• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 10:35

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Аквариумът на Станчо

Започната от st_kiryakov, 23.01.2012 17:28

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

st_kiryakov

23.01.2012 17:28 Last Edit: 10.03.2012 19:27 by Георги
Здравейте,
Казвам се Станислав.Това е моето творение. Благодаря на форума и на всички Вас, че ме упътихте какво да правя, понеже съм си новобранец в това прекрасно хоби. Ето и параметрите:
Aquael Ecoline 80; 80/35/40 (112л), Филтър Aquael PAT mini (650l/h поне така го дават), нагревател Aquael 100W, Осветление  1x24W, скоро ще добавя още 20W, че ми се вижда малко.
Аквариума е стартиран на 17.01.2012. Сменям водата 1/3 през ден. През първите няколко дни не съм пускал осветлението, защото все още нямах растения. От 21.01.2012 съм сложил растенията (няколко стръка валиснерия, криптокорина, 3 малки Микрозорума и 1 анубиас- дано съм изчистил всички яйца на охлюви, че не ми се отглеждат). От както съм ги засадил осветлението започна от 4 часа на денонощие, като всеки ден увеличавам таймера с половин час.
Намеренията са ми, да добавя с времето още малко растения (като по свикна малко с нуждите им). За обитатели съм се насочил към :
Звезден анциструс, Пасаж 10 бр червени неони, двойка Какаду  (Апистограма), двойка Рамирези, и евентуално още нещо миролюбиво и с ярки цветове, но не съм го измислил.
Добре дошли сте с критики и още напътствия. От към снимки, ще ме извинявате, за напред ще уча фотографията  :-P











raadkoo

Здравей колега :-)
Добре изглежда аквата. Само ако пробваш да сложиш корена някакси по диагонал напред да опре грунда мисля, че ще е по-добре. Сега е малко като перка на хеликоптер. Този камък по средата също е прекалено голям за да стои самичък малко грубо изглежда. Инъче  *THUMBS UP* честито за придобивката.

VDO

Този корен,с покрити с мъх  разклонения, го виждам 1:1 като мини баобаб.Би се получило доста интересно,според мен де. *DRINK*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

Bolta

Много добре стартираш! *THUMBS UP* Личи си, че си попрочел това - онова. Комбинацията от риби, за мен е много добра!
Успех в начинанието!
ПП: Котката май с нетърпение очаква риПките, а? :-D

zambo

Страхотно начало . В този аквариум има много потенциал . Съветът ми е риби да пускаш най-рано в края на февруари . Започни с неоните , а цихлидите и звездните анциструси ги добави чак през април . За "миролюбивите и цветни "съквартиранти мисли  през лятото . Същевременно на преден план може да се оформи невероятна полянка .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

st_kiryakov

Как става така, случи ти се нещо хубаво и се похвалиш с нещо, и още на следващия ден почва да се скапва ? :-D. 1 ден след като постнах снимките, почнаха и черните кантове по микрозорума, малко по криптокорина, и естествено по валиснерията. Гледам, че и по корена тръгна Черната брада. От всичко прочетено, разбирам че е нормално за аквариум на 1 седмица, ама мислех че ще ми се разминие малко, а то... Да не би пък щото светя само по 5-6 часа на денонощие да спомага за развитието на брадата (четох че е по-тъмнолюбив вид). На единия микрозорум, единия му лист почна леко да се свива (това не си е като агрономията, при мен като ми заболеят растенията си пръскам  :whistle: ) На валиснерията столоните почерняха и нарязах отделните растения по отделно (иначе ги бях засадил заедно, както са си свързани с главното растение). До колкото прочетох, общо взето нищо не мога да направя за брадата, освен да продължа да сменям през ден водата по 1/3, а за светлоденя незнам дали да го оставя така. Мисля след 1 седмица да взема 2 молинезии да помогнат за брадата. Много ли ще им е рано (2 седмици от стартирането) или няма да е кой знае какъв проблем? Имам и някакъв препарат на акваел за стартиране на аквариум, беше некав подарък към аквариума (май акти клийн се казваше), може преди молинезииките да го сложа. Казвам молинезии, защото във все повече постове чета, че САЕ-тата не ядяли брадата, в други пък се късали да тъпчат (малко е объркващо). Вие какво мислите?

