• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

14.07.2025 01:02

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Първи опит за растителен аквариум

Започната от Lightning_boy, 17.04.2024 15:12

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

mushroom

Здрасти,
виж на кой порт работи контакта и съответно дали е разрешен от рутера за ползване.
Това е само предположение, защото никога не съм ползвал такова чудо.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

edmund

Настрой си мрежата на рутера от 5 Ghz на 2.4 Ghz и всичко ще се оправи.
Новобранец в акваристиката - положил клетва на 5 септември 2015 г.

Lightning_boy

Цитат на: mushroom - 27.05.2025 13:54Здрасти,
виж на кой порт работи контакта и съответно дали е разрешен от рутера за ползване.
Това е само предположение, защото никога не съм ползвал такова чудо.
Това как се проверява?
Защото пробвах през 2 рутера (единия е основния, другия го ползвам като усилвателн на сигнала) и през двата не става. Та предполагам проблема е защото основния рутер нещо маже.

Цитат на: edmund - 28.05.2025 02:16Настрой си мрежата на рутера от 5 Ghz на 2.4 Ghz и всичко ще се оправи.
Това го пробвах, не върши работа.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

mushroom

Lightning_boy: Влизаш в рутера. май беше 192.168.0.1 там трябва да се появи интерфейса на рутера с логин и парола. Ако си ги настройвал, трябва да ги помниш, ако не, трябва да е admin без парола (тук не съм много сигурен). Може би и от долната страна на рутера има логин и парола за целта.
От там вече ровиш в опциите на рутера и има едно Port Forwarding. При мен е едно старо d-link 600 рутерче и имаше някъде където можеш да напишеш твоето IP(това е internal IP... сиреч пак трябва да е нещо от сорта на 192.168.Х.Х) и след това портове от до, които рутера да ги държи отворени. Примерно 3000 - 3002, но за целта трябва да разбереш първо контакта през кои портове комуникира с рутера.
Надявам се да съм обяснил що годе разбираемо. То и аз съм позабравил я на 2-3-4 години ми се налага да настроя рутер, я не.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

Lightning_boy

Благодаря много.
При първа възможност ще тествам ; )  *bg*

Lightning_boy

Здравейте на всички.

Леек ъп на нещата в растителния аквариум.
По препоръки на колегите, спрях торенето и ... даже не съм подавал нищо доооста време.
Личи си, че китките не са в цветущо здраве, но дерзая лека полека и това е. Стабилни нишковидни, както се вижда от снимките по-долу.
DSC_2670.JPG DSC_2669.JPG
На единия от корените стояха някак много естествено и там не съм ги изчистил всички нарочно.
Заръчах една туба с Калий, да започна да подавам по малко. Да видим дали ще има осезаемо подобрение.
Не знам за тия нишковидни, дали да не намаля осветлението.
Ако го намалям, светлоденя или интензитета трябва да намаля? Или както се казва, пробвай, па да видим :D
И пак по съвети на колегите - спрях с тестовете, а наблегнах на наблюдението и сякаш нещата се получават в пъти по-добре.
DSC_2672.JPG

Чакам критики, търпеливо разбира се  :popcorn:

Lightning_boy

Понеже някъде беше настанал въпрос за радиатори за осветление..
Ето на големия аквариум с какъв радиатор съм и с какво светя.
Качвам снимките тук, щото не ми се прави нова тема, а и е пълен основно с бавни растения.
DSC_2603.JPG DSC_2607.JPG

Така изглежда аквариума след слагането на новите корени. Пускат яко танини и ... ми изглежда много, много естествено така.
DSC_2675.JPG DSC_2673.JPG
Отгоре има може би половината от повъхрността пълна с водна салата. Да тъмнее на анубиасите и да смуче вещества.
Чакам тези дни да ми дойде помпата от китайците и да видя дали мога да я нагодя на филтъра, че бучи и ме дразни.

_Kirilov

Не е малък радиатора - това за колко вата диоди го използваш ?
Мерил ли си му температурата до колко стига ?

П.П. На коро видях някаква светеща табела с паднали чела на буквите и бяха използвани отзат абсолютно същите диоди и се сетих ,че някой ги беше показвал във форума  *THUMBS UP*

Lightning_boy

Цитат на: _Kirilov - 02.06.2025 08:43Не е малък радиатора - това за колко вата диоди го използваш ?
Мерил ли си му температурата до колко стига ?

