• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 23:01

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Статия за скаридите

Започната от Деян, 28.12.2010 22:20

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Деян

СКАРИДИ
поведение, поведение, анатомия, жизнен цикъл
Деян Хаустов

1.   Класификация
2.   Анатомия
-   Вътрешна анатомия (в процес на събиране на информация)
-   Външна анатомия
3.   Социално поведение
       



1.   Класификация

Класификацията на скаридите е следната:

Царство    Animalia           Животни
Тип            Arthropoda   Членестоноги
Подтип    Crustacea   Ракообразни
Клас            Malacostraca   Висши ракообразни
Разред    Decapoda   Десетоноги
Подразред   Pleocyemata   
Инфраразред   Caridea   Скариди

2.   Анатомия
-   Външна анатомия



https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi53.tinypic.com%2Fjqmayu.gif&hash=3ba1d40e629ef208084023b5f89794b4a3695f3b


Скаридите, като гръбначни животни имат сложна външна структура. Тялото им се дели на две части части – главогръд (цефалоторакс) и коремче (абдомен).
Главогръда е единно цяло, докато абдомена е разделен на шест основни сегмента и два вторични. Първият вторичен сегмент е малко образувание с форма на полумесец между главогръда и коремчето. Вторият вторичен сегмент е крайният израстък на коремчето, под който се намират уроподите, той се нарича пигидия и има форма на клин. За долната част на коремчето са захванати плеоподите, изпълняващи много важни функции – за тях са захванати яйцата при женските индивиди, по време на размножаване, също така на първата двойка плеоподи се намират и мъжките полови органи на мъжките скаридите. Главната функция на плоподите обаче е плавателната – благодарение на тях скаридите могат да плуват. Първите три сегмента на коремчето (1-3 на картинката) се наричат тергум, вторите три гегмента (4-6 на картинката) се наричат плеврон (тергумна и плеврална област).
Главогръда е единен и в него се намират множество важни органи. На него също така са прикрепени и предните крайници на скаридата (5 чифта) – переоподи. Първите два чифта се използват от скаридата предимно при хранене, а останалите три чифта служат за придвижване по дъното. За главогръда са закрепени също антените и антенулите, имащи рецепторна функция.

3.   Социално поведение (лични наблюдения, все още недоказани)

Скаридите в повечето случаи са миролюбиви животни, непредставляващи опасност за рибите с които съжителстват (към хайвера им обаче проявяват апетити), различни от тази общоприета норма са Макробрахиумите, които убиват и изяждат (или поне се опитват да убият и изядат) всичко което могат.
Скаридите не се чувстват добре, когато живеят поединично, или в много малки групи. Когато са повече, те се чувстват по-сигурни и прекарват повече време на открито. Лично съм наблюдавал няколко интересни феномена в поведението им, които са споменати, но недоказани от други автори ( а някои не са и наблюдавани), може би защото малко хора отделят време на скаридите си, колкото мен.
•   Първи феномен – Взаимопомощ
В аквариума на моите апистограми какаду пуснах около 30 черита. Скоро след това апистограмите хвърлиха хайвер и логично го пазеха много ревностно. Една от едрите женски скариди, с хайвер, имаше неблагоразумието да се приближи до укритието на скаридите, като в последствие се оказа с отхапани почти всички Переоподи. Интересното е, че след като мъжката апистограма се отдалечи, другите скариди се скупчиха около ранената, сякаш за да я предпазят от нова атака. Въпросната скарида оцеля по някакъв начин и след две смени на хитиновата си обвивка вече имаше пълен набор крачета.
•   Втори феномен – разменни родители
Този феномен е лесен за обяснение – наблюдавал съм как женска скарида си оставя хайвера, минава друга женска и го взема. Явно инстинкт, но пък за сметка на това забележителен.
•   Трети феномен – трупане на опит.
Състои се в следното – Млади женски скариди, все още неспособни да се размножават се навъртат изключително около възрастни женски с хайвер. Прекарват около тях голяма част от ,,юношеството" си.

Следва вътрешната анатомия на скаридите...



arman4o

Благодаря, доста интересна статия!

fenjy

Браво, много полезна статия, с нетърпение очаквам продължението :)
Човек се учи докато е прост

Similar topics (5)

50447

Публикации: 13
Прегледи: 5699

30803

Публикации: 7
Прегледи: 4217

18792

Публикации: 9
Прегледи: 6529

59451

Публикации: 2
Прегледи: 3789

38403

Публикации: 7
Прегледи: 3579