• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 14:12

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Хоп, едни малки 45 литра.

Започната от bunzip2, 19.02.2024 20:13

« назад - напред »

0 Потребители и 5 Гости преглежда(т) тази тема.

bunzip2

След мнооого дълго отцъствие от форума поради разни си там причини, към днешна дата решихме малко да подновим хобито до колкото е възможно при наличните условия в къщи  :-D

Та, щерка ми реши да си има някакъв домашен любимец, и след като посетихме Варненския аквариум, решението беше взето - рибки.
В началото идеята беше, нещо отгоре-отгоре както се вика - просто да гледа няколко рибки детето и да се радва.

Поръчах аз един готов комплект, аквариум 45 литра, за толкова имаше място на едно шкафче под телевизора.
Та аквариума - Hailea K45. От цялата работа, поне си има заводски капак.
Аквариума дойде с някакво осветление, диодно 4 вата (според мен 1-2 вата макс), което общо взето не става за нищо, освен да светнеш да видиш къде са ти рибите. Ама то и идеята беше такава.
В крайна сметка на мен почнаха да ми влизат някакви идеи и си викам - що пък да не го направим някакво растително нано, ей така... рибките за дъщерята, китките за мен  ;-)

И така реших го! Е да, ама там нещата малко по-сложни вече станаха.
Влязох да поогледам цени, тва онова, субстрати, осветление - ми, не ми харесаха нещата. А и бюджета не трябваше да е много дебел.

Викам, ще е по мръсния начин :D
Отидох до сортови семена, купих си една разфасовка тор от калифорнийски червей, чист, без примеси.
Една торбичка зеолит от практикер.
Лава/пемза не намерих тогава и взех една торба керамзит пак от някоя от големите вериги.
Осветление от бай Китай, диодно, с вграден контролер за димиране и таймер за контролиране на светодена. За осветлението, трябваше да чакам 2 седмици, докато пристигне до България.

Така, подготвих аз субстрата по следната рецепта:
Първи дънен слой - изварен около 200-250 грама тор от ЧКЧ, премесен с керамзит, положен на дъното в слой с дебелина около 1 см.
Втори слой - слой с висок СЕС. За целта 1см зеолит. Над зеолита сложих строителна мрежа, да не се смесва зеолита с най-горния слой при пресяване.
Трети слой, повърхностен - 3см. речен пясък, намерих го на пътя  :-D . Фракция - кват такава. Премих го яко и така.

Докато си чакам осветлението от китай, което не е специализирано за аквариуми, но въпреки това беше рейтнато за Indoor plants, демек за отглеждане на стайни растения, и спектралната му графика ми хареса, а и цената (към 35лв), та докато го чакам, стартирах аквариума с няколко валиснерии и роголистник, добавих и стабилно количество водна леща - да има. И нещата заработиха... а аз си чакам лампите от китай  :-D
Ето снимки от старта:
1.jpg
2.jpg
3.jpg
5.jpg
и накрая пълен
7.jpg

Минаха 2 седмици, осветлението дойде. През това време, смяна по 30% 2 пъти седмично, осветлението колкото за бог да прости, и съответно нещата много стабилни, без алгии, без драми.
Та, последва демонтаж на тъпото заводско осветление и преправяне на капака, като монтирах новото такова - 4 ленти, вързани към 1 контролер, с подходяща дължина... абе перфе!
Сложих лентите, сделах временно една система за со2 с мая и захар, ама рецептата с желатина, че малко от малко да са по-стабилни нещата.
Поръчах си китки и префасонирах нещата. Поради силното залесяване, започнах торене с макро елементи по estimative index daily. Микро - profito. Допълнително по 1мл глутаралдехид дневно. Смените на вода са 30% седмично, осветлението на 50%.
И така, аквариума вече е на почти месец (има още 3-4 дни да направи месец).
Показвам снимки от началото и сега.

