• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

13.07.2025 17:21

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Моите 180 литра.

Започната от kinsman, 07.02.2025 12:57

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

kinsman

kinsman

Реших да огранича Валиснерията заради постоянното изкореняване. Сега се сетих че нишковидните водорасли са се появили след като извадих голямо количество растения и водата сериозно се размъти. Дано да не се налага повече.
За целта се сдобих с 60см. стоманена линия, нож Olfa PCL, маркер, плексиглас 250х500х2мм.
signal-2025-02-20-191420_007.png

Ножчето има специален профил за рязане на плексиглас. Става за няколко минути.
Реших да направя няколко отвора на в основата на преграрадата, обаче нещо не ми се получи.
signal-2025-02-20-191420_004.png

Това е резултът.
signal-2025-02-20-191420_002.png signal-2025-02-20-191420_003.png

bunzip2

Тея отвори да не си ги направил, за да преминава валиснерията през тях  :-D 
А грунда какъв е?

kinsman

Отворите са за да минава водата през преградата, да не се вкисва грунта. А той е Базалт 2-4мм.
Мисля че Валиснерията няма да мине. Отворите са на 10 и 20мм от дъното. Нивото на грунта 6см средно.

bunzip2

Базалта е хараби, добре стои, само не ми харесва, че е много остър. Валиснерията през дупките ще мине, въпрос на време да ги нацели, ама то не е голяма драма. Ще я косиш като я забележиш.
Относно вкисването - няма да се вкисва, дори да няма дупки, водата се "проветрява" и от горе през водния стълб... няма драма, дори да няма дупки.
Само ми се струва, че имаш доста органика в грунда, може да направиш едно сифониране някой ден, малко да профилактираш. С този грунд ще е лесно.

kinsman

Мислил съм да го почистя, ама не ми се ръчка л* ***то. Кой знае какво ще поникне после.
Ако врагът премине през оградата, ще има по-голяма и без отвори  :-D

mushroom

Здрасти и добре дошъл,
само ей така за статиската... не сменяш никакво количство вода така ли?
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

kinsman

Благодаря.
От около 10-ти този месец съм я сменил 3-4 пъти по 20%. Преди това не съм я сменял.

_Kirilov

Ако решиш да  го променяш пробвай  с материала , който аз ти показах , реже се с ножица и си го оформяш както ти е кеф.

kinsman

Плексигасът ми се стори по-удачен, защото може да се забие в грунта. За да направя същото с винила ще трябва да правя улей до дъното на аквариума. А и няма да върви по права линия.

_Kirilov

То това е основно да Не върви в права линия -  в природата няма нищо перфектно право

mushroom

ЦитатОт около 10-ти този месец съм я сменил 3-4 пъти по 20%. Преди това не съм я сменял.
Интересно... само за аквариум тип холандски съм чувал да не сменят вода, но те са пълни с растения и рядко имат обитатели.
Имаш ли загинали рибоци за тези 6 месеца?
Това само като разсъждение:
Аз лично бих сифонирал яката(както е препоръчал и колегата). Примерно сега и след месец пак. Да изкараш органиката от грунда. За получилата се мътилка не бих се притеснявал толкова много. Не можах да разбера само тези твоите филтри, вътрешни ли са или са канистер(външен)? Според мен колкото и много да се размъти, филтрите ще го оберът за 12-15-18 часа и ще се избистри водата. Просто ще трябва да почистиш филтъра малко по-рано от предвиденото. ( - :
Аз имах валенсирия в един аквариум, която беше отделена с парче от мраморна плочка и след 2-3 седмици почна да се появява от другата страна на плочката, а специално я рязах да е гладка от долната страна, сиреч да лежи плътно на стъклото. Мисля че просто рязане и/или изкореняване му е майката.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

kinsman

За 6 месеца имам няколко мъртви Гупи които са умирали до 5 дена след преместването в моя аквариум, интересното е че мъжките гупи умират винаги първи.  Един Неон, една мъжка и една женска Плата.
Филтъра ми е един вътрешен - Eheim Powerhead със ситна гъба на смукателя. Въпреки че го намалих докрай, пак ми идва много.
След размътването съм чистил гъбата 4 пъти. Сега вода е бистра.
Плексигласът се вижда че е почти опрял на дъното. Ако видя нещо от другия край, ще изрежа нови плътни плоскости без отвори.
След смяна на водата Анубиаса показва признаци че му липсва Магнезий. Всички останали са живнали.
Почвам да се замислям за CO2. Въпреки че нямам трудни растения, мисля че Валиснерията и плуващите го излапват и за другите не им стига.

mushroom

Мда писцията и валенсирията са бързорастящи и хапват доволно. Писцията отделно и идва дюшеш многото светлина.
Сега видях, че имаш и помпичка с камъче за аериране. Гледах го тоя eheim, по описание изглежда много готин. Може би ако спреш да чистиш гъбата течението ще намелее. Поне така се получава като се затлачат самите гъби във филтрите. Другото, което видях е че има флейта. Ако ползваш флейтата ще намалиш центрофугата. Дори може дупките да ги насочиш към повърхността, ама не директно нагоре, ами примерно 45 градуса.
Ако има движение на повърхността на водата, то тя се убогатява с кислород. Няма нужда да се виждат балончета.
Иначе за рибките сега така не мога да съдя... важното е да ги темперираш правилно преди пускане. Надявам се да си наясно с това. Не е само температурата, а и бавното смесване на 2-те води.
Анубиасите са корави растения. Възможно е просто да вади издънка и да умъртвява някое друго по-голямо листо.

kinsman

Моята помпа няма флейта в комплекта. Ако насоча струята към повътрхността течението намалява. Абе за сега нито една риба не се оолакала  :-D
Рибките им доливам вода от аквариума 15-20 мин. докато обема на водата не стане двоен. Няма какво повече да им направя.
Някой знае ли 3л. бутилка с СО2 за колко време ще ми стигне. Ще го използвам само за подхранване на растенията. Няма да форсирам растенията.

Similar topics (5)

31626

Започната от boxter07

Публикации: 3
Прегледи: 2767

1247

Публикации: 8
Прегледи: 8969

26332

Започната от jommy

Публикации: 10
Прегледи: 5310