• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

02.02.2026 21:11

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Първи опит за растителен аквариум

Започната от Lightning_boy, 17.04.2024 18:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Lightning_boy

Здравейте пичове.

Малко да поразбутам темата.
Продължава да пада някаква борба с нишковидните.
Сменям аз всяка седмица водица, но не се махат дивантетата и това е.
Онзи ден правих тестове на водата от чешмата и се оказа, че е брутално наблъскана със силикати. Хубаво ама навсякъде по форумите чета, че всъщност силикатите водят до образуването на кафеви водорасли  *NO* . Нещо ме съмнява да е от тях. Вие какво мислите?

Другото е, че забелязах, че грудна е доста пълен с всякаква гняс, това нормално ли е? Знам, че не се сифонира дъно на растителен аквариум и затова не го закачам. Просто вадих вчера едни китки, че ме дразниха колко големи бяха станали и гледам, то всичко е мръсотия.
Намалих осветлението драстично, да видя за седмица-две какво ще е положението.

И за капак на всичко, филтърът протече :D  *privet*  *THUMBS UP* . Сменени всички уплътнения и продължава да сълзи, нямам идея как се случва това нещо.
JBL e902 greenline. Имам го от около 10 години, само уплътнения са смемняни и е смазван. Този път нещо е решил да ме дразни и като нищо да го бракувам.

Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

_Kirilov

Цитат на: Lightning_boy - Днес в 12:08И за капак на всичко, филтърът протече :D  *privet*  *THUMBS UP* . Сменени всички уплътнения и продължава да сълзи, нямам идея как се случва това нещо.
JBL e902 greenline. Имам го от около 10 години, само уплътнения са смемняни и е смазван. Този път нещо е решил да ме дразни и като нищо да го бракувам.

Aко ти се занимава с проверка на теча моя съвет е следния :
Разкачаш маркучите , изсипваш от него водата и като затапиш единия край с пръст а на другия направиш вакуум с уста и съответно налягане ,че разбереш за теча.

Последно и аз смених цялата касета на единия ми Флувал , на края си купих О-пръстени от железарията и спря да засмуква въздух.

При теб щом всичко си провал и продъжава - може да е от помпата за засмувкане на вода при първоначално пускане . При теста с налягане с уста ще се чуе ако "издиша" от там, но за да тече е някъде изходящите пътища. Като е на входящите обикновенно засмуква въздух а не тече .

Lightning_boy

Цитат на: _Kirilov - Днес в 16:04Aко ти се занимава с проверка на теча моя съвет е следния :
Разкачаш маркучите , изсипваш от него водата и като затапиш единия край с пръст а на другия направиш вакуум с уста и съответно налягане ,че разбереш за теча.

Последно и аз смених цялата касета на единия ми Флувал , на края си купих О-пръстени от железарията и спря да засмуква въздух.

При теб щом всичко си провал и продъжава - може да е от помпата за засмувкане на вода при първоначално пускане . При теста с налягане с уста ще се чуе ако "издиша" от там, но за да тече е някъде изходящите пътища. Като е на входящите обикновенно засмуква
въздух а не тече .

Благодаря за съвета. Всъщност снощи си мислих да му отварям главата да видя дали там не е останло нещо, което създава драми. Сега като спомена, като нищо да е точно клапана за засмукване на вода.
На практика като го отворя, тече от главата на филтъра, тя е пълна с вода. Та си мислих, че са О пръстените, и тях смених.

Довечера ако имам време ще го катурна да го видя  *THUMBS UP*

aquascaper

Cristal profi мисля че имат едно голямо уплътнение-главното на кофата,-два о ринга за крановете/aquastop-а и един о ринг за капачката на ротора.

Щом си сменил/смазал всички и не е от тях,много вероятно както казахте да е от старт бутона.
Като отвориш,оглеждай и за пукнатини.

Lightning_boy

Цитат на: aquascaper - Днес в 17:01Cristal profi мисля че имат едно голямо уплътнение-главното на кофата,-два о ринга за крановете/aquastop-а и един о ринг за капачката на ротора.

Щом си сменил/смазал всички и не е от тях,много вероятно както казахте да е от старт бутона.

100% ще е от там.
Довечера ще го катурна да хвърля едно око. Но то просто няма откъде другаде да е.

Similar topics (5)

49236

Публикации: 5
Прегледи: 2705

35925

Публикации: 153
Прегледи: 65216

9305

Публикации: 5
Прегледи: 4030

51962

Започната от stheev