• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.06.2024 11:57

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Имеме пререкания с TDS метъра

Започната от fam, 18.11.2015 14:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

fam

Добър ден  ;-) От няколко седмици  имам TDS метър.. китайски, супер евтин. Преди да го закупя бях чела че отчита частичките за милилитър или дава идея за  водата. Хората препоръчват стойности  от около 130 на мен това нищо не ми говори.. Започнах да измервам  тази в аквариума с тропическите рибки. Преди да сложа макро или микро  показанието е около 430 +- в различните дни. Слагам ..макро примерно днес и  меря след около час  и е 492...днес измерих и водата от чешмата 278, а тази която  пием след филтър в кана- 190...та се чудя какво е това 130 като аз никак не мога да го  достигна. Преди 3 седмици  бях си купила РО вода за да си разтворя торовете, TDS-а отчете 42...
Основния ми въпрос е : Да се притеснявам ли?  *JOKINGLY*
Но надявам се разбирате чуенката ми..изобщо да го ползвам ли този уред, информацията  от него как да я  използвам в смисъл  някакви препоръки ако е високо - да сторя нещо за да се поправи ....и така..

Иначе тора с  микро и макро  от 2 месеца близо и  разликата в растенията е ..огромна. :-[.
Не знам дали съм обяснила правилно, дали съм ви дала остатъчно информация, че да ме посъветвате, защото не съм съвсем на Ти с топика, обаче ако  не е, моля питайте пък аз ако  мога и знам ще отговоря..

Благодаря Ви.
Едит: Дименсията е ppm

Caxapa

Щом параметрите са по-високи от  това което Ви трябва е необходимо да осмозирате водата.  И след това да добавяте в осмозната вода соли   до постигането на желаните параметри. За различните риби, скариди и раци има различни соли.

fam

Благодаря, Сахара. Рибките в аквариума са не претенциозни- няколко вида тетри и  2 трихогастера. Растенията също са дуракоустойчиви...за сега растат..вероятно имат голям диапазон на търпимост, но понеже стойностите ми надхвърлят в пъти..ще се опитам  за следващата стъпка да предвидя РО система..очевидно  СО2то ще чака пак :) и без т'ва ме е шубе за него..но РО ще си набавя и ще слагам.

Penta

За сладководната акваристика TDS има се използва ориентировъчно. Когато смесвах водопроводна и осмозна вода бях забелязал че след смяна водата при TDS  около 170 растенията се чувстват добре. Така се ориентирах колко чешмяна и колко осмозна да добавя.
Напоследък реминерализирам осмозната вода и установих че при едно и също количество добавени торове седмично, едно и също хранене на рибите (т.е. разтворени във водата отпадъци) 30ppm TDS ми отговаря на 1 немски градус обща твърдост GH. В друг аквариум би било различно.
TDS 130 е  прекалено ниска стойност за да си поставяш за цел да я потдържаш. Ориентировъчно се насочи към 200-250ppm ,но не се тревожи ако е 300. Когато клони към 500 като при теб е хубаво да помислиш за понижаването й, макар че едва ли ще има отрицателни последици за живите организми в аквариума, просто ще им е по-приятно.
Важно е да се помни че рибите и растенията привикват към твърда вода, но реагират отрицателно към рязката промяна на твърдостта ( и изобщо на промени в показателите на водата)

fam

 Ех, Penta, кога ще започна и аз така логично, последователно и  обяснително да се изразявам, когато иде реч за акваристика...  :-[ не че не се опитвам ..но е епизодично и по малко...
Благдаря за отговора, ще си го добавя в библиотеката на моята тема за да знам къде да го тъся.

Опасенията ми бяха дали филтъра не се ..задъхва и а не върши достатъчно добра работа щом влагам 278 от чешмата и е 430 в аквариума. или може би торя повече от нужното..но не знам как да разбера колко е достатъчно..пък така ме радва ехиноодоруса като изкарва листенце след листенце... Добрем ще направя едно цялостно заснемне на ситуацята за една седмица да видя как се движи...

И  да..знам си аз  резки промени- не...аквариума е  инертна система особено рибите не обичат драстични промени.
*thanks

zariio

При осмозна вода TDS би трябвало да отчита нула ако не е заминала мембраната.Така че ако си сигурна във водата че е осмозна има вариант уреда да не отчита верно/не е калибриран/.Та като махнеш и тези 42ppm водата си идва чудесна  :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

discusfen

На рибите които хвърлят хайвер и на тях ли им се отразява зле меката вода или започват от лошо да се размножават.

fam

Цитат на: zariio - 18.11.2015 21:29
При осмозна вода TDS би трябвало да отчита нула ако не е заминала мембраната.Така че ако си сигурна във водата че е осмозна има вариант уреда да не отчита верно/не е калибриран/.Та като махнеш и тези 42ppm водата си идва чудесна  :-)
Това е много добре ...не съм 100% сигурна във водата, купих я от локалния мгазин за рибки..та не знам техния филтър колко е читав, Но..за сега ще слледя и записвам и се надявам скоро да имам наша система за РО така че тогава ще засеча колко качествено е калибриран уреда. Днес след изгасването на лампите ..т.е. деня за растенията е минал и те са усвоили колкото са могли- резултата е 470...20ppm за около 7 часа светене.. :-[ не знам колко "хапват" арстенията.. както казах това е съвсем ново за мен и нямам с какво да сравня...