• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.05.2024 21:12

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Аквариумни приключения на Fam

Започната от fam, 05.09.2015 15:40

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Penta

Само да вметна че полирането на пластмаса става с парцал и паста за зъби, шкурката би го надраскала много. Друг е въпроса дали в случая имаш само матова повърхност или пластмасата в целия си обем е загубила прозрачност.

fam

Цитат на: Penta - 22.09.2015 21:57
Само да вметна че полирането на пластмаса става с парцал и паста за зъби, шкурката би го надраскала много. Друг е въпроса дали в случая имаш само матова повърхност или пластмасата в целия си обем е загубила прозрачност.
Ами честно казано- не знам...но паста за зъби и парцалче коства нищо освен време и малко усилие ще пробвам утре и ако е повърхностно ще си проличи. Аз днес намерих и  статията ти  за ЛЕД осветлението..и  естествен ми даде храна за размисъл...чудех се как да "висна" стойките с пурите евентуално в един бъдещ момент..обаче това с малките лампи  е добра идея също..

Използвам този си пост да благодаря и на Еконтаджията :)  за помощта  по СО2 въпросите. Няма да е скоро с това да се сборя. За сега бавно растящи и не толкова светлолюбиви растения ме устройват идеално :) намерих онлайн и   anubias nana dwarf, и нормален и висок anubias както и  criptocoryne . Дори от bucefalandra-та но малко ми е висока като цена..но пък я харесах.

Penta, надяавам се си знаеш че на теб пък специално  супер съм ти благодарна защото  без насоките ти бих с еоплела като пате в калчища.. *privet*
И между другото  продължавам да си сменям водата в малкия dirted аквариум... това му е втора седмица..обаче онзи ден уж лекичко-лекичко  доливах вода и  като се издълба една дупка.... ейй доплака ми се д аму се не види. естествен  почва се вдигна малко... смених вода и се надявам да  се подобри скоро...абе още не е идеално чист ама...има време :)

Penta

А, няма проблем. Обикновено само си пиша без да слушат съветите ми, после тихо злорадствам "хем му казах ". Радвам се когато някой слуша :-)

Sent from my Mi 4i using Tapatalk


fam

Така-а-а бяях се засилила просто  да си опиша в дневника :) нвото събитие, обаче пак се заплеснах по всичките хубави аквариуми и  пак имам *найсе отворени прозореца да търся разни неща из нета.... хахха ужасен ужас обаче хайд епак обратно на основанта идея.

ОПа- опа :) пристъпвам с радостна стъпка защото имам малка победаааааааа. Имах инвазия от зелени нишковидни ( хахах ама как звучи само бе...все едно някой друг говори вместо мен, употребявайки сички тези нови думички. Кеф ,а ?:) ) та.. благодарение на щедро предложената информация наоколо приложих лечение: намаляване на светлината на 6,5часа + в моментите когато  осветлението не работи, дори покривам аквариума с одеало- за да не се разсейват  Зелените вътре и да гонят  светлината в стаята... резултата след 4 дни е значително  намаляване на нишковидното злостно присъствие, а на едното от листата на Ехинодоруса, което беше най- облазено, размера на водораслите е значително  намален..т.е. ПО-Бе-Да.. Обаче Ехинодоруса ми боледува... само Manado- то  явно не му стига за хранене и  единия вид, който   разбрах че е "rose" след като го купих ...ами съвсем е в батака...дне спо план ще си пъръчам от бавно разтварящия се тор по прецептата на Penta и ще напълня малко  капсулки..дано да се "даврандиса" както баба ми казва:)
АМи наздраве  *DRINK* за победата на д водораслите хехехехе .

fam

още нещо за дневника да не с елутам да търся из темите:
Цитат на: Penta - 05.10.2015 22:39
Първо да започна от солите.
"Макро" това е т.нар. NPK : Nitrogen , Phosphorus и Калий - Potassium. Всяка една от изброените от теб соли добавя един от тези елементи. Нищо че всички са в стабилни съединение с калия.

