• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

16.07.2025 06:07

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Моите 180 литра.

Започната от kinsman, 07.02.2025 12:57

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

_Kirilov

Не съм сигурен ,че е от криптокорината . Имаш плаващи растения - те са най-големия буфер за бързо усвояване защото се хранят само от водния стълб, Роталата също ще иска , но не са някакви страшни количества .

niki_o

Криптокорината ще се зарадва на някоя дънна таблетка или глинено топче че се храни чрез корените си основно. Добавянето на течно желязо не й влияе особенно много.
Обаче щом ти изчезва за един ден желязото може просто с нещо да се свързва и за това да не го лови теста. Непрекалявай с него ;-)

kinsman

Цитат на: _Kirilov - 09.05.2025 08:02Не съм сигурен ,че е от криптокорината . Имаш плаващи растения - те са най-големия буфер за бързо усвояване защото се хранят само от водния стълб, Роталата също ще иска , но не са някакви страшни количества .
Аз само съдя по Криптокарината. Тя показва дали имам недостиг дори преди това да проличи по другите растения.

Цитат на: niki_o - 09.05.2025 08:19Криптокорината ще се зарадва на някоя дънна таблетка или глинено топче че се храни чрез корените си основно. Добавянето на течно желязо не й влияе особенно много.
Обаче щом ти изчезва за един ден желязото може просто с нещо да се свързва и за това да не го лови теста. Непрекалявай с него ;-)
Наиграл съм се с топчета, пръчици и хапчета  :-D Само ми се размътва водата. И аз мисля че нещо може да ми утаява желязото. Разтварям желязо на прах, дали има хелат - не знам. Ще опитам с Easylife Ferro с EDTA и DTPA.

kinsman

Като цяло съм доволен от CO2-то, полека всичко се разраства.

signal-2025-05-21-150127_006.png

Реших да се пробвам с малко по-трудни растения. Взех си Криптокарина Фламинго и Алтернантера Ренейки Мини и двете инвитро. Алтернантерата се адаптира много бързо. Започнаха да никнат нови листа, а старите се оцветиха в червен цвят.
Фламингото никъде не бърза. Тук-там се подават нови листа, ама поне старите не са окапали.
Преди малко окастрих Роталата. За сега тя ми е най-бързорастящото растение.

signal-2025-05-21-150326_002.png

signal-2025-05-21-150326_004.png

signal-2025-05-21-150326_003.png

signal-2025-05-21-150127_007.png

Някой знае ли как се казват тези двете растения:
Червеното на едната снимка и с дългите листа на другата.

signal-2025-05-21-150127_003.png

signal-2025-05-21-150127_002.png

Lightning_boy

Цитат на: kinsman - 21.05.2025 15:33Някой знае ли как се казват тези двете растения:

Червеното мисля, че е alternanthera reineckii rosanervig (червеното)
Другото е cryptocoryne nevellii.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

kinsman

Нещо снимката ми е подвеждаща... Зеленото определено не е Криптокарина. Растението е с дълго стъбло и стига до водната повърхност.

edmund

Здравей kinsman! Alternanthera-та изисква повече светлина ( по скоро по-добър PAR в твоят случай). Цвета би трябвало да е по наситено червен, особено щом подаваш Co2. 
Новобранец в акваристиката - положил клетва на 5 септември 2015 г.

kinsman

Здравей, ще я почакам да видя. Но  мисля че сегашната светлина й стига, вече се вижда как отделя мехурчета кислород.

Lightning_boy

Цитат на: kinsman - 21.05.2025 17:05Нещо снимката ми е подвеждаща... Зеленото определено не е Криптокарина. Растението е с дълго стъбло и стига до водната повърхност.

Сега, като го гледам, малко на лимон прилича. Извинявай за подвеждането, стори ми се криптокорина. Даже въпросната я имам и аз.

kinsman

Цитат на: Lightning_boy - 22.05.2025 08:30Сега, като го гледам, малко на лимон прилича. Извинявай за подвеждането, стори ми се криптокорина. Даже въпросната я имам и аз.

Да, прилича на лимон. Благодаря!

kinsman

Реших да си махна гъбата от помпата в аквариума. Сега има едно парче филтърен плат колкото да не засмуче нещо дребно.

Всъщност за какво му е на аквариума с много растения и достатъчно грунт филтър, ако приемем че рибите не са натъпкани като в студенти в маршрутка? Би трябвало една помпа която да размесва водата да е достатъчна.

mushroom

За нитрифициращи бактерии, а те се въдят най-добре в гъбата(мое мнение). ( - :
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

kinsman

То има достатъчно бактерии в грунта. Растенията ядат амоняк, амоний, както и нитрити. Затова не виждам смисъл.

Lightning_boy

Цитат на: kinsman - 02.06.2025 17:47То има достатъчно бактерии в грунта. Растенията ядат амоняк, амоний, както и нитрити. Затова не виждам смисъл.

Амоняк?

Нитрити и нитрати знам, ама амоняк и амоний, мисля че не папкат?

mushroom

Е не амоняк не консумират.
А когато нямаш добра биофилтрация, а имаш гниеща органика, нивата на амоняк ще са високи. Съответно средата за рибите ще стане токсична.
Поне аз така разсъждавам.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

Similar topics (5)

60185

Започната от _Kirilov

Публикации: 67
Прегледи: 16996

22605

Публикации: 18
Прегледи: 9719

58163

Публикации: 4
Прегледи: 3551

19168