• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
03.06.2024 00:03

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Аквариумът на Virosss

Започната от Virosss, 08.11.2014 02:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Virosss

08.11.2014 02:07 Last Edit: 08.11.2014 16:42 by Virosss
Здравейте,
Малко е рано да показвам още аквариума, понеже тепърва ще ми се редят идеите в главата като нов в хобито, но пък реших все пак да пусна 1-2 снимки, та може и да получа някоя друга градивна критика или съвет, които да ми помогнат по-бързо да навляза в хобито, пък и сметнах за добре да си водя нещо като дневник. Това би ми позволило да открия евентуални грешки, които съм допуснал, ако нещо в бъдеще се скапе.

Накратко, зарибих се по акваристиката преди 1-2 месеца и като изключим скромният ми опит в детските години, нищичко не знаех за отглеждането на рибки и растения, но пък се надявам бързичко да напредна.

Прикачам снимки и давам малко детайли за аквариума:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.cc%2Fvbo6j4o9r%2FIMG_5825.jpg&hash=34bb1a1d21d23bb00e54fc3d6a223a8bdc390178

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs30.postimg.cc%2Fnofnu3qzl%2FIMG_5827.jpg&hash=98df46ab4d86f004b904a20cf1f86f941c795439

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs30.postimg.cc%2F3makp7q75%2FIMG_5826.jpg&hash=366c9ddee4d1ac18824ecb1cc4c25d8b11af200b

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs27.postimg.cc%2Fcyrenvyc3%2FIMG_5828.jpg&hash=21b6882e68c067c42ff9294bf28b055d4c7c19e6

Характеристика на аквариума и оборудване:

  • Фирмен аквариум - Diversa 80 startup
  • Размери - 80/35/40 (112 литра)
  • Осветление - 2х18W T8
  • Нагревател - Termo Plus 100 (100W)
  • Филтър - Claro 1000 (1000 литра/час, вътрешен)
  • Co2 система - BIO (мая, сода и захар)
  • Допълнителни джаджи - комплект съкларии за Co2 системата, Drop checker (JBL Co2/pH permanent тест)
  • Корен - лозов
  • Субстрат - JBL Manado

Растения в аквариума:

  • 2 вида Anubias
  • Valisneria
  • Aponogeton
  • Hydrophila polysmerma
  • Cryptocoryne wendetti red
  • Egeria (elodea) densa
  • Роголистник
  • Коледен мъх

Рибки в аквариума:

  • 2 Хелера
  • 2 Молинези
  • 2 Гупи
  • 2 Данио
  • 2 Анциструси
  • 5 САЕ
  • 1 Отоцинклус
  • 2 Геринохелиус Амониери
  • 6 малки рибки, които все още не знам какви са :)

Старт на аквариума: 9 октомври 2014
Рестарт на аквариума: 5 ноември 2014 - причината за рестарта беше смяна на обикновеният грунд с JBL Manado, като при рестарта не мих вътрешният филтър и оставих 50% от старата вода.

Като цяло съм доволен засега как изглежда аквариума ми, въпреки, че не е нещо особено, нито пък гони някакъв aquascape, но си ме кефи как се получава до сега. Планирам да пробвам да пробвам да направя някаква полянка и да сгъстя малко другите видове растения, освен това вероятно ще се наложи да скалъпвам нов капак, че осветлението ми идва слабичко ( само 36W ), а май все клоня към по-трудни за отглеждане растения.  8-)

Има още доста неща, които могат да се направят вероятно, но оставам на вас идеите. Приемам всякакви коментари (дори критиките), стига да са полезни и градивни.  :-P

Ами вие сте на ход...  *DRINK*

hunter

Ами още е пресен аквариума и няма кой знае какво за казване. Освен 2 неща едното от които лично мен като акварист(ако мога да се нарека така) много ме дразни. Едното е както сам си се досетил за осветлението наистина е слабо вземи мерки. А това което мен ме дразни е тази делва и този пън дето си ги сложил вътре. Според мен ако ще правиш красив аквариум, те там работа нямат, по добре добави още някой камък отколкото тези изкуствени.....

