• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
05.06.2024 23:30

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Новобрански аквариум - 750 литра

Започната от edmund, 27.11.2015 04:51

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

iuli

Умопомрачителен проект - особено това с пясъка! Това че нямаш опит и почваш с него е лошо. После може и да съжаляваш за някои неща. Ето ти тука едни размери на дебелината на стъклата:
Домашна зоология (българска книга с български стандарт) и освен това, когато е писана, аквариумите са се правили в рамка от винкел, която допълнително държи стъклото:
Височина на аквариума 70см./ дължина 160 см/ дебелина на стъклото 13мм.

Според тая книга за моя аквариум, който е метър на шейсе, дебелината на стъклото трябва да е 7 мм.

Според Декоративно рибовъдство (руска книга с руский стандарт):

За моя аквариум е нужно стъкло с дебелина 10 мм. И аз така го и направих.
А при височина на аквариума 80 см и дължина 120 см е нужно стъкло с дебелина 14мм. Таблицата не хваща чак твоя размер, но вероятно ти е нужно минимум 16 мм. стъкло.
Но ти вече си го направил. Вижда ми се че има планка, разбрах и че ще ти го прави човек, дето е професионалист. Моите уважения, но не бих се навил, да рискувам с толкова тънко стъкло.

Наскоро срещнах един приятел, дето ми се оплака, че аквариумът му изненадващо се спукал след няколко години експлоатация. Колко дебело ти беше стъклото и какъв ти бе размера на предното стъкло, го попитах аз? Дебелина 5 или 6 мм., височина - 70, дължина 120см. Уникален рискован експеримент. На мене ми излезе евтино, за негова сметка, да разбера резултата от него. Все пак не е малко че е издържал тоя аквариум няколко години.

Колегата ти обърна внимание, че при такова общо тегло трябва да мислиш и за носещата основа на плочата. Ако не помислиш сега, критичният момент може да дойде, когато стане едно леко земетресение или когато ти дойдат двадесет човека гости. Ако започнат и да танцуват, може да са достатъчни и десет. За земетресението от 5 или 6 бала не бери грижа - рано или късно ще дойде. Говорил съм с някои архитекти и от тях знам, че архитектите мечтаят да правят сгради в Бургас, защото там е най-слабата сеизмичност в България. Не и във Варна.

Понеже ще имаш нужда от късмет и понеже най-лесното нещо на тоя свят е да пожелаеш на някого късмет, ти го пожелавам! Друг е въпроса, че когато искаш да се отчетеш пред някой и да му помогнеш с вятър и мъгла, му пожелаваш късмет и си измиваш ръцете, като Пилат Понтийски.

sVGNsali

В този конкретен случай, ефективната височина на водният стълб (като фактор определящ дебелината на стъклото) ще бъде някъде около 60-64 cm - махаме дебелината на грунда, махаме малко и от горе..
В този вид, тия h=70cm и дебелина на стъклото d=12mm са ОК.
От там нататък, резонанс, земетресение и т.н. зависи от много фактори, божа работа.
Аз за себе си съм решил този въпрос със застраховка жилище - 80 лв/год, покрива и щети от аквариума към мен и комшии.
Колегата се е вкарал в много сложен филм, но с мерак и желание ще се справи.

Да добавя, че архитектите в общият случай не разбират от земетръс. Разбират от угаждане на инвеститорски разбирания. Кс (стойност на сеизмичния коефициент към Картата за сеизмично райониране на Република България)за Варна и Бургас е еднакъв = 0.10. Това естествено не омаловажава, казаното в предишният пост.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

rakim

Има хора с над 1500л в панелки,лично аз не мисля че може да има проблем с този обем.
540л Южна Америка

iuli

Глейте сега, кво си имам:

вестник Капитал, 20 - 26 август, 2005 година:

"Старите сгради, започнаха да падат", автори Мария Радмилова, Елена Маркова

"Според проучване на организацията ("Гражданско сдружение срещу корупцията и незаконното строителство") в пет столични района (Триадица, Слатина, Оборище, Красно село и Средец) всяка втора сграда е застрашена от срутване заради преустройство на партера. Изследването дава основание на експертите да прогнозират, че при земетресение с магнитут от около 6 по скалата на Рихтер само на територията на община Триадица ще се срутят между 300 и 400 сгради."

Така че това, че има хора в панелки и че някой мисли или по-скоро - че не мисли, не е никакъв аргумент. В София, мнозина са "мислели", изпобутали са носещи колони, за да правят бизнес, а земетресението се е забавило последните десет години, но това не означава, че няма да дойде. Като дойде, тогава ще видим, кой какво е мислел, пък какво е станало.
Говорим за доста сериозно натоварване на плочата, а то се смята и на квадратен метър.


Публикациите са слети: 08.12.2015 15:17

Цитат на: sevginsali - 08.12.2015 13:34
В този конкретен случай, ефективната височина на водният стълб (като фактор определящ дебелината на стъклото) ще бъде някъде около 60-64 cm - махаме дебелината на грунда, махаме малко и от горе..

