• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 19:05

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Аквариума на spark

Започната от spark, 06.12.2013 10:14

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

spark

Здравейте,
от няколко седмици стартирах сладководен аквариум с капацитет 25 литра. Аквариума е готов на фирма Hailea с вградено LED осветление, чиито интензитет може да се регулира.
Оборудване:

  • Помпа- с дунапренов филтър с добавен активен въглен и капацитет 200 литра за час
  • Нагревател 25 Вата с терморегулатор
  • Грунд черен изработен е от някаква смола
  • Имам една керамична фигура и 4 PVC растения за декор
За сега има 10 неона, смятам да добавя и 10 Галактическа Микрорасбора
Мога да подменя декорациите с живи растения, но с подобен размер.
Ето снимки:
Изглед отпред:
Изглед отзад:
Интериор:


sVGNsali

Цветове и вкусове не се коментират, но може би ще се получи по-добре ако:
- махнеш този "замък" и сложиш няколко скални къса, пробвай със светъл или тъмен цвят, съответно за контраст или синхрон с грунда;
- не знам къде стои у вас, и от къде го гледате, но ако е пред стена, сложи някакъв фон - аз лично съм залепил парче черен картон, черното придава обем. И сивото е готино;
- не видях термометър, ако нямаш сложи си, за да знаеш каква е t  на водата;
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

Nikiengi

Лошото на готовите аквариуми е, че обикновено са пригодени само за рибки и не стават за отглеждане на растения, за което ти е необходима доста по-силна светлина. За твоя случай някой корен със закрепен за него Анубияс най-вероятно ще е решението.
Тази фигурка, не зная какво е остатък от крепостна стена ли що ли, е накратно аз бих го изхвърлил, не го виждам в общата картинка с рибките и растенията, а за последните ще ти трябва още толкова грунд.
Активния въглен да стои във филтъра не-повече от една-две седмици, после го изхвърли и напълни кошничката с някаква ситна керамика.
Смятам, че други рибки не бива да пускаш вътре, 10-те Неона са достатъчни за този обем, пък и Галактическата микрорасбора обича в аквариума да има много растения.
Хубаво беше преди да похарчиш доста пари за готов аквариум да попиташ тук и да кажеш какво искаш да правиш аквариума за да получиш полезни съвети. Но вече си го взел - радвай му се!
:-)

spark

Имам термометър лепенка на една от страниците да не пречи на гледката. Ами на кухненски плот стои и се вижда от кухнята и хола няма да си развалям гледката. Ще направя още снимки.

mitaka_yakov

По-добре си купи стъклено термометърче, вътре май са със спирт, а не живак, по-точни и надеждни са. За растение може да пробваш с един анубиас вързан на мангрово коренче и няма да ти трябва още грунд. Може да го боцнеш в средата като махнеш това нещо, което прилича на замък. И моят аквариум е на същото място като твоя между кухнята и хола. И направих така с корени и анубиаси, само дето моят е с дължина 120см. И аз нямам заден фон и се вижда от двете страни.
 
     Като за първи аквариум е добре  :-) :-) Чети в този сайт и питай и ще научиш много работи за акваристиката. И преди да си купиш нещо от магазина по-добре питай първо тук, защото в магазините все пак са търговци и гледат да ни продадат какво ли не. Успех с начинанието.

spark

Мисля да сложа по ниски растения да не става претрупано. Ако намеря ще сложа две Кладофора на мястото на топките и евентуално някакви на заден план. Нитратите са високи и затова иначе не ми е до растения, защото са по капризни от рибите.

Георги

Ще следя с интерес как се гледат 20 риби в 25л. и ще си записвам. Нищо лично, нито пък ти се карам.

spark

Цитат на: Георги - 06.12.2013 11:48
Ще следя с интерес как се гледат 20 риби в 25л. и ще си записвам. Нищо лично, нито пък ти се карам.
Като видя проблем ще ги подаря на някое дете да се радва. В момента рибките са не повече от сантиметър мисля, че могат да се гледат 20.

sVGNsali

Виж, колега, тук модераторите са много закачливи на тема "риби + начинаещи"..
Това, което се опитват деликатно да кажат е, че дори и физически да можеш го побереш, съотношението брой риби / литраж, не става и/или не е правилно.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

Лора

А, няма такова нещо. Щом иска супа, да си я направи. С още малко четене и сам ще стигне до някои изводи. :-)
Важното в случая е при това положение да успее да завърти азотния цикъл, което ме съмнява, че ще стане.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

