойност на биопелетите и ГФО, смея да твърдя, че поддръжката на системата вече не е толкова скъпа. (Общо за пелети и ГФО около 150 лв/г)

Dede

Хубава и много полезна тема, въпреки, че я виждам чак днес (с няколко месеца закъснение) и аз вече съм тръгнал по Балинг стъпките, чакам само помпите за автоматично дозиране да дойдат, иначе тубите с калции и сода са забъркани и трейс елементите са строени до тях  8-) . Имам един въпрос обаче, как успяваш да разтвориш 500 грама, сода във 4 литра вода. Какво ли не е я правих, топлих, бърках 3 дена, но остава утайка на дъното на тубата и не желае да се разтвори.

камен чочев

Във вряла осмозна вода. Горе долу в три литра се разтваря  :-D . Без много бъркане, с лъжица за две три минути. Но завирам водата. Иначе можеш да си вземеш ръчно пасаторче и с него, но иска повече време. Успех