sVGNsali

Добро утро  :coffee:
Добър старт колега, добър..
Но:
-анубиаса, не трябва да е в грунда, а закачен на камък или корен.
-изкуствените украшение я ги махни според мен, никак не вървят. Но все пак въпрос на вкус.
- камъните..манадото според мен върви със скални късове. На както и а да го въртиш, имаш нужда от още.
- растенията като цяло са малко и разпилени. Няма ли да е по-добре да ги групираш някак да са по-близо, или да вземеш още, някакви по-големи и така да запълниш задният план?
- "Термометър - Termo Plus 100 (100W)" - предполагам си искал да кажеш нагревател?  :-)
- аз бих лепнал филтъра на странично стъкло. Нагревателя до него, но по надлъжното стъкло, за да може струята на филтъра да се затопля преминавайки покрай него.
- не знам защото точно зелен цвят ма маркуча за СО2 си избрал, но изпъква..
- рибите..разбирам, че всеки иска от всичко, но по добре би стоял някакъв пасаж + анцитруси. Не знам защото 5 САЕ?
Ако стартирал на 5 ноември 2014, за какво ти е тази самоделна система СО2? Ако подаваш СО2, предполагам знаеш - микро и макро торове. А осветлението си е направо друга тема.
----
Всичко по-горе си е мое лично мнение. Вярвам, че с времето ще се променят доста неща при теб и ще се получи много по-добре. Даже, след време, когато препрочитащ това ще се усмихваш.
Според мен имаш нужда от вдъхновение, т.е. google (опцията за изображения)=> aquascape, manado и т.н и каквото излезе.
:coffee:
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

hunter

Цитат на: sevginsali - 08.11.2014 08:10

-анубиаса, не трябва да е в грунда, а закачен на камък или корен.

Тука леко не съм съгласен  ;-) Моите анубиаси винаги съм ги гледал в грунда. Като гледам ризомата да е на 0,5мм до 1см. над него или с други думи само корените в грунда. Развиват се много добре без никакви проблеми както подводно така и надводно.  :-)

bunzip2

Цитат на: hunter - 08.11.2014 10:45
Тука леко не съм съгласен  ;-) Моите анубиаси винаги съм ги гледал в грунда. Като гледам ризомата да е на 0,5мм до 1см. над него или с други думи само корените в грунда. Развиват се много добре без никакви проблеми както подводно така и надводно.  :-)

+1, ако се внимава с ризомата, няма ядове.

Virosss

@hunter, приемам забележката за делвата и изкуственото дръвче и ще се аргументирам защо са там. На първо време делвата я взех заради анциструсите за да има къде да се крият и хвърлят хайвер (въпреки, че е рано за това), а изкуственото дръвче го бях взел за тежест за CO2-то преди да взема дефузера. Бях вързал маркуча с цигареният филтър към изкуственото дръвче и смятам добре беше се получило в последствие остана. Умишлено съм го сложил там, като около него съм сложил повечко Крипторкин с идеята като се поразлистят повечко и пораснат да го позакрият и да се получи още едно укритие за сомчетата.

Въпроса с осветлението наистина е сериозен и съм го мислил много, но за съжаление капака ми е копешки и доста неудобен да добавя още пури, затова имам план или да сменям капака или аквата след празниците. Вече зависи кое ще ми излезе по-изгодно, понеже както и да го въртя и суча си е сума и сравнително голям разход.

@sevginsali, много забележки и ще се опитам да се аргументирам и за тях. ;)

1. Анубиаса не е засаден в грунд-а, просто от външна страна така изглежда, иначе реално в корените е вързан за камъче за да не изплува, а отвътре корените са леко навън, но това от този ъгъл не се вижда.

2. Външните украшения както вече казах, едното е за укритие за анциструсите да си пускат хайвера, а другото е инцидентно там. Решил съм с времето да го закрия с растенията и да стане пак като укритие за сомчетата.

3. Тук съм много съгласен с теб, но на този етап не успях да намеря такива камъни наоколо, затова съм ползвал засега тези. Естествено това не е краен вариант на опита ми за aquascape и съм сигурен, че ще има още доста промени след като почета още малко.