Георги

Жал ми е за рибките. Жал ми е, че когато започнат да измират, начинаещите колеги се разочароват.
25 л. не е аквариум за гледане на повече от 1 бета и то защото е лабиринтова.
Има начин за гледане на толкова риби в тези 25 л., но трябва да му станеш роб. Или да използваш проточна система за водата.
Но това не мога да го пиша всеки път. И не съм го правил лично, защото ми се губи удоволствието.
Надявам се, че съм обяснил положението. Успех :)

Caxapa

Двама  модератори и аз един ,трима. Кофти за рибите...ама много кофти. За да постигнеш това което ти е казал колегата Георги, да станеш роб на аквариума си...Първо трябва да станеш спец по проточните системи за да можеш да приложиш това при твоя 25 литров аквариум.  За рибите ти не ме е жал. Няма как да съчуствам на всички животни които живеят некомфортно и са принудени да вегетират. Жал ме е за децата на които ще подариш рибите си  като си представя жеста с който ще им разрешиш да си ги отнесат в своите аквариумчета и задоволната ти усмивка на човек който си мисли че прави нещо велико.  Акваристиката не е само бира и картофки колега! Съжалявам за прекия тон и отношение но това твое изказване ми дойде в повече. И ние модераторите сме хора и ние имаме чуства и отношение към заобикалящата ни природа.Това е хоби а не снобизъм...

spark

Цитат на: Лора - 06.12.2013 14:06
А, няма такова нещо. Щом иска супа, да си я направи. С още малко четене и сам ще стигне до някои изводи. :-)
Важното в случая е при това положение да успее да завърти азотния цикъл, което ме съмнява, че ще стане.
Имам тестове и следя параметрите на водата по-два пъти на ден, Бяха високи нитратите 25mg/l и PH 8 сега са за нитратите 10-15 mg/l и PH 7. Добавих Нитрат минус на Тетра и явно има ефект. Нитритите, не ги лови теста, мирихме с два различни и двата показват еднакви стойности. Може в крайна сметка да махна 10 рибки, ако не се справя. А забравих да упомена, че слагам бактерии за амоняка. Солено излиза всичко ама няма как.

Ivan_S

spark, послушай колегите, вместо да мъчиш животинките. Похвално е, че се стремиш да поддържаш в норма параметрите на водата, но рибите имат нужда и от пространство. Ако ти се намираш с още 20 души в стая 5х5 м. добре ли ще ти е, пък било то тази стая да е перфектна - безупречна чистота, светла, топла и т.н.?

Има различни формули за определяне на броя риби в един аквариум, аз припомням една от тях, разбира се доста, доста опростено:

Да започнем от дължината на аквариума. Тя би било хубаво да е поне 5-6 пъти дължината на рибата (в случая мин. 20 см.). Ширина - около 2 пъти дължината на рибата (в случая 7-8 см.). Височина (на водния стълб) - 25 см.+2 пъти дължината на рибата (в случая става към 35 см.). Така обемът за 1 риба като неона се получава да е около 6 л. За всяка допълнителна риба, добавяш по 25% от нужния обем. Това прави 12 л. за 5 риби. При чист обем около 20 л. при теб, според мен можеш да пуснеш максимум 7-8 неона. А ако решиш за всяка риба да има по 5-6 л. вода, сметките остават за теб и съм сигурен, че няма да ти харесат  :-).

От прочетеното до тук не видях някой да ти дава съвет с лошо намерение, тъкмо обратното. Ти, ако искаш, послушай колегите поне, ако сметнеш моите писаници за безсмислени  *THUMBS UP*.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Георги

Цитат на: spark - 06.12.2013 15:00
Имам тестове и следя параметрите на водата по-два пъти на ден, Бяха високи нитратите 25mg/l и PH 8 сега са за нитратите 10-15 mg/l и PH 7. Добавих Нитрат минус на Тетра и явно има ефект. Нитритите, не ги лови теста, мирихме с два различни и двата показват еднакви стойности. Може в крайна сметка да махна 10 рибки, ако не се справя. А забравих да упомена, че слагам бактерии за амоняка. Солено излиза всичко ама няма как.
Похвално е, че знаеш тези неща и по някакъв начин ги оправяш.
Но при първото забравяне да сложиш препарат или да смениш вода, резултатът ще е кофти. Ако спре тока - също. Това е при 20 риби в 25 л.
И не е солено хич, ако са 7-8 рибки в 40-50 л. Пробвано е.

Similar topics (5)

50919

Публикации: 25
Прегледи: 6725

10646

Публикации: 6
Прегледи: 3196

27430

Започната от aonsu209


Публикации: 51
Прегледи: 19734

45834

Публикации: 3
Прегледи: 1590

9179

Започната от dido 1


Публикации: 12
Прегледи: 4638