• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

05.08.2025 15:57

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Първи опит за растителен аквариум

Започната от Lightning_boy, 17.04.2024 18:12

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Lightning_boy

Цитат на: _Kirilov - 15.11.2024 11:40Не те разбирам точно къде се образува този джоб.
Тези реактори при малко по-слаб филтър започват да не се въртят и съответно да не разбиват балончетата.
И при мен се е случвало клапъна да пропусне малко вода , затова той трябва да е възможно най-близо до реактора .

Точно там съм сложил и аз клапана. Филтъра си върти турбината, няма драма с това, но точно където е турбината се образува въздушен джоб като надуя с уста да видя дали минава въздух през клапана.
Предполагам, че с CO-то няма да е така, все пак ще пуска доста по-малко обем газ, ама реших да питам дали някой е брал ядове с тва  *DANCE*
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

kstoilov

Цитат на: Lightning_boy - 15.11.2024 11:30Сега.... следва въпроса как ще разбера дали подавам достатъчно CO2, ама дето се вика да подготвя нещата и ще видим. То поръчването най-лесно ; )
Пак в инструкцията на реактора са написали 1 балонче в минута на всеки 10 литра вода. Мисля, че и другаде съм го срещал като препоръка.
Предполагам, зависи и от други неща - степен на разтваряне във водата, дали гледаш риби или е само растителен, твърдост на водата..
Аз с дифузора (считай и загубите от неразтворени балончета) подавам 1 балонче на 2 сек за около 100 л вода, имам и риби. За момента проблем с рибите нямам, китките видимо се раздвижиха за около месец, откакто пускам.
Предполагам, ако е само растителен, може и повече. Аз реших опитно да го глася, тръгвайки от по-малко дозиране, за да не уморя рибите.

kstoilov

Виж тук, както предполагах, активните реактори намаляват дебита на филтъра.
Ако е само растителен аквариум, ок. Иначе май по-добре с помпа да се върже реактора.
Пиши, като го пуснеш. Или някой, който има впечатления от въпроса. И аз чета и опитвам

https://aquariumbg.com/forum/co2/reaktor/

Lightning_boy

Добро утро. Снощи слизах до гаража и видях, че системата е върнала малко вода към възвратния клапан на CO-то.
Като цяло няма въздух в системата и почти не се чува реактора като работи. Така или иначе като пусна CO-то ще се избута водата в реактора и всичко ще си дойде на мястото.
Разчетох се за този тип реактор 77. Някак си от конструктивна гледна точка не мога да си обясня как точно пък на 100% разтваря CO-то, просто с едни биоболи вътре и подока от налягането на филтъра.
На сера, това което колегата Bunzip2 предложи ми се струва доста по-адекватно, да не споманавам, че той също може да се напълни с биоболи вътре и фактически да се надгради още.
Има нещо, което действително е удобно при този реактор 77, е че може да се остави клапан за обезвъздушаване отгоре.
Четох ето тази тема за него https://aquariumbg.com/article/77.
Взел съм още 1-2 неща за коритото. Тези дни като ми остане време ще ги пльосна и тях вътре. Закачам всичко, да знам, че повече няма да бърникам и след това буча растенията.

bunzip2

Ако вкараш голямо количество газ вътре, нормално е да се появи джоб. Като поработи обаче, ще го разтвори малко по малко и ще изчезне сам.
При подаване на со2, ако не подаваш душманската, не би трябвало да имаш такъв проблем изобщо.
Пускай го и не му мисли, ще върши работа :).
Мой приятел е от 2015-та някъде с него, и още си работи чудесно.

Lightning_boy

Цитат на: bunzip2 - 18.11.2024 21:47Ако вкараш голямо количество газ вътре, нормално е да се появи джоб. Като поработи обаче, ще го разтвори малко по малко и ще изчезне сам.
При подаване на со2, ако не подаваш душманската, не би трябвало да имаш такъв проблем изобщо.
Пускай го и не му мисли, ще върши работа :).
Мой приятел е от 2015-та някъде с него, и още си работи чудесно.

Точно това се е получило. Джобът се е разтворил и всичко си бачка както си трябва. За дебита ... не мога да кажа с точност но се очаква, че след като има някакво съпротивление по веригата ще намалее малко.
Всичко изглежда наред засега.
Благодаря за съветите!

_Kirilov

Действай - пък каквото "китка" покаже .
Сега нещата с газа със сигурност ще тръгнат с други темпове .

Аз очаквам тази седмица разни китайщини , които поръчвах миналата седмица и ще става интересно и при мен  *privet*

kstoilov

Цитат на: _Kirilov - 19.11.2024 11:00Действай - пък каквото "китка" покаже .
Сега нещата с газа със сигурност ще тръгнат с други темпове .
Точно така, щом е купено, да се ползва.
Другото са приказки...

M14iro

Цитат на: Lightning_boy - 19.11.2024 10:54За дебита ... не мога да кажа с точност но се очаква, че след като има някакво съпротивление по веригата ще намалее малко.