4. Като цяло и тук си прав. Растенията са сравнително малко, но растат сравнително бързо и смятам да ги посгъстявам с издънките от вече новите порастнали и така до няколко месеца вече да добие някакъв по приличен вид. Естествено вероятно ще купувам още някой други видове растения, така, че това е по-скоро първи опит. Нека се захванат и да тръгнат тези за да видя кое ще го бъде и кое не и вече да си правя сметката какво да взимам още.

5. Прав си, нагревател съм искал да кажа, но явно съм спял като съм писал. :) Ще съм благодарен, ако някой модератор коригира грешката ми.

6. В интерес на истината според мен така е по-добре. Проблем нямам с затоплянето на водата и така си се топли много добре, а и така при мен се раздвижва повече водата и се разбива Co2 балончетата от дефузера... сравнително добре.

7. Честно казано мислех, че ще стои добре, понеже първоначално дефузера мислех да е в задната част на аквариума. Уви не ми хареса там и затова го сложих от страни.... да малко се набива, но пък по някое време ще фиксна този проблем.

8. При рибите горе-долу така се стекоха обстоятелствата - Живея в малък град, където няма кой знае какъв избор от рибки, така поради желанието ми за разнообразие взех първоначално анциструси (уж да почистват), 2 хелера, 2 гупи, 2 данио, 2 молинезии. Мислех да остана само с тези рибки, но взе да излиза на места кафява брада, затова сметнах, че трябва да взема 2 САЕ-та да почистват, но понеже няма откъде да поръчам, трябваше да поръчам от колега в форума. Уви поради ред причини, трябваше да поръчам минимум за 20 лв., затова му поръчах принципно 2 САЕ-та и останалите рибки по негово усмотрение, така, че да са съвместими и да са алгояди. За всеки случай, понеже не съм получавал друг път рибки чрез пратка, той е решил да ми прати малко повече САЕ-та, понеже аз поръчах основно заради тях от него, така, че ако случайно уморя някоя от рибките, поне да ми останат 2. Е, те взеха, че издържаха на пътуването и аз се справих с климатизацията на рибките и всичките останаха живи. Принципно като пораснат мъничко, вероятно ще ги продам/подаря.

9. Реално старта ми е 9 октомври 2014. След няколко дни обаче се видя, че имат липси и се наложи да почна да торя, съответно препоръчаха да почна и с Co2-то. Нещата тръгнаха перфектно, но заради решението ми да сменя трунд-а се наложи да ги разсадя. Сега съм спрял с торенето, докато растенията се посъвземат и след това ще продължавам. Между другото пропуснах да спомена, че след разсаждането сложих и 4-5 топченца JBL The 7 + 13 Balls на около 5 см. в грунд-а до групите растения. Засега мисля, че 36W са сравнително добре за по непритенциозните растения... ще карам засега с толкова докато не реша какво да правя за да увелича на повече, понеже както и да го въртях си иска цифра, а сега покрай празниците.... май са си кът.

Според мен малко ми е рано за вдъхновение. Трябва първо да се науча да се грижа за растенията и рибките, пък като натрупам опит ще се пробвам да копирам някой известен акваскейпър :)

Julliano

Цитат на: bunzip2 - 08.11.2014 12:09
+1, ако се внимава с ризомата, няма ядове.
Даже моят mini по корена едвам съществува и пуска 6-7см корени да търси грунда.

Маркуча едва ли е голяма болка, предполагам си е за СО2, като се озелениш може да не изпъква толкова.
Под хубаво раздвижваш водата не знам какво имаш предвид, но не забравяй, че загубата на СО2 е право пропорционална с раздвижването на повърхността й
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs28.postimg.org%2F790mdviix%2Fdownload.jpg&hash=3bc5531cf9543c714e53c5cf78d6b522c2a8fb6f

Virosss

@Julliano, имам предвид, че когато е там под флейтата първо от това малкото изводче разбива балоните преди да са стигнали до повърхността и в допълнение с флейтата балончетата се пръскат из целият аквариум. Преди това пробвах други варианти, но в общи линии тогава балончетата се локализираха само в единият край на аквариума и не можеха да стигнат до другият. Така както е в момента ми се струва най-оптимално, понеже ги пръска из целият аквариум.

tomatomov197

   Тези растения спокойно могат и без со2 .   По-важното е , че трите основни неща за растенията : со2 , осветление и торене , трябва да са балансирани , а при теб осветлението е доста лимитирано.
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

Virosss

@tomatomov197, вероятно е така, но ми се струва, че с co2 биха растели по-бързо и по-здрави. Относно осветлението да съгласен съм, но и сега си направих труда да изчисля водният стълб какъв е и колко ми се W ми се падат горе-долу на литър и излиза, че имам около 0.40W/литър, което за видовете растения които отглеждам в момента мисля, не е чак толкова трагично.