Отгоре може да махнем при смятането на налягането, но дебелината на грунда не я махаме. Преди рязането на стъклата обаче, не се интересуваме дори и от това дето е отгоре, защото то е взето под внимание от тия, дето са писали таблицата. Някой път може да се случи, човек при обслужването на аквариума да натисне малко по-силно стъклото и ще стане фал.
Цитат на: sevginsali - 08.12.2015 13:34
Да добавя, че архитектите в общият случай не разбират от земетръс. Разбират от угаждане на инвеститорски разбирания.

Може би и тия дето правят аквариуми имат свойството да правят така.

Цитат на: sevginsali - 08.12.2015 13:34Кс (стойност на сеизмичния коефициент към Картата за сеизмично райониране на Република България)за Варна и Бургас е еднакъв = 0.10.

Тая карта дето я имам в КБЕ показва че има разлика между района на Странджа и тоя на Варна.

sVGNsali

Темата за земетръса е дъвка и преди. Много може да се коментира, но да не дърпаме дявола за опашката. А и не е мястото.
Панелните блокове, има много предимства. Едно от тях е, че панела, като отделен елемент, е правен в контролирани условия и като цяло е много надежден. Тънкият момент е при връзките.
В този ред на мисли, ще бъде пресилено да плашим хората че ще падне блока или плочата, заради натоварването от аквариума.. Със сигурност ще има провесване на плочата, но това ще го види комшията.
По опасни са безразборните преустройства на партерните етажи при сгради с носещи зидове. И с ръка на сърцето, при трус > или = 6, много истини ще излезнат на яве, и един счупен аквариум няма да е тема на разговори.
Все се каня да пия кафе с колега проектант на панелките в града, да го питам разни неща.. Ако уцеля време, ще споделя информацията.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

jabeto

Цитат на: rakim - 08.12.2015 12:53
Аквариума ти с тези риби и растения няма да го бъде ,в смисъл ще брадяса всичко.Наредил си го но дано си и помислил как лесно да бъркаш и лавираш между декорацията,вярвай ми много ще сифонираш.Макар че като гледам грунда е ситен,което значи че всичкия боклук ще ти плува постоянно във водата.Филтрите обират, но толкова няма да успеят.Скат и дискуси не е за такъв тип аквариум.Преди да се захващаш с нещо по добре питай  :-)

Колега можеш ли да обясниш,защо не стават дискусите за този аквариум.Без растения ли трябва да е,защото съм виждал с доста растения и няма водорасли.Или искащ да кажеш ,че растенията трябва да са бързорастящи за да консумират нитратите?Не се заяждам просто искам да схвана нещата.За филтрацията искаш да кажеш,è за този обем и риби му трябва подобаващ съмп като обем *dontknow*

rakim

Един колега от форума с аквариум около 800л преди беше написал...,,абе вие някога да сте чули за провиснала плоча или паднал блок от аквариум?,,   :-D jabeto - Дискуса е много цапаща риба заради начина му на хранене,в комбинация със ситен пясък става....мазало.А пък за ската да не говорим,ще преобръща и вдига мътилката от дъното постоянно.Не че ще умрат растенията,просто ще е фрашкано с водорасли.
540л Южна Америка

Lightning_boy

Влизам в темата и БУМ! Една страница спам!
Грунда ще е наистина кофти с тази фракция, както каза колегата. Филтрите ако са корави, не вярвам тоя скат чак толкова да прави мътилка в аквариума. Но пък като се замисля, филтрите доста ще трябва да се чистят.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

Wetdream

Много ми е интересно на мен как сграда ще изпадне в резонанс?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.picvalley.net%2Fu%2F47%2F11733_956.JPG&hash=39826d0d7ecbb1fb61009315c975eef4b2f47e10

iuli

Цитат на: Wetdream - 08.12.2015 23:06
Много ми е интересно на мен как сграда ще изпадне в резонанс?

Еми примерно така:
http://www.vesti.bg/novini/tragediia-v-izrael-400-raneni-na-svatba-118387

Публикациите са слети: 09.12.2015 11:25

Цитат на: rakim - 08.12.2015 15:28
Един колега от форума с аквариум около 800л преди беше написал...,,абе вие някога да сте чули за провиснала плоча или паднал блок от аквариум?,, 

Не сме, ама знаеш ли що? Аз като новобранец в акваристиката съм почнал в четвърти клас с един буркан и две гупи. Първия ми аквариум беше с винкел и маджун - двадесет литра. Първият силиконов - тридесет, във времето когато силиконовите аквариуми бяха чудо невиждано. А сега е двадесет и първи век и новобранците направо почват с конструкция от тон и дватриста. Тепърва ще чуваме и за паднали блокове от аквариуми. По абсолютно същия начин чуваме и за някой дето е добарал беемвето на баща си и е изпотрепал народа на една автобусна спирка. В конкретния случай разбира се може и да се размине авариата. Но си е риск. А когато обаче някой си направи на етажа петтонен аквариум, бъди сигурен че блока ще падне. И това ще стане. Не вярваш ли?

