• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 09:00

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Аквариумите на kodo_i_podo

Започната от kodo_i_podo, 03.01.2014 13:33

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kodo_i_podo

03.01.2014 13:33 Last Edit: 03.01.2014 16:14 by kodo_i_podo
Здравейте,

започвам два нови аквариума. Ще се радвам да давате ноухау, понеже явно съм пълен новобранец и ги затрих. Обезпаразитени са и днес налях вода в първия.
Този с червеникаво розовия грунд е с фракция 3-4 мм, а другия с белите камъчета е с фракция 5-8 мм. Първия е с обем 60л, а втория е с обем 80 л.
Помагайте за азотния цикъл, ще използвам стъпките на Raven, а те са:

Стартова процедура

1-ва седмица.
Продължение на осветлението - 6-8 часа.
Температура на водата 22-24 градуса
Смяна на вода 1/2, 1/3 през ден
Ежедневно старателно почистване на всички появили се водорасли, умиращи листа, просифонване на дъното, почистване на стъклата със стъргалка, изтъркване където е възможно на камъните и корените с четка (стара четка за зъби).
Водата за смяна трябва да престоява около 12 часа.

2-ра седмица.
Продължителност на осветлението 6-8 часа.
Смяна на вода 1/3 през ден.
Температурата се повишава до нормалната - 25 градуса.
Продължаваме старателно да почистваме всички видими водорасли по стъклата, дъното и растенията, премахват се умиращите листа.На втората седмица могат да се пуснат помощници в борбата с водораслите като сладководни скаридки или ядящи водорасли риби като Otocinclus.

3-та седмица.
Продължителност на осветлението -8 часа на ден.
Смяна на вода – два пъти седмично по 1/3.
Почистване на водорасли, просифонване на дъното, отделяне на мъртви и умиращи листа.
Пускане на риби.

4-та седмица.
Продължителност на осветлението – 10 часа.
Смяна на вода – 1/3 или 1/2 седмично.
Преди смяна на вода почистваме стъклата, просифонваме дъното и преглеждаме растенията за мъртви и умиращи листа, в четвъртата седмица аквариумът вече трябва да е работеща система, азотният цикъл трябва да е завършен, растенията трябва да се развиват нормално и да пускат нови листа а рибите трябва да се чувстват добре и да се хранят нормално.


Но някои неща не са ми ясни и ще питам ако има желаещи да помагат. В първият мисля да гледам скариди (ред чери) и анциструси (искаше ми се да е САЕ, но прочетох, че няма да се понася с поколението на скаридките). Вторият ще е за скаларии (имам даже един малък образец, който се казва  Вожда, заради наперената перка над главата) и анциструс/САЕ. Ще ми бъде много полезно ако дадете идеи какво да засадя, и от кой да си го взема от съботния пазар като му дойде времето. Имам самоделна СО2 система, но не съм броил мехурчета, но щом стига до растенията ще я пусна и в двата аквариума.

Ето я и първата снимка. Този го мисля за ред черита:

hunter

Браво за началото. Но не си споменал нито какви скариди ще гледаш нито колко литра е аквариума. Какъв е грунда филтъра както и какви са ти представите като цяло какво искаш да постигнеш както краен резултат. Предполагам, че трябва малко по подробна информация за да има отговор на въпросите ти. Не съм много на мнение, че през първата седмица трябва да се сифонира. И не намирам логика в това.

kodo_i_podo

03.01.2014 14:56 #2 Last Edit: 04.01.2014 12:40 by kodo_i_podo
Цитат на: hunter - 03.01.2014 14:15
Браво за началото. Но не си споменал нито какви скариди ще гледаш нито колко литра е аквариума. Какъв е грунда филтъра както и какви са ти представите като цяло какво искаш да постигнеш както краен резултат. Предполагам, че трябва малко по подробна информация за да има отговор на въпросите ти. Не съм много на мнение, че през първата седмица трябва да се сифонира. И не намирам логика в това.

Ъпдейтнах информацията. Ще са ред чери, а до грунда единия е с 60 л. 3-4 мм, а другия е 80 л. с 5-8 мм.

Публикациите са слети: 04.01.2014 12:24

Ден втори. Още качвам температурата на необходимите 22 градуса. Ето две снимки от аквариумите. Дайте идеи какво пускам в аквариума за да започне да се вдига амоняка :) амоняк от аптеката или храна за рибки?

