• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

03.02.2026 17:42

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Първи опит за растителен аквариум

Започната от Lightning_boy, 17.04.2024 18:12

« назад - напред »

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Lightning_boy

Здравейте пичове.

Малко да поразбутам темата.
Продължава да пада някаква борба с нишковидните.
Сменям аз всяка седмица водица, но не се махат дивантетата и това е.
Онзи ден правих тестове на водата от чешмата и се оказа, че е брутално наблъскана със силикати. Хубаво ама навсякъде по форумите чета, че всъщност силикатите водят до образуването на кафеви водорасли  *NO* . Нещо ме съмнява да е от тях. Вие какво мислите?

Другото е, че забелязах, че грудна е доста пълен с всякаква гняс, това нормално ли е? Знам, че не се сифонира дъно на растителен аквариум и затова не го закачам. Просто вадих вчера едни китки, че ме дразниха колко големи бяха станали и гледам, то всичко е мръсотия.
Намалих осветлението драстично, да видя за седмица-две какво ще е положението.

И за капак на всичко, филтърът протече :D  *privet*  *THUMBS UP* . Сменени всички уплътнения и продължава да сълзи, нямам идея как се случва това нещо.
JBL e902 greenline. Имам го от около 10 години, само уплътнения са смемняни и е смазван. Този път нещо е решил да ме дразни и като нищо да го бракувам.

Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

_Kirilov

Цитат на: Lightning_boy - Вчера в 12:08И за капак на всичко, филтърът протече :D  *privet*  *THUMBS UP* . Сменени всички уплътнения и продължава да сълзи, нямам идея как се случва това нещо.
JBL e902 greenline. Имам го от около 10 години, само уплътнения са смемняни и е смазван. Този път нещо е решил да ме дразни и като нищо да го бракувам.

Aко ти се занимава с проверка на теча моя съвет е следния :
Разкачаш маркучите , изсипваш от него водата и като затапиш единия край с пръст а на другия направиш вакуум с уста и съответно налягане ,че разбереш за теча.

Последно и аз смених цялата касета на единия ми Флувал , на края си купих О-пръстени от железарията и спря да засмуква въздух.

При теб щом всичко си провал и продъжава - може да е от помпата за засмувкане на вода при първоначално пускане . При теста с налягане с уста ще се чуе ако "издиша" от там, но за да тече е някъде изходящите пътища. Като е на входящите обикновенно засмуква въздух а не тече .

Lightning_boy

Цитат на: _Kirilov - Вчера в 16:04Aко ти се занимава с проверка на теча моя съвет е следния :
Разкачаш маркучите , изсипваш от него водата и като затапиш единия край с пръст а на другия направиш вакуум с уста и съответно налягане ,че разбереш за теча.

Последно и аз смених цялата касета на единия ми Флувал , на края си купих О-пръстени от железарията и спря да засмуква въздух.

При теб щом всичко си провал и продъжава - може да е от помпата за засмувкане на вода при първоначално пускане . При теста с налягане с уста ще се чуе ако "издиша" от там, но за да тече е някъде изходящите пътища. Като е на входящите обикновенно засмуква
въздух а не тече .

Благодаря за съвета. Всъщност снощи си мислих да му отварям главата да видя дали там не е останло нещо, което създава драми. Сега като спомена, като нищо да е точно клапана за засмукване на вода.
На практика като го отворя, тече от главата на филтъра, тя е пълна с вода. Та си мислих, че са О пръстените, и тях смених.

Довечера ако имам време ще го катурна да го видя  *THUMBS UP*

aquascaper

Cristal profi мисля че имат едно голямо уплътнение-главното на кофата,-два о ринга за крановете/aquastop-а и един о ринг за капачката на ротора.

Щом си сменил/смазал всички и не е от тях,много вероятно както казахте да е от старт бутона.
Като отвориш,оглеждай и за пукнатини.

Lightning_boy

Цитат на: aquascaper - Вчера в 17:01Cristal profi мисля че имат едно голямо уплътнение-главното на кофата,-два о ринга за крановете/aquastop-а и един о ринг за капачката на ротора.

Щом си сменил/смазал всички и не е от тях,много вероятно както казахте да е от старт бутона.

100% ще е от там.
Довечера ще го катурна да хвърля едно око. Но то просто няма откъде другаде да е.

aquascaper

На мен ми е интересно и колко точно е шумен другия ти филтър FX4,ако го съпоставяш например с e902.

И дали си сменял гофрираните маркучи със силиконови такива?

Някои хора твърдят,че след смяна на маркучите,филтъра е станал по-тих...

Lightning_boy

Цитат на: aquascaper - Днес в 01:19На мен ми е интересно и колко точно е шумен другия ти филтър FX4,ако го съпоставяш например с e902.

И дали си сменял гофрираните маркучи със силиконови такива?

Някои хора твърдят,че след смяна на маркучите,филтъра е станал по-тих...

Нямат съпоставка, колега.
Просто свикнах на Флувала и това е. Не съм сменял маркучите, защото взех DC помпа, по съвет на колегата M14ro, но не ми остава време да ги захвана тези неща.