Останалите снимки в коментара под поста.

bunzip2

Преработения капак:
8.jpg
10.jpg
12.jpg

Следва първи ден, вече засят както си му е реда:
11.jpg
И тук след 10 дни
13.jpg
14.jpg

Обитатели - 2 молинезии и 2 гупи.
Растенията, смятам, че се виждат какви са. Предния план е monte carlo, не е cuba.
Та, така...  :-D

NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

bunzip2

Благодаря.
Ще ви държа в течение с този бюджетен експеримент  *DANCE*

Lightning_boy

Екстра е, може ли малко инфор за лампите?
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

bunzip2

ЦитатЕкстра е, може ли малко инфор за лампите?

Може, разбира се. Лампите са китайски, диодни ленти, сложени в пластмасов бар, по информация на търговеца (greens indoor), са пълноспектърни, имитиращи слънчева светлина, предназначени за отглеждане на растения на закрито.
Има ги във вариант 2 ленти и 4 ленти. Аз съответно съм взел комплекта с 4 ленти, всяка от която е 10 вата.
При 100% пускане на осветлението, имаме 40 вата. Информация като PAR , CRI и т.н никъде не се споменава, но аз съм доволен от резултата.
Хубавото е, че има вграден контролер, който може да димира през 25%. Тоест може да се настроят да светят на 25,50,75,100 процента.
В комплекта е включено всичко - диодните ленти (Свързани предварително с кабели), контролер, адаптер от 220в на 12в.
На самите ленти отгоре има двойно залепващо някакво, така че да се монтират на права повърхност без завинтване, но има в комплекта и винтове и места на пластмасовите барове, предвидени за монтаж със завинтване.

След малък рисърч от моя страна, попаднах на някакъв жълтурко, който използва същия комплект , само че по-малкия (2 лед ленти), за подобен литраж като моя, и това от преди 3 години. Намерих го във фейсбук и му писах, да ми даде обратна връзка, та ми каза, че е доволен, и дори след 3 години употреба, лентите още работят, няма дефектирали диоди, и е доволен от резултата.

Аз ги използвам в капака на аквариум с височина 45см, ширина около 28см по спомен, дължина 45см. От които воден стълб около 35см, тъй като 5см имам субстрат, и имам 4см. отстояние на водата от горния ръб на аквариума.
Използвам ги за сега на 50%, което би трябвал да е 20 вата, и смея да кажа, че всичко върви добре. Осветеността при така разположени лампи е много равномерна навсякъде.

Излезе ми към 35лв с доставката.

Слагам линк от търговеца в алиекспрес, от където ги купих.

https://www.aliexpress.com/item/1005002485189023.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.39.4c5e1802HvfHw5

Lightning_boy

Екстра, благодаря много.
Аз си взех някакъв контролер от човек от България, но сега съм в командировка и като се върна ще го чопля.
Правил съм си осветлението сам с диоди 6500К и нещо много ксенококус се въди, а китките не растат, за сметка на това пък е пълно с кавяфи налепи ...
Но .. да не спамя темата ти, като се върна ще нащракам 1-2 неща, виждам, че си по-запознат с растенията, може да дадеш един акъл, ако пожелаеш разбира се  *bg*
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

bunzip2

ЦитатЕкстра, благодаря много.
Аз си взех някакъв контролер от човек от България, но сега съм в командировка и като се върна ще го чопля.
Правил съм си осветлението сам с диоди 6500К и нещо много ксенококус се въди, а китките не растат, за сметка на това пък е пълно с кавяфи налепи ...
Но .. да не спамя темата ти, като се върна ще нащракам 1-2 неща, виждам, че си по-запознат с растенията, може да дадеш един акъл, ако пожелаеш разбира се  *bg*

Може да ми видиш старите теми и предишния аквариум :)
Както и опитите с надводни, ако ти е интересно.
Едно време бяхме доста ботаници тук. Сега за жалост никой не е останал.

Колкото до диодите, които си сложил, най-вероятно не са били достатъчно, или грешно насочени. Китките може да не са растели по много причини, най-вероятната е дисбаланс между осветление, макро елементи и въглерод.
При липса на основни елементи, или предозиране на някой от тях, растенията блокират и става страшно после.
А кафеви водорасли излизат в нов аквариум.
Абе всеки казус е различен, ако с нещо мога да помогна - насреща съм.

