• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

29.07.2025 03:28

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Моите 180 литра.

Започната от kinsman, 07.02.2025 15:57

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

M14iro

Цитат на: kinsman - 03.06.2025 20:28Във форума на Том Бар има хора доказващи и описващи че растенията консумират NH3 и NH4.
Бактериите в грунта трябва да осигурят достатъчно биофилтрация. При мен дебелината е 5-7 см и мисля че това е предостатъчно.

Аз слагам амониев нитрат 35% /амоний 17,5 нитрат 17,5%/.
След като е достатъчна биофилтрацията в грунда , давай без филтър.
Ако не се сифонира , след време  се запушва. След това по малка циркулация на вода - по малко разтворен кислород - по слаба работа на бактериите, както при филтърната медия.

M14iro

Между другото един от торовите на Тропика е с амониев нитрат

kinsman

Цитат на: Lightning_boy - Вчера в 11:10И аз забучих такава. Не тръгна и при мен, а подавах като луд газ и торове.
При тебе гледам, че сякаш светлината и фосфатите са ти много. Тоя ксенококус бая е налазил растението.
Когато беше по-засенчена, нещата бяха същите. Сега с повече светлина няма подобрение.
Цитат на: _Kirilov - Вчера в 12:14До голяма степен проблема с циркулацията ти идва от плексигласовите прегради които сложи - доста са високи.
Махни ги да видиш дали нещата ще се подобрят.
Колкото за криптокорината -желязо ?
Точно там потока идващ от горе ляво се спуска надолу покрай стената върху растенията. Вижда се по мехурчетата CO2. Другата ми Криптокорина е станала с размери на футболна топка. Без никакви признаци за липси. Сложил съм и пръчици под корените на Easylife.
Цитат на: Lightning_boy - Вчера в 16:59Това с плексигласа, сега го виждам.
Каква му е идеята на това?
На това място имах Валиснерия която махнах, а преградата служеше за нейното ограничаване.
Цитат на: M14iro - Вчера в 20:17Аз слагам амониев нитрат 35% /амоний 17,5 нитрат 17,5%/.
След като е достатъчна биофилтрацията в грунда , давай без филтър.
Ако не се сифонира , след време  се запушва. След това по малка циркулация на вода - по малко разтворен кислород - по слаба работа на бактериите, както при филтърната медия.
Аз не сифонирам за да не лишавам растенията от храна.
Може да се "запуши" грунта, но корените на растенията трябва да абсорбират елементите от него, като по този начин да го "отпушват".
Другото което се сещам че може да стане е ако повърхността на грунта се покрие от растенията, тогава те ще затруднят циркулацията на водата около повърхността. Тогава външния филтър би помогнал да не умрат бактериите в аквариума.

Buhoff

Заради по-високите растения, водата циркулира само около повърхността. В средата нямам почти никакво течение.
Преди всичко да се разрасне с CO2, нямах такъв проблем. Мисля или да слагам втора помпа или външен филтър. Или да махна всичко дълго което расте покрай задната стена.
[/quote]

С това не съм съгласен. Циркулацията не се влие от височината на растенията. Моето корито е на 180 см и двете тръби са от една и съща страна, течението отивва до другия край на аквата по задното стъкло и се връща отпред по предното и то с филтър който е с дебит 1100 литра\час на 300 литра вода.На повръхноста течението в другия край на аквата е почти нулево но не е така в долните слоеветам имам циркулация макар и по слаба което мисля че е в нормалното за тези размери.  Трябва да помислиш и да пробваш как да осигуриш най-добра циркулация.

Buhoff

Извинявай колега не съм видял че си с вътрешен филтър. Там нещата според мен са трудни за нагаждане с циркулацията.

kinsman

Цитат на: Buhoff - Днес в 01:38Извинявай колега не съм видял че си с вътрешен филтър. Там нещата според мен са трудни за нагаждане с циркулацията.
Още му се чудя на външния филтър. Освен за циркулацията, за друго не би ми погнал.

Buhoff

Не съм на мнение че е така. Да освен по добра циркулация ще имаш със сигурност и по добра филтрация. Никой вътрешен филтър не може да се сравнява по обем на филтриращата медия с външния. Освен че ще разполагаш с повече медия и от там ще имаш по ефективна ,външния филтър ще го обслужваш и на по големи интервали от време.Отделно че имат всякакви глезотии от нагревател вграден в него през регулиране на дебит wi-fi връзка управление през приложения и т.н Аквариума ти не е от най-малките подходящ е за външен филтър, но ти си знаеш най-добре.

Similar topics (5)

60185

Започната от _Kirilov

Публикации: 67
Прегледи: 18617

22605

Публикации: 18
Прегледи: 9805

19168

Публикации: 44
Прегледи: 16583

58163