Калиев Нитрат (KNO3) добавяме заради нитрата, от който растенията извличат Азот
Калиев Фосфат (KH2PO4) добавяме заради фосфата от който си набавят фосфат
Калиев сулфат - добавяме заради калия, сулфата не влияе по никакъв начин на растенията. Нуждаят се от доста калий, те го извличат и от  Нитрата и Фосфата, но само той не е достатъчен.
С две думи трябват ти всичките тези соли. Има си рецепта за Торене по Метода на Приблизителните Показатели a.k.a. Estimated Index и в нея са описани от кое по колко да добавяш.
Какво значи "твърда вода" ? При замерване на общата твърдост показва голяма стойност. Еми ОК, на растенията не им дреме за това. Дреме им обаче да имат на разположение достатъчно Калций и Магнези.
В "твърдата" вода по принцип преобладава Калция, защото е много по-разпространен в природата (и в земните слоеве) от магнезия. Затова и в стандартните рецепти за торене той не се добавя. Не е така обаче с магнезия, дори и в много твърда вода концентрацията му може да е ограничена, затова той присъства в почти всички рецепти за Макро торове. Необходимо е съотношението Ca:Mg ~3-4:1 . А дали Калция и Магнезия не са в повече растенията не се интересуват .
Има обаче една тънкост. В природата калция във водата идва най-вече в комплект със карбонат. Калциевият карбонат е химично съединение с формула CaCO3. Среща се в големи количества по целия свят под формата на скали и е градивно вещество за черупките на различни водни животни, на охлювите и на яйцата. Те тоя карбонат в големи количества увеличава драстично pH на водата и тя става устойчива на всякакви опити да се подкисели. А растенията не харесват високо pH, а желязото го мрази. Много бързо образува неразтворими соли и се утаява. А желязото е ценно, иначе - хлороза :(
Относно консумацията - целия метод се основава на това да се добавят торове в количества които дори при максимална консумация от растенията никога да не свършват. Самото дозиране става със лъжица сух прах.
А ЧКЧ е тор от Червен Калифорнийски Червей :)

fam

Цитат на: Penta - 18.11.2015 17:29
За сладководната акваристика TDS има се използва ориентировъчно. Когато смесвах водопроводна и осмозна вода бях забелязал че след смяна водата при TDS  около 170 растенията се чувстват добре. Така се ориентирах колко чешмяна и колко осмозна да добавя.
Напоследък реминерализирам осмозната вода и установих че при едно и също количество добавени торове седмично, едно и също хранене на рибите (т.е. разтворени във водата отпадъци) 30ppm TDS ми отговаря на 1 немски градус обща твърдост GH. В друг аквариум би било различно.
TDS 130 е  прекалено ниска стойност за да си поставяш за цел да я потдържаш. Ориентировъчно се насочи към 200-250ppm ,но не се тревожи ако е 300. Когато клони към 500 като при теб е хубаво да помислиш за понижаването й, макар че едва ли ще има отрицателни последици за живите организми в аквариума, просто ще им е по-приятно.
Важно е да се помни че рибите и растенията привикват към твърда вода, но реагират отрицателно към рязката промяна на твърдостта ( и изобщо на промени в показателите на водата)

fam

Малко  бележки относно краченето по пътя. Имаме добри и  не толкова добри моменти. Започвам с Не-толкова-добрите: Имахме един доста "черен" период.
1. Бавния "мръсен" аквариум не се получи по- най- добрия начин... въпреки че тестовете винаги  показваха отлични резултати и водата е видимо чиста (всъщност е по- чиста от където и да е в другите аквариуми) бетата, която бях приютила там - Айкидо- се спомина. Възможно е да е от нещо друго, но понеже бях ставила аквариума без капак, а и имаше един ериод от 3 дни в които 2 аквариума бяха с 1 нагревател...каквото и да е- резултата е факт, а и  аквариума така и не заприлича на някой хубаво залесен....въпреки това съм го оставила за да видя до къде и какво  ще се случи, дори периодично  добавям растения. След първоначалното измиране на някои от тях тези които останаха се развиват добре. Изключително бавно, но новите израстъчета изглеждат здрави и със свежи цветове.
2. Големия акариум предвиден за дискусите или  трихогастери - няма да се случи. Ще го продавам, защото тежестта му е притеснителна за  "възрастната" квартира, в която живеем. (но пък може да си взема по- малък и пак да е за растителен с трихогастери- просто не такова "Чудовище"  :-[ )
Към добрите новини  отчитам развитието на "Джунглата"... Аквариума е стар, има доста драскотини и  разни петна по стъклата, но е това с което започнах, пък и е като wabi частта :)
Няма промени по филтрацията, осветлението си е все същото само вече сме на 8 часа светоден. Торя с торовете на CO2Art и по рецептата за макро и микро от техните "прахчета": 4tsp(24g) Potassium nitrate, 1tsp (6g) Potassium phosphate and 6tsp (36g) Magnesium Sulphate  в 500мл РО вода и се добавя 10мл за 50л вода в акриума-  3 пъти в седмицата .т.. аз добавям 40мл макро понеделник, сряда, петък и  Микрото Вторник, Четвъртък, Събота в Неделя се сменя вода прибл. 50л от чешмата и (5-6л РО от 2 седмици).
В корените на Ехинодорусите съм забучкала по една самоделна таблетка с тор с бавно освобождаване.. Все още някои от листата са му като болни :(. Паричката очевидно сдава багажа. Кабомбата дръпна доста и вече я подстригвах няколко пъти, анубиаса  се разлиства царствено и бавно, валиснерията - очаквах че ще е по- бърза, а тя  се ослушва, но се държи; Лудвигията е леко полегнала..може би трябва да я скъся,а роталата след като се издължи  и я разполових и си имам повече. Микрозорума е пълна загадка, защо така му "ръждясват листата" пък  някои са си  в отлично здраве.
Имах 6 коренчета от едно растение- което ми е неизвестно, но  4 от  корена бавно и сигурно листата загниваха и  умираха..последните 2 ги бях оставила ей така..напук..и от 2 седмици  всяко има по 3 мънички листенца...но не бързам да се радвам..:) шегувам се.. усмивката ми е от ухо до ухо от кеф.
..и така сме я докарали до тук:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs4.postimg.cc%2F4manp93e5%2FIMG_1447.jpg&hash=4f914da0e47c70526c8596f99bdd9e5412b7b759
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs4.postimg.cc%2Fkj4u886el%2FIMG_1439.jpg&hash=7f1f631da636d9197984aa73112e00b2c9265d7b
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs4.postimg.cc%2Fe8485jujx%2FIMG_1446.jpg&hash=2c3341b281e3cc47407fae3846dee5e0dbb117f0
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs4.postimg.cc%2F95iax0vvx%2FIMG_1448.jpg&hash=c2ef1b50d266a6c1d4a30eb37dbc830b73a85dcf
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs4.postimg.cc%2Fsyuepq99p%2FIMG_1443.jpg&hash=5f3e5a2b587143197d6b6167e2537f62f3b51bfe