MarioChalukov

 *spam   Наспамихте на човека темата ... нека модераторите попресеят мненята все пак да започнем да обсъждаме  и сблъсак с комета или нашествие на извънземни всичко е възможно ако не в тази в друга вселена .. моля Ви се ?!  :duvar:  *offtopic

iuli

Ще ми се да кажа и още нещо и спирам - дано да не съм много досаден. За първи път съм видял около седемстотин литров аквариум на един руски кораб по Дунава. Бяхме на екскурзия целия клас. Вътре в кораба беше суперлуксозно. Съучениците ми обикаляха кораба и най-вече си купуваха разни неща от магазинчетата вътре. Аз прекарах почти цялото време до аквариума, който беше поставен в средата на нещо като фоайе с диванчета. Аквариумът се гледаше отвсякъде. Изглежда още тогава имаше и канистер (81ва година), защото от един чучур в горния ъгъл постоянно излизаше вода, но аз така и не успях да разбера, водата откъде се всмуква. Нито видях канистера, за който не бях дори и чувал. В аквариума имаше малко риба. Основен акцент бяха два скалара, които бяха хвърлили хайвер и го охраняваха. Имаше също и едно двуцветно лабео и умерено количество растения - криптокорината си я спомням, другите съм ги забравил. И до днес си мисля, все пак, че това е най-красивия аквариум, който съм виждал. Но може би по-скоро ефектът върху мене е бил тогава голям, защото ги е нямало сегашните калибри.

Публикациите са слети: 09.12.2015 11:45

Цитат на: MarioChalukov - 09.12.2015 11:30
*spam   Наспамихте на човека темата ... нека модераторите попресеят мненята все пак да започнем да обсъждаме  и сблъсак с комета или нашествие на извънземни всичко е възможно ако не в тази в друга вселена .. моля Ви се ?!  :duvar:  *offtopic

И майка ми, смяташе, че й говоря глупости всеки път, когато и казвам да си слага колана. Но когато по някое време, взехме та и катастрофирахме (не беше по моя вина), тя влезе в болница за един месец, защото имаше спукване на три места. Оттогава, всеки път когато влез в колата, самичка си слага колана и се кръсти.

Нека модераторът да си влезе в ролята и да ги изтрие тия глупости! А следващият, който ще трие, ще бъде силата на тежестта, на която модераторите не могат да влияят.

bustama

Така е колега,  iuli - като искаш да образоваш някого, получаваш меко казано едно българско махане с ръка и насмешка. Типично по български!
При   safety factor 3.8 този аквариум трябва да е с 15мм. стъкла. При  safety factor 2-2,5 му дават 11-13мм.

rakim

Мисля да пусна тези дни отделна тема за големи аквариуми,всеки с аквариум над 600л примерно да пише в темата и да споделим кой къде ги е сложил,в какво жилище.Мен лично ме вълнува много темата защото мисля за 800л по нататък в моя апартамент.Ако модератора реши нека премести постовете от тази тема и направи нова, за да се пише за тези неща там.
540л Южна Америка

sVGNsali

Едва ли съм единственият строителен инженер във форума, но да споделя.
При новото строителство, ако имаме плоча с d=14 cm, натоварването за което се изчислява същата се приема около 10 kN/m2 или 1t/m2. Това е нека да кажем, стандартен случай за жилищен етаж. В тази стойност се вкл собствено тегло плоча, постоянни и временни товари. В зависимост от размера на плочата/плочите/отворите обикновенно се получава армировка 5N8/m2 (5 броя оребрени пръти с диаметър 8 mm на m2). Над опорите, т.е. греди, се слага усилители. Та за това е добре аквариума да е близо до стена, къде се приема че има греда под нея. В общият случай тия 5N8/m2 са предостатъчни, но това е конструктивният минимум.
Та.. ако тежестта от аквариума се разпредели правилно, няма страшно.
Никой не си въобразява, че ще се концентрира +1t в една точка или на m2.
Наскоро участвахме в ремонт на болница. Е, като сложиха супер модерен скенер в средата на една голяма стая (8/6m), правихме укрепване на плочата за чудо и приказ, при прогнозно натоварване върху изоцентъра от около 2t.
Всичко това е за ориентир, обща култура.
Колеги с големи литражи (+500 l)живеещи на високо, осъзнайте риска. Блок няма да падне от аквариум, но ако е крадено при конструкцията на блока, може да стане нещо..
Колега rakim, провисване има, вярвай. Не е нещо от рода на 10+ cm, по скоро 2-3 cm. Но има. Дали се вижда зависи от много неща. Ако е разположен над опора/усилена (т.е. до стена под която има греда) с армировка зона, провисване няма да има, да.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

Similar topics (5)

52870

Публикации: 6
Прегледи: 2615

57367

Публикации: 64
Прегледи: 29397

43463

Започната от Ri6eto


Публикации: 40
Прегледи: 10743

13039

Публикации: 10
Прегледи: 4082

36123

Публикации: 1
Прегледи: 1978