raadkoo

Ако засилиш часовете на светло деня само ще засилиш растежа на водораслите понеже растенията ти реално не са се адаптирали за толкова малко време, че да почнат да надделяват. Брадицата е кофти работа ама няма страшно. В новостартиран аквариум където нямаш още натрупани боклуци както се е появила така и ще си замине неусетно. Взимай си 1-2 молинезии (дано да помогнат) гледай да не ги прехраниш само, че ще плъзнат още повече водорасли и си сменяй водата и толкоз.

st_kiryakov

Малко развитие по моя аквариум.(вече е почти на 2 месеца)
На първо място осветлението вече е друго, благодарение на отмъстителната ми котка (препика превключвателя на лампата, даде на късо... и реших да се справя кардинално със слабото осветление) и естественоо перфектно свършената работа от страна на Вили от Астарио.
Та осветлението ми вече е 2х24W силвания аквастар и Осрам 965 май беше другата. Светя по 7,5 часа на денонощие и растенията се чувстват добре.
След това дойдоха новите обитатели - 2 звездни анциструса, 4 обикновени неона (бяха 5 ама..), 2 рамирезита (бяха 3 ама.. необяснима жертва), 2 апистограми какаду. Естествено бяха вкарвани през определен период от време.
От към растения ще видите и по снимките - Кабомба, Егерия и Дъбче. На дъбчето почнаха да му гният листата и корените и днес падна едно кастрене, но си оставих здрави клонки със здрави коренчета. Кабомбата нещо май трудно тръгва ама няма поражения по нея. Егерията полудя, като швепс е, пуска разклонения като луда и газира водата (не ми трябва аератор направо). В двата края на аквариума ще забележите вече откъснатите разклонения и засадени обратно в грунда. Валиснерията ми е много странна. Нещо не иска да расте на височина а пуска издънки като луда. На височина стига ссамо до 15 см. Мисля да започна да й кастря издънките. Мисля че така ще засиля индивидуалния растеж на растенията.
Не торя. Страх ме е още, че да не погнат с водораслите. Те не ме подминаха, но не беше кой знае какъв бум. Имам си точковидните по стъклата, които чистя с дебитна карта и гъбичка, нишковидни по растенията и почнаха и по стъклата да се развиват и по корена тръгнаха обикновените зелени водорасли. Нещо тея анциструси ще им спра таблетките. Много се разглезиха, а ги храня през ден.

Сега се чудя какви още обитатели да допълня. Можеби ще допълня 4-5 неона за пасаж и ми си искаше още един пасаж от някакви други. Чудя се за една Боция от малките и нищо друго не ми идва на ум.
Ами това е в общи линии. Следва снимков материал...

















danielm

с втора пура нещата вече изглеждат добре.

st_kiryakov

Коренна разлика! Много съм доволен  :-D

petar99

откъде си взе звездните анциструси

st_kiryakov

Ансиструсите са от Аquaworld зад парка Заимов.

Дискус

Пробвай да преместиш корена. Да не е точно в средата. Няма ли да е по добре да е в някаква растителност ?

_Kirilov

""Егерията полудя, като швепс е, пуска разклонения като луда и газира водата (не ми трябва аератор направо).""

СО2 имаш ли ?

st_kiryakov

Не нямам CO2, нито слагам торове. Нещо нишковидните водорасли почнаха да се заселват по криптокорината и затова ме е страх да почна с торовете. По същата причина си държа осветлението на 7,5 часа на денонощие (за сега нямам проблем с растенията освен, че валиснерията спря да расте на височина).

Similar topics (5)

28137

Публикации: 30
Прегледи: 13648

50457

Публикации: 144
Прегледи: 44605

12522

Публикации: 8
Прегледи: 4290

20575

Публикации: 5
Прегледи: 2179

43680

Публикации: 24
Прегледи: 6686