От днес е и  Коледния мъх да видим дали ще го завъдя.  и едни 6 serpae тетри..ох че хубаво червени са  и веднага подложиха на изпитание хегемонията на тернециите :))

От снимките се вижда че имам нещо  като "мръсно" под нивото на манадото  налепено на стъклото. Не съм го пипала, но може би трябва да го махна? :-[ не съм сигурна полезно ли е или само ме дразни, че е мръсно.
Както си знаете всякаква критика се приема.
А, и малко  ми се е свлякъл субстрата ...което не ме радва особено, но не знам как д аго "излекувам".
Ами това е...дано се сгъсти валиснерията и да избуи ехинодоруса :)  *DRINK*

Amev

Манадото е така , рано или късно ще стане равно ако няма здрави корени да го държат. Иначе на мен и двата аквариума ми се виждат чистички и подредени ;) браво !

fam

Цитат на: Amev - 04.12.2015 20:46
Манадото е така, рано или късно ще стане равно ако няма здрави корени да го държат. Иначе на мен и двата аквариума ми се виждат чистички и подредени ;) браво !
:-[ ъ-ъ-ъ-ъ то е един и същи смао на снимките :P въбще не съм снимала другите :) този е който опитвам с жви растения и накаква подредба
Благодаря, за инфото за Манадото,... а знаете ли гледах едно клипче онзи ден, човека заби едни пластмасови преградки тук и там ..около  7см високи около 20 дълги..не си спомням как точно ги  нарече... но обясни чее за да дтржи  субстрата на АДА...та се чудя ако си изрежа някакви такива подпорки, дали ще свърши работа :whistle:

Amev

Така като е на фрагменти ми се сториха два различни. ;) :) :P , ами то подпорки ама да са сложени в началото преди грунда , така гледах и тук колегата aquatica беше направил остров , незнам как ще стане номера при вече функциониращ аквариум ... Нека колегите кажат и те

fam

За архива да оставя снимка докъде съм я докарала.
Аквариума за сега е ок и рибоците също. Да чукна на дърво, нямаме липси на състава :).
Cabomba-та расте супер бързо и  всяка седмица я подстригвам...
Имам  чуденка (ако някой му се занимава да ми отговори ще съм благодарна)
Колко време издържа един аквариум от момента на старта?
И другата е:  когато се сменя вода (седмично) добавят ли се торове???

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.cc%2Flxufqh9rn%2FIMG_1468.jpg&hash=f443ccc845c68d5d148160659f09f860b602bd65
Очевидно ое необходимо да подобря познанията  на зад-фотоапаратното устроство...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.cc%2Ftj2ij2b3n%2FIMG_1470.jpg&hash=75fe47be8e8dc6974c192fabde1ea189aaf06076

Ами това е..за начало на годината 2016.

Amev

Ако ториш по метода на приблизителните показатели се прави по голяма смяна 40-50% и не се добавят да се избегне натрупване ;)
Аз пък си добавям всеки ден дневни дози , в деня на смяната пак слагам

VDO

Цитат на: fam - 20.02.2016 19:27


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.cc%2Flxufqh9rn%2FIMG_1468.jpg&hash=f443ccc845c68d5d148160659f09f860b602bd65

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.cc%2Ftj2ij2b3n%2FIMG_1470.jpg&hash=75fe47be8e8dc6974c192fabde1ea189aaf06076

Ами това е..за начало на годината 2016.

Много яко начало на годината,евала ! Не знам как и с какво ториш,но аквата изглежда супер,снимките също,бих казал ,че растенията са пластмасови ,честно.Ако така ти вървят нещата  ,при положение ,че внасяш торове,то не барай нищо и не променяй системата,ако видиш проблеми тогава питай.
Успех!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

Similar topics (1)