П.П. На коро видях някаква светеща табела с паднали чела на буквите и бяха използвани отзат абсолютно същите диоди и се сетих ,че някой ги беше показвал във форума  *THUMBS UP*

Около 90W мощност е. Топли. Температура не съм мерил никога, но и диоди не съм сменял никога. Разбирай говорим за период от порядъка на над 5 години.
Относно накапалите модули на рекламата ... какво да ти кажа, народна работа. Самия модул се продава с двойнозалепваща лента и има отвори за монтаж.
Аз лично махнах тази лента, наблъсках гърба на диодите с термопроводима паста и ги монтирах със самонарезни види за радиатора.
Естествено за кой знае какви растения не можем да говорим с тези диоди. Но и самия аквариум не е особено подходящ за растителен, понеже е 60см висок.

_Kirilov

Явно не съм се изразил правилно - предната част на буквите беше паднала, самите диоди предполагам са били ок . Някъде в Хърватска го видях това и се сетих просто за твоето осветление.

Аз преди няколко месеца си накупувах диоди и ще си експериментирам скоро, но захранванията, които ги имам от други осветления са за последователно връзване на до 20W  диоди и ще ги правя по този начин . Просто послледователно вързани 18-29 диода , без регулиране никакво , цвета ще си го правя според това да ми хареса на визия.

Охлаждането още не съм го измислил , но идеята ми е за някаквъ Г или П профил от тези по големите вериги магазини, като обмислям и да да махна дори "звездите"на които идват монтирани диодите , но да не спамя тук - скоро ще направя тема някаква да си лафим там .

mushroom

Бомбастик си с аквата... Може би осветлението ти идва една идея по силно. Така и така имаш нишковидни, защо не избухаш една торба скариди в тоя аквариум? Те нали с това се хранят? ( - :

Lightning_boy

Цитат на: _Kirilov - 02.06.2025 10:53Явно не съм се изразил правилно - предната част на буквите беше паднала, самите диоди предполагам са били ок . Някъде в Хърватска го видях това и се сетих просто за твоето осветление.

Аз преди няколко месеца си накупувах диоди и ще си експериментирам скоро, но захранванията, които ги имам от други осветления са за последователно връзване на до 20W  диоди и ще ги правя по този начин . Просто послледователно вързани 18-29 диода , без регулиране никакво , цвета ще си го правя според това да ми хареса на визия.

Охлаждането още не съм го измислил , но идеята ми е за някаквъ Г или П профил от тези по големите вериги магазини, като обмислям и да да махна дори "звездите"на които идват монтирани диодите , но да не спамя тук - скоро ще направя тема някаква да си лафим там .

Може и аз да не съм те разбрал правилно *privet*  В последно време колегите във фирмата само ме хранят, че нещо не са разбрали като обяснявам  :-D  :-D  Не пречи и да спамиш. Тя тая тема не е за етикет, а точно за мохабет ; )

Цитат на: mushroom - 02.06.2025 12:08Бомбастик си с аквата... Може би осветлението ти идва една идея по силно. Така и така имаш нишковидни, защо не избухаш една торба скариди в тоя аквариум? Те нали с това се хранят? ( - :

Благодаря! И ... нямам идея  :-| за 1-ви път чувам, че нещо въобще яде водорасли. Ако са скаридиии...  ]:->  ]:->

Веднага ще набухам няколко, друг е въпроса какви да са и колко ще оцелеят.
Отсносно осветлението, не съм сигурен, че идва силно, защото повечето растения в ниската част към дъното нямат листа. И си мисля, че самата светлина не достига достатъчно надълбоко.

Между другото, ако на някой му трябва Limnophilla Sessiliflora има харабия. Предполагам след седмица - две пак ще режа. Само да даде знак и ... да не очаква някакви цветя като от списание  *DANCE*  *bg*

mushroom

kinsman

Окапването на долните листа може да от недостатъчна светлина или недостатъчно макро. Или и двете. Ако добавяш CO2, пробвай малко да го намалиш.

Lightning_boy

Цитат на: kinsman - 02.06.2025 15:06Окапването на долните листа може да от недостатъчна светлина или недостатъчно макро. Или и двете. Ако добавяш CO2, пробвай малко да го намалиш.

Именно, че мисля, че не стига светлината. Нагоре всичко расте супер, надолу се мъчи.
Намалянето на CO-то до какво ще довете? Забавен растеж?

Similar topics (5)

37332

Публикации: 4
Прегледи: 3516

20954

Публикации: 7
Прегледи: 3906

55579

Започната от T_D_T

Публикации: 22
Прегледи: 12787

55821