Измери дебита де. *privet*

bunzip2

Ако е сложиш модела 1000, няма драми с дебита, достатъчен ще е :)

_Kirilov

Как върви при теб геноцида ?
Има ли ефект , или още не може да се разбере ? *privet*

Lightning_boy

Цитат на: bunzip2 - 25.11.2024 12:50Ако е сложиш модела 1000, няма драми с дебита, достатъчен ще е :)

Взех по-малкия - 500, който е. Пишеше, че е за аквариуми от 250-600л. а моя дори не е в минимума :D
Затова реших да е по-малкия.
Утре чакам заплата и заръчвам китките. Садя и после ще кача снимки и описание кое какво е.
Дет се вика малко критика да има, калабалък да става  :-D

Lightning_boy

Добро утро, машини!
Поръчах китките, чакаме търпеливо да дойдат и кот такоа.
Поръчката направих от сайта на Aquadream, колегата Kirilov ме светна за него. Понеже нарушавам правилата, като пиша името на сайта ... моля по-леко с камшика  *ban  *MODERATOR*  *spank*  *DONTWORRY*  :-D

1. Alternathera reineckii 'mini' - 4 бр.
2. Alternathera Rosanervig - 3
3. Cryptocoryne Nevellii - 3
4. Cyperus Helferi - 3
5. Echinodorus Tenellus - 3
6. Heteranthera Zosterifolia - 3
7. Cabomba aquatica - 3

Не знам малко ли, много ли ще дойдат като количество, затова уж се подсигурих с повече бройки поръчани, пък ще видим какво ще пристигне.
Даже не съм се и старал много много да мисля, кое точно къде ще е, защото нямам идея дали инфото в сайта е актуално и като нищо някои китки да ги няма, така че каквото дойде - това буча.
Гледах да има за преден, среден и заден план, пък вече какво ще се случи е друга тема.
Днес, утре трябва да забуча и CO2-то да е готово и да чака. Другото е да барна осветленото ама нали сме в 21-век и то е за 2 секунди през телефона ; )
Ако имате предложения или съвети за нещо - давайте  *HELP*  [:-}

Lightning_boy

Малко развитие по темата.
Китките дойдоха, разбрах защо колегата bunzip2 е така "очарован" от българските търговци  :-D
Heteranthera Zostefifolia - дойдоха 3 стръка ... явно се продават на стрък...
Cabomba aquatica - дойдоха 3 стръка, явно и тя така се продава  :-D
тези 6 стръка струват 50 лева почти..
За сравнение само сега проверих в aquasabi и там ин витро кутия голяма няма 20лв... все тая.
По-убиташкото от цялата работа беше, че се свързаха с мен, да ми говорят на ТИ, това което ми е "любимо" българско държание, за да ми се обясни, че само нямат Echinodorus Tenellus и "ако искаш колега, мога да ти го заменя с някое друго растение, имам много хубави". Отговорих, че няма нужда и че след като го нямат ще си харесам друго и ще направя нова поръчка.
Идва пратката, таксували ме за китките и ме избушили с 20 лева  :-D .
Иначе всичко друго изглежда като по учебник. Сайта, описанията, снимките а у и накрая, земи е таа студена вода :D
Китките са в нас за да се темперират малко. След обяд или довечера ще ги забуча.

Edit:
След отварянето на пакетите нещата не стоят точно както съм ги описал първоначално.
Не са по 3 стръка по повечко са, но въпреки това според мен не са кой знае какво количество, но то тук е въпроса и продавач-клиент. Единия винаги ще иска повече от другия и така.
Смятам, че е редно да се извиня за горниия пост, въпреки че действително са ме таксували едни 20 лева, които не смятам да се занимав да търся, по простата причина, че съм свикнал като пазарувам през нета, да се приемам основно аз за виновен, най-вече, че го правя :D
Ако трябва да съм абослютно коректен - поръчвал съм от тях и преди и всичко е било наред. Именно затова сега пак от там поръчах.
Относно самите растения според мен дойдаха в завидно добър вид!

Прикачвам снимки да видите какво съм направил.
Как пристигнаха опаковани:
DSC_2066.JPG

След разопаковането и чистенето:
DSC_2067.JPG

И вече набучени в аквариума:
DSC_2068.JPG
DSC_2069.JPG

Трябва да помисля какво да си харесам за преден план фронтално и леко в ляво. Ако имате предложения - естествнено е да ги кажете ; )
Направил съм осветлението да работи 5 часа като има изгрев и залез със забавяне до максималната мощност от 30 минути. Иначе казано долу горе около 4 часа на пълна мощност ще е осветлението. Торове не съм слагал, понеже така ме посъветвахте  (wasntme) .
CO2-то е готово, таймера му също. Тествано е - работи. Някакъв съвет по колко балончета в секунда да подавам?
Не че няма да се разчета из темите де ама все пак и вие да си кажете мнението.
Мисля, че това е засега.
И последно пак да се извиня за предния пост (нарочно не трих нищо, смятам че е хубаво човек да се поправя), има все пак леко недоразумение, но в общи линии всичко е точно.

_Kirilov

Аз лично малко се обърках каква е точно драмата ... Факт е - аз не съм поръчвал никога онлайн и конкретн отези двамата ги познавам от 12-15г ...

Колкото за лампите - мисля ,че е редно да смяташ времето когато светят на макс само .
За въглеродния диоксид ако имаш дроп чекер или следиш водата по Ph трябва да видиш за колко време се насища след пускането му и съответно ще зависи от течение , консумация и прочие количестовто балони .
Аз на 180л вода съм подавал по макс 80 , но съм го свалял и на 40 в мин - съответно не виждах разлики при мен .
Съответно го пусках час и тридесет минути преди да грейнат лампите и го спирах един час преди да се изгасят.

За преден план бих сложил на няколко места монте карло , като бих се заиграл с някакви дребни камъчета за да стане по-разчупено.

Similar topics (5)

36650

Публикации: 6
Прегледи: 5885

9360

Започната от heler

Публикации: 7
Прегледи: 3560

53555

Започната от Boqnov90

Публикации: 61
Прегледи: 22239