• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

13.07.2025 08:30

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Моите 180 литра.

Започната от kinsman, 07.02.2025 12:57

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

kinsman

От грунта до повърхността на водата е 32см. Ползвам я за засенчване и забавяне на четението.

M14iro

Малко повече подробности за метода с пероксида % и т.н., че не ми стана  ясно  *privet*

kinsman

Разбира се. Водороден пероксид 3% се дозира между 20 и 40 мл. на 100 литра вода 7 дена подред. Аз дозирам по 30мл. на 100л. с 50 кубикова спринцовка много бавно в струята на вътрешния филтър. Някъде четох че се прави след изкл. на лампите, та и аз така направих. Тъй като валиснерията хич не го хареса, спрях на 6-я ден.

M14iro

Благодаря! Аз знам , че само от ув светлина се разпада по бързо.

M14iro

Аз третирах по 50мл на 100л вода, убава ше ги , но след няколко дена пак се появиха и интересното беше , че  по късно изчезнаха ей така. Как стана не знам . 

kinsman

За нищо.
При тази дозировка нямах нито една жертва.
При теб са се махнали защото се е махнала причината за появата им. При мен причината е многото орг. в-ва. За първи път ми се появиха след като изкорених цялата Валиснерия която беше се разраснала покрай задна стена.

kinsman

signal-2025-04-08-181133_002.png

И в моето шкафче се намери място за CO2. 5 литрова бутилка с редуцир от redkotg.com. Останалите чарколяци са купени от LD гр. Пловдив на Кукленско шосе. Изключително съм доволен от обслужването и компетентността на служителката Анна Дюлгерова  *privet*
Системата е настроена на 12 балончета в минута. Терапевтична доза за да не се превърна в градинар.
Сега най-интересното. Вместо да си купувам дифузер и да се чудя що пак се е задръстил, си сложих на края на маркуча мед. игла и я вкарах в смукателя на вътрешния фултър (през гъбата). Получи се феноменално разтваряне. Мехучетата в изходящата струя почти не се виждат. Повече приличат на прашинки  *DANCE*

В ляво от бутилката си направих ново табло за управляние на полетите (осветление). Сега всеки прожектор се вкл. от отделен бутон и имам възможност да добавя още 5бр. ако ще имам нужда от супернова в аквариума.

kinsman

Някой знае ли с колко трябва да се компренсира подаването на CO2 при включен компресор? Мисля да си го държа включен както досега 24/7.

_Kirilov

09.04.2025 08:15 #53 Last Edit: 09.04.2025 12:31 by _Kirilov
Честито за придобивките  *THUMBS UP*
Това е много малко цо и надали ще се усети нещо в аквариума , особено при положение ,че отделно вкарваш въздух през компресоr , който може да и е кубик на час. Като цяло него можеш да си го включваш след спиране на цо-то

mushroom

е съм ползвал никога СО2, но не трябва ли да върви газта когата светят лампите? И то там какво беше час след като светнали и да се изключва час преди да изгаснат лампите?
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

_Kirilov

Ами грубо казано е така , това се наблюдава по наситеността или PH-то на водата.
На мен идеята ми беше ,че цо и отделно ако вкарваш въздух в аквариума няма да е ефикасно (така те разбирам от предишния пост)

kinsman

Сега подаването на CO2 е настроено 1:30 преди да се вкл. осветлението. 30 мин. за да може газта да избута водата от маркуча и още 1 час за може водата да се насити с CO2 преди вкл. на лампите.
Информацията дали работата на компресора "избутва" CO2 от водата е противоречива, също като за водораслите. Затова реших да питам, ако някой има опит с настройката "с" и "без" компресор.
Сега ще следя как ми намалява макрото, което ще покаже дали подаваното CO2 се "усеща" от растенията. Но според първите тестове мисля че да. Нитратите ми са 3мг/л, желязото и фосфатите са 0.

kinsman

signal-2025-04-13-194603_002.png

Нещата значително са се подобрили. Всичките растения включителни и двата Анубиаса са пораснали видимо откакто имам CO2. Увеличих торенето на всяко макро и въпреки това днес желязо, фосфати и нитрати са на "0". Калия сега ми е паднал на 20мг/л. Видимо растенията нямат липси  *DANCE*

Едно от растенията на което не знам името го бях отписал, но сега и то започнало да расте.

signal-2025-04-13-194555_002.png

_Kirilov

Супер щом се развиват нещата   *THUMBS UP*
Аз не мога да имам 1--% вяра не тестовете ..растенията и наличието на водорасли си казва думата хахахаха

kinsman

Тестовете ги използвам за да видя промяната, пък колко са точни видях с теста за kH  *NO*
Трябва да си потърся червени китки за цвят. Ако има някой от Хасково може да пише тук.

Similar topics (5)

31626

Започната от boxter07

Публикации: 3
Прегледи: 2767

1247

Публикации: 8
Прегледи: 8969

26332

Започната от jommy

Публикации: 10
Прегледи: 5310