Снощи отворих филтъра, оказа се че там има още две уплътнения. Разглобих, смазах и .... дедовия, пак сълзи.
Огледах за спуквания (въпреки, че няма откъде да дойдат), но и такова няма. Та май за смяна си плаче след 10 години вярна служба. Не че ми се дават 150-200 евро ама то кот такоа, както казват пуберите.
Поръчах един ей такъв ремонтен комплект - https://www.olibetta.com/jbl/cp-start-button-union-nut?sai=1844.
Да видим дали ако ги сменя тия неща ще се подобрят течовете.

Заръчах и SilicaEX на JBL, гледах тук-там, че някои ползват такива медии за събаряне на силикатите. Да видим ще спомогне ли в моя случай.

M14iro

Цитат на: Lightning_boy - Днес в 12:41Заръчах и SilicaEX на JBL, гледах тук-там, че някои ползват такива медии за събаряне на силикатите. Да видим ще спомогне ли в моя случай.
Тва е по евтинко , ако искаш потърси го.  https://www.seaflowerstore.com/silicarbon-500ml-aqua-connect/

Lightning_boy

Цитат на: M14iro - Днес в 14:11Тва е по евтинко , ако искаш потърси го.  https://www.seaflowerstore.com/silicarbon-500ml-aqua-connect/

Да, по-евтинко е.
То мен ме гложди всъщност тази медия като я сложа, колко време ще върши работа. Защото ако трябва всеки месец да я сменям ... *NO*

M14iro

Цитат на: Lightning_boy - Днес в 14:20Да, по-евтинко е.
То мен ме гложди всъщност тази медия като я сложа, колко време ще върши работа. Защото ако трябва всеки месец да я сменям ... *NO*
Наистина си е масраф. То и през месец да е пак не е евтино . За 1г. с доставки около 120евро и така година след година.

Lightning_boy

Тестовете ще покажат за колко време се предава тая медия.
Просто като измерих, че силикатите са над 6mg (толкова хваща теста :-D ) и реших да взема някакви мерки.
Отделно камъните съм си ги събирал аз, така че и от там може нещо да се скапва.
Та едно по едно ще отмятам.
Обратната осмоза винаги е опция, само дето е 1К ... и някак си не ми се дават все още  *bg*

aquascaper

Обратните осмози вече са без пари:

https://www.olibetta.bg/arka/sistjema-za-osmoza-myaqua-380

Резервни механичен и въглен филтър може да се купуват после и от Бг за 10лв брой.Сменят се на 6-12 месеца.

Самата мембрана,ако си правиш обратно промиване след всяко ползване,ще държи 2-3 години,ако не и повече.
Взимал съм мембрани за 15лв от алиекспрес-свалят ми тдс от 350 на 10(без смола),което е повече от ок.

Цените вече са ниски,по-голямата занимавка е,че трябва съд за съхранението на водата.
Аз лично ползвам 3-4 туби по 40л и потопяема помпа,но ако имаш място,или килер в близост,може и бидон.

При мен чешмяната вода е 350-370тдс,но просто не става да отгледаш дори прилични растения,да не говорим за топ кондиция.
Не съм правил анализ,но ако я хлорирам шоково с белина,става кафява,което показва прекомерно желязо,манган и органични в-ва,въпреки че не съм на хидрофор,или кладенец.

Бях си направил гаража опитно поле-какво ли не пробвах-0.5w на литър.0.7w на литър,1w на литър,15mg/l,20mg/l,30mg/l co2,Estimated Index торене,PPS-Pro fertilization system,Зелена тропика...не става и не става.

С осмозната всичко се промени,но трябва да се реминализира.
Някои хора я смесват с чешмяна,но аз предпочитам чисто смесване.
Има готови gh/kh буустери като Salty Shrimp Shrimp Mineral GH/KH+ ,но излизат скъпо.
Аз използвам реактиви на прах:

-Калциев хлорид 9.8г
-Магнезиев сулфат(английска сол)5.5г
-Сода бикарбонат-3г
-Калиев сулфат-1.5-2г

На 100л осмозна вода,това дава GH5,KH2 и TDS 115-120.

Разхода на цо2 също веднага спадна-от 500гр бутилка,стигаща за 30-40 дни ,до 500гр за 3-4 месеца.

Всички конкурсни,или топ растителна форма аквариуми,които гледаме от години из мрежите са с вода с тези,или близки показатели,но се криеше,или обсъждаше само в нишови форуми и теми.

Има градове в Бг с много добра "заводска" вода,но за съжаление моят не е сред тях.

_Kirilov

С този пост ме замисли много ...
А в нас съм мерил водата с ТДС и мисля ,че под 200 не падаше ,ако не и 250 .. Наредил съм няколко механични филтъра на входа след водомера , мислех и активен въглен да добавя, но само на каната от която пълня вода за аквариума.
Петък или събота на 100% ще измеря да видя колко е и в аквата и от чешмата, и най-вече на престоялата вода в съда, от който пълня аквата ...

Similar topics (5)

34650

Публикации: 3
Прегледи: 4177

35832

Започната от bojkata

Публикации: 12
Прегледи: 5839

12802

Публикации: 16
Прегледи: 13149

17641