Между временно, една снимчица от сега качвам.


jabeto

Здравей!Хубаво завръщане към хобито.Аквариумчето изглежда чудесно и със сигурност ще вземеш и друго :)

bunzip2

Цитат на: jabeto - 22.02.2024 14:19Здравей!Хубаво завръщане към хобито.Аквариумчето изглежда чудесно и със сигурност ще вземеш и друго :)

Много трудно ще се получи с друго на тоя етап. Аз не бих взел и толкова малък като този, но просто нямам никъде място, където да го сложа. Само това ме спира :D
Живот и здраве, една къщичка ше строя тая година, ако не ми мине черна котка път, като стане, там ще има със сигурност повече от 1 аквариум... ама има време до тогава де.
Сега ше разцъкваме с тази малка локва, пък квот такова :D

bunzip2

Една дума - фотосинтеза.
IMG_20240314_003343.jpg
Растението е cabomba furcata

NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Nikiengi

Здрасти,
Много отдавна не бях влизал във форума и съм приятно изненадан от това, че все още има хора, които ги човърка хобито и правят хубави неща, а твоите винаги са ми харесвали. Особенно аквариуми от този тип - малки растителни!
Аквариума ти се развива добре, растенията вървят чудесно. Много е красив!
Според мен е трябвало да избереш за обитатели някакви тетрови рибки, защото с въглеродния двуокис омекотяваш водата, а това не е добре за живородките.
Успех!
 *THUMBS UP*

bunzip2

И аз като теб не бях влизал отдавна, но реших да подновя хобито, и въпреки, че в интернет има всякаква информация вече, друго си е да не се забравя community-то.
За съжаление, като влязох и аз, открих, че повечето колеги са изчезнали. Особено от бандата "ботаници", никой не е останал.
Дано и други колеги ги удари носталгията и да се завърнат  ;-)

Относно живородките, взех ги заради дъщеря ми, с идеята да се раждат малки рибета, на които да се радва, и да и е по-интересно.
Двете гупи дадоха фира бързо. Но женската роди едно поколение, от което 8 оцеляха и за сега са пушка... въпреки стабилното количество со2.
Молинезиите пък хич не ги вълнува нищо, непоклатими са. За сега и те държат фронта  :-D

bunzip2

От днес вече смених системата за со2 от най-простата такава - с мая и захар, до произведението, което си сътворих за нисък бюджет.
Общо взето нещата са следните:
- бутилка почти от отпадъци, от стар руски пожарогасител. Произведена 1975 год. Вместимост 1 литър. (Стойност 7лв за доставка с куриер)
- кран, messer, изхвърлен от друга бутилка, заради проблем в предпазния клапан на крана. (За ремонта на клапана не ми взеха пари, понеже беше няква простория за 50 стотинки. Съответно почерпих човека едно кафе  :-D   )
- редуцир винтил, китайски, на фирма ZRDR, пълен компелкт с магнет винтил и иглен винтил (сравнително нова фирма, но доказала се в производството на со2 аксесоари за аквариумно оборудване). Изключително бюджетна, но много добра покупка. (стойност 61лв)
Крайния резултат е много бюджетна, за сметка на това професионална со2 система на обща стойност - 68лв с всички разходи (без спрея за черна боя, който си имах останал от преди в къщи).
Показвам снимки какво беше и какво се получи :)

Бутилката, захвърлена за скрап:
4-1.jpg

Бутилката след малко заигравка с дрелката и телена четка  *YAHOO* :
3-1.jpg

Вече с монтиран читав кран:
2-1.jpg

Няколко часа и една боя по-късно:
1-1.jpg

Хоп, китайския редуцир след 10 дни пристигна:
6.jpg

Монтираме и газ на новата система:
7.jpg



А тук ви слагам един клип, с който се обявявам за производител на кислород  :-D  *YAHOO*


Similar topics (5)

54798

Започната от IvanBinev


Публикации: 3
Прегледи: 1556

37442

Публикации: 14
Прегледи: 6589

25886

Публикации: 10
Прегледи: 3646

22515

Публикации: 2
Прегледи: 6142

41511

Публикации: 20
Прегледи: 7963