Въпреки това, понеже искам да гледам и малко по-трудни за отглеждане растения, обмислям смяна на капака и да вдигна осветлението на горе долу 1W/литър, което смятам, че ще е напълно достатъчно за повечето растения... Поправете ме ако нещо бъркам с сметките.

petko

Сметките са едно на практика е друго. :-)
Не бързай с тези 1W на литър(трудно ще го балансираш).
И това осветление,което имаш ще стигне за много видове растения.

Virosss

@petko, и аз това се опитвах да кажа. Планирал съм принципно да вдигна осветлението, но на първо време мисля да карам така, пък след празниците ще я мисля. Иначе лошото е, че ми се гледат полянки, но за тях си иска доста осветление... затова фактически са тия планове за 1W/литър. :)

hunter

Зарежи ги тези ват на литър. Аз вече се уморих от това, редовно бях с осветление над ват на литър. Последният ми аквариум е 26л чисто вода със 30вата осветление сам сметни за какво става въпрос. Но аз смея да кажа, че понатрупах опит с годините и съм нямал сериозни проблеми с водорасли освен малко брадица но малко. А ти като начинаещ ще го прецакаш на 100% защото аквата ще е бърза и ще изтървеш нещата. Максимум според мен го докарай на 0,5-0,6 на литър и това е. Аз сега гледам монте карло полянка със 0,57 вата на литър и си е много добре. Така че не е нужно за да имаш поляна да вкараш слънцето в аквариума си. Зависи и от много неща де  ;-)

Virosss

Цитат на: hunter - 08.11.2014 16:05
Зарежи ги тези ват на литър. Аз вече се уморих от това, редовно бях с осветление над ват на литър. Последният ми аквариум е 26л чисто вода със 30вата осветление сам сметни за какво става въпрос. Но аз смея да кажа, че понатрупах опит с годините и съм нямал сериозни проблеми с водорасли освен малко брадица но малко. А ти като начинаещ ще го прецакаш на 100% защото аквата ще е бърза и ще изтървеш нещата. Максимум според мен го докарай на 0,5-0,6 на литър и това е. Аз сега гледам монте карло полянка със 0,57 вата на литър и си е много добре. Така че не е нужно за да имаш поляна да вкараш слънцето в аквариума си. Зависи и от много неща де  ;-)

Хм, да предупредиха ме, че колкото повече осветление, толкова повече ядове с водораслите и може би си прав, че не трябва чак толкова да прекалявам с осветлението.

Иначе растенията, които смятам да пробвам за полянка са следните:

  • Хемиантус Куба
  • Елеохарис парвула
  • Кардамин лирата (не знам дали е точно това растение, но е нещо подобно)

Та за всичките знам, че искат от средна до силна светлина, но колко точно силна не разбрах. Дали случайно като човек с повече опит имаш понятие колко горе-долу ще ми стигне в W?

zariio

Зависи и височината на водния стълб колко е.
По принцип фактора който най често води до бум на водорасли е силната светлина.Започнат ли да се появяват водорасли първо гледай осветлението.
За пример ще ти дам моя аквариум.В момента водния стълб е 30см.
Светя 6 часа с 1х14W Т5 а по обяд за 3 часа се палят 2х24W Т5.
Дъното е цялото с куба.Подрязвам го всяка седмица.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

Similar topics (5)

40028

Публикации: 4
Прегледи: 3550

58279

Започната от GRUEL


Публикации: 5
Прегледи: 3580

14214

Започната от FHM


Публикации: 105
Прегледи: 51230

29937

Започната от venkov


Публикации: 4
Прегледи: 3449

51760

Публикации: 26
Прегледи: 11204