Публикациите са слети: 04.01.2014 12:40

Вчера прочетох нещо интересно. Кое е по-вярно като се стартира аквариума? Смяна на водата 1/3 през ден или никаква смяна първата седмица? Ето извадка от форума, която може да сравните със схемата на raven, защото са доста различни. Някой може ли да ми каже кое бъркам или не разбирам?

Най-напред на дъното на аквариума поставяме добре промит речен пясък предварително пресят.Ползваме по едрите съставки,дребният пясък не е подходящ,тъй като при сифониране се засмуква с отпадъците.Наливаме вода от чешмата и включваме компресора и започваме да продухваме водата.Компресора работи непрекъснато.Поставяме термометър и нагревател.Температурата е около 25 градуса.Поставяме капак на аквариума.След два три дни по стените и дъното се обявяват множество малки мехурчета въздух.След обезгазяване на водата от разтворените газове се създават условия за живот на водните обитатели.В резултат на което след още 2-3 дни водата силно се размътва.След още 2-3 дни водата бавно,но непрекъснато започва да се избистря.Заселването на елементарни водни организми създават условия за настаняването на по висши. Непълното избистряне на водата означава,че вече в аквариума ни се е създала стабилна еко система.След около 2-3 седмици водата е подходяща да посеем първите водни растения,които трябва да подготвят окончателно аквариума ни за рибите.Включваме осветлението и засяваме водните растения.След известно време водните растения се аклиматизират и започват да филтрират водата и да я изчистват от опасните съединения,които биха навредили на нашите любимци.Само здрави и добре растящи водни растения изпълняват филтриращите си функции.Изчакваме докато водните растения започват да растат,това е около 2-3 седмици след засяването и но може и повече.И чак сега вече можем да поставим първите си риби.
Ако нямаме още опит е най-добре да започнем с чифт Гупи.Не трябва да прекаляваме с пренаселеността.В аквариума ни все още не са се настанили всички наши помощници,които ще поддържат стабилна еко система.Това ще стане след 3-4 месеца и до тогава трябва обитателите да са по малко.За да ускорим този процес трябва на 1-2 седмици да прибавяме още рибки,според големината на аквариума.И чак като се научим да поддържаме водата в аквариума чиста,можем да преминем към по капризни рибки.

kodo_i_podo

05.01.2014 20:33 #3 Last Edit: 06.01.2014 10:37 by kodo_i_podo
Ден трети. Още не е помътняла, а днес смених 1/3 от водата в първия аквариум. Утре ще сменя 1/3 и в другия. Замислям се дали да не ускоря малко процеса като пусна стартерна култура полезни бактерии (май се казваше Нитравек), но тогава как и с какво да ги храня, защото още няма риби или гнилоч от растения.

Публикациите са слети: 06.01.2014 10:37

Ден 4. Май в единия се появиха някакви водорасли. Ще пусна снимка тук, но и във форума за водораслита за да знам как да ги боря, не че не ги изчетках с четката за зъби, но ако трябва да го правя всеки ден, трябва да има начин дарегулирам появата им - я на салата, я с риби.

hunter

За новостартиран аквариум без стара аквариумна вода и бактерии за по бързо зацикляне. Аз слагам периодично по малко храна за рибки, да си гние вътре.

Ivan_S

Появата на зелени и кафяви алги е част от зациклянето на аквариума. Позеленяване, обаче може да има и от преосветяване, понякога комбинирано с по-висока температура на водата. Известно спиране на осветлението решава този въпрос. Като гледам нямаш растения по аквариумите, които да пострадат от липсата на светлина. Нямаш и риби, а на нитрифициращите бактерии светлина не им трябва. Мен ако питаш, можеш да си зациклиш аквариума и без осветление. Само давам пример, че в момента поддържам един бебешки аквариум, който е пълен, но няма риби и растения от почти месец (скоро ще стане толкова). Спрял съм му осветлението, спрял съм му и отоплението (стои си на стайна температура, а тя е 17-19 градуса през повечето време). Единствено работещ е филтъра. Аз също, както колегата hunter, слагам по малко храна за риби (1 път седмично). В момента аквариумчето си е с работещ азотен цикъл, водата е като сълза, няма нитрит и си държи рН точно толкова, колкото ми тряба за моите рибета - бебета. Като се наложи - само качвам градусите до 25 и пускам малките ;).
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Similar topics (5)

46093

Публикации: 35
Прегледи: 9153

13029

Публикации: 34
Прегледи: 14642

41625

Публикации: 13
Прегледи: 5739

34253

Започната от Rosko


Публикации: 17
Прегледи: 5644

29265

Публикации: 18
Прегледи: 9054